PARTNER SERWISU
vnlhifoc
1 2 3
doniu
0
Wpisów: 63
Wysłane: 8 października 2008 12:03:21 przy kursie: 127,20 zł
obserwuje odkad jestem na gieldzie,
spolka konsekwentnie rozrastajaca sie,
niestety nie znam sie na sprawozdaniach wiec moze ktos kto sie zna na tym niech sie wypowie (Watchdog ?),
z tego co ja tam widze okiem laika to staly "rozrost", ekspansja,
skup akcji,
same pozytywne sygnaly
D

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 11 października 2008 21:59:08 przy kursie: 111,00 zł
Akurat prowadzimy z Czechami (oj jaki pozytywny sygnał) więc lekko mi się popisze o czeskiej elektrowni.
CEZ to bardzo profesjonalnie prowadzona i zarządzana grupa. Widać to w każdym miejscu sprawozdań. Są przejrzyste, plastyczne, kompletne i dokładne. Można się sporo dowiedzieć o branży, gdzie jest zysk, gdzie jest ryzyko i jakie są trendy.
O energetyce cały czas się uczę, więc lektura jest cenna.

CEZ to duża firma, która chce być jeszcze większa. W "starej gospodarce" jaką jest energia, mimo nowinek jak wiatr, biomasa czy atom, akwizycje i konsolidacje mogą mieć sens. Biznes jest bowiem stosunkowo prosty, skalowalny i możliwy do klonowania. To na czym CEZ wygrywa, to objęcie całego łańcucha dostaw: od produkcji aż po sprzedaż i dostarczenie do konsumenta. I właśnie dlatego ma potężny ujemny kapitał obrotowy, czyli zobowiązania większe od należności. W II kwartale sytuacja się tutaj trochę poprawiła; jest to świetne operacyjnie, jednak ujemnie wpływa na wycenę firmy i ocenę jej stabilności. Tutaj jednak nie ma ani cienia wątpliwości, że finanse są zdrowe, a zyski prawdziwe. Przez osiem analizowanych przeze mnie kwartałów, ani razu nie było ujemnych przepływów operacyjnych. Jest też regularnie płacona w III kwartale dywidenda, co jeśli się utrzyma, na pewno będzie przyciągać inwestorów do spółki - szczególnie w tych trudnych czasach.
Klucz do rozwoju to wejście w detal na nowych rynkach. Na razie spora część biznesu to handel hurtowy energią, np. kupowanie w Polsce i sprzedaż do Niemiec z zyskiem. Centralne położenie pomaga CEZowi wykorzystać każdą możliwość zarobku.

Kurs całkiem niedawno macał od spodu 200 zł, ale na przecenie poleciał w dół z całym rynkiem i teraz jest bodaj 110 zł. To urealniło wskaźniki, które jednak pozostały wysoko. C/WK ponad 2 przy tak dużych aktywach to jest w dzisiejszych czasach troszkę za dużo. Podobnie, C/Z prawie 10 to przy ogromnych zyskach firmy też jest wciąż ceną nieatrakcyjną.
Aha, z tego co widać, na koniec II kwartału nie zgromadziła tyle gotówki co rok czy dwa lata temu, toteż dywidenda uderzyła ją po kieszeni, zabierając praktycznie całą wykazaną gotówkę. To zobaczymy jednak dopiero w następnym raporcie, 13 listopada.

Spółce na razie sprzyja sytuacja makroekonomiczna, czyli rosnące ceny energii, na których będzie odkrawać jeszcze większe marże. Przynajmniej na początku cyklu, bo z kolei spadek konsumpcji i produkcji przemysłowej spowoduje spadek popytu na energię i ceny mogą zacząć spadać. W międzyczasie CEZ spieszy się aby szybko zwiększać skalę działania tj. przejmować spółki, na przykład węgierskiego MOLa, oraz przyszykowane już do transakcji spółki z Albanii i Turcji.

Myślę, że jest do jeden z kandydatów do silnego odbicia w razie trwałej zmiany trendu na rynku. W akcjonariacie nie ma jeszcze widocznych instytucji, chociaż aż się prosi aby ulokował tu kapitał jakiś OFE, bo to bezpieczna spółka. Co jednak będzie z kursem, trudno wyrokować. Przy dalszej bessie spodziewałbym się jakichś jeszcze niewielkich spadków,
Edytowany: 11 października 2008 22:17

doniu
0
Wpisów: 63
Wysłane: 11 października 2008 23:35:59 przy kursie: 111,00 zł
dzieki za konkretna odpowiedz,
mnie rowniez ta spolka jawi sie w ten sposob,
wskaznikowo trudno ja porownac do czegos z GPW,
moze jedynie do PEP, ale tutaj wskaznikowo CEZ jest akrakcyjniejsza,
poza tym energetyka to niezatapialny biznes tym bardziej ze CEZ oferuja całe spektrum technologii- od tradycyjnej do zielonej,
pozostaje poczekac az bessa zepchnie jeszcze nizej te akcje....
D

MD
MD
0
Wpisów: 35
Wysłane: 13 października 2008 09:01:20 przy kursie: 120,10 zł
Uważam, że jeżeli ktoś się kieruje fundamentami i chciałby budować swój portfel o silne i stabilne spółki to powinien dobierać cez do swojego portfela.

Czy dywidenda nie jest rzędu 40 koron ?? to 5-6zł na akcję ?

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 13 października 2008 09:18:58 przy kursie: 120,10 zł
Ta to spółka dobra do portfela fundamentalnego, dobra do obserwacji, ale czy teraz ? Zobacz statystykę kursu akcji przed dniem ustalania dywidendy i po tylko w 2 chyba na 10 przypadków dało się zarobić. A fundamenty mówią jeszcze jestem droga ale mam solidne podstawy. Gdyby to była hossa albo już odbicie inaczej nawet fundamentalista musi mieć mocne jaja by teraz w nią wejść. Tak mi to wygląda z postów przedstawionych powyżej. Ale spekulacyjnie to kto wie może nie jest źle.

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 20 lutego 2009 21:07:59 przy kursie: 114,40 zł
a coz to za cudowna koncowka dzisiaj byla?
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

dariusz72
0
Wpisów: 94
Wysłane: 21 lutego 2009 08:37:56 przy kursie: 114,40 zł
Taka sama jak w przypadku "ciężkich" banków z wig20,niewidzialna ręka poprawiła kursy przed fixingiem,pewnie Cez ratowali w Pradze bo też ładnie odbili pod koniec sesji jak nasz wig20.Co do tematu samej spółki,w lutym mieli robić konferencje w sprawie prognozy wyników na 2009,albo jeszcze nie było,albo przeoczyłem,w komunikatach też nic nie ma.Niepokojące jest,że sama spółka jako państwowa,ma brać udział w ratowaniu czeskiej gospodarki,mówi się o kwocie 10mld koron,teraz trzeba czekać na rozwój sytuacji,dla nas akcjonariuszy lepiej aby kasa poszła na dalszy skup i dywidende,a nie na pompowanie w słabnącą gospodarke sąsiada.Na czym ta pomoc ma polegać ?

realvalue
0
Wpisów: 12
Wysłane: 15 kwietnia 2009 12:34:47 przy kursie: 128,00 zł
Pojawił się komunikat o proponowanej dywidendzie. CEZ na polskiej giełdzie raczej nie jest gwiazdą (chyba głównie za sprawą porannego arbitrażu), ale politykę dywidendową mają bardzo przyjemną. Żeby tak polskie spółki miały podobne podejście do dywidendy albo chociaż buy-backu.

Cytat:
Data sporządzenia: 2009-04-15
Skrócona nazwa emitenta
CEZ, a.s.
Temat
ČEZ zaproponuje walnemu zgromadzeniu: 50 koron dywidend na jedną akcję
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
Zarząd spółki energetycznej ČEZ na swym posiedzeniu podjął decyzję, zgodnie z obowiązującą polityką dywidendową, o wniosku dotyczącym wysokości dywidend z ubiegłorocznego zysku, którą przedłoży walnemu zgromadzeniu akcjonariuszy odbywającemu się dnia 13 maja 2009 r. Zarząd będzie wnosił o ustalenie wartości dywidendy netto w wysokości 50 koron na jedną akcję.
Proponowana wysokość dywidendy przedstawuje zatem wzrost o 10 koron w porównaniu z dywidendami wypłacanymi w ubiegłym roku, które wynosiły 40 CZK/akcję. Łącznie na dywidendy przeznaczono 26,6 mld CZK. Większościowy właściciel, a więc państwo otrzyma ponad 18,7 mld CZK.
Propozycja dywidendy jest więc zgodna z ogłoszoną polityką dywidend - stosunek wypłacanych dywidend (pay-out ratio) 50-60% czystego zysku bez wpływu dochodów nadzwyczajnych.
Edytowany: 15 kwietnia 2009 12:35

Maciek1981
0
Wpisów: 469
Wysłane: 2 lipca 2009 12:03:14 przy kursie: 140,40 zł
CEZ ma kredyt w wysokości 260 mln euro na budowę farmy wiatrowej w Rumunii
(2009-07-02 11:40:00)

CEZ ma kredyt w wysokości 260 mln euro na budowę farmy wiatrowej w Rumunii

2.7.Warszawa (PAP) - Czeska spółka energetyczna CEZ podpisała z konsorcjum banków umowę kredytu w
wysokości 262,35 mln euro - podał CEZ w komunikacie.

"Kredyt przeznaczony jest do finansowania kontraktu eksportowego z ponadnarodowym dostawcą
niemieckiej technologii w ramach budowy projektu elektrowni wiatrowej Fantanele o mocy
zainstalowanej 347.5 MW w Rumunii" - napisano w komunikacie.

Okres płatności kredytu wynosić ma 15 lat.(PAP)

pel/ gor/

Źródło: PAP

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 15 sierpnia 2009 13:35:45 przy kursie: 153,30 zł
W dniu dzisiejszym pojawiły się wyniki półroczne spółki CEZ. Poniżej krótkie omówienie. Na początku muszę Wam jednak powiedzieć, że SF jest w formie prezentacji i dość ciężko mi się to czyta. Dlatego też napisałam niewiele… Jeśli zauważycie w nim coś, czego ja nie widziałam, to proszę od razu piszcie! A tymczasem:

Widzimy spadek przychodów w stosunku do 1Q2009 o 21%. Jednocześnie spadł zysk brutto o 33%. Spółka tłumaczy to gwałtownym spadkiem cen energii na rynkach hurtowych na skutek kryzysu finansowego. Kryzys skutkuje także niższym zużyciem energii. Czyli mamy 2 powody spadku.

W porównaniu do 2Q2008 przychody wzrosły o 6%. Przychody ze sprzedaży energii elektrycznej wzrosły o ponad 10%. Zostało to częściowo skompensowane znaczącym spadkiem wartości sprzedaży z tytułu instrumentów pochodnych. Niższa jest bowiem wycena kontraktów na lata 2010 – 2011. Wzrósł także zysk netto o 11%.

Cały czas rośnie poziom aktywów trwałych, bo spółka inwestuje w nowe elektrownie. Do tego rośnie także poziom środków pieniężnych. W porównaniu do 1 półrocza 2008 sytuacja gotówkowa jest znacznie lepsza.

Analiza pasywów pokazuje znaczący wzrost zobowiązań długoterminowych. Spółka wyemitowała obligacje i zaciągnęła kredyt. Kredyty są przeznaczone na sfinansowanie budowy elektrowni wiatrowych. Plan rozpoczęcia eksploatacji (a więc i generowania przychodów) przewiduje połowę 2010. Nie ma jednak w sprawozdaniu półrocznym rezerw na uprawnienia emisyjne – te zawiązywane są dopiero na koniec roku. To znaczy, że pod koniec roku taka pozycja pojawi się dodatkowo w kosztach a na początku roku mieliśmy z kolei przychody z tytułu ich rozwiązania.

Uwaga: Nastąpiła zmiana MSSF w zakresie księgowania nowo otrzymanych udziałów z zapewnienia poboru mocy. Spowodowało to wzrost przychodów w porównaniu do poprzednich lat. W analizowanym półroczu CEZ dokończył proces przejęcia 2 spółek. Bardzo dokładnie opisane są wszelkie czynniki operacyjne biznesu - dla zainteresowanych lektura obowiązkowa!

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 21 grudnia 2009 01:21:15 przy kursie: 141,20 zł
Witam! Dziś będzie o CEZie (www.stockwatch.pl/gpw/cez,wykr... ). WD rzucił światło na wiarygodność biznesową spółki, a Kasia skomentowała jej półroczne wyniki. Ja więc tylko zerknę na wyniki za 2009Q3. A potem zwrócę uwagę na dwie pułapki czyhające na analityków oraz opiszę parę kwestii długoterminowych. Moim zdaniem ta firma to bardzo ciekawa alternatywa dla reszty naszej energetyki na GPW. Ale najpierw wyniki.

Generalne zastrzeżenie – korzystałem z dokumentów w wersji angielskiej. W wersji polskiej doszedłem do tekstu „konsolidacja metodą ekwiwalencyjną” (albo coś w tym rodzaju) i wymiękłem.

Rachunek zysków i strat. Przychody straciły swą dynamikę sprzed lat i rosną w tempie ok. 4-5% rocznie. Myślę, że pokazuje to możliwości wzrostu organicznego biznesu, jako że firma ostatnimi laty zmniejszyła skalę akwizycji. Dla porównania proszę przejrzeć wydatki na zakup subsidiaries w kolejnych latach. W cash flow to jest linia: „Acquisition of subsidiaries, associates and joint-ventures, net of cash acquired” . To są kwoty po potrąceniu przejętej gotówki, więc jest jeszcze nota nr 6. Niemniej spadek wydatków netto świadczy o mniej agresywnych akwizycjach. Warto też spojrzeć na drivery wzrostu przychodów. Otóż sprzedaż w jednostkach naturalnych spadła, a przychody rosną, a więc motorem są ceny. Mimo dobrych przychodów, wynik operacyjny został przyciśnięty głównie przez koszty zakupu energii. Tak, jak pisał WD firma w ok. 50-55% handluje prądem hurtowo. Wynik brutto podreperowały natomiast różnice kursowe netto. W efekcie po 9 miesiącach spółka wyszła lepiej, niż w zeszłym roku, a Q3 był na tym samym poziomie.
Cash flow operacyjny znacznie lepiej, niż rok temu dzięki wpływom z należności. Cash inwestycyjny wykazuje powrót do agresywnego wzrostu poprzez akwizycję. Warto zwrócić uwagę, że firma oprócz akwizycji wydaje również znaczne kwoty na nabycie środków trwałych i płaci odsetki. Mimo to pozostaje jej spora gotówka, która jest przeznaczana na dywidendę. Powiedziałbym nawet, że z nawiązką. To jest podejście do budowania wartości dla akcjonariuszy, które mnie bardzo odpowiada. Jeśli miałbym się czymś martwić, to rosnącym udziałem długu krótkoterminowego w finansowaniu.
O czystych finansach to tyle, bo koń, jaki jest, każdy widzi. Mnie się podoba. Kwestia wyceny: www.stockwatch.pl/gpw/cez,wykr...

Pułapki dla analityków:
1. Ważna uwaga a propos odsetek (dla tych, którzy chcieliby liczyć sobie np. koszt kapitału). Firma kapitalizuje część odsetek w środkach trwałych. Mamy więc cztery kwoty: koszt w rachunku wyników, odsetki skapitalizowane (w komentarzu), gotówka na odsetki „kosztowe” w CF oraz całkowitą gotówkę na odsetki w CF. Przydatne są: suma 1+2, a także sama kwota 4.
2. Uwaga na trendy liczone per share! Firma przechowuje część swoich akcji w celu realizacji programu i opcyjnego, więc bardziej przyda się kapitał rozwodniony. Jednak w latach 2007 i 2008 dokonano skupu akcji własnych w celu umorzenia (ok. 54m sztuk), więc trzeba to uwzględnić. Akcje zostały umorzone na początku 2009.

Strategia.
Wyniki analizuję zawsze od momentu wprowadzenia MSR, czyli 2005r. Już wtedy firma prezentowała długoterminową strategię. Opierała się ona na 3 filarach:
1. Integration & Operational Excellence – 2004-2008;
2. M&A Expansion – 2004-2010;
3. Plant Portfolio Renewal – 2007-2020.
Z czasem zniknęły daty i nastąpiły drobne modyfikacje, ale ogólny kierunek pozostał ten sam. W 2009 doszedł nowy element i całość wygląda teraz tak:
1. Operational Excellence;
2. International Expansion;
3. Plant Portfolio Renewal;
4. Innovation.

Ad.1 „Integration” sprowadzało się do głębokiej reorganizacji Grupy w kierunku struktury zorientowanej na procesy (projekt VIZE 2008). „Operational Excellence” - obecnie firma wdraża projekt pt. Efektiva. Generalnie podsumowałbym to jako tzw. continuous improvement. Dla mnie jest, co robić, bo grid losses w stosunku do sprzedanej energii wręcz wzrosły. W 2007 było to 7,14%, a w 2009H1 jest 7,78%.
Ad.2 Firma prowadzi ekspansję geograficzną w kierunku południowo-wschodnim. W 2008 zaatakowała Turcję.
Ad.3 Firma prowadzi działania w kierunku zwiększenia produktywności instalacji . Zarówno jeśli chodzi o generację konwencjonalną, jak i atomową , np. wykorzystywanie niewzbogaconego uranu. Dla ciekawych coś o Halden Reactor: www.ife.no/departments/reactor...
www.ife.no/files/hrp/hrp50year...

Ad.4 Firma zwróciła się ku przyszłościowym pomysłom. Takim, jak energia geotermalna, compressed air energy storage, small-scale power plants (plus trigeneration),smart grids, electromobility. Trudno w tej chwili określić, czy to pomoże wynikom, ale miło jest wiedzieć, że ludzie kierujący patrzą w przyszłość. Mnie osobiście zastanawiała nieobecność w energetyce wiatrowej (4 małe turbinki ), ale smok się obudził i buduje ogromną farmę nad Morzem Czarnym. Biorąc pod uwagę, jakie wyniki ma PEP (www.stockwatch.pl/gpw/pep,wykr... ), można sobie wyobrazić, co to da CEZowi. Ciekawie wygląda też projekt solarny w Temelinie.

Z zagrożeń dla przyszłych przepływów:
1. Firma procesuje się (pozwana) z Lasami Republiki Czeskiej o szkody w tychże lasach (196,3m CZK plus koszty plus odsetki).
2. Firma procesuje się (pozwana) z Kolejami Rumuńskimi o niedostarczenie prądu (59m RON = ca. 370m CZK).
3. W maju 2009 firma podpisała umowę joint venture z Jadrova a vyrad’ovacia spolocnost’ (uff…) w celu budowy elektrowni atomowej. Biorąc pod uwagę, że ta firma www.stockwatch.pl/gpw/pge,wykr... też ma takie plany, to jest relatywnie neutralne. Ale wiadomo, ile to kosztuje i obiektywnie może zamordować tzw. disposable cash flow oraz dywidendę.

Reasumując: naprawdę bardzo ciekawa spółka. Pod wieloma względami grająca w trochę innej lidze, niż nasze krajowe odpowiedniki z GPW, więc dobrze, że tu jest. Moim zdaniem zalety to: spójność wizji i zarządzania (w/w strategia), ciągle istniejąca szansa na poprawę produktywności (w/w Efektiva), pro aktywne podejście do przyszłości (w/w innowacje). Wady: prawdopodobna konieczność inwestowania dużych kwot (tyle, że to dotyczy całej branży, a zalety CEZu są unikalne wobec giełdowych substytutów). Czy kupić? Kwestia wyceny i ceny rynkowej. Ja w każdym razie jeszcze się nad tą firmą pochylę.
Powyższa treść przez 41 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 31 grudnia 2009 11:22:08 przy kursie: 134,00 zł
Kapitalizacja CEZ tak z grubsza licząc jest dwa razy wyższa niż PGE. Pytanie czy ta spółka rzeczywiście jest aż tak wartościowa czy to efekt "obowiązkowego" umieszczenia jej w portfelch funduszy działających w naszej części Europy. Wskaźnik C/WK wydaje się zbyt wysoki.

Wejście na rynek giełdowy naszych spółek energetycznych spowoduje "obalenie" tego monopolu i prawdopodobnie odpływ akcjonariuszy z CEZ. Cena w dół?

Edytowany: 31 grudnia 2009 11:28

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 4 stycznia 2010 14:53:44 przy kursie: 137,70 zł
Co do ceny na giełdzie, to się zgadzam. Frima (dla mnie) trochę za droga. Ale to zawsze jest kwestia strategii inwestycyjnej, oczekiwanych benefitów i stosowane stopy dyskonta. Co do porównania z PGE - PGE to na giełdzie nowicjusz. Choćby dlatego może być tańszy. Co do "monopolu", to się nie zgadzam. Nawet, gdy na GPW wejdą inne, polskie spółki energetyczne, CEZ będzie firmą specyficzną. Mają szerszy zakres działania (detal i hurt), szerszy zasięg działania (geograficzny), większą ekspozycję na prawo unijne (teraz to minus, ale potem będą mieli to już za sobą), szerszy wachlarz źródeł energii (woda, węgiel, atom, za moment wiatr), fajnie "zbalansowaną" wizję modernizacji i rozwoju, spore doświadczenie we wzroście poprzez akwizycje. I to wszystko opakowane w jedną firmę. Nasza energetyka będzie raczej koncentrować się własnym podwórku, czyli modernizacjach wytwarzania i przesyłu. PGE dopiero myśli o obszarach, w których CEZ już działa (OZE i energetyka odnawialna). Koncepcja stosowania "continuous improvment", to też krok dalej, niż "gołe" modernizacje, bo dotyka sprawności organizacji, a nie tylko środków trwałych. Warto pamiętać też, że taki zróżnicowany biznes, jak CEZ (jeśli będzie mądrze zarządzany, a na razie jest) powinien mieć mniejszy problem ze sfinansowaniem samych modernizacji. Tak więc uważam, że zanim się od tej spółki "odpłynie", należy się zastanowić, czy naprawdę warto. Pozdrawiam.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 13 stycznia 2010 13:47:08 przy kursie: 140,30 zł
Dwa razy o tym samym, czyli o energii słonecznej. Powyżej pisałem o projekcie słonecznym w Temelinie oraz o wielkiej elektrowni nad Morzem Czarnym, ale to mi wygląda na jeszcze coś innego:
www.parkiet.com/artykul/27,886...
www.parkiet.com/artykul/886264...

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 18 stycznia 2010 17:41:56 przy kursie: 144,10 zł
A to ci heca...! : www.parkiet.com/artykul/27,887...
Przełożenie tego na naszą energetyke może dac katastrofalne wnioski.

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 22 lutego 2010 14:29:21 przy kursie: 134,50 zł
Cóż za historia! wyborcza.pl/1,75248,7586364,Cz...
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

kpp
kpp
0
Wpisów: 22
Wysłane: 26 lutego 2010 11:06:22 przy kursie: 130,00 zł
W czeskich gazetach i na stronie CEZu pojawil sie dzisiaj komunikat o wynikach za rok 2009

EBIT: 9,969 mld PLN
zysk netto: 7,959 mld PLN

(kurs PLN/CZK: 0,1535)

Firma jest z wynikow zadowolona i co mnie bardzo ucieszylo, sa tez zadowoleni z wszystkich zagranicznych akwizicji, ktore ich zdaniem osiagaja zalozona stope zwrotu.
Zwiekszylem udzial w portfelu.

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 1 marca 2010 01:01:25 przy kursie: 130,00 zł
wave Yellow! Pozwoliłam sobie zerknąć na wyniki finansowe roku 2009 spółki CEZ. Poniżej moje komentarze a tu jeszcze wskaźniki [www.stockwatch.pl/gpw/cez,wykr... ].

Fajnie, że zysk łączy się z dodatnimi przepływami operacyjnymi. Duuuuuuże ujemne przepływy z działalności inwestycyjnej nalazły odzwierciedlenie w znaczącym wzroście aktywów trwałych. Spółka ciągle inwestuje w infrastrukturę przesyłową no i buduje lub planuje budować kilka elektrowni na raz. Do tego cały czas rozliczane są dokonane przejęcia. Natomiast przepływy z działalności finansowej co kwartał bardzo się zmieniają. Tu widać, że spółka bardzo mocno kombinuje. Spłaty kredytów mieszają się z emisjami obligacji normalnie co kwartał.

Spółka jest na pewno bardzo silna. Ma dobrą pozycję rynkową, dużo gotówki i ciekawe inwestycje. Jej wartość oparta jest na dość solidnych podstawach i rozbudowywanym majątku. thumbright

Przeczytałam też zapodane przez Was wyżej linki. Zacznę najpierw od sprawy „czarnych rycerzy”, czyli prywatnej policji ścigającej osoby nie płacące rachunków. Na polskiej stronie internetowej spółki nie znalazłam żadnego komunikatu prasowego ani odniesienia się do sprawy. Na pewno jest to dla CEZ ciężka kwestia. Bo zmniejsza zaufanie do spółki, jej działań i podstaw prowadzonego biznesu. Sprawa z Mikronezją jest dla mnie trochę trudniejsza do zrozumienia. Otóż nie wiem, jak skutecznie taki protest może zablokować inwestycję. I nie wiem, czy mogą w związku z tym zaistnieć jakieś zobowiązania. Think

Przejrzałam jeszcze stronę internetową spółki w poszukiwaniu ewentualnych komunikatów dla spraw opisanych wyżej. Ale znalazłam jeszcze informację o kontroli wszczętej przez Komisję Europejską w sprawie ewentualnego ograniczania przez CEZ konkurencji na rynku sprzedaży energii elektrycznej w Czechach. Informacja jest bardzo krótka i mówi tylko tyle, że spółka kontrole uważa za normalny wynik osiągnięcia dominującej pozycji rynkowej. Ja powód kontroli odebrałam trochę inaczej. Zrozumiałam, że na działania CEZ wpłynęły skargi konkurentów. Shame on you

Podsumowując te sprawy sądowo – regulacyjne, rysuje mi się obraz spółki, która wielu podmiotom i jednostkom zalazła za skórę. Ilość i ciężar gatunkowy albo nawet kaliber medialny jej działań chyba przekroczyły pewną granicę, osiągnęły masę krytyczną, która powoduje zainteresowanie coraz większej ilości instytucji kontrolnych. Mam tu na myśli także prasę lokalną i międzynarodową, urzędy skarbowe i konkurentów donoszących do urzędów regulacyjnych. I uważam, że takich spraw będzie coraz więcej, bo zadziałać może efekt kuli śniegowej. A wtedy trzeba będzie księgować rezerwy na potencjalne kary lub koszty wypłaty odszkodowań, które będą obciążać wynik i cash flow spółki. Ciężko oczywiście stwierdzać, jaka byłaby wartość takich rezerw, bo nie mam pod to żadnych dokładnych informacji. Ale KE może potencjalnie nałożyć karę do 10% przychodów, odszkodowania dla poszkodowanych przez „rycerzy” mogą sięgać dziesiątek milionów EUR. Takich rezerw to ja w pasywach nie widzę. Think

Ośmielam się prosić spółkę o zatrudnienie Polaka z wiedzą finansową do tłumaczenia prezentacji. „Poczynione środki pozytywne i inne wpływy kompensują główne negatywne wpływy na poziomie zysku operacyjnego, na zysk netto dodatkowo rzutuje”. Nieprzetłumaczone sprawozdanie też fajnie się czyta – odpisy są tak samo po polsku i po czesku. Normalnie czeski film.

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 12 maja 2010 16:19:14 przy kursie: 143,00 zł
Omówienie sprawozdania finansowego grupy CEZ za 1 kwartał 2010 roku

Wartość księgowa spółki nie zmieniła się istotnie w porównaniu do danych na koniec 2009 roku.

Przychody ze sprzedaży także nie zmieniły się w porównaniu do tych osiągniętych w pierwszym kwartale 2009 roku. Spadek przychodów z energii elektrycznej został skompensowany wzrostem wyniku na transakcjach instrumentami pochodnymi od cen energii. Trzeba jednak pamiętać, że takie przychody nie będą poprawiać wyników w długim okresie – jeśli już to na przestrzeni pojedynczych kwartałów. Wysokie przychody w tym kwartale wynikają z wcześniej sprzedanych kontraktów terminowych na dostawę energii po cenach wyższych, niż obowiązują obecnie.

W tym czasie koszty operacyjne wzrosły o około 3 mld CZK, co automatycznie spowodowało obniżenie się wyniku na sprzedaży i rentowności przychodów. Spadek wyniku netto o prawie 2 mld CZK stanowi spadek o niecałe 10%. Wyniki są nieznacznie lepsze (w ujęciu procentowym) od tych odnotowanych za 4 kwartał 2009 roku.

Największym segmentem działalności CEZ cały czas pozostaje sprzedaż i dystrybucja energii. Wzrost tych przychodów ma zostać jednak zniwelowany przez konieczność dokonania w następujących kwartałach wykupu obowiązkowej energii ze źródeł odnawialnych, która jest droższa. Największy spadek w porównaniu do 2009 roku zanotował segment produkcji i handlu. Stało się tak zew względu na obniżenie się hurtowych cen energii.

Przepływy pieniężne z działalności operacyjnej także pozostają na podobnym poziomie, co w 1q2009. Praktycznie jedyny element przepływów, który uległ istotnej zmianie to spadek wpływów z tytułu nowych zaciągnięć kredytów, przez co przepływy finansowe są mniejsze. Wartość środków pieniężnych na koniec 1q2010 wyniosła 28,5 mld CZK a wartość przepływów netto była w tym kwartale dodatnia.

Przepływy inwestycyjne są cały czas ujemne, bo Cez wydaje dalej pieniądze na inwestycje: rozbudowy elektrowni, planowanie elektrowni jądrowych, itp. Wartość wydatków w tym zakresie nie zmienia się znacząco z kwartału na kwartał. Ale za o w 2010 roku praktycznie nie opłacano przejęć innych firm lub inwestycji ale raczej zakup własnych środków trwałych.

Zarówno pod względem wyników jak i przepływów sytuacja Cez jest bardzo stabilna. Liczby nie zmieniają się w znaczący sposób. I podobnie zachowuje się kurs spółki. Wskaźniki wyliczone w serwisie nie są zdecydowane i wskazują po uśrednieniu na optymalną wycenę.

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 10 sierpnia 2010 14:50:25 przy kursie: 140,40 zł
Omówienie półrocznego sprawozdania finansowego CEZ

Spółka energetyczna, która w swojej historii przyzwyczaiła nas do mądrego zarządzania zarówno finansami jak i inwestycjami. Czy polscy beniaminkowie energetyczni na GPW mogą się od CEZ uczyć?

Jeszcze jedno zanim przejdę do sedna. Nigdzie w sprawozdaniu nie widać odzwierciedlenia doniesień medialnych z początku 2010 roku o nieetycznym zachowywaniu się spółki wobec jej odbiorców. Jeśli sprawy nie znajdą biegu sądowego, CEZowi na pewno się upiecze i pozycję dominującą będzie dalej wykorzystywać.

Zamieszczam link do profilu spółki w serwisie, gdzie wyliczone są wskaźniki:
www.stockwatch.pl/gpw/cez,wykr...

Zasadniczo wyniki finansowe spółki są nieznacznie niższe niż w pierwszej połowie 2009 roku. Zysk netto zmniejszył się o prawie 20%. Za pogorszenie wyników odpowiada przede wszystkim spadek przychodów z podstawowej działalności spółki, czyli sprzedaży energii elektrycznej. Za to z kolei odpowiedzialny jest spadek cen hurtowych. Dodatkowo cały czas rosną koszty operacyjne w wyniku dokonanych akwizycji. Te po pewnym czasie w wyniku cięć powielających się procesów powinny zostać ograniczone. Poza tym firma cały czas się rozrasta – dokonuje własnych inwestycji, więc znacząco rosną koszty osobowe.

Powtórzyła się sytuacja z 1q2010, kiedy to wynik na sprzedaży energii elektrycznej został nieznacznie poprawiony wynikiem na sprzedaży instrumentów pochodnych. Jednak już w 2q2010 to nadrobienie jest dużo mniejsze. I tak jak pisałam wcześniej, instrumenty pochodne na dłuższą metę nie będą w stanie nadrabiać straty na sprzedaży energii.

Taka krótka analiza rachunku wyników pokazuje już, że ciągle rozrastający się CEZ puchnie od strony kosztowej. Systematycznie dokonywane akwizycje stopniowo zwiększają koszty operacyjne. Ich regularność nie pozwala wykazać w rachunku wyników oszczędności dokonanych w związku z efektem skali lub synergii. Konieczne jest także zwiększanie zatrudnienia w zarządzaniu inwestycjami i ich fizycznej realizacji.

I teraz zastanawiam się, czy CEZ wykaże się wewnętrzną sprawnością i rosnące koszty da radę szybko ograniczyć, czy też pozostanie na ścieżce tego typu. Historia (czyli badania naukowe) wskazują, że bardzo dużym spółkom trudno jest kontrolować koszty. Ich rozrost organiczny, konieczność kontrolowania samej siebie i proces zarządzania grupą kapitałową to działania kosztowne ale jednocześnie nie przynoszące w sposób bezpośredni przychodów. A każde działanie nakierowane na nowe inwestycje rodzi konieczność kolejnych działań wewnętrznych. Tutaj jedynie czas pokaże, jak CEZ poradzi sobie z takim wyzwaniem.

Majątkowo czy raczej inwestycyjnie CEZ cały czas rysuje się jako spółka dynamiczna. Wynik na inwestycjach był w 2010 roku jednak dużo gorszy niż w 1 połowie 2009 roku – zanotowano na nich stratę. Pozycja ta widoczna jest na 13 stronie prezentacji w pozostałych kosztach operacyjnych. Z pewnością pogorszenie się wyników operacyjnych oraz wynik ze spółek zależnych i inwestycji przyczyniły się do podjęcia decyzji o nieinwestowaniu w Eneę.

Struktura bilansu pokazuje złamanie jednej z podstawowych zasad zarządzania finansami: majątek trwały finansowany jest także zobowiązaniami krótkoterminowymi. Oczywiście nie oznacza to bezpośredniego zagrożenia dla bezpieczeństwa istnienia spółki. Jednak w przypadku takiego zagrożenia, trudność z upłynnieniem majątku trwałego może oznaczać niemożność spłacenia bieżących zobowiązań.

Dużo gorzej niż wyniki finansowe prezentują się przepływy pieniężne. Te z działalności operacyjnej spadły w porównaniu do pierwszego półrocza 2009 roku o około 40%. Dzięki znaczącemu ograniczeniu wydatków na inwestycje (niższe koszty nabycia spółek) udało się zachować dodatnie przepływy netto.

Pozostający na koniec analizowanego półrocza stan gotówki wystarczy na zaspokojenie potrzeb operacyjnych i inwestycyjnych spółki na kolejne półrocze. Jednak pogorszenie przepływów jest istotne. Bezpośrednio wynika ono z gorszego zarządzania kapitałem obrotowym. Należy mieć nadzieję, że są to przejściowe problemy. CEZ przyzwyczaił na do wysokich i bezpiecznych przepływów, czyli do mocnych i dobrych fundamentów.

Wycena wskaźnikowa zamieszczona w naszym serwisie wskazuje raczej na przewartościowanie spółki na tle sektora energetycznego. Spóła faktycznie jest droga ale w porównaniu do PGE i Tauronu, które wzrostami nie zachwycają. Te wpływają na zaniżenie średnich wskaźników biorących pod uwagę cenę akcji. Jedyny wskaźnik wskazujący na niedowartościowanie spółki w stosunku do sektora odnosi się do zysku operacyjnego.

Na pewno CEZ w ostatnim czasie znajduje się w cieniu polskich energetycznych gigantów. A szkoda, bo fundamentalnie spółka przez długi czas pokazuje dobre wyniki, dodatnie i stabilne przepływy oraz umiejętnie dobierane inwestycje.

Przy czytaniu sprawozdania i prezentacji w wersji polskiej proszę uważać, ponieważ niektóre opisy lub daty są błędne. Np. opis nie zgadza się z nazwą pozycji bilansowej.

Edytowany: 10 sierpnia 2010 15:28

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CEZ

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,012 sek.

byndgrbz
nshxwedj
jlgihpbo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ccpaxbvu
pyuxccgx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat