0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
18 listopada 2011 13:25:00
krishic napisał(a):wapkil napisał(a): Jaką zaletę uzasadniającą taką dywersyfikację mają niewielkie sztabki w porównaniu do monet (bulionowych) o tej samej wadze?
Zloto mozna kupowac z wielu zrodel. (...) W/w "aberracje" powoduja, ze w portfelu mam zloto o roznej wadze i nie tylko moje ulubione krugerrandy. Pisałeś o dywersyfikacji, dlatego myślałem, że chodzi o celową dywersyfikację portfela. Skoro to wynik doboru produktów o najniższej w danym momencie cenie, to rezultat jest jak najbardziej zrozumiały :)
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
23 listopada 2011 15:14:31
Na Synthosie majaczy sylwetka Świętego Mikołaja  To ten sam jegomość, który ma obsypać inwestorów prezentami w grudniu?  Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
28 listopada 2011 08:47:24
heh właśnie przeczytałem w newsach Stockwatcha... upadł Manroland, legenda w poligrafii i druku... wielka firma i autentyczny symbol niemieckiej solidności i jakości. 6500 fachowców na bruk :( ECH... dzisiaj rynki entuzjastycznie witają plotki o pomocy finansowej dla Włoch a dla mnie to wyjątkowo smutny dzień :( * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 listopada 2011 08:51
|
|
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2011 23:44:22
Scarry napisał(a):pytasz się jak to postrzegam to Ci odpowiadam, ja tam powyżej 0,70 na KOV nie patrzę. Jeśli nie spadnie, cóż... na giełdzie lepiej tracić okazje niż pieniądze i tego się trzymam :)
(...)
edit: stop - poprawka - po nerwowej reakcji Redface-a na wątku KOV zmniejszam szanse na pozytywne zakończenie - IMO teraz to jest 40-60 (60 na niekorzystne zakończenie). Nie śledzę spółki, ale ktoś podesłał mi jako materiał do przeczytania w ramach rozrywki. Ten człowiek naprawdę odpowiada tam za relacje inwestorskie? Redface napisał(a):Cytat:1. Czy cena na AIM może być niższa od IPO w Warszawie? 2. Czy moze byc emisja na GPW?
Witam, Widzę, że jak rynek nie reaguje pozytywnie, to zawsze można na kogoś winę zrzucić (znaczy na mnie). Na początek może komentarz ogólny: pamiętajcie, że KOV ma póki co szansę wziąć udział w projekcie Nigeryjskim, pod warunkiem a) że ostatecznie zdecyduje się w tym projekcie wziąć udział i b) zdobędzie finansowanie. Dlaczego zatem rynek miałby już dyskontować to aktywo w cenie? A teraz odpowiedzi na pytania: 1. Może być wyższa albo niższa, a po debiucie, zakładając zapewnienie swobodnego przepływu akcji między rynkami będzie taka sama. Który rynek będzie równał w którą stronę? A skąd mam wiedzieć? Ja wiem, że pytanie jest o cenę emisyjną, ale wybaczcie - kto pokazuje takie szczegóły zanim ruszy cały proces? 2. Może. Może być równoległa. Wszystko może. A jak będzie, dowiecie się w chwili, kiedy zapadną decyzje. całość odpowiedzi można znaleźć tu
Edytowany: 3 grudnia 2011 23:49
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
4 grudnia 2011 12:42:36
A co konkretnie Ci się wapkil nie podoba? Przynajmniej gość jest konkretny i odpowiada na pytania, to przecież nie jest oficjalny komunikat. Ja wolałbym osobiście taką odpowiedź: Może być wyższa albo niższa, a po debiucie, zakładając zapewnienie swobodnego przepływu akcji między rynkami będzie taka sama. Który rynek będzie równał w którą stronę? A skąd mam wiedzieć? Ja wiem, że pytanie jest o cenę emisyjną, ale wybaczcie - kto pokazuje takie szczegóły zanim ruszy cały proces? niż taką: Cena emisyjna zostanie ustalona przez zarząd przy uwzględnieniu aktualnego kursu akcji na GPW i sytuacji na rynku kapitałowym.
Edytowany: 4 grudnia 2011 12:43
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2011 13:25:30
@mrkale popatrz na wątku KOV Arwena zacytował wypowiedzi Redface-a, kiedy ten rozbudzał bardzo duże emocje na temat Nigerii, nie napisze że naganiajac ale na pewno bardzo mocno podkreślając ogromną wagę tego wydarzenia dla firmy. Popatrz jak one różnią się od tych teraz. KOV cały czas mnie interesuje, ale nie bede ukrywał - czysto spekulacyjnie tak długo jak nie są w stanie znaleść ropy * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 grudnia 2011 13:26
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2011 14:09:30
mrk,
Przecież to jest wypowiedź oficjalnego przedstawiciela firmy na publicznym forum. Powinna służyć mniej lub bardziej oficjalnemu przedstawieniu stanowiska firmy, a nie uzewnętrznianiu prywatnych stanów emocjonalnych piszącego, połączonych z banałami wygłaszanymi głęboko paternalistycznym w stosunku do akcjonariuszy tonem. To nie jest nawet dyskusja na żywo, w której może się wyrwać kilka słów za dużo. Coś takiego nie ma prawa pojawić się w przemyślanej wypowiedzi kogoś odpowiedzialnego za wizerunek firmy.
|
|
Wysłane:
29 grudnia 2011 10:44:10
robie sobie zaraz po Nowym Roku zasłużone wakacje, jak wrócę to mam nadzieję że w Polsce jeszcze nic się nie zawali ;) Mam przyuważone 2 firmy w które już mnie bardzo korci zainwestować, ale czekam na zwałę na szerokim z decyzją... mam nadzieję że pierwsze 2 tygodnie stycznia nie bedą u nas zbyt dramatyczne razem z odbiciem na końcu ;) (nie - nie jest to KOV, który faktycznie przy ogromnych supporcie drobnych akcjonariuszy ma taki PR że można osiwieć ;p.. na ten powyżej 0,70 nie chce patrzeć ;) ) btw:.... UNICREDIT przestali notować na GPW? Ktoś lepiej zorientowany wie o co chodzi ? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 grudnia 2011 10:49
|
|
0 Dołączył: 2011-02-11 Wpisów: 16
Wysłane:
29 grudnia 2011 12:38:20
@ Scarry,
na początku swojej kroniki dużo pisałeś o spółce Remedis. W Dalszym ciągu ją obserwujesz/posiadasz akcje ?
|
|
Wysłane:
29 grudnia 2011 19:09:07
@JasonXnie posiadam, stan posiadania zgodny z zapisami w kronice. W tej chwili gram sobie cały czas forex na którym mam wzloty i upadki, ale wcale nie jest tak źle jak się bałem kiedyś rynku forexowego. Wręcz bym powiedział wole go. Gram teraz najczęściej na akcjach amerykańskich firm. A poza tym nie posiadam żadnych akcji firm z GPW... wiem że Remedis teraz wystrzelił po udanej umowie. Ale od czasu drukowania akcji bez praw poboru firma wypadła z kręgu poważnego zainteresowania. Raz wyrolowali akcjonariuszy, to mogą zrobić to znowu. Dziękuje, nie mój klimat. Firma się rozwija i robi swoje, pożyczki idą widze pełną parą. Niestety... drukowanie bez PP jest dla mnie poniżej pasa i żadnej firmy robiącej takie motywy nie zamierzam kupować, teraz ani w przyszłości. Idzie w górę, jutro całkiem nielogicznie z AF czy AT może się zawalić jak insider sypnie akcjami wiedząc o kolejnej emisji bez PP. Mam nadzieję że jak wrócę z Madery (o tej porze roku fantastyczne miejsce na trekking) z naładowanymi bateriami, to będę miał więcej powera na grę na polskiej giełdzie (bo do tego trzeba jednak mieć sporo uporu ;p) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 grudnia 2011 19:12
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
30 grudnia 2011 12:03:42
odnosnie forex, to dzis sobie obserwuje relacje PLN do eur i dolara, patrze jak od kilku dni nasz rzad bezskutecznie probuje zapobiec oslabieniu zlotowki, dzis jest sadny dzien, bo to dzisiejszy sredni kurs EURPLN jest dla rzadu najwazniejszy,
z niecierpliwoscia czekam na kolejny skup PLN przez NBP, piekna sytuacja dla spekuly dzis na walutach, naprawde sie zdziwie, jesli NBP dzis nie zaingeruje.
nie gram na forex, ale jakbym gral w tym momencie nakupilbym PLN i sprzedal zaraz po skupie przez NBP, wielu pewnie tylko na to czeka.
po nowym roku za to obstawiam ostry zjazd na PLN zarowno do euro jak i do dolara (NBP nie bedzie juz pod presja do utrzymywania silnej zlotowki, wiec i ingerencje sie pewnie oslabia lub skoncza).
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
30 grudnia 2011 14:12:22
jednak sie przeliczylem, fixing na EURPLN zostal juz dzis ustalony, rzad juz nie ma po co walczyc o umocnienie zlotowki, biznes.onet.pl/d-radziwill-o-p...PLN juz bym tylko sprzedawal, mysle ze EUR za 5pln w styczniu jest teraz jak najbardziej realnym scenariuszem.
|
|
Wysłane:
30 grudnia 2011 15:26:52
mdd napisał(a): po nowym roku za to obstawiam ostry zjazd na PLN zarowno do euro jak i do dolara (NBP nie bedzie juz pod presja do utrzymywania silnej zlotowki, wiec i ingerencje sie pewnie oslabia lub skoncza).
masz rację, tak sam zamierzam pograć, ale najpierw jednak wakacje. Musze sie zresetować. 8 dni bez sieci, wyłączona komórka firmowa itd. swoją drogą dzisiaj od 14tej fajny zjazd na tej parze walutowej ;p na dniach da się pewnie nieźle przyciąć. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 30 grudnia 2011 15:30
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
23 stycznia 2012 12:49:42
No muszę przyznać,że niemal wszyscy Twoi wcześniejsi faworyci ruszyli...Twoje niegdysiejsze typowanie było trafne.
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2012 11:38:17
@pop:) ale teraz jestem doładowany pozytywnie przez Maderę (polecam btw tym którzy są w stanie, w zimie cudowna odmiana od naszego klimatu.. piękne trekkingowe podróże w klimacie wiecznej wiosny 18-24 stopnie) i postanowiłem sobie zagrać spokojnie, bez żadnych nerwowych ruchów. Wciąż jestem przekonany o nieuchronnych spadkach, w skali większej niż to co widzieliśmy. Jeśli nie mam racji - cóż.. stracę okazję, nie zarobek, co na giełdzie raczej dramatem nie jest W spółkach które moim zdaniem dobrze przetrwają zwałę i w które warto będzie zainwestować to ciągle: wachlarz polskiego IT: - CDRED - CIA - i3D - VentureIn do tego: - Vistula - Synthos bardziej ryzykowne (aczkolwiek tez myśle o małych pakietach) wydają się: Getin, Boryszew i Kov. poczekam sobie i ocenię sytuację za tydzień-dwa-trzy. Nie mam jakoś po Nowym Roku za grosz presji wewnętrznej czy potrzeby szybkiego inwestowania :) Jeśli zwała będzie - kupię po niej wymienione spółki na pewno, za ile tylko bedę w stanie wyłożyć kasy. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 24 stycznia 2012 11:44
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
24 stycznia 2012 13:24:14
dobrze wyszedłeś na urlopie podwójnie.... raz, ładne wakacje, ( ta madera chodzi mi po głowie już drugi rok) dwa, brak straty na graniu na osłabienie złotówki po nowym roku czego się spodziewałeś, rynek znowu wszystkich zaskoczył.. więc korzyści podwójne pozdr
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
24 stycznia 2012 13:25:49
Przyznaje że nie rozumiem fenomenu Boryszewa. Akcji jest tam od groma. Na każdym groszu stoi ich po 4-5 milionów. Plus to płynność ale podniesienie kursu takiej spółki wymaga grubych milionów. Kurs rusza się jak wór z węglem i jest tak samo mobilny. Oczywiście kto kupił przy wsparciu 0,6 zarobił. Ale podniesienie kursu trwało i trwało i do końca nie było wiadomo czy w ogóle wzrośnie. To dopiero spółka dla cierpliwych.
|
|
0 Dołączył: 2011-11-10 Wpisów: 18
Wysłane:
24 stycznia 2012 16:29:03
Od początku stycznia 0,62 zł do 9 stycznia 0,70 zł. Jak ktoś był cierpliwy i mielił po jednym groszu jak na biotonie to sporo zarobił, poza tym spółka ekspansywna z dobrej branży, najprawdopodobniej będzie w wig 20 kosztem pbg.
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2012 21:23:19
po 3 miesięcznej przerwie w prowadzeniu wrócę sobie poprowadzić kronikę. Jako że na rynku zachodnich spodobało mi się bardzo (PRZEWIDYWALNOŚĆ  ) to na GPW założenie ogólne jest takie: - tylko bardzo przyszłościowe małe spółki z NC, i w wyjątkowych okolicznościach coś z głównego, nie ukrywam że mam tutaj teraz zdecydowanie mniejszy kapitał niż wcześniej, nastawiony na szukanie przysłowiowych "odpałów", coś jak Frog sobie szuka, a nie typowe inwestowanie (poza tym chce jednak chociaż część kasy inwestować w polskie papiery) po przemyśleniu firmy softwarowe z głównego rynku odpadają - zarówno CIA jak i CDRED musiałyby przejść mocną przecenę żebym kupił ich akcje (odpowiednio poniżej 15 i 3 zł). Synthos i Vistula odpadają podobnie - drogie akcje, które musiałby przejść potężną przecenę. Jak najdalej od głównego rynku. w tej chwili jestem posiadaczem niedużych pakietów: - i3D (nc) - 11bit (nc) - vedia (nc) - calatrava (gpw) akcje kupowane przez cały tydzień małym partiami w momentach zwałek. Postaram się wyliczyć średnią i uzupełnić przed następną sesją. pozdr * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 kwietnia 2012 21:42
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
28 kwietnia 2012 00:49:37
To podaj też na jakim poziomie ustawiłeś SL na i3D... A co do CD Project i CIA to myślę podobnie.Owszem, mam je w obserwowanych, ale do kupna inny poziom mnie interesuje, jesli będzie sporo niższy, to wtedy czemu nie. Zdziwiłeś mnie Vedią, po tym jak często ją krytykowałeś, no chyba, że nabyłeś spekulacyjnie. 11 Bit też mam w obserwowanych, ale z powazniejszym wejściem szykuję się być może w II połowie roku pod kątem 2013, czytałem ich długoterminowe prognozy, choć od czasu do czasu też tu wpadam i wypadam.
Edytowany: 28 kwietnia 2012 00:55
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.