PARTNER SERWISU
uwaymozg
44 45 46 47 48
elephant
0
Wpisów: 17
Wysłane: 4 lipca 2012 23:00:29 przy kursie: 10,72 zł
kupić obligi ? a gdzie tu zysk jak trzeba się najpierw zadłużyć, państwo lepiej zna się na ryzyku niż banki, które nie chcą ich mieć? kto z rządu podejmie takie ryzyko? równie dobrze można było utrzymać stocznie, przecież koniunktura może się zmienić

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 lipca 2012 23:11:15 przy kursie: 10,72 zł
Pawel_1979 napisał(a):
A mnie bardziej bawi teoria - której jak widać jesteś wyznawcą - że kapitał nie ma narodowości:)

A może cię bawić, tyle...że nic takiego nie napisałem, wczytaj się mocno w mój tekst...salute
Napisałem: Jak mają wyciągać kasę z budżetu, to wolę by drogi budowały firmy zagraniczne Każdy kapitał ma jakąś narodowość i jest mi zupełnie obojętne jaki (no, może z wyjątkiem rosyjskiego).

Pawel_1979 napisał(a):
Bez rodzimego kapitału będziemy zawsze paaństwem na dorobku.

Tak, tak...Lepper własnie to zdanie powtarzał przez lata aż do znudzenia, potem bodajże Giertych i jeszcze paru innych...Speak to the hand
Ale w XXI wieku już nawet głupio mi tłumaczyć oczywistą oczywistość, że kapitał globalny bez problemu krąży po całym świecie i trzeba go przyciągać, a nie uważać za coś złego, nie może być tak, że świat idzie do przodu stwarzając warunki do przyciągania zagranicznego kapitału, a Polska jest dalej w tym temacie ciemnogrodem...Speak to the hand
p.s. Jak na razie jest to pomysł Pawlaka, a nie rządu, jednak to nie to samo, przynajmniej w tym momencie.
Edytowany: 4 lipca 2012 23:14

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 4 lipca 2012 23:32:44 przy kursie: 10,72 zł
Pawel_1979 napisał(a):
fidelio77 napisał(a):
Zamiast się bez sensu emocjonować poczytajcie sobie o pomocy publicznej. Owszem, politycy mogą sporo obiecać bo to nic nie kosztuje, natomiast z prawnego punktu widzenia taka pomoc byłaby niedozwoloną pomocą publiczną.

Jestes pewien że np. kupno zapezpieczonych obligacji po rynkowych rentownościach byłoby uznane za pomoc publiczną. Nie wydaje mi się...

Nie jestem pewien. W każdym razie nie jest to tak hop-siup, że zaraz wezmą i pomogą, bo nie każda forma pomocy jest dopuszczalna. A tu przecież trwa wyścig z czasem.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 4 lipca 2012 23:41:43 przy kursie: 10,72 zł
Cytat:
@koszyk
wiesz... nie to żebym coś sugerował ale Pawlak sam kiedyś pisał że gra na giełdzie (ciekawe czy SW czyta?). Zajmujesz sobie longa na PBG, wychodzisz do dziennikarz, gadka-szmatka, jutro zamykasz... 50% jest.Shhh Angel

To rodzi poważne pytania natury etycznej. Jak zwykle w takich przypadkach,
byli lepiej poinformowani (niekoniecznie przez pana Pawlaka)...
No ale to jest giełda i wcale mnie to nie dziwi. Przywykłem Whistle

A jeśli chodzi o to czy to dojdzie do skutku, to moim zdaniem raczej na pewno.
Pawlak pewnie dostał zielone światło od swojego koalicjanta z PO,
a taka akcja powinna podnieść notowania i jednocześnie zamknąć usta opozycji. Angel

conajmniej 2 pieczenie na jednym ogniu z doraźnymi korzyściami dla pomysłodawców.
genialny ruch
Edytowany: 4 lipca 2012 23:47

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 5 lipca 2012 00:40:04 przy kursie: 10,72 zł
To ze rzad rozwaza ratowanie upadajacych firm budowlanych to nie znaczy,ze faktycznie uratuje je wszystkie,ale bez watpienia jest to dobry sygnal.Odnosilo sie wrazenie,patrzac jak topi sie m.in. PBG,ze lyberalizm to nierobienie niczego,co mogloby zaklocic ¨wolny runek¨.Nie wiem,jakis XIX-nastowieczny poglad w tym kraju obowiazuje,hmm....
Technicznie,na PBG w najlepszym wypadku proba domkniecia luki(powyzej 14),ale moze zabraknac sil i i wiary kupujacych,potem cofka.W dluzszym terminie,przy sprzyjajacych wiatrach(pomoc rzadu,jakis inwest. zagr.zainteresowany tanim ochlapem(takwyglada obecnie wycena wielu polskich
spolek budowlanych)szansa na powrot powyzej 20 dychy?No chyba,ze bedzie jakas badziewna megaemisja,to wtedy nie.
Czyli co,jednak Lotos(immo,co tam jeszcze)
Za duze by upasc?
PBG to 6tys pracownikow,i 18 lat w sluzbie dla rozwoju infrastruktury tego kraju....
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 5 lipca 2012 00:42

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 5 lipca 2012 00:58:10 przy kursie: 10,72 zł
Scarry napisał(a):

wiesz... nie to żebym coś sugerował ale Pawlak sam kiedyś pisał że gra na giełdzie (ciekawe czy SW czyta?). Zajmujesz sobie longa na PBG, wychodzisz do dziennikarz, gadka-szmatka, jutro zamykasz... 50% jest.Shhh Angel

problem w tym, że o pomocy ze strony Agencji Rozwoju Przemysłu była już mowa w ubiegłym tygodniu... nie mogę odnaleźć artykułu z wybiórczej, ale tu jest zajawka:
Cytat:
W sobotniej „Gazecie Wyborczej" Rafał Zasuń i Tomasz Prusek opisali, jak zaczyna się formować lobby na rzecz ratowania upadłej firmy budowlanej PBG. Jest sama firma, jest dobry Mikołaj czyli wicepremier Waldemar Pawlak, jest zatroskany Związek Banków Polskich i anonimowy nerwowy menedżer banku. W tekście brakuje tylko jednego ogniwa – podatnika, który za taką pomoc zapłaci.

jednak chwila googlania i jest: artykuł z wybiórczej:
Cytat:
Rząd chce rzucić koło ratunkowe tonącym firmom budowlanych, aby nie zostały sparaliżowane wielkie inwestycje warte miliardy złotych. Agencja Rozwoju Przemysłu może znacjonalizować upadłą PBG budującą autostrady i gazoport

Rafał Zasuń, Tomasz Prusek
30.06.2012 , aktualizacja: 29.06.2012 22:05

moim zdaniem, jeżeli już będzie decyzja o nacjonalizacji, to warto ją przeprowadzić, a prawo unijne? prawo unijne położyło polskie stocznie, a francuskie nadal funkcjonują, z pomocą państwa: artykuł o stoczniach:
Cytat:
Tych problemów nie mają stocznie niemieckie i francuskie, gdyż tam reakcje władz państwowych i regionalnych na kryzys, który dotyka stocznie jest kompetentny i błyskawiczny (łącznie do nacjonalizacji stoczni we Francji). [...] Dlaczego pani Komisarz domagała się prywatyzacji polskich stoczni w Szczecinie i w Gdyni, gdy np. Francuzi czynią odwrotnie tzn. nacjonalizują swój przemysł stoczniowy?

oczywiście nacjonalizacja po spełnieniu pewnych warunków. przede wszystkim zbadaniu czy spółka straciła płynność na stałe czy z powodu zatorów płatniczych (ja twierdzę, że to wina zarówno managementu spółki jak i banków finansujących, które nie dały refinansowania zakupu Rafako, przez co spółka musiała pokryć zakup z własnych środków, a było to ponad 0,5 mld zł. wina managementu, bo najpierw kupili, a dopiero potem zastanawiali się skąd wziąć kasę na zakup i bieżącą działalność. więcej szczegółów - wpis Trystero na blogach Bossy wraz z komentarzami). drugi warunek: 50%+1 akcja w rękach państwa - ciekawe co na to Wiśniewski Think
PBG to nie tylko 6 tysięcy pracowników, jak napisał szooler. to także tysiące osób zatrudnionych u podwykonawców na wszystkich szczeblach drabinki...
chociaż w sumie jesteśmy w Polsce - tu nacjonalizacja może się nie skończyć niczym dobrym, ale chyba lepiej spróbować niż nie robić nic i patrzeć jak znika tysiące miejsc pracy... wolny rynek wolnym rynkiem, ale czasem trzeba mu pomóc. nie zarzynajmy własnych firm, które płacą podatki. przecież zagraniczni wystarczy, że zagwarantują miejsca pracy i dostają 5 lat zwolnienia z płacenia danin... potem zmiana nazwy firmy, albo jakieś przejęcie na papierze i od nowa... albo działalność w SSE i też bez żadnych obciążeń, a z drugiej strony wpływów dla budżetu... naprawdę wolicie sami łożyć podatki na utrzymanie państwa? nie chcecie, żeby firmy też się dokładały?

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 5 lipca 2012 08:19:06 przy kursie: 10,72 zł
dorzucę swoje trzy grosze :)
jak najbardziej jestem przeciwny pomocy państwa, ale tylko i wyłącznie w przypadku jak nikt takiej nie dostaje , a jak jest wiadomo, reszta UE wspomaga jak może. Tyczy się to tez wszelkim dotacją na rozwój itd. I żeby miało to ręce i nogi to wszelkie zagraniczne firmy, czy instytucje które skorzystały z jakiejkolwiek pomocy swojego państwa powinny mieć zakaz działanie czy sprzedawania swoich towarów w PL.
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 5 lipca 2012 08:39:20 przy kursie: 10,72 zł
Też jestem przeciwny bezpośredniej finansowej pomocy polskiego rządu (z naszych pieniędzy) prywatnym spółkom - nawet z polskim kapitałem, ale dalej prywatnych. Co innego przyspieszenie wypłat faktur częściowych w celu utrzymania jako takiej płynności potrzebującym firmom, ale tutaj jestem zdania, że takie przyspieszenie płacenia powinno być "ręczne" i nie wszystkim spółkom (nie to żebym był nacjonalistom ale spółkom z polskim kapitałem bym "zaufał" i wypłacił a Covecowi nie...Not talking - oby tylko przyspieszenie regulowania faktur nie zostało uregulowane jakimś rozporządzeniem dotyczącym realizacji inwestycji budowlanych ---> objęło by to wszystkie spółki, nie tylko rodzime)
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 5 lipca 2012 10:00:21 przy kursie: 9,90 zł
jak tak czytam te wypowiedzi z tą pomocą rządową to mam wrażenie że w jakimś innym świecie żyyje, bo każdy każdego dzisiaj "za dupe wyciąga" a tutaj oburzenie jak by to jakiś precedens był blackeye akurat ratowanie PBG jest chyba bardziej w naszym interesie niż ratowanie greków czy innych hiszpanów

diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 5 lipca 2012 10:07:07 przy kursie: 9,90 zł
nie mniej jednak - socjalizm wiecznie żywy blah5
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

wachar
2
Wpisów: 124
Wysłane: 5 lipca 2012 10:17:15 przy kursie: 9,90 zł
Czy pomoc państwa byłaby skandalem ? - Uważam że nie koniecznie>
Natomiast w sprawie PBG skandalem niewątpliwie jest sama wypowiedź v-ce premiera. W mojej ocenie miała ona charakter oddziaływania na spekulację, czego zachowanie kursu dobitnie pokazuje.

W kwestii pomocy państwa brak jest informacji o jej formie i wysokości, w kontekście realnych potrzeb kapitałowych spółki. Przecież to nie jest 100 mln zł, o których w którymś z przekazów medialnych słyszałem. Kolejną rzeczą, wręcz kluczową, są ograniczenia unijne dla tego rodzaju pomocy publicznej. No i w końcu same ograniczenia wynikające z polskiego prawa a związane z sytuacją spółki będącej w stanie upadłości układowej.

Na dziś jedyne formy możliwej "pomocy", w uproszczeniu, to albo przez emisje obligacji albo emisję akcji. Oba rozwiązania wymagają inicjatywy spółki i przeprowadzenia zgodnie z obowiązującymi dla takich działań procedurami, które też wymagają pewnego czasu. Przy tym wszystkim pozostaje sprawa głównego akcjonariusza, który jakby nie patrzeć w sposób wręcz kluczowy przyczynił się do obecnych problemów spółki.

Analityk80
0
Wpisów: 44
Wysłane: 5 lipca 2012 15:13:35 przy kursie: 9,90 zł
A ja mam nadzieje i wierze ze Komisja Europejska powie STOPi pan wielce wybawca premier Pawlak bedzie mogl sobie gadac i przedstawiac swoje wizje jedynie na sejmowym korytarzu kolegom po fachu.

Ja jako podatnik nie zgadzam sie zeby płacić za błedy prywatnych osób (tzw. menadzerów) spółki PBG, którzy notabene brali olbrzymią kase (pensje, premie), a doprowadzajac swoimi decyzjami do sytuacji jaką obecnie mamy!

I jak słysze ze wina lezy po stronie GDDiKA bo faktury płacone sa i byly z opoznieniem, bo ropa w NY drozeje, bo jest wiekszy popyt na cement, kruszywo, piasek itp. niż podaz w okresie zmasowanych robot budowlanych w ramach m.in. projektów Euro2012, to mni sie noz w kieszeni otwiera.... ale z drugiej strony co sie dziwic skoro zaden z top menadzerów PBG nie skonczyl studiow ekonomicznych!

Panowie z ów firmy mysleli ze wygraja kontrakt niska cena i jakoś sie uda, a moze rząd dorzuci cos na górke jak sie przydusi przed Euro i da sie na tym zarobic. A skonczylo sie jak sie skonczylo...

Ewentualnie ratowac czy w jakiś sposób można ratować podmioty ktore nie do konca ze swojej winy wpadły w kłopoty finansowe, a na pewno takim podmiotem nie jest PBG.

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 5 lipca 2012 15:28:04 przy kursie: 9,90 zł
Cytat:
Czy pomoc państwa byłaby skandalem ? - Uważam że nie koniecznie>
Natomiast w sprawie PBG skandalem niewątpliwie jest sama wypowiedź v-ce premiera. W mojej ocenie miała ona charakter oddziaływania na spekulację, czego zachowanie kursu dobitnie pokazuje.

no ale tak to już działa, rynki na całym świecie reagują na plotki,przecieki czy nawet jakieś urojone teorie puszczone w eter nic się z tym nie zrobi

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 5 lipca 2012 15:56:17 przy kursie: 9,90 zł
Płaczecie nad trwonieniem naszych(publicznych) pieniędzy na PBG a nie płaczecie nad trwonieniem dla Grecji, bankow itp.
Wyluzujcie! Przecież żyjemy w socjalistycznej europie i takie działania są normalne, Jak się nie podoba to wypad do.... hm no właśnie gdzie?
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 5 lipca 2012 15:57:13 przy kursie: 9,90 zł
Cytat:
kolegom po fachu

Jakim fachu?! Przecież oni nic nie umieją :) Pawlak to jeszcze jest jednym z tych rozsądniejszych.

A do wszystkich orędowników pomocy uciemiężonym, zaszczutym bankrutom mam apel. Pomóżcie mnie! Też jestem ładnych parę lat (jak ktoś to szumnie określił) "w służbie". Pół życia spędziłem w klekoczącym pociągu, w którym albo było za zimno, albo za gorąco, ale zawsze brudno i klejąco. Drugie pół w samochodzie, bo już miałem dosyć kolejowego syfu. Trzecie pół w robocie. Nie, to nie pomyłka :)

Może jednak Państwo Polskie, zamiast uszczęśliwiać wybranych, zajmie się tworzeniem infrastruktury, żeby można tu było normalnie żyć. I chodzi mi o infrastrukturę szeroko pojętą.

Bo na razie jest tak:
Płacę składki zdrowotne, ale leczę się prywatnie. (Chociaż tyle mogę). Ale obsługiwany jestem tak, jakbym się leczył jednak państwowo, bo przecież mamy jedną z najgorszych służb zdrowia w Europie. Płacę multum podatków w paliwie, ale na przyzwoitą drogę, żeby skoczyć na stare śmieci, czyli A2, czekałem 20 lat. A zaraz ją znowu zamkną. O porządnej kolei na tym samym odcinku odkąd pamiętam, słyszę, że będzie za 16 lat (jakaś magiczna liczba, pewnie kolejowy komputer tak policzył). Płacę kolejne składki - emerytalne - a dzisiaj dowiaduję się, że świadectwa pracy nie wystarczą do uprawnień do emerytury. A Państwo Polskie nie zadbało o porządną archiwizację innych dokumentów. I czyj to problem? Zusu? Skąd! Oczywiście obywateli. Parę lat temu podobny problem był z firmami. Zus się nie wyrobił, więc reszta musiała. I jeszcze im grozili karami za opóźnienia. Czytałem, że jak koszt produkcji centa kanadyskiego przekroczył półtora centa, to ich bank centralny przestał emitować takie monety. U nas grosz kosztuje chyba z 5 groszy, ale nie możemy przestać go bić, bo to podobno uderzy w najbiedniejszych. To jest absurd dopiero! :/ A ja się muszę do tego bezsensu dokładać. I tak dalej i tak dalej.

Może ktoś się dołoży do mnie, bo widzę, że tu chętnych paru jest...? Poratujcie rodaka, bo właśnie wróciłem z zagranicy i nie wyrabiam tutaj.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 5 lipca 2012 16:17:35 przy kursie: 9,90 zł
Ja to mam takie wrażenie, że Pawlak to wie, że w jakimś tam stopniu Państwo jest winne za obecną sytuację PBG (źle skonstruowane kryteria przetargów - ale to dotyczy wszystkich generalnych wykonawców), a potem opóźnienia płatności za stadiony i drogi. Pawlak pewnie pomyślał, skoro trochę napaskudziliśmy to teraz odkupimy winy i im pomożemy. A lud będzie nam wiwatował, że pomogliśmy biednym. To, że popełniono na początku błąd, nie oznacza, że trzeba ten błąd naprawiać robiąc kolejny błąd.

Cimoszewicz kiedyś powiedział słusznie, za co zapłacił ogromną karę: trzeba było się ubezpieczać albo jakoś tak w 1997 r.

To tak jak w meczu piłkarskim, jak sędzia w I połowie nie gwizdnie ewidentnego karnego dla drużyny x, później zobaczy w przerwie, że popełnił błąd, to pomyślałby sobie, że naprawię ten błąd robiąc kolejny i znowu nie gwizdnie ewidentnego karnego dla drużyny y. Przecież to chore.

My tu gadu gadu a PBG 100% wyżej :)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 5 lipca 2012 16:19

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 5 lipca 2012 16:30:34 przy kursie: 9,90 zł
I na gadaniu pewnie się skończy. Poza tym nawet, jakby rząd miał zrobić jakiś bail out, to mam nadzieję, że nie z korzyścią dla obecnych akcjonariuszy. To byłby dopiero skandal. Akcjonariusze są grupą, która w takiej sytuacji powinna najwięcej stracić. I tak ma być! Tak więc ci, co teraz kupują, sporo ryzykują.
Czyli pewnie niedługo podniesie się kolejny lament. Tym razem "Oszukanych".
Edytowany: 5 lipca 2012 16:31

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 5 lipca 2012 17:15:31 przy kursie: 9,90 zł
czy są kontrakty na PBG?

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 5 lipca 2012 17:34:04 przy kursie: 9,90 zł
Pawlak socjalista zabierze rolnikom i da PBG. Zrobi tak zwany transfer środków z rolnictwa do Piecobiogazu. Swoją drogą akcjonariusze liczą na wycenę 40 zł. Ciekawe czy się przeliczą. Dla mnie zagranie celem zbicia kapitału politycznego.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 5 lipca 2012 19:45:30 przy kursie: 9,90 zł
A może Pawlak już dzisiaj sprzedawał?

Cytat:

5 Lip 2012, 17:50

05.07. Warszawa (PAP) - Rząd nie zwrócił się do Ministerstwa Finansów o analizę skutków finansowych ewentualnej nacjonalizacji spółek budowlanych - poinformowała PAP rzeczniczka prasowa resortu finansów Małgorzata Brzoza.

Think

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PBG
  • GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF
    GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF

Z upoważnienia Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) skierowano do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) żądania zawieszenia obrotu akcjami spółek: Redan, Korporacja Gospodarcza Efekt i PBG w restrukturyzacji w likwidacji. Zawieszenie obrotu instrumentami nastąpiło od 2 października 2024 roku

44 45 46 47 48

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,523 sek.

rivihqhp
wjfqvyex
klvhqwta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cjbigyfg
idvnatit
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat