0 Dołączył: 2012-03-22 Wpisów: 130
Wysłane:
18 maja 2012 14:01:09
przy kursie: 13,20 zł
Szkoda ,że J.P.Morgan nie ma takich fachowców od AT jakich My mamy na tym forum.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
18 maja 2012 18:14:06
Cytat:Szkoda ,że J.P.Morgan nie ma takich fachowców od AT jakich My mamy na tym forum. Ano szkoda, JP Morgan właśnie niedawno zaraportował blisko 3 miliardy straty co zaowocowało dynamiczną wyprzedaż akcji tego banku. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 18 maja 2012 18:19
|
|
0 Dołączył: 2011-08-30 Wpisów: 8
Wysłane:
19 maja 2012 12:31:06
hej Wszystkim,
Też jestem optymistą co do spółki tak jak ty Rabicie, ale nie płynąłbym z tymi nowymi koncesjami. Pewnie zarząd nad czymś pracuje ale jeśli chodzi o znaczenie skrótów służę pomocą. Przydatna tu może być prezentacja ściągnięta pospiesznie ze strony KOV.
CM-3 Central North Makeevskoje
SNM-4 Southern North Makeevskoje-4
strona 31 i 32 Prezentacji z 26.04.2012
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-03-22 Wpisów: 130
Wysłane:
19 maja 2012 20:30:57
Titirus SPF trzyma akcje zakupione w 08-2011r.
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 27 / 2012 Data sporządzenia: 2012-05-18 Skrócona nazwa emitenta KULCZYK OIL VENTURES INC. Temat Lista akcjonariuszy posiadających, co najmniej 5% liczby głosów na walnym zgromadzeniu Kulczyk Oil Ventures Inc. Podstawa prawna Art. 70 pkt 3 Ustawy o ofercie - WZA lista powyżej 5 % Treść raportu: Kierownictwo KULCZYK OIL VENTURES INC. ("Spółka") niniejszym informuje, że akcjonariuszami posiadającymi co najmniej 5% liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, które odbyło się 16 maja 2012 r. w Calgary w Kanadzie ("Zgromadzenie") byli:
1. Kulczyk Investments S.A. ("Akcjonariusz I").
Z tytułu posiadanych akcji Spółki Akcjonariuszowi I przysługiwało 186.242.872 głosów na Zgromadzeniu, co stanowiło 77,5% głosów akcjonariuszy obecnych na Zgromadzeniu oraz 44,2% ogólnej liczby głosów.
2. Radwan Investments GmbH ("Akcjonariusz II").
Z tytułu posiadanych akcji Spółki Akcjonariuszowi II przysługiwało 20.693.652 głosów na Zgromadzeniu, co stanowiło 8,6% głosów akcjonariuszy obecnych na Zgromadzeniu oraz 4,9% ogólnej liczby głosów.
3. Titirus SPF Aktiengesellschaft ("Akcjonariusz III").
Z tytułu posiadanych akcji Spółki Akcjonariuszowi III przysługiwało 18.501.037 głosów na Zgromadzeniu, co stanowiło 7,7% głosów akcjonariuszy obecnych na Zgromadzeniu oraz 4,4% ogólnej liczby głosów.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
20 maja 2012 00:51:45
rabbit napisał(a):Co do rachunku. Mógł byś mi napisać i wyjaśnić jak taki rachunek działa,dokładnie i w szczegółach,jakie są przepływy pieniężne na takim rachunku powierniczym.Chciał bym wiedzieć szczegółowo. rabbit napisał(a):To jest mniej więcej tak jak wakpil czepia się rachunku o którym nie ma zielonego pojęcia bo nigdzie nie było napisane co i jak z nim będzie. Rabbicie drogi, Skoro taki rachunek nigdy nie istniał, przepływów pieniężnych na rachunku nie było i być nie mogło. Nie wiem, o czym według Ciebie nie mam pojęcia. Wyjaśniałem Ci już, że skoro ,,nigdzie nie było napisane'', to znaczy, że tych pieniędzy nie było. Gdyby były, spółka by o nich informowała. Nie wystarczyła Ci logika, masz więc również cytowaną przeze mnie wypowiedź rzecznika spółki, potwierdzającego, że rachunek nie został stworzony. Nie wiem, jak ta kwestia mogłaby być jaśniej wyjaśniona. Jeżeli obecna wiedza Ci nie wystarczy, to sprawa jest beznadziejna. Nie ma sensu ciągnąć tej dyskusji. Mogę się zgodzić, że nic do końca nie wiadomo, a rachunek zapewne nadal istnieje obok rachunku gromadzącego pieniądze od zębowej wróżki. Oczywiście dla KOV to wszystko nie ma znaczenia, bo nie przystąpili do Neconde, więc te pieniądze i tak by do nich nie trafiły. rabbit napisał(a):Piszę z pełną świadomością że emisja będzie na 100%,nie ma się co łudzić że nie. Nie rozumiem, czemu wcześniej pisałeś, że emisja wcale nie musi być potrzebna, ale miło, że przynajmniej to udało się ustalić :) rabbit napisał(a):Jeżeli emisja będzie potrzebna na premie to ja podziękuje na zabawę na tej spółce. Ta emisja na pewno nie będzie na premie. Dodatkowe akcje związane z premiami są automatycznie tworzone za każdym razem, gdy ktoś realizuje uzyskane z programu motywacyjnego opcje, nie ma więc potrzeby organizowania specjalnej emisji.
Edytowany: 20 maja 2012 00:52
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
20 maja 2012 11:00:35
OSYPIUQ napisał(a):hej Wszystkim,
Też jestem optymistą co do spółki tak jak ty Rabicie, ale nie płynąłbym z tymi nowymi koncesjami. Pewnie zarząd nad czymś pracuje ale jeśli chodzi o znaczenie skrótów służę pomocą. Przydatna tu może być prezentacja ściągnięta pospiesznie ze strony KOV.
strona 31 i 32 Prezentacji z 26.04.2012 Te odwierty mogą mieć takie nazwy tylko gdzie je umiejscowić.Nowa koncesja o której rozpisywały się ukraińskie portale (7 km2 w rejonie doniecka) to było Zachodnie Makeewskoje. Jak wiadomo,według oznaczeń na Ukrainie wszystkie odwierty na Północnym Makeewskoje powinno mieć symbol NM tak jak Olgowskoje O. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2011-11-14 Wpisów: 146
Wysłane:
20 maja 2012 15:14:17
rabbit napisał(a):...Nie bierzecie jednego pod uwagę od samego początku istnienia tej spółki.Głównym udziałowcem jest KI a właściwie Kulczyk i każda emisja w cenie IPO to dla niego strata... Nie wiem, może ja jakiś nie rozgarnięty jestem ale wciąż nie mogę pojąć czemu na tym fourm w kółko pojawia się ten sam argument, że jak KOV będzie na AIM robił emisję poniżej ceny emisyjnej na GPW to KI straci? Jak w nowej emisji obejmie pakiet większościowy to chyba będzie miał tak czy owak wiekszy udział w całości wszystko jedno czy tanich czy drogich akcji. Ten argument sięga chyba czasów gdy pojawiły się pierwsze jaskółki o wejściu KOV na AIM i wciąż jest powtarzany do znudzenia i to w dodatku przez weteranów tego forum. Czyżby to coś wrodzaju mitu albo może nowa fala kreacjonistów w branży wydobyczej?
|
|
Wysłane:
20 maja 2012 15:38:11
@dzwoniec Problem w tym że KI chętnie zmniejszy procentowe zaangażowanie w KOV do ok 1/3 a żeby tak się stało potrzebne jest dodatkowe 200 mln akcji. To co opisałeś to właśnie wizytówka GPW,groszowe emisje kierowane do właścicieli większościowych w celu upychania akcji na parkiecie (patrz Oil) Temat był przerabiany w perspektywie emisji pod Nigerię. Próbowałem poszukać czegoś na temat zasobów gazu pola Bubut.Jedyne co udało mi się znaleźć to praktycznie jedno zdanie i to wszystko,chociaż bardzo optymistyczne. Cytat:1 .10 billion bbl Gas reserves: 13 .8 Bubut tcf gas discovery Brunei Shell Petroleum Co. Wydaje się że Shell ma w Brunei 1.1 bilionów m3 gazu zasobów w tym Bubut 13.8 Tcf (ok 380 mld m3) Po stronie Bloku L jest ok 3-6 km2 pola Bubut. Może komuś uda się wygooglować coś więcej. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2011-11-14 Wpisów: 146
Wysłane:
20 maja 2012 20:22:41
Hmm jeśli jest tak jak napisałeś, że KI chętnie zmniejszy zaangażowanie w KOV to chyba nie powinniśmy się za bardzo cieszyć z tych akcji...OK, piszę to półżartem, ale to w odpowiedzi na hurraoptymizm wielu forumowiczów, że to taka wpaniała inwestycja. Zgadzam się, że KI chętnie zmniejszyłby udział w KOV, bo to wciąż duże ryzyko i warto się nim bardziej podzielić, no i najlepiej zatem po jak najwyższej cenie. Ale skąd Twoja wiara, że na AIM będą znacznie wyżej cenić KOV niż u nas, dlaczego nie bierzesz pod uwagę rozwodnienia, które raczej cenie akcji służyć nie będzie? No i jeszcze jedno pytanie, skoro uważasz, że na AIM znacznie wyżej wycenią akcje niż u nas to dlaczego nasz geniusz finansowy właśnie u nas zdecydował się na pierwszą emisję? Sentyment dla rodaków czy może geniusz się przeliczył? A może cena nie jest wcale taka z księżyca, bo może liczy się jeszcze to kto ten interes rozkręca i jakie ma doświadczenie a nasz orzeł nie budzi takiego zaufania w branży?
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 maja 2012 08:14:31
Na kursie KOV cisza przed burzą - analiza techniczna w porannym Wykresie dnia.  kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/n...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-02-21 Wpisów: 124
Wysłane:
21 maja 2012 08:57:08
J. Kulczyk całkiem nieźle sobie radzi w Afryce, kolejne złoża w Tanzanii, bdb perspektywy w Nigerii, Ophir na giełdzie w Londynie zdrożał 100% w ciągu roku... tylko szkoda, ze akcjonariusze KOV nic z tego nie mają pulsinwestora.pb.pl/2609145,82...Cytat:Ophir Energy, którego współwłaścicielem jest Jan Kulczyk, odkrył kolejne złoża gazu w Tanzanii. To już piąty celny strzał w kraju, w którym Kulczyk Investments działa przez Ophir Energy (ma ponad 10 proc. akcji). (...) Skala odkrycia jest olbrzymia i zwiększa o prawie połowę nasze zasoby gazu. To już piąte odkrycie gazu przez Ophir w Tanzanii, co dowodzi, jak wielki potencjał tkwi w spółce i w regionie — mówi Jarosław Pączek, menedżer projektu w Kulczyk Investments. Cytat:Wielkie inwestycje czekają też Jana Kulczyka w Nigerii. Biznesmen jest jednym z głównych partnerów w konsorcjum Neconde Energy, które ma 45 proc. udziałów w koncesji wydobywczej obejmującej 12 pól produkcyjnych w Delcie Nigru w Nigerii.
Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, przedstawiciele Neconde rozmawiali ostatnio z Goodluckiem Jonathanem, prezydentem Nigerii, na temat możliwości budowy rafinerii w Nigerii. Taka inwestycja byłaby zresztą spójna ze strategią nigeryjskiego rządu, który chce chronić i inwestować zyski z ropy.
Zależy mu, aby pieniądze szły na rozwój infrastruktury i technologii, bo ich obecny stan jest opłakany (dwie stare rafinerie na cały kraj) i uniemożliwia samodzielną rafinację ropy na dużą skalę. A efekty skali w Nigerii mogą być olbrzymie.
Przykładowo — Delta Nigru, w której zlokalizowana jest koncesja Neconde, uważana jest za jeden z najbardziej roponośnych obszarów na świecie. Obecnie wydobycie z tej koncesji wynosi około 27 tys. baryłek dziennie. A będzie więcej. Trwają prace mające na celu trzykrotne zwiększenie wydobycia do końca 2012 r. A do końca 2015 r. ma wynieść 250 tys. baryłek dziennie.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
21 maja 2012 09:39:27
przy kursie: 13,50 zł
@Redface,
Odnośnie artykułu w PB na temat planowanego wzrostu wydobycia na OML-42, czy w przypadku realizacji prognoz mówiących o wielkości produkcji ropy rzędu 80-90 tys BOE/d KI i KOV rozważają możliwość powrotu do rozmów na temat udziału KOV w konsorcjum Neconde? Czy budowa rafinerii w Nigerii ma być karta przetargową aby NNPC aby rząd nigeryjski odstąpił status operatora na rzecz konsorcjum Neconde?
W marcu była mowa, że produkcja z OML-42 wynosiła 15 tys BOE/d czyli tyle samo ile w momencie zakupu. Obecnie ta produkcja wynosi 27 tys BOE/d. Czy zwiększenie wydobycia przez obecnego operatora koncesji było jednym z warunków opłacalności udziału KOV w konsorcjum Neconde? Czy produkcja na poziomie 80 tys BOE/d ( ok 7-8 tys Boe/d na 9% udziałów) i generowanie przychodów na poziomie 50-60 mln USD kwartalnie (nie wiem jaki netback dlatego piszę o przychodach) z dalszymi perspektywami wzrostu przychodów umożliwiło by spółce KOV finansowanie udziału w konsorcjum na bazie pożyczki od KI i sukcesywnego spłacania zobowiązań bez konieczności emisji akcji?
Czy miało by to sens aby spółka KOV z bieżącej produkcji finansowała udziały w OML-42 a z emisji akcji na AIM (i być może zdecydowanie wyższej cenie niż obecnie) finansowała intensyfikację prac w Brunei?
Przypominam się tez z poprzednimi pytaniami zadanymi ponad półtora miesiąca temu i obietnicą odpowiedzi na nie.
Dziękuję.
|
|
Wysłane:
21 maja 2012 10:37:55
@Krzysiek9 Rynek pokazał jednoznacznie że nie życzy sobie Nigerii w portfelu KOV i nie będzie płacił za OML-42. Mało kto na GPW chce zarabiać na ropie i gazie,zdecydowana większość uczestników rynku woli czerpać zyski ze zwyżki akcji spółek,bez względu na wyniki finansowe. Małe zainteresowanie jest też aktywami które KOV posiada,bo skoro na akcjach nie można zarobić to trzeba być ............ żeby czekać 5-7 lat na pierwszą dywidendę i to jeszcze jeżeli za zyski (o ile będą ) nie kupią takiej Nigerii z miliardami baryłek.To dopiero tragedia,nic z tej ropy znowu nie będzie a dywidendę można by przeznaczyć na akcje spółek których cena rośnie. (w miejsce kropek można sobie wstawić co kto woli) "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
21 maja 2012 10:54:51
@Rabbit
"Rynek pokazał jednoznacznie że nie życzy sobie Nigerii w portfelu KOV i nie będzie płacił za OML-42."
To nieprawda, zakłamujesz bieg wydarzeń. Przecież to własnie na wiadomość o wypadnięciu KOV z koncesji nigeryjskiej otworzyła się luka bessy a kurs gwałtownie spadł. Było to jeszcze przed ogólną bessą na szerokim. Gdyby rynek faktycznie nie chciał Nigerii to po informacji o jej utracie kurs powinien wzrosnąć.
|
|
Wysłane:
21 maja 2012 11:21:23
@Funkytown Kij ma dwa końce. Rynek nie życzył sobie w portfelu KOV Nigerii co pokazał kurs akcji dochodząc maksymalnie do ceny 1.9 pln.Sama Ukraina ma większą wartość nie wliczając Bruneii (tylko nie sprzeczajmy się o wycenę bo jak historia pokazała jest kilka opinii jak wycenić aktywa) Kurs mimo wszystko spadł o 30% więc Nigeria była wyceniona na ok 74 mln USD. Wartość aktywów w Neconde KOV (9% udziałów) to ponad 1 mld USD. Uważasz że 74 mln USD to właściwa wycena OML-42? Pytanie z innej "parafi" Czy ktoś może wie ile może być akcji w wolnym obrocie (free float). Na walnym było zarejestrowane 239 mln akcji ING posiada 14.7 mln akcji Fundusze emerytalne ok 42 mln akcji (informacja z końca roku) Triton ponad 75 mln akcji Razem 370 mln akcji i FF to 50 mln,odliczając drobnice to według mnie free float jest poniżej 10%. Czy ktoś ma może inne wyliczenia lub opinię?? Przepraszam Triton posiadał tyle akcji ale nie może mieć w jednym portfeli bo nie było komunikatu. Redface napisał że jednak 60-90 mln znajduje się w Singapure więc przyjmuję że to właśnie te akcje. "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 21 maja 2012 11:26
|
|
0 Dołączył: 2010-10-09 Wpisów: 92
Wysłane:
21 maja 2012 11:28:20
@ Funkytown nie widzisz , że kolega Rabbit ironizuje? chyba marazm na rynku nawet jemu się udzielił... Nigeria była, była fajną opcją ale bądź co bądź dość kosztowną jak dla Kov... I tu przyznaje poniekąd zwolennikom spółki, marna wycena = niewielkie szanse na nową emisję pod zakup opcji nigeryjskiej bez znacznego rozwodnienia kapitału. Na ten fakt wpływ ma oczywiście obecna sytuacja makroekonomiczna a poprzedni kryzys już pokazał , że ceny ropy mogą spaść i to dość pokaźnie = mniejszy zysk i zwrot inwestycji. @jankuduzy, już pisałem o spółce Ophir przy okazji polemiki na temat AIM i jak to spółki dr Kulczyka sobie tam radzą. poczytaj poprzednie wpisy to na pewno znajdziesz, jak i moją uwagę , że Tanzania to nieco nieświeży news... Co do AT i artykułu na SW ruch na 1,15 jest jak najbardziej realny patrz sytuacja w Grecji. nawet nowe info z Ukrainy czy Brunei może temu nie zapobiec. Pozdrawiam P.S. @Rabbit napisał Cytat:Pytanie z innej "parafii"
Czy ktoś może wie ile może być akcji w wolnym obrocie (free float). .... Razem 370 mln akcji i FF to 50 mln,odliczając drobnice to według mnie free float jest poniżej 10%.
Czy ktoś ma może inne wyliczenia lub opinię??
Przepraszam Triton posiadał tyle akcji ale nie może mieć w jednym portfeli bo nie było komunikatu. Redface napisał że jednak 60-90 mln znajduje się w Singapure więc przyjmuję że to właśnie te akcje.
1.czy możesz podać link do tej informacji, proszę? 2.Twój mail zarejestrowany na SW jest nieaktualny Dzięki Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Edytowany: 21 maja 2012 11:36
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
Wysłane:
21 maja 2012 19:20:01
rabbit napisał(a): Kurs mimo wszystko spadł o 30% więc Nigeria była wyceniona na ok 74 mln USD. Wartość aktywów w Neconde KOV (9% udziałów) to ponad 1 mld USD. Uważasz że 74 mln USD to właściwa wycena OML-42?
To ile wg Ciebie powinien spaść KOV aby odpowiadało wartości aktywów KOV w Neconde na 1 mld USD??? Wg Twoich wyliczeń jeśli spadek ok 60 gr odpowiadałby wartości 74 mln USD to odpowiednio dla 1 miliarda spadek powinien wynieść 8 zł, więc kurs powinien wynosić minus 6 zł. Twoje wyliczenie to jest manipulacja. Tutaj Funky ma całkowitą rację. Rynek źle odebrał wycofanie KOV z Nigerii. W wielu innych sprawach też (przynajmniej częściowo) z nim się zgadzam. Jednak mam nieco udziałów w KOV i wierzę, że jest to spółka z perspektywami.
|
|
Wysłane:
22 maja 2012 01:32:48
@macgregor Gdyby w cenie 1.9 pln były aktywa Nigerii to po rezygnacji z tej koncesji kurs powinien oscylować w granicach kilkudziesięciu groszy. Rynek nie chciał za to zapłacić i uważam że w cenie nie było Nigerii,do tego poziomu wywindowali kurs "amatorzy" dzybkiego zysku i po informacji że Nigerii nie będzie wyrzucali akcje PKC. Tak wygląda nasza giełda.Doszli do wniosku że na akcjach nie zarobią i PA! To nie jest manipulacja z mojej strony,to moje zdanie. Cytat:W wielu innych sprawach też (przynajmniej częściowo) z nim się zgadzam. Jak już wcześniej napisałem też w niektórych sprawach mam podobne zdanie. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
22 maja 2012 01:34:41
OSYPIUQ napisał(a):hej Wszystkim,
strona 31 i 32 Prezentacji z 26.04.2012 Dziękuję za prezentację.Według tego planu (str 32) faktycznie masz racje.Można tak wywnioskować. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.