PARTNER SERWISU
rtaeveco
81 82 83 84 85

Portfel by Scarry

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 6 czerwca 2012 10:41:30
Asbis o którym SW parę dni temu popełnił artykuł (niedowartościowanie grahamowskie), wisi własnie na górnych widłach. Heh.

* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 6 czerwca 2012 11:56:30
nie podniecałbym się za bardzo zwłaszcza, że w ostatnie sesje zleciał mocno.. a dzisiaj jest obrotu za 10 tys zł...

więc za chwilę może być na dolnych widłachBoo hoo!

PGS też zrobili na +10 % zakupem 10 akcjiDancing

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Scarry
193
Wysłane: 6 czerwca 2012 18:41:54
dobry dzień dla portfela.. ale to prawie dla wszystkich ;) pytanie co dalej....
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 6 czerwca 2012 22:21:05
Pytasz co dalej ??

Ja juz polowe roboty zrobilem bo kupujac wczoraj mozna powiedziec ze potrafialem niemalze w dolki wszystkich kupowanych walorow hello1

Niestety zostala druga polowa roboty znacznie trudniejsza ...
Kiedy sprzedac zeby te zagrania nie byly bezcelowe Think

Scarry
193
Wysłane: 7 czerwca 2012 16:23:54
@Kanoniers

czy to był dołek czy nie to zobaczymy za tydzień-dwa, nie jestem wcale tak pewny jak 3/4. Od kiedy to większość ma rację ? ;)

W każdym razie ja (z wyjątkiem rezygnacji z i3D) swojego stanu posiadania akcji nie zmieniam. Nie zwiększyłem wczoraj ani nie zmniejszałem. Jeśli pozytywny trend potrwa minimum tydzień dokupie tych firm co mam obecnie (być może jeszcze Asbis lub PGSoft ale tu się wacham).

Traktuje to serio długoterminowo-fundamentalnie, choc z podstawową ochroną kapitału zawsze włączoną.

stan na dzisiaj: 11bit, Graal, Pulawy, Action, Calatrava, Vedia.
Kolejność związana z obecną ilością, od najwięcej do najmniej.

obserwowane: Asbis, PGSoft, Fasing i opcja dokupienia firm już posiadanych w portfelu.
Edytowany: 7 czerwca 2012 16:31

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 8 czerwca 2012 08:53:36
Ja tez pewien nie jestem a z drugiej strony chcialbym powrot do dolkow zeby dokupic to co mialem w zamiarze :)

Az dziw bierze ze z wymienionych przez Ciebie 9 spolek nie pokrywa sie ani jedna z moich obserwacji :)

Cormay, Polimex, Wasko, Hawe , Skotan, Synthos, Ciech , Boryszew, Midas , CdRed, Lotos, Police

wave

Scarry
193
Wysłane: 8 czerwca 2012 15:26:35
hmm...
Polimex - no niby tak... ale przy obecnej histerii na punkcie budowlanki możliwe że kupimy dużo taniej ;). Za wcześnie IMO. Cała reszta mi w niej pasuje.
Wasko - nie, bo nie jest niedowartościowana/przeceniona. Nie widze miejsca na wzrosty. Obecna wycena jest OK i nie ma miejsca na duży wzrost.
Hawe - przewartościowane wyraźnie, brak miejsca na poważne wzrosty.
Synthos - hmm - może złotówka w górę? To max.
Midas - ee za spekułę z Panem Solorzem podziękuje.
CDred - bardzo chętnie, ale może nie bede nawet tu pisał jak głęboko moim zdaniem dojdzie przecena ;). Za wcześnie.
Lotos - nie mój klimat do inwestowania
Police - wybrałem Puławy ;)

zmieniłem styl inwestowania na GPW. Jak spekulacja to wole SP500, tu ma być inwestowanie w poważne fundamenty/wartości. Szukam zdrowych, rozsądnych biznesów, koniecznie niedowartościowanych przez ostatnie zawirowania rynku.
Edytowany: 8 czerwca 2012 15:37

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 8 czerwca 2012 16:59:40
w KOV właź a nie się czaisz :-)

Scarry
193
Wysłane: 8 czerwca 2012 17:04:46
;)
sicc

kiedy KOV fundamentalnie wygląda słabo (przekopiowałem niżej pełne dane pokazywane w abonamencie tu na SW)

C/WK 0,86 przewartościowanie
C/ZO -181,49 ujemny
C/P 3,35 przewartościowanie
EV/EBITDA 11,82 przewartościowanie
EV/EBIT -130,00 ujemny
EV/Przychody3,82 przewartościowanie

Zwrot z kapitału własnego (ROE) -7,61%
Zwrot z aktywów (ROA) -4,32%

1. firma nie ma ciągle zdrowej struktury przychodów.
2. jest (w tej chwili) wciąż zbyt przewartościowana księgowo (już nie tak wyraźnie jak wcześniej ale wciąż jednak)
3. w sumie why not? Ale przy 0,72 najwcześniej. A dlaczego tyle? 0,56 jest to wyliczona wartość Ukrainy w razie pełnej wtopy wszędzie indziej, do tego dodaje dyskonto 30%.

btw:
moje spółki dzisiaj pięknie idą ;) 2 tygodniowy dołek przeszły jak złoto bez spadków, a teraz ładnie ruszyły :). Dokupione Graal i Pulawy
Edytowany: 8 czerwca 2012 17:19

lb85
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 224
Wysłane: 8 czerwca 2012 20:24:58
Że tak podpytam kolegę z racji tego, iż obecnie jestem na podobnym etapie budowania portfela czy:
- liczy na utrzymanie przez Graal średnich rocznych zysków na najbliższe 2-3 lata w okolicach 10 mln zł rocznie netto, potwierdzonych w przepływach, a nie wynikających np. z jakiś zdarzeń jednorazowych, bez zwiększania zadłużenia ogólnego grupy kapitałowej?
- nie rozważał z sektora spożywczego inwestycji w Colian lub/i Ambrę?
- wybrania z ogarniętego panikom sektora budowlanego jakieś spółki? Tam gdzie jest panika, tam są ponadprzeciętne zyski...

W moim przypadku jak na razie na rachunku widnieje na dłuższy termin: MCI, PolimexMS, Azoty Tarnów (notabene zebrane na trzy tygodnie przed wezwaniem Acronu). Nurtuje mnie obecnie Twój typ - Graal, a także Police, ABC Data, Colian lub Ambra, Relpol, Yawal, Dębica i Netia.

Pozdrawiam.

Scarry
193
Wysłane: 8 czerwca 2012 20:42:42
@lb85

to jest takie moje założenie własne: portfel ma być nieduży jeśli chodzi o ilość firm i do tego wolę nie skupiac się na jednej branży (jeśli już to pochodne IT). Jestem przekonany że przed nami cięzkie czasy i dywersyfikacja branż pozwala spokojnie przejść kolejne zawirowania gospodarek.

Tak już z chemii mam Puławy to mi chemii styknie. Jak już mam Graala, to mi z tej branży też wystarczy. Tylko IT 2-3 spółki przewiduje.

PolimexMS kusi, bo to porządna firma, jak pisałem wyżej do Kanoniersa, ale cały czas myśle że przed nami jeszcze przynajmniej jedna fala paniki w budowlance. Wolę mieć pewność że PXM ją przetrwa i nie zostanie jeszcze bardziej przeceniony .

Graal ma w tej chwili potężne niedowartościowanie (najniższa wartość C/WK w całym sektorze). Fakt że branża jest trudna, ale czy teraz są jakieś proste?. Tak przy okazji - czytałes o Graalu? www.stockwatch.pl/przeglad-pra....

lb85
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 224
Wysłane: 9 czerwca 2012 12:15:05
Czytałem ten artykuł o Graalu. Ale póki co jeszcze mam małe wątpliwości. Na Colianie zaczyna robić się ciekawa sytuacja. Pamiętam jak kupowałem bodajże w grudniu 2008 r. (wtenczas jeszcze Jutrzenka) - 1,77 za walor. Minęło trochę czasu i obecnie mamy podobną wycenę przy czym należy zwrócić uwagę na fakt, że o tamtego momentu ładnie zmniejszyło się zadłużenie, grupa przez wszystkie te kwartały o ile dobrze kojarzę nie wykazała jakichś większych strat. Z drugiej strony zaś to co jest chyba przyczyną zjazdu kursu - spadła niestety rentowność. Naszła mnie ostatnio taka myśl, iż Colian obecnie może być łakomym kąskiem do przejęcia z takim zadłużeniem i brandem jaki posiada. Stąd pozwoliłem sobie na sugestię w Twoim kierunku w poprzednim poście.

Odnośnie Polimexu spory portfel mają na najbliższe lata, ale kluczowym problemem jest obecnie obniżenie zadłużenia i zachowanie pełnej płynności. Jeżeli uda im się to zrobić możliwie najszybciej i w miarę sprawnie (są plany sprzedaży jakiś nieruchomości, nie wiem dlaczego z tym zwlekają i nie widać aby coś robili w tym kierunku, jest też plan upublicznienia Torpolu, ale tutaj akurat potrafię zrozumieć, iż obecne otocznie makro jak i wokół samego sektora budowlanego wskazują wyraźnie, że nie jest to właściwy moment na tego typu ruch) to obecna wycena może się okazać bardzo atrakcyjną okazją w perspektywie załóżmy nawet roku czy dwóch.

Wspomniałeś jeszcze o 2-3 spółkach IT. Jeśli nie jest to tajemnicą na tym etapie pozwolę sobie zapytać konkretnie jakie podmioty masz na myśli? Chętnie zerknę. I sorry jeśli uważasz, że zaśmiecam Ci kronikę osobistymi przemyśleniami.

Scarry
193
Wysłane: 9 czerwca 2012 14:04:39
@lb85

jeśli w temacie to zawsze chętnie przeczytam czyjeś zdanie ;) (zresztą na moim wątku zawsze było dośc gadatliwie).

anyway:
z IT mam 11bit, mam Action i mam Vedię. Tej ostatniej mam mały pakiet bo boje się pewnego przekrętu typu że spółka zależna New Dragon wchodzi na NC i to ona a nie firma-matka może stać się osią biznesu. Zresztą rynek tez ma takie obawy. Więc tu czekam jak się potoczy sytuacja ze zwiększaniem zaangażowania.

Przy 11bit problemem sa prywatne emisje akcji bez PP, co bardzo rozbija mi moje pozytywne zdanie o nich. Z jednej strony mamy bardzo dobry stan spółki i duze perspektywy... z drugiej pewną nieprzewidywalność zarządu z możliwymi emisjami (nawet jeśli zasadne). Mimo to zdecydowałem się nie wychodzić z inwestycji, być może odrobinę zwiększe nawet zaangażowanie. 11bit nie powtórzyła błędu NicolasGames - nie rzucili się z motyka na słońce, ich projekt pokazuje że potrafią mierzyć siły na zamiary. To dla mnie bardzo ważne.

Przy Action praktycznie nie mam czego się czepić poza sezonowością biznesu jakim jest hurtownia komputerowa (a właściwie sieć a nie po prostu hurtownia). Niedoceniona, niedowartościowana, w coraz lepszej kondycji finansowej.

Więc mam 3 spółki IT póki co.

przyglądam się PGSoft , fajna spółka, która doskonale zarabia ale jest już (niestety) mocno przewartościowana w czystych parametrach C/WK. Przyglądam się i3D, ale tu równiez ten sam problem - ogromny potencjał ale przewartościowanie póki co. Z drugiej strony za dużo IT w tak małym portfelu to byłoby przegięcie. Ma być dywersyfikacja przed wachnięciami koniuktury rynkowej i szeroko pojęta ochrona kapitału, więc nie chce za dużo spółek jednej branży (choćby nie wiem jak fajnych).
Edytowany: 9 czerwca 2012 14:19

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 9 czerwca 2012 14:44:23
Scarry o przyglądaniu się fajnemu PGS Software z rozbrajającą szczerością napisał(a):
przyglądam się PGSoft , fajna spółka, która doskonale zarabia ale jest już (niestety) mocno przewartościowana w czystych parametrach C/WK.

C/WK pogorszy się jeszcze bardziej po wypłacie dywidendy, nie zapominaj o tym, bo teraz jest baaardzo drogo, a będzie sporo drożej...3some
p.s. A co z P/E (obecnie wynosi 10, a prognozowane na koniec 2012 ok. 7,5)-jest wg Ciebie też bardzo drogo, czy w miarę znośnie...?Think Wal śmiało, ciekawy jestem opinii...
Edytowany: 9 czerwca 2012 14:48

Scarry
193
Wysłane: 9 czerwca 2012 14:59:57
@pop

obydwaj wiemy że jest rozjazd we wskaźnikach - z jednej strony zdrowa dużo zarabiająca spółka z perspektywami na jeszcze więcej. Z drugiej rynek jednak już ją wysoko wycenia... A jak widzisz mi zależy na czymś co Frog fajnie określił fajnie jako srebrne strzały - nie rakiety na tysiące procent, tylko realniejsze 100-200% w skali roku -półtora.

Szukam spółek o potencjalnych wzrostach minimum 100-200%, dlatego np taki Synthos mnie nie interesuje, choć jestem na 99% przekonany że będzie miał wzrost. Ale ile może mieć? 30% przez rok? Może albo i nie. Ile urośnie PGSoft? 30%? 50%? Nie mam przekonania że na koniec 2013 spółka będzie wyceniana na więcej niż te max 30-40% więcej niż teraz.

... chyba żeby doznała jakieś przeceny ala to co się dzieje na i3D. Wtedy jestem otwarty na wszelkie propozycje wave

i wogole nie chce mi się na tym naszym grajdołku bawić w spekulację. blackeye
Edytowany: 9 czerwca 2012 15:02

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 9 czerwca 2012 20:28:53
@Scarry

Jeśli mógłbym zapytać, to jakie wnioski płyną z twojej analizy Fasinga? Chciałbym poznać opinię innej osoby, a widzę, że się zacząłeś nią interesować po tym jak zacząłem ją nieco "promować".

Jeżeli szukasz spółek dobrych fundamentalnie, które mogą urosną o 100 czy 200% rzuć okiem na Relpol :)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 9 czerwca 2012 21:23:22
Scarry napisał(a):
@pop
Ile urośnie PGSoft? 30%? 50%? Nie mam przekonania że na koniec 2013 spółka będzie wyceniana na więcej niż te max 30-40% więcej niż teraz.

A ja myślę, że jeśli spółka zarobi prognozowane przeze mnie 6mln w tym roku (czyli ok.0,22 zł na akcję), to taki poziom wzrostu może mieć najpóźniej do wyników za IVQ b.r., zresztą wówczas P/E wynosiłoby 10-więc jak na IT chyba niespecjalnie wygórowane...
Ale potraktuj to nasze różne zdania jako taki nasz zakład, ok. ?
Edytowany: 9 czerwca 2012 21:23

Scarry
193
Wysłane: 10 czerwca 2012 14:33:19
ucofb napisał(a):
@Scarry

Jeśli mógłbym zapytać, to jakie wnioski płyną z twojej analizy Fasinga? Chciałbym poznać opinię innej osoby, a widzę, że się zacząłeś nią interesować po tym jak zacząłem ją nieco "promować".

Jeżeli szukasz spółek dobrych fundamentalnie, które mogą urosną o 100 czy 200% rzuć okiem na Relpol :)

Zarówno Relpol jak i Fasing spełniają wszystkie kryteria poza tym że słabo znam branże maszyn przemysłu ciężkiego. Czego bym się bał najbardziej? Ano tego samego co wykończyło np produkcję profesjonalnych gilotyn do papieru. Weszli Chińczycy i sprzedając badziewne, często naprawdę słabe maszyny, ale za połowę kasy renomowanych firm niemieckich czy angielskich, bez problemu zdobyli sporo ponad połowe rynku.

Czy nagle nie wejdzie na rynki Fasinga i Relpola jakiś chiński producent, który zaoferuje łańcuchy za 10% tego co Fasing czy przekaźniki za równie śmieszne pieniądze przy tych które chce Relpol? Think

Do przemyślenia.

@pop
;) jasne. Ale popatrz że rok temu byłeś w 100%pewny że i3D urośnie 2-3 krotnie w stosunku do kursu ówczesnego. A jednak nie urosło, a sporo spadło.
Edytowany: 10 czerwca 2012 14:35

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 10 czerwca 2012 16:50:21
Zgadza się, że jest takie zagrożenie ale obecnie takie zagrożenie jest niemal w każdej branży :)

Co ciekawe na rynku chińskim Fasing uzyskuje zdecydowanie najwyższe marże, aż byłem zdziwiony jak to zobaczyłem w raporcie rocznym.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

Scarry
193
Wysłane: 10 czerwca 2012 20:53:58
@ucofb
wiem, poczytałem sobie o firmie. Musze o ten parze pomyśleć, ale to u mnie chwilę zejdzie ;)

A propo omawianego Polimexu wyżej - ja się strasznie boję na nim takiej akcji jak banki własnie robia z PBG. Powinie im się na jednym kwartale noga i nagle zniknie im gros otwartych linii kredytowych. I mogiła mimo dobrych wyników wcześniej. Budowlanka teraz to jak stąpanie po polu minowym.
Edytowany: 10 czerwca 2012 20:54

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

81 82 83 84 85

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,493 sek.

dcvlmzlv
tjavpivf
stwazyje
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qpasokqg
psnxrvfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat