@bB86
Atrem to spółka która specjalizuje się w specjalistycznym budownictwie, jest podwykonawcą PBG i z tego co udało mi się zaobserwować dobrze z "pbg" żyje. Pogorszenie się wyników, zależy jak na to spojrzymy, ja spoglądam na to w ten sposób, że po poprzednich latach gdzie dynamika wyników i przychodów rosła w zastraszającym, tempie teraz musiało to po prostu zwolnić. Zadałem sobie też pytanie czy przecena spółki o 75% spowodowana była jakąś tragedią, coś się strasznego wydarzyło? Moim zdaniem nie i wyniki zupełnie się z kursem akcji rozjechały.
Gdzieś wspominałem już, mój ojciec prowadzi firmę budowlana-developerską i z tego co wiem wcale tak źle w tym budownictwie nie jest. klienci zaczynają pytać o możliwość budowania inteligentnych budynków, a atrem ma do tego wiedzę i doświadczenie i to jest moim zdaniem słuszny kierunek rozwoju. Tak jak przyszła moda na smartphony tak kiedyś przyjdzie na inteligentne budynki.
Ostatnio przyszedł do nas facet zainteresowany kupnem mieszkania w inwestycji którą zaczynamy i się pyta czy do każdego miejsca postojowego w parkingu podziemnym będzie gniazdko umożliwiające ładowanie samochodów elektrycznych. Ja oczy jak 5 złotych ale po jego wizycie razem z ojcem stwierdziliśmy, cholera, faktycznie niewielkie koszty ale w przyszłości to może być wielkie udogodnienie dla mieszkańców już nie wspominając, że coraz częściej pytają ludzie przed kupnem mieszkania o certyfikaty energetyczne, więc świadomość tego co ludzie kupują jest coraz większa.
@bankrucik
Dziękuję. będę zadowolony jak przez kolejne 10 lat będę bił rynek o 10-15%.
@piotrch
Kupienie vistuli było zbyt pochopnym pomysłem, tak teraz myślę. Napiszę jednak dlaczego kupiłem:
1. Wymieniłeś kilka spółek, zadaj pytanie 10 swoim znajomym o te spółki i zobaczysz niemal każdy zna Vistulę, wie czym się ta firma zajmuję. Powiedzą, że szyją dobre garnitury taka jest opinia, na temat innych firm nie powiedzą Ci nic i zapytają co to za firma w ogóle.
2. Kurs jest na niemal na najniższym poziomie ever, ktoś kiedy musi, też na tym zarobić.
3. Mają zysk operacyjny co jest najważniejsze, nie zapominajmy też o tym, że społeczeństwo się bogaci co by nie mówić, i jeśli statystyczny Polak ma więcej pieniążków to kupi garnitur nie od babci na straganie nie od Hugo Bossa bo to za wysoko pólka tylko od Vistuli, ta firma moim zdaniem ma dobry wizerunek i jest dostępna cenowo.
@Gerda
Dziękuję. operacji na mercorze to przyznam sam do końca nie rozumiem... stwierdzam teraz, że było to najzwyczajniej w świecie głupie.
Żeby nie było tak fantastycznie to, widzę mnóstwo bolączek w moim obecnym portfelu, przede wszystkim to zbyt mała dywersyfikacja, mam na myśli, że 8 spółek jest powiązanych z koniunkturą w budownictwie niestety ja mam do nich słabość m.in dlatego, że tym się mój ojciec zajmuje.
Ponadto nadal uważam, że zbyt emocjonalnie podchodzę do niektórych transakcji i muszę to jakoś zwalczyć.
W swoim rzeczywistym portfelu mam następujące społki: atrem, dss, yawal, graal, fasing i gant.
Moją perła uważam jest fasing.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett