PARTNER SERWISU
nacfyobp
3 4 5 6 7
causowicz
0
Wpisów: 89
Wysłane: 23 listopada 2012 21:20:16 przy kursie: 0,02 zł
mindek napisał(a):
zdaj szeroką relację, akcji nie posiadam, wziąłem z rynku kilka obligacji. Dzisiaj kupon wypłacili. Podpytaj o te emisje i kiedy debiuty.

co za kupon ? nie orientuje sie na rynku obligacji Anxious czyli jak płaca to jest ok chyba ;)

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 24 listopada 2012 17:49:52 przy kursie: 0,02 zł
odsetki od obligów to jest kupon, jak płacą to jest ok narazie...
Edytowany: 24 listopada 2012 17:50

Spin
14
Wpisów: 364
Wysłane: 24 listopada 2012 19:06:05 przy kursie: 0,02 zł
Tak, zamieram się wybrać osobiście.
Edytowany: 24 listopada 2012 19:06

causowicz
0
Wysłane: 28 listopada 2012 11:54:16 przy kursie: 0,02 zł
Info z innego forum i oficjalny link do interwencji SII

www.sii.org.pl/6400/ochrona-pr...

potwierdzenie udzialu SII w walnym. prosba do wszystkich o rejestrakcje swoich akcji. jutro czy dzisiaj tj. 28 listopad ostatni termin. kazdy glos sie liczy i moze w koncu zarzad nie bedzie akcjonariuszy traktowal jak dostarczycieli kapitalu tylko jak partnerow w interesach bo akcjonariusze maja cel -->wzrost wartosci spolki, jej przejrzystosc, wiarygodnosc co ma przelozyc sie na wzrost kursu akcji. Pora by teraz Zarzad w osobie Szalbierz,Piejko rowniez szedl w tym samym kierunku:) w samej spolce zle sie nie dzieje tylko pora by Zarzad rozliczyl sie z obietnic, prognoz i naleznosci ktore sam sobie udzielij tj. Kancelarii Piejko Szalbierz Sp.K.

causowicz
0
Wysłane: 28 listopada 2012 11:55:04 przy kursie: 0,02 zł
Stowarzyszenie weźmie udział w NWZ GPF Causa

Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych w związku z uwagami zgłaszanymi przez akcjonariuszy mniejszościowych Spółki Grupa Prawno-Finansowa Causa S.A. wobec działalności Spółki weźmie udział w najbliższym Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu Spółki zwołanym na dzień 14.12.2012 r. Uwagi akcjonariuszy dotyczą m.in. opublikowanej prognozy finansowej na rok 2012 i stopnia jej realizacji po 3 kwartałach 2012 r., sposobu wykorzystania środków pozyskanych z emisji akcji oraz obligacji, czy też wątpliwości dotyczących należności Spółki. W ramach porządku obrad przewidziane są punkty dotyczące zmian w Radzie Nadzorczej Spółki, a także punkt dotyczący wolnych wniosków, w którym to punkcie Stowarzyszenie podejmie próbę wyjaśnienia zgłaszanych przez akcjonariuszy uwag. Inwestorzy, którzy skontaktowali się ze Stowarzyszeniem wyrażają także chęć podjęcia próby wprowadzenia swojego przedstawiciela do Rady Nadzorczej. Stowarzyszenie popiera taką inicjatywę, uznając, że zrealizowanie tego zamiaru wpłynie na korzyść transparentności Spółki.

Można przekazać Stowarzyszeniu pełnomocnictwo

W związku z udziałem w ww. Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu Spółki informujemy, że osoby chcące przekazać Stowarzyszeniu pełnomocnictwa do udziału w Walnym Zgromadzeniu Spółki mogą to zrobić przesyłając je na adres pocztowy:

Biuro Zarządu
Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych
ul. Długopolska 22
50-560 Wrocław

Pełnomocnictwa dla Stowarzyszenia można udzielić również w formie elektronicznej, przesyłając jednocześnie do naszej wiadomości (interwencje@sii.org.pl) kopię maila wysyłanego Spółce. Również na ww. adres mailowy prosimy kierować wszelką korespondencję związaną z najbliższym zgromadzaniem.

UWAGA: Udzielone pełnomocnictwo w formie oryginału (lub w przypadku umocowania elektronicznego w formie elektronicznej) należy dostarczyć Stowarzyszeniu najpóźniej do dnia 7 grudnia 2012 r. Wraz z pełnomocnictwem proszę dostarczyć kopię imiennego zaświadczenia o prawie uczestnictwa w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu Grupy Prawno-Finansowej Causa. Prosimy również o przesłanie instrukcji do głosowania.

Wzór pełnomocnictwa znajduje się tutaj.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 28 listopada 2012 17:02:52 przy kursie: 0,02 zł
Analiza wyników spółki GPF CAUSA za 3 kwartał 2012 roku

Omówienie będzie krótkie, ponieważ raport zawiera tylko wymagany zakres informacji. www.stockwatch.pl/gpw/gpfcausa... – wskaźniki w monitorze spółki wskazują na niedowartościowanie ale proszę zwrócić uwagę na całość analizy.

Faktycznie najdziwniejszą informacją z raportu jest stan gotówki na koniec kwartału – 478 złotych. Jak na spółkę poziom gotówki jest dramatycznie niski. Nawet dla osoby fizycznej może być dramatycznie niski. Można się więc zastanawiać, skąd spółka wzięła pieniądze na wypłatę kuponu od obligacji.

Dlatego też nie zgadzam się ze stwierdzeniami padającymi na forum obligacji tej spółki www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... Ta emisja w cale nie jest „mała”. Może w porównaniu do innych emisji obligacji faktycznie nie jest największa. Jednak ma znaczenie w odniesieniu do wielkości spółki. Z całej sumy bilansowej 4 784 kPLN kwotę 1 914 kPLN, czyli 40% stanowią należności krótkoterminowe. Jeśli biorą się ze sprzedaży, to albo są przewartościowane albo nieściągalne, bo stanowią wartość prawie 2-letnich przychodów ze sprzedaży. Nie mamy niestety informacji o pozostałych pozycjach bilansu – poza brakiem gotówki.

Pozostaje więc z bilansu 60%, czyli 2 870 PLN wartości, o których nie mamy pojęcia. Z nich właśnie trzeba uzyskać gotówkę na wypłatę kuponów i wykup obligacji. No chyba, że ktoś zdecyduje się pomóc spółce i dołoży się do rolowania zadłużenia. Nie widzę innej możliwości wygenerowania gotówki, bo działalność operacyjna praktycznie się do tego nie nadaje.

Ta nie poprawiła się od poprzedniego kwartału:

kliknij, aby powiększyć

Rentowność operacyjna nie występuje już od roku. Zysk netto pojawia się raz na jakiś czas dzięki operacjom pozostałej działalności operacyjnej. Nie mamy aktualnych danych o przepływach ale rosnący stan należności krótkoterminowych jest zbliżony do zmiany zobowiązań krótkoterminowych, więc tutaj nie występuje korzystna struktura finansowania.

Niestety – co chyba najgorsze ze wszystkiego – raport nie zawiera praktycznie żadnych konkretów dotyczących upłynnienia dwóch spółek portfelowych. Nie ma informacji o postępach – tylko „kontynuowanie prac”. A wydaje mi się, że do tych właśnie działań akcjonariusze i obligatariusze przywiązują dużą wagę.

Wiem, że do dnia wykupu obligacji jeszcze trochę zostało ale spółka dotychczas nie dała uzasadnienia do wiary w to, że może coś zarobić. Ten raport jest równie lakoniczny co poprzednie, zawiera praktycznie te same ogólniki.

>> Więcej analiz najnowszych
raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

causowicz
0
Wysłane: 30 listopada 2012 11:06:15
www.stockwatch.pl/wiadomosci/c...

ciekawe czy lub kiedy GPF CAUSA dołączy do tego grona. Spółka prowadzi ŻENUJĄCO nisko polityke komunikacji z akcjonariuszami

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 30 listopada 2012 17:03:09
chyba nie od polityki komunikacyjnej zależy bankructwo. Spółki Sołowowa zawsze miały mniejszych w poważaniu a to wielkie firmy i żyją..

Ciągle szukasz i czekasz na bankructwo causy a ona wciąż trwa.

czy dalej posiada akcje ekoexporta? tam chyba trochę majątku jest, w dodatku szybko zbywalnego. Jedno IPO chemwika może tę spółkę zaspokoić na długi okres.

causowicz
0
Wysłane: 3 grudnia 2012 20:55:34
mindek

mam nadzieję, że pojawisz sie na ZWZ 14 grudnia a wtedy zobaczysz reakcję i odpowiedzi zarządu spółki GPF CAUSA S.A. Panów Piejko & Szalbierz Anxious na pytania które chcą zadać mniejszosciowi i SII.

wtedy wiele Ci sie wyjaśni
Edytowany: 3 grudnia 2012 21:12

causowicz
0
Wysłane: 3 grudnia 2012 21:01:10
a swoją drogą StocWatch jakoś nie doczekał się ciekawych odpowiedzi od Sokołowskiego które miał udzielić na przełomie listopada/grudnia i ciekawe czy doczeka się w ogóle.

a na powaznie takie jak StockWatch i inne portale związane z giełdą powinny własnie takich spraw dociekać i docierać do Zarządów spółek próbując wyjasnić niewygodne pytania, pojawiać sie na Walnych takich spółek jak np. GPFCAUSA, być moze wtedy spółki powazniej traktowały by inwestorów mniejszościowych a nie liczyły na nich wtedy gdy...skończy się kasa i trzeba kolejną emisję z pp uplasować na rynku Shame on you

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 3 grudnia 2012 21:45:20
causowicz napisał(a):
mindek

mam nadzieję, że pojawisz sie na ZWZ 14 grudnia a wtedy zobaczysz reakcję i odpowiedzi zarządu spółki GPF CAUSA S.A. Panów Piejko & Szalbierz Anxious na pytania które chcą zadać mniejszosciowi i SII.

Ciekawe, co mu wyjaśni informacja, że na zadane pytania zarząd odpowie w terminie 14 dni :)

Swoją drogą, chyba po ostatnim ZWZ też mieli odpowiedzieć na takie pytania. Udzielili jakiejś odpowiedzi, czy uznali, że wystarczyło odpowiedź obiecać?

mindek
0
Wysłane: 3 grudnia 2012 22:40:04
akcji nie posiadam więc na wza mnie nie wpuszczą :-)
to zapytajcie czy wciąż mają ekoexporta

causowicz
0
Wysłane: 4 grudnia 2012 10:49:38
wapkil napisał(a):
causowicz napisał(a):
mindek

Ciekawe, co mu wyjaśni informacja, że na zadane pytania zarząd odpowie w terminie 14 dni :)

Swoją drogą, chyba po ostatnim ZWZ też mieli odpowiedzieć na takie pytania. Udzielili jakiejś odpowiedzi, czy uznali, że wystarczyło odpowiedź obiecać?

na pytanie zadane na ZWZ mają obowiązek odpowiedzieć. Nie mają obowiązku podać tych odpowiedzi do publicznej wiadomości jak czynią to niektóre spółki zgodnie z art. 428 &5 KSH.

Ja znam te odpowiedzi chociaż spółka sama mi ich nie chciała udzielić ale dla chcącego nic trudnego. Nie każdy liczy tylko na to co na forum, trzeba się interesować i dociekać samemu informacji i odpowiedzi. Niektórzy nie tylko nie pojawiają sie na ZWZ danych spółek ale nawet trdno im wykrecić numer telefonu by poszukać odpowiedzi. na takich własnie "akcjonariuszy i inwestorów" liczą Zarządy spółek. Pokrzyczą i popiszą anonimowo na forum i tyle. Szalbierz w wywiadzieodpowie co sądzi o komunikowaniu się z akcjonariuszami i po sprawie: www.newconnector.pl/wywiad-z-p...

odpowie: A.G.: Relacje inwestorskie są obecnie niezwykle istotnym czynnikiem wpływającym na wycenę rynkową spółek. Którymi kanałami emitenci powinni się komunikować z rynkiem?

P.S.: Technicznie drogi komunikowania są na wystarczającym poziomie. Problemem jest jednak budowanie zmian nastawienia większości Zarządów spółek do dzielenia się życiem firmy z akcjonariuszami. To trudny proces niestymulowany obecnie przez odpowiednio nastawionych dziennikarzy. Nie ma „mody na sukces”, lepiej się sprzedaje druga strona naszej natury. Tak jest po „WASZEJ” stronie, a za tym idzie niby słuszna oschła komunikacja ze spółek: - lepiej milczeć, bo wtedy jest mniej kłopotów, a to że kurs firmy nie rośnie nawet po rynkowych sukcesach to „nie moja sprawa”. Tu potrzebna jest praca nad zmianami po trzech stronach, bo trzecią stroną są bezpośredni inwestorzy na giełdzie. Ci chcieliby więcej informacji, ale jak już ją dostają to na forach społecznościowych i innych - na zasadzie głuchego telefonu - „nie zostawią suchej nitki”.

szkoda, że Pan Szalbierz nie odpowie, że w komunikatach które podawali w 2010, 2011 r. z tych wszystkich umów z których spółka miała pozyskać miliony zł przychodów pozyskała...całe wielkie g.... Teraz przepisy się zmieniły bo nie tylko o podpisanych umowach można komunikować sie z rynkiem ale gdy ta umowa nie dojdzie do skutku to trzeba również.

mindek
0
Wysłane: 4 grudnia 2012 14:35:22
a kto zadal pytania na poprzednim walnym? ewentualnie ile osób spoza spółki(małych) było na wza.

wapkil
0
Wysłane: 4 grudnia 2012 15:48:14
causowicz napisał(a):
na pytanie zadane na ZWZ mają obowiązek odpowiedzieć. Nie mają obowiązku podać tych odpowiedzi do publicznej wiadomości jak czynią to niektóre spółki zgodnie z art. 428 &5 KSH.

Ja znam te odpowiedzi chociaż spółka sama mi ich nie chciała udzielić

Chcesz powiedzieć, że spółka publiczna może w ten sposób udostępniać informacje jedynie wybranemu akcjonariuszowi? Jak to się ma do zasady równego dostępu do informacji? Czy mógłbyś podać źródło tej interpretacji?

causowicz
0
Wysłane: 4 grudnia 2012 17:17:35
mindek napisał(a):
a kto zadal pytania na poprzednim walnym? ewentualnie ile osób spoza spółki(małych) było na wza.

no i widzisz, tak trudno poczytać i poszykać ? idziecie wszyscy na łatwizne i oczekujecie gotowych odpowiedzi!

www.newconnect.pl/index.php?pa...

poczytaj sobie od uchwały numer 10, bedziesz wiedział kto się zjawił i zadał pytania. tyle chyba dasz rady zrobić czy imie i nazwosko tej osoby również mam Ci napisać ? wrrr....

causowicz
0
Wysłane: 4 grudnia 2012 17:20:29
wapkil napisał(a):
causowicz napisał(a):

Ja znam te odpowiedzi chociaż spółka sama mi ich nie chciała udzielić

Chcesz powiedzieć, że spółka publiczna może w ten sposób udostępniać informacje jedynie wybranemu akcjonariuszowi? Jak to się ma do zasady równego dostępu do informacji? Czy mógłbyś podać źródło tej interpretacji?

poczytaj Kodeks Spólek Handlowych Angel i znajdź ten paragraf. ja znów powtórzę, ze uczestnictwo na walnych zgrowadzeniach spółek to podstawa jeśli chce się mieć jakikolwiek wpływ na to co sie w spółkach dzieje a juz napewno chce się mieć informacje i odpowiedzi na pytania których nie podają publicznie bo delikatnie mówiąc...odpowiedzi są ciekawe ;)

a co do "równego dostępu do informacji" wyśmieje coś takiego bo czegoś takie od wieków nie było, nie ma i nie będzie. zawsze są równi i równiejsi.
Edytowany: 4 grudnia 2012 17:21

wapkil
0
Wysłane: 4 grudnia 2012 17:50:38
KSH zdarzało mi się przeglądać, podobnie jak na przykład ustawę o obrocie i ustawę o ofercie. Nie przypominam sobie, żeby na podstawie samego art. 428 KSH zarząd spółki, zaznaczę jeszcze raz, publicznej mógł udostępniać informacje wybranym akcjonariuszom, z pominięciem innych. Nie jestem prawnikiem, a ponieważ napisałeś, że taka możliwość istnieje, jestem ciekaw, na jakiej podstawie.

Niezbyt rozumiem, o co i do kogo masz pretensje. Ta spółka może i jest ciekawym przykładem patologii, ale nie widzę żadnego powodu, żeby kupować jej akcje albo tracić czas na jej zgromadzeniach. Nie widzę tu zresztą również niczego aż tak niezwykłego - drobni akcjonariusze zazwyczaj, podobnie jak w tym przypadku, uaktywniają się i zaczynają pytać o pieniądze, gdy jest już na to zdecydowanie zbyt późno.
Edytowany: 4 grudnia 2012 17:55

causowicz
0
Wysłane: 4 grudnia 2012 18:18:13
wakpil

i własnie o to chodzi, że jestem akcjonariuszem spółki GPF CAUSA i jeszcze jest nadzieja...Pray

;)

a co do kodeksu, o ile mnie pamiec nie mysli spólka musi udzielić odpowiedzi temu kto zadał pytania na ZWZ spółki jeśli treść pytania dotyczy uchwał w porzadku obrad. Nie musi ich natomiast upubliczniac. Może to zrobić ale nie ma takiego obowiązku.
Edytowany: 4 grudnia 2012 18:18

wapkil
0
Wysłane: 4 grudnia 2012 19:01:47
Wciąż nie napisałeś, z czego wyciągasz takie wnioski na temat obowiązków informacyjnych, ale obawiam się, że jednak pamięć może Cię mylić.

Dla spółek publicznych masz chociażby Rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie informacji bieżących i okresowych:
Cytat:
§ 38 ust. 1. W przypadku emitenta będącego spółką publiczną przekazaniu, w formie raportu bieżącego, podlegają dodatkowo:
(...)
12) informacje udzielone akcjonariuszowi poza walnym zgromadzeniem na podstawie art. 428 § 5 lub 6 Kodeksu spółek handlowych
Edytowany: 4 grudnia 2012 19:12

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,360 sek.

bpuhwgiv
cvbpmrhm
rdvzthen
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ickgryey
lujphnbg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat