PARTNER SERWISU
bijvfxfo
107 108 109 110 111

Giełdowy "Blog of the Frog"

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 16 grudnia 2011 19:42:51
Cytat:
EDIT: Chodziło mi o tygodniowe świeczki, nie wykresy...

Nawet tego nie zauważyłem. Ładnie musk koryguje błędy Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 19 grudnia 2011 18:44:45
W przyszłym kwartale obstawiam* wskaźnik spadki-wzrosty na 75%-25%
* - zastrzegam prawo do zmiany zdania w dowolnym momencie bez podania przyczyny king

Fala spadkowa będzie w pewnym sensie rozwiązaniem sytuacji patowej (boczniak). Ceny staną się atrakcyjne do zakupów i to może zmobilizować popyt. Ale co będzie później i tak wszystko zależy wyłącznie od sytuacji makro. A tej nie jestem w stanie przewidzieć. Tak więc ciężko jest mi ocenić potencjał spadków. Jak to gospodarcze tsunami, to nie ma znaczenia kiedy kupię akcje. I tak skończę jako bezrobotny i bezdomny.

Wiem też, że w dołek nie trafię. Dlatego zamierzam już w najbliższym czasie poświęcić część portfela na zakup akcji 1 lub 2 spółek. Oczywiście po cenach niższych niż obecnie. W późniejszym czasie planuję dokupić. W 2012 cała gotówka będzie w akcjach. Maksymalnie 3 walory.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 19 grudnia 2011 18:46

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 19 grudnia 2011 20:38:52
Jesteś pewien, że najbliższy czas będzie dobry żeby się ubierać?

Prawdopodobnie jesteśmy w przededniu kolejnego wodospadu. W poprzedniej bessie w 2008 najgłębszy spadek miał miejsce po długim boczniaku, który nastąpił po pierwszej fali bessy i teraz jesteśmy mniej więcej w podobnym punkcie. Jeśli Euro padnie, a daję na to 99% w tym 70%, że stanie się to przed końcem 2012 to jazda może być znacznie ostrzejsza.

Aktualne problemy Europy są niedorozwiązania w ciągu 1-2 lat niezależnie od tego czy Euro upadnie czy też nie. W każdym razie wiele wskazuje, że ta bessa będzie znacznie dłuższa, głębsza i bardziej wykańczająca niż ta z 2007-2009.

Dopóki na zgliszczach tego syfu nie zacznie się rodzić coś nowego czyt. dno bessy :) to ja będę grał jedynie spekulacyjnie na korektach wzrostowych. Przynajmniej taki jest plan.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 19 grudnia 2011 20:52:24
Frog napisał(a):
Dzisiaj na tygodniowych wykresach obserwowanych przeze mnie małych spółek widać wyraźnie, jak wybijają z konsolidacji w dół. Myślę, że czeka to całą giełdę. Bez kasandrycznego infa, po prostu zaczyna spadać.
Jeżeli to się stanie, to falę spadkową zamierzam wykorzystać do zakupów. Być może nie pod odbicie, ale na trochę dłużej. Zależy od cen po jakich uda mi się kupić.

EDIT: Chodziło mi o tygodniowe świeczki, nie wykresy...

w 95 % zgadzam się, że w tym następnym ruchu trzeba będzie kupować walorki na dłużej

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 19 grudnia 2011 21:09:48
Gutek84 napisał(a):
Jeśli Euro padnie, a daję na to 99% w tym 70%, że stanie się to przed końcem 2012 to jazda może być znacznie ostrzejsza.

Aktualne problemy Europy są niedorozwiązania w ciągu 1-2 lat niezależnie od tego czy Euro upadnie czy też nie. W każdym razie wiele wskazuje, że ta bessa będzie znacznie dłuższa, głębsza i bardziej wykańczająca niż ta z 2007-2009.

A co to dla Ciebie oznacza, że euro upadnie? To ma być opuszczenie strefy przez kilka krajów przede wszystkim Grecja, czy powrót wszystkich krajów do własnych walut?

Frog
13
Wysłane: 19 grudnia 2011 21:48:35
Cytat:

Nie jestem pewien. Niczego co jest związane z giełdą nie jestem pewien. Zawsze mam wątpliwości.

Cytat:
Prawdopodobnie jesteśmy w przededniu kolejnego wodospadu.

O tym samym piszę. I właśnie ten spodziewany wodospad może sprawić, że wyceny staną się bardzo atrakcyjne w interesującej mnie perspektywie czasowej.

Cytat:
W każdym razie wiele wskazuje, że ta bessa będzie znacznie dłuższa, głębsza i bardziej wykańczająca niż ta z 2007-2009.

Tego też nie jestem pewien. I dlatego nie zamierzam angażować się od razu całym kapitałem.
Follow me on Twitter

v3nom
0
Wysłane: 20 grudnia 2011 00:35:15
Gutek84 napisał(a):

Prawdopodobnie jesteśmy w przededniu kolejnego wodospadu. W poprzedniej bessie w 2008 najgłębszy spadek miał miejsce po długim boczniaku, który nastąpił po pierwszej fali bessy i teraz jesteśmy mniej więcej w podobnym punkcie. Jeśli Euro padnie, a daję na to 99% w tym 70%, że stanie się to przed końcem 2012 to jazda może być znacznie ostrzejsza.

Dopóki na zgliszczach tego syfu nie zacznie się rodzić coś nowego czyt. dno bessy :) to ja będę grał jedynie spekulacyjnie na korektach wzrostowych. Przynajmniej taki jest plan.

Gutek, strasznie niewyważona wypowiedź. Nie bądź jak generał, który przygotowuje się do poprzedniej wojny.

Euro się nie rozpadnie, bo najzwyczajniej niektórym się to nie opłaca. Na jakiej podstawie dajesz te 75%? Angel Jak cofniesz się do historycznych wykresów, to zobaczysz, że bessy są najczęściej stosunkowo krótkie (krótsze niż okresy prosperity).

Moim zdaniem idzie dekada albo dwie, kiedy buy and hold będzie ciężkim kawałkiem chleba, ale mi to nie przeszkadza Angel

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 20 grudnia 2011 08:42:31
Frog napisał(a):
Cytat:
Prawdopodobnie jesteśmy w przededniu kolejnego wodospadu.

O tym samym piszę. I właśnie ten spodziewany wodospad może sprawić, że wyceny staną się bardzo atrakcyjne w interesującej mnie perspektywie czasowej.

Wodospadu?
Zerknij proszę na indeks DJIA i zrób sobie AT. Jeśli to Cię nie przekonuje (bo niby za wąski) no to na szerszy indeks np NYSE Comp (ewentualnie jego ETF np. na Stooq NY.US) albo Willshire 5000 (ETF WFVK.US). 5000 akcji z USA to chyba wystarczająco szeroki indeks?

Banki w USA miały i mają problemy. Jeśli ma być wodospad, to powinny być w jego czołówce. Zerknij na Philladelphia Banking Index, albo jego ETF (KBE.US). Zapowiedź wodospadu?
To samo zrób z XHB.US ETFem na indeks developerów - wszak nieruchomości nadal mają problemy i powinny też być w czołówce spadków, prawda? I co? Dalej widzisz wodospady?

No tak, to jest USA, a przecież Europa...Dobrze. To zobacz, jak zachowuje się indeks kraju PIGS, Hiszpanii, czyli Ibex35. Zapowiedź wodospadu?

Jeśli nadal nie jesteś przekonany, to zerknij sobie na Athex Composite, indeks z Aten, mający w swoim składzie takie "cudowne" walory bankowe jak Hellenic Post albo EFG, które to firmy w ostatnim czasie cierpią na ciche fale runów bankowych. Jeśli ma być wodospad, to przecież Grecja powinna być w jego czołówce, nie sądzisz?

Zrób sobie AT tegoż Athex'a i zastosuj do niej wszelkie instrumenty jakie znasz do poszukiwania dna (dywergencje, itp., co Ci się przypomni). I co? Tu też wodospad? A może raczej poszukiwanie dna, do którego bardzo blisko?

Jeśli nawet to Cię nie przekonuje, to ja już nie wiem, co może....
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 20 grudnia 2011 08:49:52
A gdzie jest według Ciebie dno, Szutnik? Giełda wygląda jakby chciała się naprawdę przekręcić. Czy w Twoim AT widać falę C spadków, bo dla mnie wygląda jakbyśmy się na krawędzi przepaści znajdowali?

Gutek84
0
Wysłane: 20 grudnia 2011 09:05:13
mrk napisał(a):
Gutek84 napisał(a):
Jeśli Euro padnie, a daję na to 99% w tym 70%, że stanie się to przed końcem 2012 to jazda może być znacznie ostrzejsza.

A co to dla Ciebie oznacza, że euro upadnie? To ma być opuszczenie strefy przez kilka krajów przede wszystkim Grecja, czy powrót wszystkich krajów do własnych walut?

Dla mnie oznacza to, że nie będzie już dłużej funkcjonować w tej formule w jakiej jest obecnie, a czy będzie to nowe supereuro z udziałem 5-6 krajów czy kilka równorzędnych euro czy coś innego to Bóg jeden wie, ale każdy scenariusz w którym aktualne status quo zostanie naruszone przynajmniej na początku wywoła potężną panikę i tego jestem pewien.
Edytowany: 20 grudnia 2011 09:05

Gutek84
0
Wysłane: 20 grudnia 2011 09:15:06
@v3nom

Oczywiście, że niektórym zwłaszcza Niemcom się to nie opłaca. Oni czerpią ogromne profity ze wspólnej waluty. Po pierwsze jest dla nich narzędziem potężnego wpływu i rozgrywania UE na swoich warunkach widać to dobitnie teraz kiedy wszystkie plany ratunkowe podyktowane przez nich są poprostu przyjmowane przez aklamację wśród pozostałych członków UE. Po drugie dzięki Euro Niemcy utrzymują siłę swojego eksportu. Mi chodzi raczej o to, że tej liny nie da się przeciągać w nieskończoność. Mamy coraz większy chaos a tym samym coraz większe ryzyko, że rozwój wypadków w pewnym momencie wymknie się spod kontroli niezależnie od tego komu się to opłaca a komu nie, porównałbym to do "niewidzialnej ręki rynku" thumbright która to ręka będzie chciała przywrócić wszystko na zdrowe, naturalne tory zgodne z podstawowymi prawami ekonomii. Tego nie da się oszukać.
Edytowany: 20 grudnia 2011 09:15

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 20 grudnia 2011 10:31:30
onochi napisał(a):
A gdzie jest według Ciebie dno, Szutnik? Giełda wygląda jakby chciała się naprawdę przekręcić. Czy w Twoim AT widać falę C spadków, bo dla mnie wygląda jakbyśmy się na krawędzi przepaści znajdowali?

Onochi, pooglądaj sobie te walory, o których pisałem Frog'owi...to powinno Ci trochę zmienić optykę.
To, co obserwujemy na WIG20 to nic innego, jak test wrześniowych dołków. W czasie takiego testu słabsze walory rynku (u nas np. SWIG80) często robią jeszcze nowe minima. Zauważ, że spadamy (jako cały WIG20) w bardzo spokojnym stylu w porównaniu do sierpnia września, na mniejszym obrocie.

Podczas testu nastroje często są echem tych, które towarzyszyły formowaniu się dna - "znowu wracamy do starej melodii".

Czy w Twoim AT widać falę C spadków
Nie teraz. Popatrz na nastroje zarządzających w USA we wrześniu, październiku '11 na tym wskaźniku sentymentu:
www.naaim.org/naaimadsenttrend...

"Wszyscy"Zarządzający byli wtedy "leveraged short", a więc ultrabearish. Stąd te podskoki indeksów w październiku-listopadzie, które były niczym innym, jak ostrym zamykaniem krótkich, przez zaskoczone obrotem spraw Niedźwiedzie. Zobacz, jaki był ostatni szczyt nastrojów: "cautious" i porównaj z nastrojami tych samych Zarządzających w czasie formowania się szczytów w 2010 i 2011... Widzisz zasadniczą różnicę?
A przecież jeśli już mówimy Elliottem, to ostatni max to wg Ciebie chyba 2 w C, prawda? Na tym maxie nastroje powinny być zbliżone do tych ze szczytu fali B lub nawet lepsze, tymczasem niedowierzanie to chyba najlepsze określenie tego, czego doświadczamy ostatnio. Do nastrojów typu "bullish" wśród większości jeszcze daleko...

Jeśli już mówimy kategoriami Elliotta, to teraz widzę raczej 1-2 w górę, a w USA to nawet 1-2 1'-2'Angel
No niezupełnie tak, bo w USA od 2000 r. (a u nas zdaje się od 2007) chodzimy "trójkami" nie "piątkami", ale z pewnym przybliżeniem tak.

Te ostatnie spadki to chyba "kara" za zbyt duże zadowolenie inwestorów indywidualnych w zeszłym tygodniu:
www.aaii.com/sentimentsurvey/s...
Dzisiejsze badanie, ktore bedzie opublikowane w czwartek powinno dac wyraźne pogorszenie nastrojów. I dobrze, bo bedzie paliwo do wzrostówAngel

U mnie wychodzi zwrot w okresie albo dziś czyli 20 -22.12 i test tego dna 27-29.12, albo dno typu W
z minimami w ww. datach.

Pozdrawiam
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

del-20160301
0
Wysłane: 20 grudnia 2011 15:11:33
Przyznaje Szutnik, że niezły z Ciebie aparat jeśli chodzi o AT. Robi to wrażenie.

v3nom
0
Wysłane: 20 grudnia 2011 16:06:03
A na mnie nie robi to wrażenia, chociaż doceniam wkład i wiedzę kolegi forumowicza Angel Wiedza jednak nie zawsze idzie w parze z zyskami, czego przykładów mieliśmy aż nad to w ostatnich miesiącach, zarówno po stronie techników jak i ekonomistów z krwi i kości Angel

Onochi, miej swój rozum i swoje zdanie. Nie dawaj jednak żadnemu ze scenariuszy prawdopodobieństwa większego jak 60%. KGHM to dobry przykład tego, jak "10% ryzyko realizuje się z siłą wodospadu" Angel

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 20 grudnia 2011 16:18:11
onochi napisał(a):
Przyznaje Szutnik, że niezły z Ciebie aparat jeśli chodzi o AT. Robi to wrażenie.

fajnie byłoby jeszcze jakby Szutnik zaczął kiedyś trafiać z analizami Angel . Ale to już taki drobny element... wave

fundamentalnie to się kompletnie nie zgadzam z ultra-byczym nastawieniem jakie praktycznie zawsze kolega prezentuje. Byki w naszych czasach zarabiają rzadko i raczej jako przerwy w stratach.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 20 grudnia 2011 16:22

del-20160301
0
Wysłane: 20 grudnia 2011 16:18:31
Pewnie, że masz rację V3nom. Decyzję zawsze podejmuję sam. Nie mniej Szutnik ma sporą wiedzę. Dlatego doceniam jego wkład i wkład każdego od kogo można się trochę o giełdzie nauczyć.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 20 grudnia 2011 16:21:49
Scarry napisał(a):
fajnie byłoby jeszcze jakby Szutnik zaczął trafiać z analizami . Ale to już taki drobny element...
A mnie nawet tak nie razi, że zupełnie nie trafił z KGHM-em, tylko mocno wytrzeszczałem oczy jak widziałem jakie argumenty podawał za wzostami na tej spółce, ale może on zna inną AT niż ja i inni...Think
Edytowany: 20 grudnia 2011 16:22

del-20160301
0
Wysłane: 20 grudnia 2011 16:35:02
KGHM się nie liczy. Wszyscy na nim się przejechali. Jakby mi ktoś miesiąc temu powiedział że będzie po 100 zeta to bym go wyśmiał. A właściwie co wy myślicie o tych wzrostach. Frog, pop, V3nom, Scarry? Wierzycie w spadek poniżej 2000 pkt na WIG20?

v3nom
0
Wysłane: 20 grudnia 2011 17:18:27
Sądzę, że spadki są bardziej prawdopodobne, ale chyba już nie w tym roku. Styczeń statystycznie daje zarobić, ale najpóźniej w lutym spodziewałbym się spadków. Pytanie tylko z jakich poziomów? Prawdopodobieństwo daję, takie jak napisałem wyżej - 60/40%, nie więcej. Nie mam akcji i po ostatnich nieudanych wejściu z początku grudnia na razie ich nie dotyka, bo szkoda kasy na prowizje. Co najwyżej krótkoterminowo FW20H12.

Ten rok u Amerykanów jak na razie pod kreską, a trzeba mieć na uwadze, że to był trzeci - statystycznie najlepszy - rok cyklu prezydenckiego (najgorszy jest drugi, ale zeszły rok akurat na SPX był całkiem ok).

Frog
13
Wysłane: 20 grudnia 2011 17:37:56
onochi napisał(a):
A właściwie co wy myślicie o tych wzrostach. Frog, pop, V3nom, Scarry? Wierzycie w spadek poniżej 2000 pkt na WIG20?

Raczej nie wynikają z nagłej poprawy sytuacji gospodarczej. Ot, sobie wzrosło. Jak to na giełdzie king
Mnie interesuje dłuższy termin i trendy na indeksach mniej narażonych na manipulację.

Podtrzymuje na kolejny kwartał 75/25 dla spadków.
Follow me on Twitter
Edytowany: 20 grudnia 2011 17:41

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

107 108 109 110 111

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,525 sek.

bjpujfte
dlvzkphx
gvharitc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bphwjhpo
niczbjry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat