PARTNER SERWISU
bnwhcibv
1 2 3 4 5

Portfel fundamentalny (wirtualny)

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 18 stycznia 2012 01:52:36
ucofb napisał(a):
Atrem

kliknij, aby powiększyć

+ c/wk = 0,58
+ c/zo = 4,17
+ sEVA = 3,01
+ skup akcji własnych, gdzie cena minimalna zakupu akcji to 3 zł
+ prezes jest głównym akcjonariuszem,
+ duży wolumen na białych świecach, niski na czarnych (to co zaznaczyłem elipsą)
+ spółka zajmuje się specjalistycznym budownictwem,
+ tutaj jeszcze nikt nie zarobił (historyczne minima)
+ dywergencje na wskaźnikach,

- minięte długoterminowe wsparcie,
- spore uzależnienie od pgnigu i pbg,

Czy pokonamy linię trendu... Bóg tylko wie, no i niektórzy ;)

Linia pokonana ; )
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

EmcioPower
0
Wpisów: 6
Wysłane: 18 stycznia 2012 02:17:51
Od początku z uwagą śledzę twoje poczynania i bardzo podoba mi się to jak rzetelnie prowadzisz swoją kronikę. Tak trzymaj! Linia oporu na Atremie została przebita już tydzień temu. Sam kupiłem trochę akcji ze średnią ceną 4.79zł. Fundamenty jak sam wcześniej pisałeś są mocne pomimo straty w 3 kwartale, technicznie według mnie wygląda w tym momencie jeszcze ciekawiej. Zauważyłem, że od przedwczesnego zakupu systematycznie uśredniałeś spółkę. Na razie wygląda to obiecująco, na dziennym można zauważyć również formację trzech białych żołnierzy, to tyle ode mnie.
Swoją drogą jeśli chodzi o błędne wpisanie prowizji w portfelu na money.pl, to dlaczego nie możesz po prostu tej pozycji zmodyfikować?
Powodzenia i trzymam kciuki!

ucofb
1
Wysłane: 18 stycznia 2012 11:34:45
Dzięki za miłe słowa. Prowizje modyfikowałem dodając najzwyklej w świecie do portfela gotówkę tak aby prowizja w rzeczywistości wynosiła za transakcję 6 zł. w przypadku barlinka dodałem do portfela 390 zł, a w przypadku pbg 425 zł.

Pozdrawiam

ucofb
1
Wysłane: 18 stycznia 2012 16:40:12
Dzisiaj wykonałem następujące operacje:
- sprzedałem część Atremu za 15k zł
- sprzedałem część Mercora za 5k zł
- sprzedałem część Ganta za 10k zł
- dokupiłem Graal za 8k zł
- dokupiłem Barlinka za 8k zł
- dokupiłem Yawal za 5k zł.

Cel tych transakcji był jeden. Chciałem żeby wagi poszczególnych walorów były na podobnym poziomie.

ucofb
1
Wysłane: 25 stycznia 2012 15:24:42
Zrealizowałem część zysku na Mercorze, a następnie odkupiłem po tej samej cenie. Pod koniec tygodnia przedstawię wynik portfela.
Edytowany: 25 stycznia 2012 15:26

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 25 stycznia 2012 16:25:48
Mógłbyś wyjaśnić mi tą transakcję na Mercorze bo z powyższego zdania nie wiem czy dobrze zrozumiałem...?Think

Sprzedałeś akcje i odkupiłeś je po tej samej cenie? Czy sprzedałeś akcje realizując zysk a potem kupiłeś e akcje ponownie po cenie w jakiej nabyłeś je pierwotnie? Bo z tego co napisałeś wygląda na pierwszą opcję, jeśli tak to gdzie tam realizacja zysku? Pytam bo ciężko mi zrozumieć co chciałes napisać...

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

ucofb
1
Wysłane: 25 stycznia 2012 20:13:53
Sprzedałem Mercor szt. 2000 w dniu wczorajszym po cenie 11 zł i odkupiłem tę samą ilość akcji czyli 2000 szt po tej samej cenie czyli 11 zł. Ok, nie można za bardzo tego nazwać realizacją zysku, źle się wyraziłem.

Wykonałem tę operację wczoraj bo był wczoraj na mercorze stosunkowo duży wolumen jak na tę spółkę, a niestety portfel na money nie zna pojęcia płynności, ja chcę żeby te operacje były jak najbardziej realistyczne, co nie zmienia faktu, że wykonując tę transakcję na raz w świecie rzeczywistym zachwiałbym i tak pewnie dosyć mocno kursem.

Edytowany: 25 stycznia 2012 20:20

ucofb
1
Wysłane: 26 stycznia 2012 20:13:27
Dzisiaj sprzedałem całość Forte z zyskiem 20% i kupiłem Vistule.

ucofb
1
Wysłane: 27 stycznia 2012 18:38:35

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Styczeń do tej pory udany, chciałbym, żeby każdy miesiąc taki był bo do tej pory w styczniu na portfelu +23% ale jak każdy wie jest to niemożliwe.

Na chwilę obecną nie zamierzam robić przetasowań w portfelu aczkolwiek korci mnie żeby PBG zamienić na HBP :)

Zapraszam do komentowania.
Edytowany: 27 stycznia 2012 18:41

ucofb
1
Wysłane: 4 lutego 2012 13:28:08

kliknij, aby powiększyć

Dokonałem kilku kolejnych zmian. Na chwilę obecną koniec z żonglowaniem w portfelu.
Wyniki osiągane przez portfel będę prezentował na koniec każdego miesiąca, ostatnio robiłem za dużo tych screenów zaśmiecając wątek.

Wynik na koniec tygodnia wygląda następująco:

kliknij, aby powiększyć

Cieszę się z tego, że w pierwszym roku prowadzenia portfela (rocznica będzie 15.02) pobiłem rynek o około 25-30% (przez 10 dni jeszcze się może wiele zdarzyć dlatego zostawiam widełki).

Głównym powodem, że mi się to w sumie udało było dosyć mądre moim zdaniem zarządzanie gotówką i poszczególnymi pozycjami. Na chwilę obecną można powiedzieć, że jestem załadowany w akcje pod korek, jeżeli jest to początek hossy i indeksy będą pięły się cały czas w górę to będę powoli zmieniał relację akcje/lokaty w chwili obecnej wynosi on mniej więcej 80/20, ale jest to jak na razie melodia przyszłości.

PS W tabelce z porównanie do indeksów wkradł się oczywiście błąd w dacie nie 04.12.2012 tylko 04.02.2012 w sumie to drobiazg ale zawsze

Edytowany: 4 lutego 2012 13:30

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 4 lutego 2012 19:33:57
Gratuluję rezultatów i ładne wypatrzenie Atremu widzę ;)
Możesz coś powiedzieć o ostatnim słabnięciu wyników Atremu i perspektywach odwrócenia tej tendencji?
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 4 lutego 2012 19:36

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 4 lutego 2012 19:53:52
dobre wyniki:-)

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 4 lutego 2012 23:42:24
Cześc
Chciałbym sie odnieśc do ostatniej transakcji na vistuli. Czemu zainteresowała cie ta spółka?
Pytam, bo sam od jakiegoś czasu interesuje sie tym papierem, ostatnio bardziej spekulacyjnie, ale od kiedy podjąłem próbe spojrzenia na branże bardziej całościowo, okazało sie, że relatywnie sporo spółek odzieżowych ma problemy. Wyjątkami tu są chyba LPP i Redan, nie mniej, jak spojrzy sie na Gino Rossi, Monnari czy Vistule, widac ze problem jest. Mimo to, w tych ostatnich 3 spółkach upatruje najwiekszego potencjału wzrostu (zgodnie z zasadą inwestuj w dobre spółki z problemami).

Czemu wiec akurat VST?

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 5 lutego 2012 14:33:09
Świetny wynik,gratuluje thumbright

Chociaż nie do końca rozumiem operacje na Mercor

ucofb
1
Wysłane: 5 lutego 2012 16:54:31
@bB86

Atrem to spółka która specjalizuje się w specjalistycznym budownictwie, jest podwykonawcą PBG i z tego co udało mi się zaobserwować dobrze z "pbg" żyje. Pogorszenie się wyników, zależy jak na to spojrzymy, ja spoglądam na to w ten sposób, że po poprzednich latach gdzie dynamika wyników i przychodów rosła w zastraszającym, tempie teraz musiało to po prostu zwolnić. Zadałem sobie też pytanie czy przecena spółki o 75% spowodowana była jakąś tragedią, coś się strasznego wydarzyło? Moim zdaniem nie i wyniki zupełnie się z kursem akcji rozjechały.

Gdzieś wspominałem już, mój ojciec prowadzi firmę budowlana-developerską i z tego co wiem wcale tak źle w tym budownictwie nie jest. klienci zaczynają pytać o możliwość budowania inteligentnych budynków, a atrem ma do tego wiedzę i doświadczenie i to jest moim zdaniem słuszny kierunek rozwoju. Tak jak przyszła moda na smartphony tak kiedyś przyjdzie na inteligentne budynki.

Ostatnio przyszedł do nas facet zainteresowany kupnem mieszkania w inwestycji którą zaczynamy i się pyta czy do każdego miejsca postojowego w parkingu podziemnym będzie gniazdko umożliwiające ładowanie samochodów elektrycznych. Ja oczy jak 5 złotych ale po jego wizycie razem z ojcem stwierdziliśmy, cholera, faktycznie niewielkie koszty ale w przyszłości to może być wielkie udogodnienie dla mieszkańców już nie wspominając, że coraz częściej pytają ludzie przed kupnem mieszkania o certyfikaty energetyczne, więc świadomość tego co ludzie kupują jest coraz większa.

@bankrucik
Dziękuję. będę zadowolony jak przez kolejne 10 lat będę bił rynek o 10-15%.

@piotrch

Kupienie vistuli było zbyt pochopnym pomysłem, tak teraz myślę. Napiszę jednak dlaczego kupiłem:

1. Wymieniłeś kilka spółek, zadaj pytanie 10 swoim znajomym o te spółki i zobaczysz niemal każdy zna Vistulę, wie czym się ta firma zajmuję. Powiedzą, że szyją dobre garnitury taka jest opinia, na temat innych firm nie powiedzą Ci nic i zapytają co to za firma w ogóle.
2. Kurs jest na niemal na najniższym poziomie ever, ktoś kiedy musi, też na tym zarobić.
3. Mają zysk operacyjny co jest najważniejsze, nie zapominajmy też o tym, że społeczeństwo się bogaci co by nie mówić, i jeśli statystyczny Polak ma więcej pieniążków to kupi garnitur nie od babci na straganie nie od Hugo Bossa bo to za wysoko pólka tylko od Vistuli, ta firma moim zdaniem ma dobry wizerunek i jest dostępna cenowo.

@Gerda

Dziękuję. operacji na mercorze to przyznam sam do końca nie rozumiem... stwierdzam teraz, że było to najzwyczajniej w świecie głupie.

Żeby nie było tak fantastycznie to, widzę mnóstwo bolączek w moim obecnym portfelu, przede wszystkim to zbyt mała dywersyfikacja, mam na myśli, że 8 spółek jest powiązanych z koniunkturą w budownictwie niestety ja mam do nich słabość m.in dlatego, że tym się mój ojciec zajmuje.

Ponadto nadal uważam, że zbyt emocjonalnie podchodzę do niektórych transakcji i muszę to jakoś zwalczyć.

W swoim rzeczywistym portfelu mam następujące społki: atrem, dss, yawal, graal, fasing i gant.
Moją perła uważam jest fasing.

ucofb
1
Wysłane: 13 lutego 2012 17:06:16
Największa umiejętnością inwestowania, podkreślam inwestowania, a nie grania na giełdzie jest umiejętność siedzenia na czterech literach i nic nie robienia... ot na takie przemyślenie mnie przed chwilą wzięło po obserwacji kilku ostatnich sesji.

19r20
0
Wpisów: 497
Wysłane: 13 lutego 2012 18:51:10
ucofb to twój realny czy wirtualny portfel?
wiesz co z tym siedzeniem i nie robieniem się nie zgadzam
na zmianach dziennych niektórych spółek można mocno zarobić tylko potrzebny jest dobry refleks no i szczęście

ucofb
1
Wysłane: 13 lutego 2012 19:47:32
Wirtualny, nawet u mnie w stopce jest to napisane :)

W moim rzeczywistym jest: atrem, dss. fasing, gant, graal i yawal. Mogę napisać jedynie, że w rzeczywistym portfelu mam lepsze wyniki niż na wirtualnym, ale nie jest to do udowodnienia. Do portfela rzeczywistego zdecydowanie bardziej się przykładam.

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 13 lutego 2012 23:10:21
To dlaczego nie przedstawiasz tutaj swojego rzeczywistego portfela? Inwestowanie "offline" jest zawsze cięższe i bardziej stresujące bo można stracić swoje pieniądze.

Z siedzeniem na czterech literach się połowicznie zgadzam z Tobą. Wszystko zależy od tego jaki założymy sobie horyzont inwestycyjny. Poza tym w wirtualnym portfelu można wszystko chyba przeczekać, dużo cięższe jest to w przypadku prawdziwych inwestycji.

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

ucofb
1
Wysłane: 14 lutego 2012 12:49:04
Mógłbym zacząć prowadzić drugą kronikę ale chyba nie ma to sensu.

W rzeczywistym nieco taniej udało mi się kupić jedynie fasing i yawal. Pozostałe spółki praktycznie się pokrywają. Dzięki fasingowi i yawalowi mam lepszy wynik niż w wirtualnym ale to bardzo mała różnica. Jutro zrobię podsumowanie roku na wirtualnym.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,691 sek.

nwnzhcjq
ayjxbyif
rzvewgzr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
euuyzknx
afelbdvb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat