PARTNER SERWISU
yqsccekf
440 441 442 443 444

Kiedy szczyt hossy?

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 5 grudnia 2011 13:49:43
Tytułem komentarza i podsumowania sytuacji w Europie fajne słowa padły przed momentem w TVN
"gdy płonie dom to najpierw trzeba go ugasić a dopiero potem przebudowywać aby nie płonął w przyszłości; tymczasem Europa próbuje już przebudowywać nie gasząc pożaru".

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 5 grudnia 2011 13:53:00
Chyba nic nie dziwi? w tamta srode wiadomosc odnosnie ciecia stop w Chinach+obnizeniu swap-a przez banki+odczyty w USA zostaly przyjete optymistycznie przez rynek,jednak od tego czasu rynki czekaja w boczniaku na to co sie wydarzy 9 grudnia- co postanowi Merkel i Sarkozy.

Najwiekszy dziw mnie bierze to,iz o kryzysie subprime sie tyle mowilo a teraz w Europie popelniane sa te same bledy(celowo lub nie), bo jak inaczej mozna nazwac paczkowanie przez podmiot EFSF obligacji?- SPV ktory bedzie przeprowadzal paczkowanie bedzie dzielil jak to mialo miejsce w USA na paczki z poszczegolnymi transzami, wiec pewnie i tak samo pozbedna sie zlych aktywow z bilansow bankow i przerzuca cale ryzyko na nieswiadomych inwesotorow.

Edytowany: 5 grudnia 2011 14:07

ZielonY
0
Wpisów: 200
Wysłane: 5 grudnia 2011 14:08:18
KGHM ma szansę powalczyć z luką bessy przy wsparciu odrastającego koperka ...

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

mdtrader
0
Wysłane: 5 grudnia 2011 15:12:43
cytat jednego pana z tv" Wlochy przedstawily ambitny plan wydluzenia wieku emerytalnego mezczyzn do 70 lat".

Przykre jest to ze zwykli ludzi beda placic za bledy bankierow a co lepsze oni w tym samym czasie jeszcze wyzsze premie zarabiaja. Srednio pensja tradera w londynie wzrosla przez ostatnie lata o 40%.

Nie napawa to optymizmem typowego Kowalskiego,ktory cale zycie zmaga sie z coraz wyzszymi podatkami a gdy juz dozyje emerytury to zwykle umiera po 5 latach latach.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 5 grudnia 2011 15:17:55
Cytat:
Srednio pensja tradera w londynie wzrosla przez ostatnie lata o 40%.

Najlepsze rozwiązanie - niech nikt na Świecie nic nie produkuje, nie świadczy usług ani nie wychowuje dzieci. Wszyscy niech zajmą się tradingiem! Wysokie zarobki gwarantowane.
No może z 5% osób zostawić w bankowości - podobno bardzo zyskowne zajęcie.

Heh, rozwiązałem problemy świata. Nobla mi!
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 5 grudnia 2011 15:27:06
ej, wara od traderów ;) zajęcie jak każde inne, tylko szybciej siwych włosów przysparza. idąc tym tropem należałoby też piłkarzy napiętnować. potem przyjdzie kolej na następne grupy zawodowe, zarabiające ponadprzeciętnie. aż w końcu zrealizuje się marzenie dziadka Lenina.

Frog
13
Wysłane: 5 grudnia 2011 15:39:34
Ależ ja nie mam nic do samych traderów. Niech sobie siwieją do woli blackeye

Zauważam jedynie fakt, iż świat w którym najlepiej radzą sobie jednoski, czy też grupy jednostek, które wykonując swoje podstawowe zajęcie nie tworzą de facto wartości dodanej dla innych ludzi, to coś jest chyba nie tak.

Follow me on Twitter

mdtrader
0
Wysłane: 5 grudnia 2011 15:48:43
Nie bede wdawal sie w polemike czy etyczne byly zagrywki traderow/bankierow czytaj(afera z Goldmanem 2 lata temu).

Swoja droga ogladal ktos? bo dzisiaj wieczorem mam w planie poogladac a ciekaw jestem czy ktos z Was ogladal a jesli tak to jakie opinie.

Frog
13
Wysłane: 5 grudnia 2011 15:54:48
WatchDog kiedyś wrzucał ten trailer na forum.
Zwiastun megaciekawy, ale film raczej tylko dla osób zainteresowanych giełdą i gospodarką (na dowód komentarz z jednego z for filmowych: "Nic ciekawego ! Jeden wielki bełkot pracowników dużego banku... Ble,ble,ble...")
Niestety w dostępnych mi kinach nie był wyświetlany. Czekam na wersję DVD.
Follow me on Twitter

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 5 grudnia 2011 16:23:41
2300 przebite na Wig20 thumbright

jtb
jtb
0
Wpisów: 239
Wysłane: 5 grudnia 2011 18:48:25
mdtrader napisał(a):

Swoja droga ogladal ktos? bo dzisiaj wieczorem mam w planie poogladac a ciekaw jestem czy ktos z Was ogladal a jesli tak to jakie opinie.

Zasadniczo jeśli kogoś interesuje tematyka to zobaczyć trzeba, choćby dlatego, że filmów w tej tematyce jak na lekarstwo. Czas warto poświęcić również dla obsady. Zaje..fajna... rola Bettany i Tucci'ego - choć do roli z 'Conspiracy' nawet się nie zbliża.

Parę fajnych scen. Niestety fakt, faktem, przez połowę filmu się naprawdę nic nie dzieje :-) Dialogi również często trącą taniochą i sztucznymi emocjami.

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 5 grudnia 2011 21:36:40
No to zaczynam wierzyć w wojnę euro-dolar.
Pewnie to jak zwykle teoria spiskowa ale jednak... Dziwnym trafem gdy okazuje się że Niemcy i Francja się dogadały, mamy umocnienie euro to agencje ratingowe ogłaszają komunikat o liście obserwacyjnej z perspektywą negatywną.... podobno szczegóły poznamy po zakończeniu sesji w USA

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 5 grudnia 2011 21:46:49
Serpico o tym pisał już ponad tydzień temu, a chyba w piatek Kuczyn.
Ja też myslę że wojna walutowa jest faktem, a agencje ratingowe to pieski na usługach dolara i uśkowej finansjery z piekła rodem. Not talking

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 5 grudnia 2011 22:08:38
no termin faktycznie wygląda jak nieprzypadkowy - s&p bujał się akurat w tym momencie gdzieś na 200 sesyjnej. Z drugiej strony rynek przyjął to dosyć dzielnie i na razie wygląda to jak korekta w locie
Edytowany: 5 grudnia 2011 22:12

mdtrader
0
Wysłane: 5 grudnia 2011 22:32:54
Pamietacie wykres?

mdtrader napisał(a):
Z racji kilku uwaga,bede staral sie pisac bardziej zrozumiale-:))
3. Ciecia raitingow najwiekszych instytucji bankowym przez S&P.

Po cieciu przez agencje S&P raitingow najwiekszych bankow od Goldmana do UBS, wycena dlugu wyglada najgorzej od 2009 roku. Presja na banki wzrasta wraz z przedluzajacym sie kryzysem w Europie jak rowniez obnizka wzrostu gospodarczego w 2012 z 2.8 do 1.6% przez OEC. Poki co przekaz z rynku jest taki,ze to jeszcze nie koniec zlego dla bankow, ale wedlug mnie poki co wyglada to na koniec(jesli nie bedzie niespodzianek)
kliknij, aby powiększyć

Jest to wykres: Markit iTraxx Europe- uzywany przez investorow do heagowania pozycji przeciwko strata na dlugu korporacyjnym lub do spekulacji na wyplacalnosci tych instytucji,zawiera on wycene dlugu 125 najwiekszych instytucjiWykres rosnie gdy obawy o dlug sie nasilaja a spada,gdy powraca nadzieja na obnizke wyceny dlugu.

Pytanie patrzac na wykres jak narysowalibyscie reszte wykresu od dzisiaj patrzac na analogicznie do 2009?
Komentarz:Obnizenie raitingu moze miec wplyw na plynnosc na rynku,potencjalne straty czy dostepnosc do rynku kredytow poniewaz czesto jest tak,ze w kontraktach na rynku instrumentow pochodnych jest zapis mowiacy,ze przy obnizce raitingu o podwyzszeniu niektorych wskaznikow co moze spodowoac,ze potrzebne beda dodatkowe wymogi kapitalowe. Mozna zauwazyc,ze coraz lepiej postrzegane sa instytucje finasowe z Azji, za przyczyne tego stanu rzeczy mozna uznac silny i staly wzrost gospodarczy.

Tydzien temu wspominalem,ze wedlug mnie sa poziomy do wejscia i ten tydzien bedzie kluczowy plus minus 3 dni z nastepnego-gdzie rozegra sie scenariusz wyjscia lub wejscia w recesje.

A dzisiaj wyglada tak, i jak myslicie?pojdziemy analogicznie do 2009?

kliknij, aby powiększyć

Update: SP wrzucila oficialnie panstw na liste "obserwacja" z perspektywa negatywna-)to zostawie bez komentarza,bo kto chce sie dowiedziec cos wiecej na temat agencji to polecam"Big Short" Lewisa.

p.s.
Edytowany: 5 grudnia 2011 22:37

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 5 grudnia 2011 22:51:49
@Trader - mądrze i merytorycznie piszesz, tylko proszę Cię - przestań już cytować samego siebie, bo ten wątek zaczyna wyglądać ja teatr jednego aktora, który wciąż próbuje udowodnić, że on pierwszy to powiedział.
Daj ludziom "pooddychać" i streszczaj się do wniosków, kiedy nikt nie poróbuje Cię prowokować do tego byś je udawadniał.
Sorki - ale musiałem to napisać zanim wrzucisz kolejny pokolorowany autocytat na pół strony.

Edytowany: 5 grudnia 2011 23:07

daniel93
0
Wpisów: 469
Wysłane: 6 grudnia 2011 00:37:42
Ja już bym się obracał na Ski, bo przed nami linia trendu:

kliknij, aby powiększyć

A do tego mały ORGR widoczny na 1h ma zasięg na poziomie 2330 co zgra sie z tą linią.

kliknij, aby powiększyć

ZielonY
0
Wpisów: 200
Wysłane: 6 grudnia 2011 09:04:27
Równo tydzień temu była formacja gwiazdy porannej na amerykańskim indeksie S&P500 i po tygodniu jesteśmy znacznie wyżej, jednak ewidentnie widać, że bykom zaczyna brakować mocy.

kliknij, aby powiększyć

Patrząc z perspektywy analizy technicznej można wymienić kilka powodów tej "nieśmiałości" inwestorów co do dalszych wzrostów. Pierwszy to linia trendu spadkowego. Takich rzeczy nie rozwala się z biegu - zwłaszcza nie w takich okolicznościach przyrody jak obecnie. Kolejną barierą jest średnia SMA2oo. Została ona wyłamana z hukiem na początku sierpnia i wszelkie korekty wzrostowe skutecznie się od niej odbijają. Nie inaczej jest obecnie, gdzie w pobliżu tej średniej mamy świece ze sporymi górnymi cieniami - ewidentnie czuć respekt. Trzeci element to poziomy niedawnych szczytów, które również zwiększają czujność i chęć do realizacji zysków. Wszystko powyższe sprawa, że zdecydowaną przewagę zyskuje scenariusz spadkowych sesji w najbliższym czasie, które w najskromniejszym wydaniu i krótkim terminie mają szansę przetestować świeżą linię trendu wzrostowego. Rajdem świętego mi to nie pachnie - no chyba, że w tym roku była to krótka 1/4 mili z okazji Mikołajek.

sevenseas
0
Wpisów: 37
Wysłane: 6 grudnia 2011 10:14:53
Nikt tutaj nie naipsal co jest problemem dzis w Europie. Problemem sredioterminowym, nie strukturalnym, narazie jest wzrost kosztow finansowania w $ dla europejskich bankow i wynikal z jednego, calkowietej zapasci "wartosci zastawow" tzw. "collateral value". Spadek w warotsci europejskich bondow spowodowal klopoty z finansowaniem sie bankow. Dzisiaj w europie KTOS musi gwarantowac bondy europejskie swoja GLOWA, czyli EBC, tak jak jest to w USA. Tego wymagaja od Europy agencje ratingowe, a nie jakas wojna bo Kuczynski tak napisal. Wojna to se moze byc, walutowa, beggar thy neighbour jest rzecza znana przez wszystkich, a nasz analityk wyskakuje z tym jak z czym nowym. Jakby byla wojna i USA chcialo by zniszczyc EU to byl im FED plynnosci do reki nie wkladal. Jak EU padnie to mamy swiatowa depresje. Wiec zrozumcie BOGACI CHCA SIE BOGACIC, A NIE TRACIC i potrzebuja do tego stabilizacji.
Teraz czas aby komisja w Bazylei zgodzila sie na uzywanie czegos innego jako collateral pod finansowanie, np. bondow korporacyjnych lub akcji i tak sie tez stalo.

ps. wiec jesli macie dlugie to lepiej zeby wyszli z czyms konkretnym w piatek.
Edytowany: 6 grudnia 2011 10:16

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 6 grudnia 2011 10:46:46
Dla mnie najistotniejsza jest proba odpowiedzi na pytanie do czego prowadza konkretne dzialania? Do czego - w sensie jakie jest przelozenie na rynek w srednim terminie.. nie interesuje mnie piatek, tylko sredni termin kilka tygodni.. trendy na rynkach.. jesli mamy jakis konkretny impuls, trend to zrozumienie tego i zajecie odpowiedniej pozycji jest celem gracza.. a nie pisanie poematow ekonomicznych..

wg mnie szanse sa takie, ze robimy teraz korekte ostatniej fali wzrostowej (dax 5800) a potem atak na opory (6200-6300) ew. jeszcze jedno podejscie pod 62xx i cofka do +/-5900-6000 a potem do polowy stycznia wzrosty.. 6600 Think wig20 nie analizuje bo to banan..;) generalnie znajac polskich spekulantow bedzie problem z 2400..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

440 441 442 443 444

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,326 sek.

rgwnhobh
aesqeope
mcadqlwp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gazdaliu
tkzhqscv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat