PARTNER SERWISU
qkbcfagp
48 49 50 51 52
topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 26 września 2012 23:07:08 przy kursie: 2,05 zł
Ingvar napisał(a):
cad_man napisał(a):
Ingvar mam takie wrażenie czytając Twoje posty, że jesteś kimś ze spółki lub wynajętym przez spółkę do udzielania się na forach... Napisz jedną negatywną wg Ciebie rzecz o spółce? Wszystko ładnie i składnie tłumaczysz, jakbys robił to w imieniu spółki - aż robi się za "słodko"... Widzisz jakieś negatywne strony i3D?

To tylko takie wrażenie. Angel Przyznam, że mnie rozbawiłeś.
A tak, przymierzałem się, aby zrobić takiego SWOT-a. Jestem jednak tu nowy, badałem grunt i nie chciałem się narażać. W wolnej chwili to uczynię.

A tak na szybko, proszę bardzo: Boo hoo!

1) Twierdzili, że prognozy są przygotowane w oparciu o już podpisane kontrakty, sugerując w ten sposób, że jeśli już coś się może zdarzyć, to tylko nadwykonanie, co okazuje się nieprawdą, skoro je odwołują.
2) Od ponad roku mają spółkę w USA, mieli zatrudnić kogoś do pozyskiwania mniejszych zleceń. Nic w tym temacie nie słychać, nie było mowy o pozyskaniu choćby jednego zlecenia przez tego całego Dodda i i3D Inc. Inteliwise też miało spółkę w Stanach...salute
3) Zapowiadali przy omawianiu wyników, że straty wynikają m.in. z ponoszonych kosztów promocji Quazara3D. Jakiej promocji???d'oh!
4) W ogóle nie wiemy, w jaki sposób chcą promować Quazara3D. Rozumiem, że to niszowy produkt, ale mimo wszystko w jakiś sposób potencjalni klienci powinni się o nim dowiedzieć. No chyba, że to tak hermetyczny światek, że już wszyscy się od dawna orientują w temacie. W każdym razie w sieci prawie nic o nich nie słychać. Think A nawet jak mają jakiś plan, to wydaje się, że nie mają kasy na jego realizację.
5) Dwa tygodnie temu miała miejsce premiera Quazara. Mogliby rzucić jakieś info o pierwszej sprzedaży i/lub klientach. A może nic nie sprzedali? Think
6) Od półtora miesiąca mówią o negocjowaniu dużej liczby kontraktów o dużej wartości. Tyle negocjują i choćby jednego jeszcze nie dopięli? Dziwne Shame on you
7) Zobowiązania duże, gotówki mało. Jak długo pociągną bez emisji?
8) Słabe zagranie od strony wizerunkowej z tym zdjęciem info o iWarTactic. Mogli to przemyśleć zanim wrzucili informację na stronę.
9) 20 mln to wysoka kapitalizacja, jak na stan obecny, jest z czego spadać...

Dodam, że na innym forum (podłogowym) wypowiadałem się raczej ostrożnie.

Teraz lepiej? king Jak jutro zaliczymy spadek kursu, to nie miej pretensji Shame on you

Zadaj te pytania przez akcje inwestor, sam jestem ciekaw odpowiedzi.

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 27 września 2012 09:42:46 przy kursie: 2,05 zł
Panowie, przeczytałem wasze uwagi odnośnie iWarTactics i sam nie wiem co o tym myśleć.
Może to ja jestem w błędzie, ale w ogóle się zdziwiłem, że tak szeroko o tym pisali Anxious Ok, można wrzucić mało conieco jako relacja z targów, kilka fotek, newsa że prezydent testował produkt i był kontent, ale żeby pisać o produkcie w trakcie trwania przetargu, gdzie dodatkowo klientem jest Ministerstwo Obrony Narodowej?

Raz, że przetarg się toczy i nie ma sensu dzielić się z konkurencją jakimikolwiek informacjami, które mogą być potem wykorzystane przeciwko spółce. Kilkukrotnie nawet na tym wątku udowodniliście, że potraficie wygooglować naprawdę ciekawe materiały dosłownie "spod ziemi" (jeszcze raz moje gratulacje, chylę czoła), sądzicie że konkurencja nawet zagraniczna tego nie potrafi? Whistle

Druga rzecz. Nie wiem czy mieliście jakikolwiek kontakt z MON (oczywiście poza komisją wojskową), ale żeby cokolwiek tam sprzedać, to trzeba przejść kilka etapów szkolenia odnośnie dostępu do materiałów tajnych/poufnych (nawet głupia specyfikacja prztargowa należy bardzo często do takich materiałów), podpisać tonę dokumentów, zdobyć odpowiednie certyfikaty, dać sobie prześwietlić rodzinę do trzeciego pokolenia wstecz blackeye. Tu prawie wszystko może mieć status mniejszej (dostawca ołówków do sekretariatu) lub większej (producent broni) tajemnicy państwowej, za złamanie której grożą odpowiednie sankcje.

Przy iWar mówimy o systemie szkolenia żołnierzy, do tego nowince technicznej, która ma być podstawą szkolenia naszej armi na kolejne dekady ... więc podejrzewam, że projekt ma "dosyć" wysoki priorytet tajności i armia nie koniecznie chciałaby dzielić się jakimikolwiek informacjami nt. projektu, a spółka zna ewentualne zagrożenia. Zresztą chyba nie inaczej jest na całym świecie, po podpisaniu kontraktu spółki informują o tym akcjonariuszy dodając skąpy opis o co mniej więcej chodzi i.. tyle. Potem już tylko księguje tylko pieniądze king

Nie lubię przyjmować funkcji "adwokata diabła", ale wydaje mi się że mogło to wpłynąć na zdjęcie informacji o iWarTactics i wcale nie musi być to zła informacja (w odróżnieniu od braku kontraktów z USA i fatalnej polityki informacyjnej spółki). Jeszcze dwa słowa o iWar, bo nie miałem okazji napisać wcześniej. To, że Grupa BUMAR jest partnerem to moim zdaniem bardzo dobry prognostyk. Jeśli wierzyć doniesieniom prasowym na przestrzeni ostatnich tygodni, Bumar ma obecnie bardzo duże problemy finansowe - w ostatnich latach zamówienia rządowe były bardzo ograniczane, bo wojsko najpierw musiało zmodernizować strukturę. Do tego doszły długoterminowe kontrakty w Azji realizowane ze stratą (jak widać nie tylko menadzerowie w budowlance nie potrafią porządnie dodawać). LINK

Paradoksalnie słaba kondycja BUMAR'u to dobra informacja. Już pojawiły się głosy z MONu, że Państwo w tym i kolejnych latach zamierza przejść do drugiego etapu modernizacji, czyli zmiany sprzętu i postara się szybko zapewnić BUMAR'owi odpowiedni zastrzyk gotówki w postaci zamówień.
Edytowany: 27 września 2012 09:46

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 27 września 2012 10:09:49 przy kursie: 2,05 zł
rybeusz napisał(a):
Panowie, przeczytałem wasze uwagi odnośnie iWarTactics i sam nie wiem co o tym myśleć.
Może to ja jestem w błędzie, ale w ogóle się zdziwiłem, że tak szeroko o tym pisali Ok, można wrzucić mało conieco jako relacja z targów, kilka fotek, newsa że prezydent testował produkt i był kontent, ale żeby pisać o produkcie w trakcie trwania przetargu, gdzie dodatkowo klientem jest Ministerstwo Obrony Narodowej?

Raz, że przetarg się toczy i nie ma sensu dzielić się z konkurencją jakimikolwiek informacjami, które mogą być potem wykorzystane przeciwko spółce.

No to mamy identyczne przemyślenia...
być może dlatego o tym sami też napisali, bo niektórzy już tę informację upublicznili na tutejszym forum...?Think -Nie wiem, ale taka opcja też nie jest wykluczona. W każdym razie już nie raz pisałem,by tu na forum wielu ważnych rzeczy jednak nie pisać przed rozstrzygnięciami, bo grozi to zwykłym falstartem, takie działania są bez sensu, bo mogą szkodzić zarówno spółce jak i akcjonariuszom, czy to tak trudno zrozumieć...? Przecież można jakieś ciekawostki znalezione w sieci wysłać komuś na priva, albo najlepiej zapytać spółki, czy można ją upublicznić na forum, ta ostatnia opcja jest najlepsza
Trzeba czekać do 5 października i zobaczymy.

@topfacet
Nie namawiaj Ingvara do przesyłania jego pytań do PB, bo są tam albo stwierdzenia, albo pytania na które odpowiedzi nie dostanie z ważnych względów, albo na niektóre pytania odpowiedź była wcześniej, więc po co powielać...? Jedynie sensowne wydaje mi się pytanie odnośnie zatrudnienia nowego gościa od sprzedaży mniejszych zleceń, bo chyba w tym temacie przydałby się ktoś jeszcze, by kontraktów było więcej...salute

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 27 września 2012 10:40:20 przy kursie: 2,05 zł
@pop

Przecież można jakieś ciekawostki znalezione w sieci wysłać komuś na priva, albo najlepiej zapytać spółki, czy można ją upublicznić na forum

koledzy ale to już pomieszanie z poplątaniem.... jeżeli coś jest w sieci to znaczy, że dawno zostało upublicznione hello1 i to najczęściej za wiedzą spółki... więc ten fragment dyskusji jest jałowy..
przypomina czasy komuny... oni też mieli paranoje ukrywania jawnych rzeczy czy wiedzy

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 27 września 2012 10:41:45 przy kursie: 2,05 zł
No to trochę was wyprowadzę z błędu: wystarczy w google wpisać symulatory+wojsko i poprzeglądać znalezione strony, dla przykładu:
unity3dparadise.pl/newsy/symul...
polska-zbrojna.pl/home/article...

a poniżej prawidziwy szlagier i zaprzeczenie tego co piszecie:
http://t-i.com.pl/sk1.jsp

strona firmy i podają nawet bardziej dokładną specyfikację oferowanego symulatora! Nikt się nie boi, że nie dostanie zamówienia...

Oczywiście jestem zdania, że konsorcjum firm informatycznych, uczelni i producenta broni z ważnych względów państwowych powinno być lepiej postrzegane jako dostawca produktów - zresztą mówi o tym jakaś ustawa związana z obroną nar.
Gdyby dobrze poszukać to konkurencja jest spora, dlatego rozumiem spółkę, że chce wszystko ukrywać. Może takie podejscie da wymierne efekty w ciągu kilku lat...
Tak więc Sick

Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

pop
pop
0
Wysłane: 27 września 2012 10:51:19 przy kursie: 2,05 zł
bankrucik napisał(a):
@pop

Przecież można jakieś ciekawostki znalezione w sieci wysłać komuś na priva, albo najlepiej zapytać spółki, czy można ją upublicznić na forum

koledzy ale to już pomieszanie z poplątaniem.... jeżeli coś jest w sieci to znaczy, że dawno zostało upublicznione hello1 i to najczęściej za wiedzą spółki... więc ten fragment dyskusji jest jałowy..
przypomina czasy komuny... oni też mieli paranoje ukrywania jawnych rzeczy czy wiedzy

A właśnie zupełnie nie masz racji. W sieci jest mnóstwo przetargów odnośnie 3D,więc teoretycznie upublicznione i jawne,prawda...? A tymczasem o niektórych z nich spółka nie wiedziała, po prostu jakkolwiek ktoś wie jak fachowo wyszukiwac, to wszystkiego nie da rady znaleźć. Więc jaki sens to np.konkurencji ułatwiać, więc dyskusja jałowa nie jest, prędzej to zdanie z porównaniem do komuny. No chyba,że chcesz się dalej upierać,by wszelkie przetargi, czy potencjalne zlecenia lub możliwości handlowe zamieszczać, bo teoretycznie konkurencja też o tym wie...Speak to the hand Wie, albo nie wie,głupotą jest jej w tym pomagać.
Edytowany: 27 września 2012 10:58

bankrucik
141
Wysłane: 27 września 2012 11:22:49 przy kursie: 2,05 zł
@pop
chyba żartujesz, że firma IT hello1 hello1 hello1 , która nie potrafi używać wyszukiwarki salute do przeszukania sieci może być realną profesjonalną konkurencją dla innych firm informatycznych a tym bardziej w węższej specjalizacji jakim jest 3DThink na takie coś to bym nie wpadł...
przypomina mi się tutaj kazus PGS ( spółka uchylała się od odpowiedzi ilu zatrudniała informatyków, a wystarczyło trochę poszukać i sami to podawali w ogłoszeniach o pracęPray Not talking )

takie zachowanie spółek, dla mnie to "paranoja głupoty" ścisłe/poufne w sieci:-))
kolejny przykład: spółki nie chcą podawać miesięcznych danych o przychodach i zyskach mimo, że większość z nich musi to raportować co miesiąc do Urzędów Skarbowych. ! i słyszałem o takich co załatwiają sobie albo w US albo od pracowników spółek wgląd do raportów... i komu to służy? najbardziej cierpią mali uczciwi akcjonariusze spółki którzy są poszkodowani brakiem informacji

Edytowany: 27 września 2012 11:27

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 27 września 2012 11:26:04 przy kursie: 2,05 zł
Nie sądzę, żeby konkurencja była aż tak nierozgarnięta - w szczególności, że opłata za korzystanie z serwisów wyszukujących przetargi jest stosunkowo niska...
Przy okazji przetragów to i3D startowało do czegoś takiego:
www.inig.pl/ZPub/DZ-2711-8-12....

a wynik postępowania jest dla i3D porażający:

www.inig.pl/ZPub/DZ-2711-8-12a...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

bankrucik
141
Wysłane: 27 września 2012 11:34:37 przy kursie: 2,05 zł
to jest kolejny przykład na to co sam widzę i o czym mówią w branży. chcesz żyć i zarabiać to eksportuj usługi w polsce ceny o 50 % niższe..casus PGS i częściowo COMARCH to potwierdza

taipan
0
Wpisów: 189
Wysłane: 27 września 2012 12:38:16 przy kursie: 2,05 zł
@ cad man - nie przesadzaj z tym 'porażającym' wynikiem - przetarg w którym jedynym kryterium wyboru jest cena usługi - nic dziwnego, że nie wygrali. Zresztą zamiast robić przetarg 'o wartości przekraczającej 14K euro' mogli wprost napisać, że przetarg za 15K euroblackeye

Ingvar
0
Wpisów: 223
Wysłane: 27 września 2012 18:25:38 przy kursie: 2,05 zł
Ale dzisiaj ruch na wątku Whistle

Widzę, że zwolenników ujawniania faktu starania się i negocjacji kontraktu z instytucją z sektora obronnego jest tyle samo co przeciwników. Ja jednak wychylam się bardziej ku tym drugim. To na tyle specyficzna branża, że do momentu podpisania kontraktu powinno się trzymać język za zębami Silenced , a już po podać krótką informację. Dla choćby nieco wtajemniczonych tyle w zupełności wystarczy. Argumenty zostały powyżej przytoczone.

Pop, nie martw się, nie mam zamiaru zadawać tych pytań w "akcji inwestor". Pokazałem w ten sposób, że liczę na dynamiczny rozwój branży VR na świecie i na to, że i3D odegra w tym znaczącą rolę, ale jednocześnie dostrzegam szereg zagrożeń i mam wiele znaków zapytania. Ale zadawanie tych pytań w PB, jak sam zauważyłeś, nie ma większego sensu. W większość z tych spraw już pytano, a i tak nie uzyskano w pełni satysfakcjonującej odpowiedzi. Nie ma sensu za bardzo męczyć spółki i się niepotrzebnie frustrować. Jeśli już, to chyba lepszym pomysłem jest zadanie tych pytań wprost podczas spotkań z inwestorami.
pop napisał(a):
@topfacet
Nie namawiaj Ingvara do przesyłania jego pytań do PB, bo są tam albo stwierdzenia, albo pytania na które odpowiedzi nie dostanie z ważnych względów, albo na niektóre pytania odpowiedź była wcześniej, więc po co powielać...? Jedynie sensowne wydaje mi się pytanie odnośnie zatrudnienia nowego gościa od sprzedaży mniejszych zleceń, bo chyba w tym temacie przydałby się ktoś jeszcze, by kontraktów było więcej...salute

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 28 września 2012 12:52:51 przy kursie: 2,13 zł
@ pop

Ponieważ "nie używam" New Connect (nie biorę danych o tym rynku od mojego providera danych cenowych do programów AT)zerknąłem sobie na wykres tego I3D na ATT (2 lata, świecowy i log):
www.attrader.pl/pl/akcje/I3D/n...

I jestem zdziwiony Pop, że w to wszedłeś i dalej w to wchodzisz. Dziwi mnie to dlatego, że dla Ciebie "technika" jest istotna i gdzie indziej używasz jej z niezłym skutkiem.Think
Przecież tu jest klasyczny trend spadkowy od 2 lat. Wcale się nie zdziwię, jeśli I3D "ściągnie" w najbliższym czasie do minimów z czerwca 2012 (coś koło 1,7 zł) a i spadek poniżej tych minimów nie bedzie dla mnie niespodzianką.

Jeśli to nie jest zbyt niedyskretne pytanie: mógłbyś mi wyjaśnić Twoje powody wejścia ten papier?
Jeśli uważasz, że oczekuję zbyt wiele, nie odpowiadaj. Ale jeśli nie, powiedz mi proszę, co o tym zadecydowało, bo jestem ciekaw, co takiego ujrzałeś w tym papierze, że tak uparcie się go trzymasz, mimo widocznego trendu spadkowego?
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

pop
pop
0
Wysłane: 28 września 2012 13:04:36 przy kursie: 2,13 zł
Szutnik napisał(a):
Jeśli to nie jest zbyt niedyskretne pytanie: mógłbyś mi wyjaśnić Twoje powody wejścia ten papier?

Widzę AT, wiem jaki trend (od roku, a nie od 2, bo debiut był w czerwcu 2011), więc rozumiem Twoje zdziwienie i pytanie.A powody są takie:
1. Wysoce przyszłościowy core-buisness wirtualnej rzeczywistości w 3D, przed tym nie ma odwrotu jak kiedyś przed GSM, czy internetem. Minusem są duże wydatki i koszty inwestycyjne nowych produktów i niszowy biznes, na który w Polsce może być małe zainteresowanie, ale w Stanach ten biznes jest dużo bardziej popularny.
2.ukierunkowanie się na rynki zagraniczne, zwłaszcza na USA i Arabię Saudyjską, ich wcześniejsze kontrakty na tych rynkach miały wręcz ogromną rentowność, na rynku polskim tak dobrze nie jest i nigdy nie będzie
3.Ukończenie prac nad Quazarem 3D, co może być szansą na potencjalne profity

To pokrótce tyle, ale co z tego wyjdzie, to nie mam pojęcia, może nic nie wyjść i wtedy klapa,ale na tym polega ryzyko przy inwestycjach...salute
Edytowany: 28 września 2012 13:16

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 28 września 2012 13:19:53 przy kursie: 2,13 zł
@ Pop

Aha, czyli to Fundamenty zadecydowały...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

pop
pop
0
Wysłane: 28 września 2012 13:35:02 przy kursie: 2,13 zł
No można tak powiedzieć, choć w tym roku trudno mówić o fundamentach, bo wyniki bardzo słabe, można co najwyżej rozważać, czy będzie lepiej. A tego nigdy się do końca nie wie, można sobie jedynie spekulować na podstawie dostępnych informacji.
A z techniką sam wiesz jak to jest na NC, to podam na przykładzie Medicalgorythmics- podpisali b.duży kontrakt, to kurs wywalił w miesiąc ze ze 200%.
No nic, nie musisz mnie przekonywać o wyższości techniki nad fundamentami, bo to wszystko wiem i się zgadzam, na wykresach wiele rzeczy widac wcześniej,tj. na ogół, bo na Medicalu widac nie było, rynek był ewidentnie zaskoczony, podobnie nie widać było na PGS Soft., który dołował rok temu, po czym wykazał astronomiczny zysk za IV kwartał. Ale generalnie zgoda, raczej to są wyjątki...

bankrucik
141
Wysłane: 3 października 2012 11:48:17 przy kursie: 2,05 zł
znowu porażka i3d, tzm razem w konkursie na wystawę w muzeum śląskim

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 3 października 2012 13:22:29 przy kursie: 2,05 zł
Znowu liczyla sie pewnie cena?

bava
0
Wpisów: 62
Wysłane: 3 października 2012 13:37:16 przy kursie: 2,05 zł
katowice.gazeta.pl/katowice/1,...

co nieco na temat przetargu i samego projektu,

www.muzeumslaskie.pl/konkurs-n...
Moje spółki

ATD, BFT,WWL,BTM
Edytowany: 3 października 2012 13:40

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 3 października 2012 14:00:43 przy kursie: 2,05 zł
Czyli jak rozumiem to był konkurs na scenariusz wystawy i liczyła się póki co sama koncepcja. Nagrodą jest 100k PLN i zamówienie na realizację zwycięzkiej koncepcji (już w wolnej ręki). Szkoda, mógł być z tego całkiem niezły pieniądz. A tak nie przekroczyli 75 ptk więc nawet nagrody II stopnia nie będzie d'oh!
Edytowany: 3 października 2012 14:01

bankrucik
141
Wysłane: 3 października 2012 14:17:40 przy kursie: 2,05 zł
cena nie była najważniejsza.. to był konkurs a nie przetarg i liczyła się koncepcja

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

48 49 50 51 52

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,597 sek.

cuyupdqu
cergcwvy
swzwoikh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nmafzwrn
cyatexfs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat