141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
25 października 2012 23:13:03
podstawowym celem spółki , a więc i zarządu i zarobek pieniędzy... więc skoro jest tak dobrze to czemu nie jest tak dobrze z zyskami
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 189
Wysłane:
26 października 2012 09:29:30
przy kursie: 2,00 zł
@cad_man - fajnie, że i3D pojawia się w różnych rankingach, tyle że ten ranking Deloitte jest budowany na podstawie wzrostu przychodów w ciągu ostatnich pięciu lat (nie zyskowności, innowacyjności, etc.). Przecież akcjonariuszom nie chodzi o wysokość przychodów, tylko zysków (nie ma dla mnie znaczenia czy firma zarobi 2mln przy 3mln przychodu, czy przy 20mln przychodu). Link do kryteriów Deloitte.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
26 października 2012 09:42:23
taipan napisał(a):Przecież akcjonariuszom nie chodzi o wysokość przychodów, tylko zysków (nie ma dla mnie znaczenia czy firma zarobi 2mln przy 3mln przychodu, czy przy 20mln przychodu).
Dokładnie jest tak jak piszesz, ja też patrzę głównie na wzrost zysków,wzrost przychodów jest dla mnie drugorzędny. Jedynie teraz ważna będzie składowa przychodów,tzn. jaką część w przychodach będzie stanowić Quazar 3D, a o tyle to istotne,że jak przekroczą przychody w wys.3mln, to każda kwota przychodu powyżej stanowić ma już zysk (brutto), co oznacza, że od pewnego momentu w przyszłości wzrost zysku może być wyższy od wzrostu przychodów poprzez wzrost rentowności dzięki Quazarowi,no ale raczej to jeszcze kwestia miesięcy, niż tygodni, nie w tym momencie.Zobaczymy zwłaszcza jak będzie się sprzedawał Quazar w IVQ, w III-im to trochę mało było czasu. W każdym razie spółka akcjonariuszy nie rozpieszcza wynikami, więc już przydałoby się położyć nacisk głównie na zwiększeniu zysków, niż na rozbudowę kolejnych spółek zależnych (np.i3D Med, czy Network), bo trzymanie aż tak wielu srok za ogon akcjonariuszom jednak nie wychodzi na dobre.
Edytowany: 26 października 2012 09:47
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-05-09 Wpisów: 62
Wysłane:
26 października 2012 10:36:49
teraz czekamy na poniedziałkowy raport a dziś mamy jak na ostatnie czasy dość sporty obrót, Moje spółki
ATD, BFT,WWL,BTM
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
26 października 2012 10:40:28
pop napisał(a):trzymanie aż tak wielu srok za ogon akcjonariuszom jednak nie wychodzi na dobre. cieszę się, że dochodzisz to takich samych wniosków jak ja kilka miesięcy temu... Oby prezesi też zmienili to podejście... Dzisiejszy wystrzał wygląda raczej na chwilową podbitkę w celu upchnięcia większej ilość akcji, być może przed poniedziałkowymi wynikami... CChoć z drugiej strony - być może wyniki będą dobre i jakieś info w drodze? Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
26 października 2012 12:49:49
"rynek" nam pokaże czy to podbitka a cudów w wynikach się nie spodziewam bo skąd miałby być
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
Edytowany: 26 października 2012 12:50
|
|
Wysłane:
26 października 2012 17:35:55
no i po sesji - podaż wykorzystała pojawienie się znacznego popytu. Nic nowego. Inaczej się ma jeśli chodzi o popyt - to jest zastanawiające. Albo jest jakieś dobre info w drodze, albo spekuła pakowała pod lepszy niż się oczekuje raport za 3Q. Jeśli to ostatnie a raport będzie jednak słaby i spekuła będzie chciała szybko wyjść to w poniedziałek lub wtorek możliwe zejście kursu poniże poziomu 2zł, i to na dłuższy czas... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
26 października 2012 20:02:23
i3d na targach Future Soldier Exhibition & Conference http://www.natoexhibition.org/Moje spółki
ATD, BFT,WWL,BTM
|
|
Wysłane:
26 października 2012 23:13:17
Wiesz co, nie widzę tu obecności i3D, mógłbyś podesłać direct linka...?
|
|
23 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 243
Wysłane:
26 października 2012 23:29:57
Ja też spędziłem na stronie kilka minut i nic nie znalazłem, nawet wbudowana szukajka się poddaje. Być może będą się wystawiali na stoisku razem z Bumarem ? LINK: wystawcy krajowi
|
|
|
|
Wysłane:
27 października 2012 00:02:56
Pod koniec listopada i3D będzie promować swoje produkty na targach: 3Dpoland napisał(a):„Interaktywne kształcenie inżyniera” i „e-Fizjologia” na 3D Poland www.3dpoland.targi.lublin.pl/a...„interaktywne_ksztalcenie_inzyniera”_i_„e-fizjologia”_na_3d_poland www.3dpoland.targi.lublin.pl/f...:2
Edytowany: 27 października 2012 00:04
|
|
Wysłane:
29 października 2012 14:13:30
bankrucik napisał(a):"rynek" nam pokaże czy to podbitka a cudów w wynikach się nie spodziewam bo skąd miałby być raport opublikowany i cudów nie było - nawet na 0 nie wyszli... Strata po 3 kwartałach 1,3 mln zł. Kasy coraz mniej w spółce... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
|
|
Wysłane:
29 października 2012 14:40:58
Biorąc pod uwagę tempo w jakim topnieje gotówka w kasie, to (zakładając, że nadal nacisk będą kładli na rozwój, a nie na osiągnięcie rentowności operacyjnej) za pół roku gotówka się skończy.
Raport nie zawiera zbyt wielu odkrywczych stwierdzeń, głównie - wciąż negocjujemy duże kontrakty i wciąż końca negocjacjom nie ma. Co do innych projektów wymienionych w raporcie (o ile ktoś interesuje się spółką dłużej) - nihil novi jak mawiają Rzymianie
|
|
Wysłane:
29 października 2012 14:53:25
raport napisany przepieknie! Gdybym pierwszy raz miał do czynienia ze spółką to po jego przeczytaniu nakupiłbym akcji jak szalony... Co do powtarzanej "negocjacji" dużych umów i związanych z nimi kosztów to można dojść do wniosku, że spółka jest chyba za mało "elastyczna" i kosztowo "za ciężka" do mniejszych zleceń, które sobie chyba odpuściła. Problem w tym, że tych dużych zleceń jak nie było tak nie ma - a koszty są, co widać po wynikach. Z punktu widzenia akcjonariusza nie będącego insiderem to chłopaki jadą po bandzie i albo się wyper...ą albo wywiną takiego potrójnego axel'a, że wylecą ponad historyczne maxy... (8zł) Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
29 października 2012 15:23:41
*cad_man,
ja osobiście właśnie teraz bym tego nie dotykał - co z tego że raport jest przygotowany dobrze skoro najistotniejsze są liczby a te mówią same za siebie że kwartał był po prostu zły pod względem finansowym. Mam nadzieje, że jeszcze spółka pokaże na co ją stać ale obawiam się że będziemy zmuszeni poczekać spokojnie do końca przyszłego roku
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
29 października 2012 15:34:48
Moim zdaniem raport nie wnosi nic nowego, natomiast tu jest taka sytuacja o ktorej pisal POP juz kiedys- duze zlecenie (NASA, MON) moze wywindowac kurs do poziomow o ktorych pisze cad_man lub jeszcze wyzej.
|
|
Wysłane:
29 października 2012 15:54:53
Może nie NASA (tu rozpisywanie kontraktów -bodajże- dopiero w styczniu), ale MON prędzej, któraś z uczelni w związku z "Interaktywnym Kształceniem Inżyniera:, czy przede wszystkim Saudi Aramco. Ale jak powiedział Taipan-najwazniejsze są nie negocjacje, tylko zawarcie umów, dlatego jest jak jest. Poza tym jest jednak kilka błędów w działalności, jestem krytyczny wobec 2 spółek zaleznych (i3D Med i Network), trzeba było skupić uwagę na tych , które były, Network jest za bardzo kapitałochłonne, a efekt finansowy bliżej nieokreślony, zwłaszcza, że rynek reklamowy w kryzysie cienko przędzie, a kryzys ma być również w 2013 roku. Kolejny błąd-to przecież można było negocjować duże kontrakty w USA, ale nie wiem w czym był problem, by dużo wcześniej zatrudnić osobę do pozyskiwania małych zleceń i zanim wypalą jakieś duże kontrakty, to w końcu można było realizować wiele małych, by chociaż zneutralizować koszty utrzymywania i3D Inc....? PGS Soft. 1,5 roku temu zawiesił wydatki na opracowywanie nowych produktów, a spółka od tamtej pory jakoś zarabia krocie, wzrost wartości akcji wyniósł kilkaset procent. Drugi przykład-Medicalgorythmics: skupił się na rozprowadzaniu jednego produktu w USA i spółka zarabia jeszcze większe krocie, akcjonariusze też są do przodu setki procent. i3D ma kilka hitowych produktów (Quazar, e-fizjologia), a jest pod kreską, a akcjonariusze w plecy. Więc nie ma co ściemniać, bo gdzieś jest błąd. Cieszy sam Quazar 3D, bo faktycznie jest tu szansa na konkrety, cieszą negocjacje dużych kontraktów, bo nawet jak jeden duży wypali, to robota zapewniona nawet na 2-3 lata, ale po co te ogromne koszty w Network i generowanie straty...?
Edytowany: 29 października 2012 16:02
|
|
Wysłane:
29 października 2012 16:41:53
Pop, jeśli chodzi o małe kontrakty w USA to, biorąc pod uwagę, że większa część zespołu (przynajmniej tak wynika z raportu) 'dopychała' ukończenie Q3D, zakładam, że po prostu nie chcieli ściągać roboty, której i tak nie miałby kto wykonać... Zgadzam się z Tobą odnośnie: i3D Network - na chwilę obecną pójście w tą stronę wydaje się trochę bez sensu. Pewnie dużo lepiej sprawdziłby się model, który przyjęło MDG - sprzedaż urządzeń i pobieranie abonamentu - po co pchać się w obszar, który nie należy do 'core' kompetencji spółki (mam tu na myśli rynek reklamowy, a nie technologię). Chyba, że wrzucanie kasy w Network, to inna forma rolowania drobnych akcjonariuszy (zakładam, że jednak nie  ) i3D Med - nie mam pojęcia dlaczego potencjał marketingowy (przyznane nagrody, etc.) nie został do tej pory wykorzystany komercyjnie. Niby Quazar ma być centrum wszystkiego, ale takimi perełkami warto budować rozpoznawalność marki... Overall - mam wrażenie jakby Spółka gdzieś się zagubiła na tej ścieżce rozwoju - za dużo na raz, bez jasnej wizji. Chyba że po prostu mają drobnych akcjonariuszy tam gdzie większość spółek z NC... Największe sukcesy w biznesie odnoszą jeże, nie lisy (jak ktoś czytał o typach przywództwa to wie o czym mówię), a zaczynam postrzegać i3D jako spółkę zarządzaną przez tych drugich.
|
|
Wysłane:
29 października 2012 16:48:26
taipan napisał(a):i3D Med - nie mam pojęcia dlaczego potencjał marketingowy (przyznane nagrody, etc.) nie został do tej pory wykorzystany komercyjnie. i3D Med nie dostało żadnej nagrody. Jeśli miałeś na mysli e-fizjologię-to za tym projektem stoi i3D Science i akurat komercyjnie sobie radzą calkiem dobrze, spółka już zarabia i rokowania wyglądają całkiem dobrze, może nawet bardzo dobrze. Natomiast i3D Med pochłonęła jak dotąd same koszty i w ogóle sam profil biznesowy mnie nie przekonuje, no chyba, że się mylę i poznam jakieś założenia biznes-planu, które mnie przekonają, ale na dzień dzisiejszy jestem sceptykiem, podobnie z i3D Network. p.s.Taka mała ciekawostka: po raz pierwszy raport kwart. został puszczony w trakcie sesji, w sumie dobrze, bo niemal wszystkie spółki tak robią...
Edytowany: 29 października 2012 16:53
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.