PARTNER SERWISU
imlfqmyb
105 106 107 108 109
ciupaga
0
Wpisów: 4
Wysłane: 4 lipca 2012 12:24:58 przy kursie: 192,00 zł
w tej chwili raczej mamy wzrosty. Zaczyna się rysować bardzo ładny młot.

Becket
0
Wpisów: 52
Wysłane: 4 lipca 2012 12:38:44 przy kursie: 192,00 zł
tak czytam to i nie wierze w to co się dzieje:/ mam pakiet tego kupiony po 2zł... i teraz kompletnie nie wiem co mam zrobic.
Uśrednić w dół, sprzedać, czy trzymać i czekać...pieniędzy narazie nie potrzebuje, ale i zamrażać na niewiadomo jak długi okres też mi się nie uśmiecha
a Wy co myślicie?

Kod:
mod: informowanie o stanie portfela i własnych transakcjach narusza regulamin serwisu.
ponadto forum nie jest miejscem na zasięganie ani udzielanie porad inwestycyjnych.
Edytowany: 4 lipca 2012 14:46

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 4 lipca 2012 12:43:51 przy kursie: 192,00 zł
jacubo napisał(a):
Czy da sie jakos sprawdzic czy i jak duze IDM S.A. mial zaangazowanie w spolce, ktora wlasnie bankrutuje? Spadek notowan o 40-50% nawet jesli faktycznie byli oni glownym udzialowcem biura podrozy wydaje mi sie przesada. Przeciez to nie jest/byla jedyna spolka w ich portfelu.

Nie, nie była. Sęk w tym, że pozostałe radzą sobie równie dobrze:) Co do rysowania się młota, o którym raczył wspomnieć mój bezpośredni nadmówca - według mnie zaczyna się tu rysować raczej, nomen omen - ciupaga. Która spadając poucina łapki potencjalnym łapaczom. Bo to co mamy teraz jest prawdopodobnie chwilową przerwą na odbudowanie popytu. Nosa mieli ci, którzy wchodzili po złotówce, cała reszta mocno ryzykuje, bo jak wykazał dzień wczorajszy, kiedy zaczyna się sypanie, to jest ono na tyle konktretne, że i stop loss na nic się nie zda:)

Jeszcze edycja do kolegi Becketa:
W tej chwili twoja sytuacja jest trudna, podobnie jak sytuacja spółki oraz jej kursu. Osobiście (ale mogę się mylić, bo nie jestem prorokiem) uważam, że powrót do 2 PLN będzie tutaj bardzo trudny. Powodów jest kilka. Pierwszy - sytuacja spółki, która jest kiepska, bo czego się nie dotknie, to spaprze. Wynika z niej bezpośrednio powód drugi, czyli brak zaufania inwestorów długoterminowych. Nikt nie ulokuje ci kapitału w spółce, która nie dość że nie wypłaca dywidend, to jeszcze, przynajmniej na oko zmierza prostą drogą do bankructwa, a jej władze wyraźnie nie mają recepty na wyjście z tego impasu. Jeśli więc byłbym na twoim miejscu, to ustawiłbym sobie "twardego", acz bolesnego SLa na 98 groszach (zgoda, stracisz ponad połowę zainwestowanych środków, ale jesli kurs spadnie do 50 groszy, stracisz jeszcze więcej i zamrozisz kasę w niepewnych czasach). Potem zaś czekałbym na ewentualną podbitkę. W okolicy 1,4 - 1,5 (jeśli kurs dotarłby tam, w co niezbyt wierzę) wywalałbym całość, albo ustawił 5 groszowego stopa, żeby wywaliło się samo. Zresztą robiłbym to już od poziomu 1,3, o ile pojawiłoby się jakieś chwilowe odreagowanie. Jednak to tylko rada. Zrobisz jak chcesz...
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 4 lipca 2012 13:05

krygier
0
Wpisów: 5
Wysłane: 4 lipca 2012 13:16:49 przy kursie: 192,00 zł
Czy może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym puszczaniem lewarów? Co to są za lewary, czyje lewary? Co lewarujące i jak dochodzi do tego że puszczają i komu? I jak to się dzieje że puszczone lewary wpływają na taką zwałę? Czy wszystkie spółki na GPW mają lewary? A jeśli nie to jak rozpoznać takie?

z góry dziękuję za wytłumaczenie

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 lipca 2012 13:43:30 przy kursie: 192,00 zł
Becket napisał(a):
tak czytam to i nie wierze w to co się dzieje:/ mam pakiet tego kupiony po 2zł... i teraz kompletnie nie wiem co mam zrobic.
Uśrednić w dół, sprzedać, czy trzymać i czekać...pieniędzy narazie nie potrzebuje, ale i zamrażać na niewiadomo jak długi okres też mi się nie uśmiecha
a Wy co myślicie?

Wiesz, jeszcze kilka miesięcy temu gdyby ktoś powiedzial,że IDM może być zagrożony bankructwem, to uważano by go za gościa pokroju pewnego polityka, co opowiada o wojnach.
Ale dziś...? Może na rozważania o bankructwie mocno za wcześnie, ale, że jest źle-to widać gołym okiem.IDM miał inwestycje głównie w bankruty, więc kurs i tak długo się trzymał...

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 4 lipca 2012 13:50:07 przy kursie: 192,00 zł
Dramatyczna sytuacja IDMS

Cytat:
- Bezpośrednią przyczyną jest rzeczywiście wiadomość o upadłości Sky Club, bo IDM był właścicielem 80 proc. udziałów tej spółki, po tym, jak zainwestował w nią po przekształceniach w Triadzie. Ale słaba passa IDM trwa od początku roku. Trzeba pamiętać, że ten dom maklerski był zaangażowany również w obligacje DSS i PBG – mówi Maciej Kabat, analityk Domu Maklerskiego AmerBrokers.

- IDM, w skład którego wchodzi IDEA TFI zaczyna być słabo postrzegany na rynku. AXA planuje przestać oferować produkty IDEA, planuje również wycofać się z tego TFI, a zaangażowana jest na poziomie ok. 200 mln zł. Również mBank wycofuje się z IDEA TFI – dodaje Kabat.

Cytat:
- Zasada jest taka, że banki mogą brać pod zastaw pożyczek akcje, a kiedy wartość ich nominału spada, mogą zacząć je wyprzedawać, stąd wyprzedaż akcji IDM przez banki – tłumaczy analityk. - Podaje się, że Alior, który miał te papiery pod zastaw, zmienił współczynnik przy akcjach z 1 na 0,8, co spowodowało, że papiery zaczęły być wyprzedawane przez Alior. W konsekwencji za Aliorem poszli inni grubsi gracze – dodaje analityk.

Akcje jednak spadały bardzo silnie już wczoraj od początku sesji, tracąc na koniec dnia 26,8 proc., podczas gdy informacja o upadłości Sky Club została ogłoszona dopiero po południu. Skąd w takim razie taka paniczna wyprzedaż akcji IDM wczoraj od rana?

– Ta informacja o Sky Club mogła się już rano przedostać do dużych inwestorów, nie sądzę, żeby tak silny ruch miał miejsce bez przecieków o upadku Sky Club. Spekuluje się, że zabezpieczenia akcjami pękły i to była przyczyna tak silnej wyprzedaży – mówi Maciej Kabat z AmerBrokers.

- To jest na pewno szok dla spółki, ciężko powiedzieć, co z nią będzie dalej – kończy analityk.

Nie wiem dlaczego wczoraj admin usunal wpis ktory wrzucilem z watku DSS bo byl przeciez o IDMSa i SKY CLubie.

Jesli ktos chce to strona 14 watek DSS,nie bede teraz kolejny raz wklejal by ktos to usunal.

IDMSa stracil pieniadzE?

Ja mysle, ze troche "spiskowo" ale ja uwazam,ze od samego poczatku wszystkie te "wpadki" zaplanowane.

Okiem zwyklego inwestora wyglada to na wpadki-ale jesli ktos zaglebi sie ile pieniedzy bokiem wyplenelo z tych "bankrcutw" upadlosci (DSS-KKSM ?) (SKY CLub?

Dziwine ze zawsze upadaja biura w okresie wakacji gdy przez pol roku ludzie wplacali $$$$$ na urlopy a gdy zaczynaja sie urlopy biura zawiaja zagle ?

Zwykla kalkulacja....

40 tys osob lets say ....2000 zl kazda osoba?kazdy niech sobie policzy...

Ile kosztuje polisa?

A dodajmy do tego ze sa strategie "posrednikow" czyli posrednik dziala miedzy np Sky Club a hotelami i liniami lotniczymi- SKY CLub upadaja zabiera ze soba $$$ klientow a "posrednik" slup Sky CLubu dostaje z polisy jako wierzyciel Sky Clubu jeszcze pieniadze za to co niby Sky CLub jest im winien.

A za kilka miesiecy nowe biuro...i nadal karuzela sie kreci

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 4 lipca 2012 13:54:32 przy kursie: 192,00 zł
Becket napisał(a):
, sprzedać, czy trzymać i czekać...pieniędzy narazie nie potrzebuje, ale i zamrażać na niewiadomo jak długi okres też mi się nie uśmiecha a Wy co myślicie?

Uśrednić w dół

To najgorsza rzecz, jaką można zrobić. Jeśli spadnie dalej, tylko zwiększysz i tak już spore straty, a jeśli by mial wzrosnąć, zawsze zdążysz wsiąść do pociągu.

Generalnie widzę z tego przypadku jedną lekcję absolutnie konieczną do odrobienia w Twoim wypadku - stosowanie stop loss'ów!!!
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

jacubo
PREMIUM
0
Wpisów: 23
Wysłane: 4 lipca 2012 14:01:01 przy kursie: 192,00 zł
@Scarry: wyniki ktore cytujesz faktycznie wygladaja slabo. jednak to sa stare wyniki, ktore juz od dawna sa w cenie. to co chcialbym zobaczyc to zestawienie podmiotow w ktore IDM SA zainwestowal powiedzmy ponad 1 mln zl oraz ostatnie wyniki tych podmiotow. Jednak wyglada na to, ze ciezko o takie dane wiec mozemy tylko gdybac.

znalazlem te dane w rozszerzonym sprawozdaniu IDM SA za 2011. tzn informacje w jakich firmach IDM SA mial udzialy, jednak nie widzialem informacji jakie kwoty zainwestowal. byly tam informacje:
- strata w 2011 byla wynikiem spadkow kursow lub wycen firm zaleznych
- w 1 kw. 2012 IDM SA mial zysk

@Becket: jesli masz akcje spolki na ktorej masz spora strate to odradzam powiekszanie pozycji. sam musisz zdecydowac czy trzymac czy oddac i po jakiej cenie. na razie mamy wyrazny trend spadkowy i nie ma jeszcze dywergencji na zadnych oscylatorach. dywergencje moga powstac jesli kurs lekko spadnie ponizej 1 zl i wroci ponad ten poziom. co do zasiegu wiekszego odbicia to klasyczna AT podaje poziomy 1/3, 1/2 i 2/3. w to ostatnie raczej nie wierze. na razie na rynku zdecydowanie dominuja niedzwiedzie.

patrzac na jeszcze inne aspekty:
- na 1.68 przebiega dzisiaj srednia z 200 sesji. silny opor
- mniej wiecej 1.48 to srodek wczorajszej swiecy spadkowej. takze istotny opor
- dzisiaj mamy luke, ktora moze byc luka wyczerpania. najlepsza mozliwa sytuacja to taka gdy dzisiaj na zamknieciu sesji bedzie narysowany mlot, a jutro gdyby kurs otworzyl sie luka do gory. wowczas dzisiejsza sesja bylaby wyspa odwrotu. ale to jest najlepszy potencjalny wariant.
- dzisiejsze obroty to juz 40 mln sztuk czyli 1/5 wszystkich!!. jutro raczej nie bedzie wiecej ;)

@krygier: zignoruj te lewary. prezes tlumaczyl sie, ze rzekomo kurs spada bo inne biura maklerskie sa mniej sklonne w chwili obecnej dawac kredyt na zakup akcji IDM SA. to jest zwykle poszukiwanie kozla ofiarnego.
Edytowany: 4 lipca 2012 14:02

irfy
0
Wysłane: 4 lipca 2012 14:20:24 przy kursie: 192,00 zł
krygier napisał(a):
Czy może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym puszczaniem lewarów? Co to są za lewary, czyje lewary? Co lewarujące i jak dochodzi do tego że puszczają i komu? I jak to się dzieje że puszczone lewary wpływają na taką zwałę? Czy wszystkie spółki na GPW mają lewary? A jeśli nie to jak rozpoznać takie?

z góry dziękuję za wytłumaczenie

Nigdy nie "lewarowałem" na akcjach, za to dosyć dobrze znam zasadę działania dźwigni finansowej na forexie (choć tam też nie lewarowałem, bo zazwyczaj kończy się to smutno), sądzę jednak, że na akcjach zasada jest zbliżona. Na forexie dźwignia (lewar) działa w ten sposób, że wpłacasz określoną sumę jako kapitał zabezpieczający, niech będzie to powiedzmy 10 tys. PLN, a pośrednik daje ci za to możliwość grania na przykład milionem. na jakimś jego narzędzi do wymiany walut, z określonym spreadem. Dlaczego tak? A dlatego, że grając 10 tysiącami PLN nic byś nie ugrał, bo różnice są minimalne a zabawa w walutę jest dla dużych chłopców i bogatych dziewczynek.
Grasz więc tym milionem. Grasz na wzrosty albo na spadki, wszystko jedno. Masz milion i w zależności od twojego przeczucia albo "kupujesz" za nie nie wiem... 200 tys. EUR (czy innej waluty), albo je sprzedajesz, w zasadzie to bez różnicy. Musisz jednak pod koniec dnia (albo innego ustalonego okresu) zamknąć tę pozycję, albo ją odnowić.
I teraz tak - dopóki masz nosa o farta, wszystko jest w porządku u cacy. Bo twoja pozycja przynosi zyski i zyskujesz tak, jakbyś grał milionem. Niezły grosz. Zarabiasz, a wraz z tobą zarabia sobie broker i wszyscy są szczęśliwi. Schody zaczynają się jednak wtedy, kiedy się pomylisz i zaczynasz tracić. Wtedy broker zaczyna dobierać się do twojego kapitału zabezpieczającego i jeśli grozi, że twoja strata na danej pozycji zbliża się do jego wysokości, to najpierw kontaktuje się z tobą i prosi o wpłatę dodatkowego zabezpieczenia, a jeśli tego nie zrobisz, bo nie chcesz, albo nie masz środków, to automatycznie zamyka twoją pozycję i pach - z cyfrowego milionera stajesz się w ciągu godziny realnym gołodupcem:)
Podobna zasada działa zapewne na akcjach, tylko że tutaj "lewary" są znacznie mniejsze a zabezpieczeniem są zazwyczaj same akcje, też zreszą kupowane na kredyt. To, co zrobił Alior było więc ni mniej, ni więcej tylko poinformowaniem "swoich" lewarowszczyków, że uznaje akcje IDMu za mniej bezpieczne i nie będzie już lewarował ich na przykład w 200%, tylko w 160, domagając się jednocześnie wpłaty dodatkowych kwot na zabezpieczenie. A potem zaczął po prostu wywalać te akcje w rynek. Z tego co czytałem, w ten sposób "zlewarowane" były równiez akcje głównych akcjonariuszy IDMu, panów Leszczyńskiego i Abratyńskiego. Więc pewnie one właśnie lecą.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 4 lipca 2012 15:05:25 przy kursie: 192,00 zł
@irfy
litości z tym forexem... d'oh!
to o czym piszesz nie ma nic do lewarów o jakich mowa przy IDM SA. Nie wiem po co opisujesz lewary forexowe (z czystej ciekawości jaki DM pozwala grać na rynku forex bez lewara, pierwszy raz słyszę.... ?? Gdzie grałeś na forexie bez lewara ?? )

W wypadku IDM SA chodzi o dużo mniejszy lewar na inwestowanie. Wkładając na konto maklerskie pieniądze każdy inwestor może poprosić bank o dodatkowy kredyt maklerski, którego jedynym zabezpieczeniem są akcje. Bank wybiera jakie akcje i w jakim stopniu są zabezpieczeniem i udziela kredytu.

Te lewary to na ogół MAX drugie tyle kapitału co inwestuje się samemu. Więc jeśli inwestujemy 100 000 pln i otwieramy kredy maklerski, to kupując papier IDM SA możemy wziąśc kolejne 100 000 na zakup akcji (nie da się ich spieniężyć). Kupujemy za nie akcje IDM SA. W momencie zmiany wagi z 1,0 do 0,8 możemy mieć tylko 80 000 a różnicę bank może natychmiast spieniężyć.

Robiąc to w sposób szybki powoduje efekt kuli śnieżnej bo zawodowym graczom puszczają stop-lossy i wyprzedaż papieru nasila się.

wyżej podałem już link do papierów pod które Alior daje kredyt maklerski i WAGI PAPIERÓW, faktycznie IDMSA ma obecnie 0,8(powtarzam link)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 lipca 2012 15:21

jacubo
PREMIUM
0
Wysłane: 4 lipca 2012 15:56:35 przy kursie: 192,00 zł
Wlasnie mamy re-test dolka na IDM SA. Poki co nie ma tragedii. Jesli nie przebije znaczaco bedzie to dobry znak.

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 4 lipca 2012 16:09:18 przy kursie: 192,00 zł
Scarry napisał(a):
@irfy
to o czym piszesz nie ma nic do lewarów o jakich mowa przy IDM SA. Nie wiem po co opisujesz lewary forexowe (z czystej ciekawości jaki DM pozwala grać na rynku forex bez lewara, pierwszy raz słyszę.... ?? Gdzie grałeś na forexie bez lewara ?? )

W wypadku IDM SA chodzi o dużo mniejszy lewar na inwestowanie. Wkładając na konto maklerskie pieniądze każdy inwestor może poprosić bank o dodatkowy kredyt maklerski, którego jedynym zabezpieczeniem są akcje. Bank wybiera jakie akcje i w jakim stopniu są zabezpieczeniem i udziela kredytu.

Co to za problem nie korzystać z lewara? Wystarczy że załadujesz na konto lewarowane 1:100 X PLN i otwierasz pozycję tylko za (1/100)X PLN resztę trzymając na uzupełnianie depozytu.

To prawda, że w przypadku akcji lewar jest wielokrotnie niższy, ale mechanizm bardzo podobny, więc irfy chyba dobrze opisał temat.

Pozdrowienia

EDIT: a tak BTW, ile klienci DM Alior mogli mieć tych papierów IDM w kredycie maklerskim? Biorąc pod uwagę, że Alior to jednak niszowy DM, a z kredytu korzysta mało kto, wytłumaczenie prezesa jest mocno naciągane, moim zdaniem i bez głębszego wgłębiania się w temat...
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
Edytowany: 4 lipca 2012 16:11

irfy
0
Wysłane: 4 lipca 2012 16:25:04 przy kursie: 192,00 zł
Scarry napisał(a):
@irfy

Lewary foreowe opisałem dlatego, bo miałem wrażenie że tamten kolega w ogóle o jakichkolwiek nie ma pojęcia, a na forexowych najłatwiej wytłumaczyć ich działanie, przynajmniej moim zdaniem. Zresztą potem napisałem też, że na akcjach jest podobnie, tyle że lewar znacznie mniejszy. Bez lewara na foreie grałem... hmmm... tam gdzie kiedyś pracowałem:)

A tak na marginesie - wróciłem właśnie z basenu i widzę że z młota faktycznie zrobiła się ciupaga. Ciekawe czy dziś jeszcze to puszczą, czy będzie tak jak wczoraj i jutro znowu łubudu...

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 4 lipca 2012 16:41:01 przy kursie: 192,00 zł
wasilewski napisał(a):
Scarry napisał(a):
@irfy

Co to za problem nie korzystać z lewara? Wystarczy że załadujesz na konto lewarowane 1:100 X PLN i otwierasz pozycję tylko za (1/100)X PLN resztę trzymając na uzupełnianie depozytu.

To prawda, że w przypadku akcji lewar jest wielokrotnie niższy, ale mechanizm bardzo podobny, więc irfy chyba dobrze opisał temat.

Pozdrowienia

EDIT: a tak BTW, ile klienci DM Alior mogli mieć tych papierów IDM w kredycie maklerskim? Biorąc pod uwagę, że Alior to jednak niszowy DM, a z kredytu korzysta mało kto, wytłumaczenie prezesa jest mocno naciągane, moim zdaniem i bez głębszego wgłębiania się w temat...

Bez glebszego wglebiania sie w temat najpozniej za pare dni bedziesz wiedzial w jakim bledzie jestes a wyjasni ci to info o zmianie zaangazowania :P ide o zaklad ze lewar pekl ktoremus z glownych akcjonariuszy lub co gorsza akcjonariusza.

irfy
0
Wysłane: 4 lipca 2012 17:47:40 przy kursie: 192,00 zł
No i nie puścili. O jakiejkolwiek taktyce można tu chyba na razie zapomnieć, jutro pewnie znów otwarcie z luką i od razu na dziób, bo stopy polecą wszystkim tym co brali w przedziale 1 - 1,05. Jak nic leci na 7x groszy a potem to już nie wiem, może na historyczne minimum? I ten obrót! Takiego wodospadu raczej na pewno nie są w stanie zrobić drobni. Nie ma co, ciekawie się zrobiło.
Edytowany: 4 lipca 2012 17:48

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 lipca 2012 17:51:28 przy kursie: 192,00 zł
Padło super-ważne wsparcie na 1,09; teraz pozostało do testu historyczne minimum na 0,79...Think
p.s.Co się dzieje w tym roku? Tyle upadłości w jednym roku na giełdzie to ja dawno nie widziałem...Anxious
Edytowany: 4 lipca 2012 17:51

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 4 lipca 2012 17:51:49 przy kursie: 192,00 zł
bankrucik napisał(a):
lista "dokonań" inwestycyjnych IDM-u

duuuużo swojej i nie swojej kasy utopili..

bomi
abm-solid
miraculum
jago
dss
nowej gali

ciekawe która spółka następna z ich stajni

dzisiaj jeden "człek" nawymyślał mi, że sprowokowałem zwałę podumowywując dokonania IDMU na różnych forach.... śmiać się czy płakać....

a co do samego IDMu to ciekawe gdzie to sie zatrzyma, uważam, że zwałę sprowokowały lewary a potem to już posżło... z górki

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

sebasti1
0
Wysłane: 4 lipca 2012 18:06:40 przy kursie: 192,00 zł
Atak ładnie się zapowiadało www.dibre.pl/ds-server/6359?ti...

irfy
0
Wysłane: 4 lipca 2012 18:27:06 przy kursie: 192,00 zł
bankrucik napisał(a):

dzisiaj jeden "człek" nawymyślał mi, że sprowokowałem zwałę podumowywując dokonania IDMU na różnych forach.... śmiać się czy płakać....

a co do samego IDMu to ciekawe gdzie to sie zatrzyma, uważam, że zwałę sprowokowały lewary a potem to już posżło... z górki

Nieprawda! Zwałę sprowokowałeś TY, a teraz zwalasz wszystko na bogu ducha winnych lewarowców:P Ale wszyscy i tak znają prawdę, a winni zostaną rozliczeni. We wlasciwym czasie!! blah5

A gdzie się zatrzyma naprawdę trudno przewidzieć. Wszystko zależy od tego, jak kurs zachowa się jutro. Jeśli faktycznie będzie otwarcie z luką i padną kolejne SL-e, to na 79 groszach może się nie zatrzymać. Z drugiej strony nie chce mi się wierzyć żeby główni akcjonariusze obserwowali z założonymi rękoma, jak topnieje ich majątek. Chyba że wiedzą, że są pewni że nie da się nic zwojować bo albo lawina zbyt mocna, albo sytuacja firmy zbyt tragiczna. Zresztą jak pisał juz Taurus, wiele wyjaśni się już w poniedziałek, a może nawet w piątek, kiedy pójdą pierwsze komunikaty o zmianie stanu posiadania.
Przy okazji mam jednak pytanie o charakterze prawno-technicznym. Czy ktoś może wie jak to jest z raportowaniem zmiany stanu posiadania? Chodzi mi o to, czy należy ogłosić publicznie każdorazową zmianę, czy tylko te "trwałe"? Innymi słowy, czy jeżeli bank wyrzuca teraz akcje głównych akcjonariuszy przysłowiowym "pekacem" a ci powiedzmy w okolicy czwartku czy piątku odkupią całość posiadanych wcześniej walorów (tyle że już znacznie taniej), to coś takiego również należy zaraportować?

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 4 lipca 2012 19:31:15 przy kursie: 192,00 zł
inne są przepisy o "raportowaniu" sprzedaży akcji dla akcjonariuszy,a inne dla członków organów spółki...

w przypadku zwykłych akcjonariuszy powinni raportować jeśli przekraczaja 'twarde' progi... natomiast członkowie organów spółki muszą raportować bodajże o transakcjach jeśli przekroczą 5 tys euro..
to samo dotyczy akcjonariuszy którzy są jednocześnie członkami organów spółki

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

105 106 107 108 109

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,564 sek.

ranovqao
nlolfscm
jazuewvb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rafcqppt
zqkkhqbk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat