PARTNER SERWISU
pfabpall
10 11 12 13 14

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 18 lipca 2012 09:30:18
wapkil napisał(a):
piotr 111 napisał(a):
Powiem tak - w mojej ocenie wypowiedzenia obligacji i dochodzenie roszczeń z hipotek oddala upadłość. Ale pan wakpil zaraz znajdzie kontrargument. I ciekaw jestem ile ich znajdzie i jak szybko

Skoro koniecznie ma być szybko, napiszę jeszcze teraz. Do reszty odniosę się później, gdy będę miał czas to wszystko przeczytać.

I nie skrytykuję, tylko zapytam (wszystkich czytających, nie tylko p. Wieczorka), bo nie rozumiem. Czy i w jaki sposób wezwanie do wykupu obligacji blokuje wierzycielowi możliwość późniejszego wnioskowania o upadłość dłużnika?

Wnioskować o upadłość można równolegle z dochodzeniem wierzytelności z zabezpieczenia
hipotecznego po nieskutecznym wezwaniu emitenta do natychmiastowego wykupu obligacji.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 18 lipca 2012 09:53:18
Resal napisał(a):
Wnioskować o upadłość można równolegle z dochodzeniem wierzytelności z zabezpieczenia hipotecznego po nieskutecznym wezwaniu emitenta do natychmiastowego wykupu obligacji.

Dziękuję za odpowiedź. Tak mi się wydawało. W zasadzie wydawało mi się nawet, że tak się właśnie zazwyczaj postępuje - najpierw wzywa się do wykupu, a następnie, jeśli jest to dla wierzyciela opłacalne, wnioskuje o upadłość. Innymi słowy, dochodzenie roszczeń, wbrew temu, co pisze p. Wieczorek, niczego nie oddala, pozostawiając wierzycielowi pełną swobodę wykorzystania upadłości lub zagrożenia nią dłużnikowi.
Edytowany: 18 lipca 2012 09:54

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 18 lipca 2012 11:23:20
Pan Religa powinien liczyć się z wnioskami o upadłość ze strony posiadaczy obligacji
i takie powinny się pojawić. Skierowanie roszczeń posiadaczy obligacji na długotrwałą
drogę egzekucji wierzytelności z hipotek na nieruchomościach, których wartość zapewne
nie pokrywa wartości zobowiązań, to naganna strategia, na którą odpowiedzią powinny
być takie wnioski.

buzek
0
Wpisów: 18
Wysłane: 18 lipca 2012 15:54:22
a mam pytanko-kto jest autorem dokumentu ofertowego na obligacje Religa Dewelopment SA?

wapkil
0
Wysłane: 18 lipca 2012 17:12:53
buzek napisał(a):
a mam pytanko-kto jest autorem dokumentu ofertowego na obligacje Religa Dewelopment SA?

Nie bardzo wiem, co oznacza ,,autorstwo'' takiego dokumentu, ale osobą odpowiedzialną za informacje jest zapewne prezes zarządu emitenta (czyli p. Religa). Powinno to być napisane w dokumencie ofertowym.

wapkil
0
Wysłane: 19 lipca 2012 01:38:31
piotr 111 napisał(a):
Jak rozumiem z pana wpisu moje działania są głupie, śmieszne

Nie, nie są głupie i śmieszne. Pokazują tylko, że sam Pan nie wierzy w raporty spółki. Spółka ogłosiła już nawet plan emisji akcji, o którym pisała w informacji o działaniach podjętych w celu obsługi odsetek i który miałby jej pomóc odzyskać płynność. Gdyby Pan wierzył, że coś z tego może wynikać, a spółka faktycznie prowadzi poważne rozmowy z inwestorami, nie proponowałby Pan jej kontaktu do firmy, która poszukiwaniem takich inwestorów dopiero mogłaby się ewentualnie zająć. W Pana sceptycyzmie nie ma niczego złego - sam w pełni go podzielam, tylko proszę równocześnie nie pisać obligatariuszom, że powinni liczyć na jakąś poprawę ich sytuacji po walnym.

Nie mam niestety czasu, żeby wszystko skomentować, ale tak na szybko, rzeczy chyba najważniejsze dla obligatariuszy:

piotr 111 napisał(a):
I stąd różnica w postrzeganiu tej spółki - gdy Ty pisałeś o czerwonej lampce i sprzedażny czegoś co jest warte 11 mln. za 3,5 ja żądałem aktu notarialnego który potwierdzał że coś co jest warte 3,4 w księgach Religi sprzedali za 3,5 a Pan Religa mógł mówić ze nie rozumie komunikatów inwestorsów i to wyjaśni. a ja sprawdzałem czy potwierdzają jego stanowisko dane za IV kwartał 2011 i I kwartał 2012.
Stąd może dlatego że byłem bliżej i mogłem zadawać pytania i otrzymywałem odpowiedzi potwierdzające komunikaty Religii nie dostrzegałem tak bystrze jak ty czerwonej lampki.

Tę sprawę zauważył Krishic i to dzięki niemu na pewno przynajmniej kilka osób uniknęło tej ,,inwestycji''. Ja tylko kontynuowałem temat. Informacja jest natomiast ciekawa - jeśli dobrze rozumiem, grunt z zabezpieczeniem hipotecznym na 11 mln. zł. w księgach miał wartość 3,4 mln. zł. Zastanowiłbym się, czy nie może to potwierdzać celowego zawyżania wycen pod hipoteki.

piotr 111 napisał(a):
uzyskałem odpowiedź od Pana Religi że K8 nie jest inwestycja ani Religa Development ani JW Inwestnment

To tylko forum internetowe, ale na forum gazeta.pl osoba o nicku religa_konsultant, co do której wszystko wskazuje, że reprezentowała Religę pisała:

Cytat:
Korzystając z okazji chcielibyśmy także odpowiedzieć na jedno z zapytań: inwestorem na projekcie K8 jest spółka JW. Investment, która należy do Religa Development Group.

Żaden to dowód, ale kolejny ciekawy przypadek.

piotr 111 napisał(a):
oraz że wszystkie osoby które kulturalnie wystąpiły o zwrot zaliczek je otrzymały a awanturnicy ich nie otrzymają bo zgodnie z zawarta umowa zaliczka przepada gdy ktoś się wycofuje.

Coraz bardziej lubię tego pana Religę. Jeśli klient wystarczająco pokornie będzie go błagał, to może nawet łaskawie odda mu pieniądze za umowę, z której się nie wywiązał. Cóż za ludzki pan. Domyślam się, że obligatariusze również powinni czołgać mu się u stóp.

Przypomnę jedną rzecz, o której wcześniej pisał już Krishic. Sytuacja o której dyskutujemy w wątku jest zawiniona przez niejakiego Dariusza Religę, który najwyraźniej upodobał sobie cudze pieniądze. Niech Pan o tym pamięta, panie Piotrze, bo wygląda, jakby wciąż widział Pan winę wszystkich, tylko nie jego.

piotr 111 napisał(a):
skoro GPF Causa jest łaskawa szykować pozew przeciwko Salwix od niezadowolonych obligatariuszy Religi i IPC zgodnie z Twoją informacją to powiem w skrócie tak.
Oto cytata z Dokumentu Ofertowego Religa Development opracowanego przez GPF Causa z emisji akcji serii C
"4.17. Zobowiązania Emitenta istotne z punktu widzenia realizacji zobowiązań wobec posiadaczy instrumentów finansowych, które związane są w szczególności z kształtowaniem się jego sytuacji ekonomicznej i finansowej
(...)
GPF Causa jako podmiot przekształcający Religę w spółkę akcyjną wiedział że Religa zaciągnął pożyczkę znacznie przewyższającą kapitały własne Emitenta i zataił to świadomie i celowo przed potencjalnymi akcjonariuszami i obligatariuszami

Myślę, że ta informacja może okazać się dla obligatariuszy przydatna. Niekoniecznie w związku z GPF Causa.
Edytowany: 19 lipca 2012 01:42

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 20 lipca 2012 18:14:17
To jak robimy z Panem D. ? Ile czasu mu dajemy?Think Ja bym dał do końca września a potem pod nóż Boo hoo!

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 lipca 2012 20:56:25
wapkil napisał(a):
yayurek napisał(a):
no tak jak zwykle wszystkiemu są winne agencje ratingowe, tym razem trafiło na SW, przecież SW ocenia firmy na podstawie danych w zasadzie historycznych, i trudno aby poza oparciem się na raporcie przekazym przez firmę, wynajmowało agencję detektywistyczną, celem zbadania prawdziwości danych...

Gdyby raporty publikowane przez spółkę były wyjątkowo nieprawdziwe, automat generujący ratingi oczywiście by tego nie wyłapał. Ale tak nie było. Przecież spółka pokazywała swoją sytuację - brak płynności i poziom zadłużenia praktycznie uniemożliwiający jej zaciąganie i spłatę dalszych pożyczek. Każda metoda, łącznie z tą stosowaną przez SW, powinna to chyba zauważyć. Rating AAA w takiej sytuacji to czystej wody absurd.

Można dyskutować o wadach i zaletach stosowanego przez SW zautomatyzowanego liczenia jedynie części Altmanowskiego ratingu. Na przykład ja mam wątpliwości, czy takie podejście jest sensowne. Ale nie o to tu chodzi. Wynik dla Religi jest tak dziwaczny, że wydaje się raczej rezultatem jakiegoś poważnego błędu niż niedoskonałości metody.

yayurek napisał(a):
dajmy sobie spokój z tą krytyką, gdyż wku...my lwa i SW przestanie dostarczać ratingów...

Tylko na co komu rating wypłacalności, który dla spółki na krawędzi bankructwa może wynosić AAA?

Przepraszam, że ze strony SW dopiero teraz włączam się do dyskusji.

1. Rating SW
Rating jest automatyczny nadawany na podstawie kwantyfikacji Z''Score Altmana. W wyrażeniu na Z''Score dużą wagę ma kapitał obrotowy. Kapitał obrotowy to aktywa obrotowe minus zobowiązania krótkoterminowe.
W aktywach obrotowych u deweloperów leżą zapasy. To właśnie dzięki nim kapitał obrotowy jest dodani. Akurat Religa Dewelopment nie był omawiany przez SW, ale dla innych deweloperów przy okazji oceny płynności spółki zwracamy na to uwagę. Przedyskutujemy sens nadawania Ratingu dla deweloperów, albo przynajmniej notę jak może być.

2.Sprzedaż/Podział gruntów
Gruntów będących zabezpieczeniem nikt nie może sprzedać. Nie można też zmienić ich sytuacji prawnej. Dlatego pomysły o podziale i sprzedaży mniejszych działek w celu zaspokojenia roszczeń obligatariuszy to nonsens.

3.Forum
Osobiście nie widzę powodów do zamykania treści dla nie-posiadaczy obligacji. Forum ma charakter także edukacyjny i dobrze jak inni będą mogli zobaczyć jak sobie poradzono z nieciekawą sytuacją.

4.Wyceny gruntów
Tak się składa, że wyceny w bilansie spółki czy operatach mogą zupełnie nie oddawać rzeczywistości. Najczęstszą metodą wyceny jest porównawcza, ale jak nie ma płynności na rynku dużych działek to w zasadzie można uzasadnić i wpisać wszystko. W tym względzie celowe może być sporządzenie niezależnego operatu szacunkowego przed egzekucją i tutaj jest sens stworzenia"rady" aby podzielić się kosztami tego operatu, choć to rozwiązanie dla maluczkich, co mają po 2 obligacje.

Jednocześnie chcę przypomnieć, że forum nie służy do oceny innych osób, ale spółki, albo emitowanych przez nią instrumentów. Na razie nie wkroczę z sekatorem, bo za dużo trzeba wyciąć.
Każdy kolejny post poleci w całości jeśli będzie dotyczył innych userów forum.

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 20 lipca 2012 22:39:17
Swoje 3grosze chcę dorzucić do tego co napisał dentysta1 , do końca września można poczekać czemu nie ? a może nie będzie aż tak źle ? w każdym razie biorąc pod uwagę zapis warunków emisji serii B który mówi kiedy można korzystać z opcji natychmiastowej wymagalności

10.1.5. Nie wykonuje swoich wymagalnych zobowiązań i trwa to ponad 3
miesiące lub ma to charakter trwały,

to narazie nie ma co się wychylać z wezwaniem do natychmiastowej wymagalności , oczywiście znam artykuł 24 ustawy o obligacjach z 29 czerwca 1995 ale twierdzę na podstawie zapisów z warunków emisji że dopóki zaległości nie przekroczą kwoty 2 mln lub nie upłynie conajmniej 3 miesiące od terminu kiedy nastąpiła zaległość to narazie można zapomnieć o wezwaniach do natychmiastowej wymagalności.

popieram też wątek z ostatniego wpisu o sensie tworzenia ,,rady,, chociaż mam dużo więcej niż 2 obligacje to zawsze to taniej podzielić na części koszt operatu , a może by było dobrze zrobić taki operat przez niezależnego żeczoznawce, tymbardziej że warunki emisji mówią też o prawie do natychmiastowej wymagalności w przypadku gdy wartość zabezpieczenia spadnie o 25%

10.1.12. Nastąpi łączna utrata wartości zabezpieczeń Obligacji, to jest
nieruchomości, na której została ustanowiona hipoteka o co
najmniej 25% w stosunku do wartości przedstawionej w wycenie
załączonej do propozycji nabycia Obligacji

Moim zdaniem ten operat szacunkowy dla serii B był zrobiony żetelnie i wycena była metodą porównawcza i dodatkowo określona była wartość dla sprzedaży wymuszonej która była i tak większa od wartości emisji seriiB więc chyba nie ma tak źle hello1 , ale to było przeszło rok temu i dlatego ceny mogły a raczej napewno się zmieniły
No to miłego weekendu wszystkim a raczej miłych weekendowych rozmyślań o obligacjach i perspektywach branży deweloperskiejwave

wapkil
0
Wysłane: 21 lipca 2012 00:36:38
anty_teresa napisał(a):
1. Rating SW
Rating jest automatyczny nadawany na podstawie kwantyfikacji Z''Score Altmana. W wyrażeniu na Z''Score dużą wagę ma kapitał obrotowy. Kapitał obrotowy to aktywa obrotowe minus zobowiązania krótkoterminowe.
W aktywach obrotowych u deweloperów leżą zapasy. To właśnie dzięki nim kapitał obrotowy jest dodani. Akurat Religa Dewelopment nie był omawiany przez SW, ale dla innych deweloperów przy okazji oceny płynności spółki zwracamy na to uwagę. Przedyskutujemy sens nadawania Ratingu dla deweloperów, albo przynajmniej notę jak może być.

Dzięki za wyjaśnienie. Czy mógłbyś napisać, skąd bierzecie przy kwartalnym liczeniu ratingu wartość zapasów dla firm podających, jak Religa, w bilansach tylko minimum danych (kapitał własny, należności krótko- i długoterminowe, środki pieniężne oraz zobowiązania krótko- i długoterminowe), na które zezwala NC?

anty_teresa napisał(a):
Gruntów będących zabezpieczeniem nikt nie może sprzedać. Nie można też zmienić ich sytuacji prawnej. Dlatego pomysły o podziale i sprzedaży mniejszych działek w celu zaspokojenia roszczeń obligatariuszy to nonsens.

Dlaczego nie może sprzedać? Odnośnie podziału, czy zmiany sytuacji prawnej zapewne masz rację, ale co stoi na przeszkodzie, żeby sprzedać nieruchomość obciążoną taką hipoteką? Oczywiście gdyby znalazł się chętny kupiec, co w tym przypadku jest raczej nierealne.

wapkil
0
Wysłane: 21 lipca 2012 00:49:58
czosnek napisał(a):
10.1.5. Nie wykonuje swoich wymagalnych zobowiązań i trwa to ponad 3 miesiące lub ma to charakter trwały,

to narazie nie ma co się wychylać z wezwaniem do natychmiastowej wymagalności , oczywiście znam artykuł 24 ustawy o obligacjach z 29 czerwca 1995 ale twierdzę na podstawie zapisów z warunków emisji że dopóki zaległości nie przekroczą kwoty 2 mln lub nie upłynie conajmniej 3 miesiące od terminu kiedy nastąpiła zaległość to narazie można zapomnieć o wezwaniach do natychmiastowej wymagalności.

Czy dobrze rozumiem, że wydaje Ci się, iż warunki emisji ograniczają uprawnienia wierzycieli wynikające z ustawy?

Tak na marginesie, ten punkt 10.1.5 to są przesłanki upadłości.

czosnek napisał(a):
Moim zdaniem ten operat szacunkowy dla serii B był zrobiony żetelnie

Czym poparte jest to zdanie?

Na zakończenie przepraszam za komentarz, zazwyczaj nie zwracam na to uwagi, ale czy można prosić o używanie jakiegoś słownika?

czosnek napisał(a):
narazie conajmniej narazie żeczoznawce tymbardziej żetelnie napewno

Przy takim stężeniu błędów naprawdę już bolą oczy...
Edytowany: 21 lipca 2012 00:53

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 21 lipca 2012 01:49:16
wapkil napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
1. Rating SW

Dzięki za wyjaśnienie. Czy mógłbyś napisać, skąd bierzecie przy kwartalnym liczeniu ratingu wartość zapasów dla firm podających, jak Religa, w bilansach tylko minimum danych (kapitał własny, należności krótko- i długoterminowe, środki pieniężne oraz zobowiązania krótko- i długoterminowe), na które zezwala NC?

anty_teresa napisał(a):

Dlaczego nie może sprzedać? Odnośnie podziału, czy zmiany sytuacji prawnej zapewne masz rację, ale co stoi na przeszkodzie, żeby sprzedać nieruchomość obciążoną taką hipoteką? Oczywiście gdyby znalazł się chętny kupiec, co w tym przypadku jest raczej nierealne.

Ad1)
Nie mam teraz dostępu do danych - Pora, ale chyba jest tak:
Zapasy masz w raporcie rocznym. Stosując konserwatywny szacunek pomniejsza się je w kolejnych okresach o zaraportowany koszt własny sprzedaży, którym jest zapas. Tutaj mamy koszt sprzedaży netto, czyli razem z kosztami sprzedaży i kosztami zarządu. Trudno. Taki Lajf.
Mamy więc zapasy(n+1)=zapasy(n)-Przychody(n+1)+zysk ze sprzedaży(n+1)
Ad2)
Teoretycznie konstrukcja sprzedaży jest możliwa i analogiczna jak przy sprzedaży obciążonej hipoteką przez bank. Przy sprzedaży nieruchomości obciążonej hipoteką nabywca najczęściej spłaca bank, który wykreśla się z hipoteki. Tutaj musieliby być to obligatariusze. Wydaje mi się to mało prawdopodobne rozwiązanie tym bardziej, że nie wiemy jaką umową podpisano z administratorem.(a może wiemy???) i jakie prawa może on wykonywać.

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 21 lipca 2012 07:42:38
przy podziale nieruchomości następuje solidarne obciążenie hipoteką każdej jej wydzielonej części. Czyli jeżeli nieruchomość obciążoną hipoteką na 10 mln pln, podzielono na 10 części, to każda z tych części nie jest obciążona po 1 mln pln, ale na każdej części nadal wisi 10 mln. Sprzedaż jednej części za 1 mln i tym samym zajecie przez wierzyciela 1 mln, powoduje, że pozostałe części mają po 9 mln hipoteki itd..

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 21 lipca 2012 11:07:08
Pytanie:
Kupił na rynku wtórnym dwie serie obligacji, obie są zabezpieczone hipoteką. Czy jeżeli dojdzie sprzedaży komorniczej nieruchomości, Komornik przekaże uzyskaną kwotę ze sprzedaży do sądu/depozytu a później do posiadaczy feralnych obligacji? Czy muszę jakoś zgłaszać komornikowi że posiadam takie obligacje ? Czy komornik taką informację uzyskuje z KDPW ? i że tak powiem nikt nie zostanie pominięty? z Góry Dziękuje za odpowiedz

wapkil
0
Wysłane: 21 lipca 2012 13:48:52
anty_teresa napisał(a):
Ad1)
Nie mam teraz dostępu do danych - Pora, ale chyba jest tak:
Zapasy masz w raporcie rocznym. Stosując konserwatywny szacunek pomniejsza się je w kolejnych okresach o zaraportowany koszt własny sprzedaży, którym jest zapas. Tutaj mamy koszt sprzedaży netto, czyli razem z kosztami sprzedaży i kosztami zarządu. Trudno. Taki Lajf.
Mamy więc zapasy(n+1)=zapasy(n)-Przychody(n+1)+zysk ze sprzedaży(n+1)

Dzięki. Czyli dla Religi na koniec 2012 zapasy w wyliczeniach SW wyniosłyby około 14,5M - 4M + 0,5M = 11M. Z ciekawości aż spróbowałem policzyć ten EM Score dla końca 2011, czy mógłbyś rzucić na niego okiem?

Wyszło mi tak:

Working capital = 18,3M - 9,7M = 8,6M
Retained earning - przyjąłem 0, nie mam pojęcia jak Wy to liczycie i dlaczego inaczej niż chce Altman, pytałem nawet WD w temacie Pytania początkujących, ale powoli tracę nadzieję na odpowiedź.
Operating income = 0,5M
Book value of equity = 6M
Total assets = 34M
Total liabilities = 28M

Z powyższego EM Score wychodzi mi około 5,2. Nawet bez kolejnych kroków potrzebnych do policzenia ratingu, które moim zdaniem sprowadziłyby go w okolicę B (i których z jakiegoś powodu nie wykonujecie) rating wychodzi mi u góry BB, nie AAA jak wyliczył SW.

Jak widać liczone jest na kolanie, więc mogłem się gdzieś machnąć, ale jeżeli się nie pomyliłem, to z czego wynika różnica?

anty_teresa napisał(a):
Ad2)
Teoretycznie konstrukcja sprzedaży jest możliwa i analogiczna jak przy sprzedaży obciążonej hipoteką przez bank. Przy sprzedaży nieruchomości obciążonej hipoteką nabywca najczęściej spłaca bank, który wykreśla się z hipoteki. Tutaj musieliby być to obligatariusze. Wydaje mi się to mało prawdopodobne rozwiązanie tym bardziej, że nie wiemy jaką umową podpisano z administratorem.(a może wiemy???) i jakie prawa może on wykonywać.

O umowę z administratorem pytałem już w wątku, ale nikt nie napisał, że ją zna. Nie wiedziałem, czy pisząc o tym, że nic się z tymi zabezpieczeniami nie da zrobić miałeś na myśli logikę sytuacji, czy kwestie prawne. Prawnie można je chyba i sprzedać i podzielić (jak pisał yayurek, obciążając hipoteką łączną każdą z podzielonych części), można nawet sprzedać część i zażądać od wierzycieli o zwolnienia jej obciążenia. W praktyce, jak wcześniej pisałem, wszystko to również mi wydaje się całkowicie nierealne.
Edytowany: 21 lipca 2012 13:52

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 21 lipca 2012 17:08:23
Mnie na koniec roku 2011 Z''Score wyszło 6,7, co faktycznie nie upoważnia do ratingu AAA. Jak będę miał więcej czasu to zerknę do bazy i wprowadzonych tam danych.

wapkil
0
Wysłane: 21 lipca 2012 20:46:06
Heh, no to mamy już trzy wyniki: Stockwatchowe 8,24 moje 5,23 i Twoje 6,7 :) Czy mógłbyś napisać, z jakich wartości wzięło się to 6,7?

Sprawdziłem jeszcze raz dla ,,moich'' liczb, które podałem wyżej, ale przeliczenie ich na rating to zwykła suma ważona i akurat to chyba jest dobrze. Jeśli liczyć z dokładnością do pojedynczych groszy, zamiast 5,23 będzie 5,24, ale to bez większego znaczenia. Skoro Tobie wyszło 6,7, gdzieś musi być spora różnica w wykorzystanych wartościach. Niezbyt wiem gdzie, bo retained earnings chyba nie powinny być w tym przypadku istotne, zapasy policzyłem chyba tak, jak napisałeś, a jedyne założenie do raportu za Q4 2011 jakie przyjąłem (żeby policzyć aktywa) to brak innych zobowiązań poza krótko- i długoterminowymi (co ewentualnie mogłoby chyba tylko podnieść mój wynik).
Edytowany: 21 lipca 2012 20:53

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 21 lipca 2012 21:15:39
Wywaliłem pliczek excela, ale jedyne co się mocniej zmienia to kapitał obrotowy.
Wziąłem z raportu rocznego za 2010 aktywa obrotowe - zobowiązania krótkoterminowe, tak otrzymałem kapitał obrotowy KO(10).

Potem korygowałem to kolejno o:
-zmiana zapasów, czyli odjąłem koszty sprzedaży netto.(zakładając, że nie zostały odbudowane)
-należności, czyli dodałem różnicę pomiędzy stanem należności '11 i '10(wzrosły)
-dodałem zmianę stanu gotówki(wzrosła)
-odjąłem wzrost zobowiązań krótkoterminowych.

Grzebałem w zyskach zatrzymanych. Akurat w przypadku tej spółki na kapitale zapasowym jest wprost podane ile było zysku zatrzymanego w latach poprzednich.

To tyle z tego co pamiętam. To powinno dać zbliżony wynik. Za 2010 wychodziło coś koło 8, ale dokładnie nie pamiętam. Znaczące czynniki to stała i kapitał obrotowy

wapkil
0
Wysłane: 22 lipca 2012 01:48:49
anty_teresa napisał(a):
Wywaliłem pliczek excela, ale jedyne co się mocniej zmienia to kapitał obrotowy.

Przeliczyłem te korekty (chyba) zgodnie z tym, co napisałeś. Wyszło mi około 18,7M kapitału obrotowego w 2010, około 10,1M korekt, zatem około 8,6M kapitału obrotowego w 2011 (dokładnie 8594215,46). Czyli tak samo, jak u mnie, dla EM Score wynoszącego 5,24...

anty_teresa napisał(a):
Znaczące czynniki to stała i kapitał obrotowy

Stała jest pocieszająca - jest nadzieja, że przynajmniej ją (3,25) uda nam się uzgodnić ;)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 lipca 2012 06:57:44

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

10 11 12 13 14

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,518 sek.

ggvxtsmt
vqoakreu
lwxjdisq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yeenvddc
rqfvqxxz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat