Tak szykują się zmiany...Postanowiłem się w ciągu ostatnich dwóch tygodni pozbyć spółek przynoszących mi straty w portfelu.
Zostawiłem
Tauron z którym w zasadzie jestem od debiutu i
Kernel'a. Ukraińska spółka notuje ostatnio systematyczne spadki. Spowodowne to jest najprawdopodobniej informacją o tym że rząd w Kijowie szykuje cła dla eksporterów i te udeżyłyby znacząca w Kernel'a. Ja nadal pozostaje optymistą gdyż spółka rozwija się poprzez kolejne akwizycje i ciągle pracuje nad wejściem na Rosyjski rynek co byłoby bardzo korzystne. Poza tym te cła chyba nie są jeszcze przesądzone i nie wiadomo czy zostaną wprowadzone. Tutaj chiałbym poczekać z decyzją do wyników za cały rok. W przypadku obu spółek skłaniam się ku dłuższemu terminowi.
Postanowiłem ponownie wejść w
Asseco Poland. Ciągle pozostaje jedną z najbardziej niedowartościowanych spółek w Wig'u20. Spółka rozwija się poprzez akwizycje i wewnętrznie przez co stale umacnia swoją pozycję. Jest to dosyć ciężka spółka gdyż często nie rośnie mimo iż pojawiały sie całkiem dobre informacje. Wydaje mi się że tutaj trzeba poczekać na efekt synergii wszystkich przejęć i ocenić jaki miały one wpływ na całość grupy. W każdym razie wydaje mi się że cena poniżej 50pln jest dogodnym momentem do wejścia w Asseco. Tutaj ciężko mi ocenić horyzont inwestycyjny, zobaczę jak się sytuacja rozwinie.
Ze spółek w które warto zainwestować w dłuższej perspektywie spodobał mi się
Photon. Branża wydaje się przyszłościowa, zwłaszcza w momencie gdy wszyscy dążą w kierunku rozwiązań ekologicznych. Energetyka na świecie się zmienia gdyż awersja do atomu rośnie a z drugiej strony EU chce ograniczyć "brudną" energetykę węglową. Całkiem ciekawie wyglądają perspektywy tej spółki. Więc starałem się ostatnio nazbierać w okolicy 4pln. Mam delikatny uraz do NewConnect'a ale ciągle tutaj pozostaje perspektywa przejścia na główny. Tutaj wydaje mi się że to powinna być dobra inwestycja na parę lat.
W przypadku
MCI zamiast pozbywać się akcji postanowiłem dokupić i uśrednić średni kurs zakupu. Jak dla mnie cena poniżej 7pln była dobrą okazją ku temu. Dzięki temu zabiegowi obecny średni kurs w portfolio jest zbliżony(trochę wyższy) do aktualnego poziomu cenowego. Liczę że potencjalny buy-buck zatrzyma spadki i kurs pójdzie do góry.
Ciągle obserwuję
Helio. Nadal uważam spółkę za dobrą inwestycje w dłuższej perspektywie jednak obecnie ciężko ocenić moment odwrócenia trendu. Kurs zbliżył się do wsparcia, również psychologicznego, na poziomie 10pln. Narazie się trzyma ale jego przełamanie może spowodować dalszą lawinę kursu. Brak dużego inwestora w spółce a także niskie obroty(kurs może zdołować kilkanaście tysięcy pln) sprawia że postanowiłem popatrzeć z boku. Obserwuje kurs i w momencie kiedy uznam że najgorsze jest już za nami ponownie wejdę w spółkę z myślą o dłuższej perspektywie.
Kolejną spółką ktorą obserwuje od dziś jest...
JSW. Debiut średnio udany i jeśli nastroje na szerokim rynku się nie poprawią to kurs może spadać. Jeśli tak będzie to być może zainwestuje w mały pakiet akcji. Spółka powinna prezentować ciekawe wyniki...
"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."