Analiza wyników spółki VEDIA za 2 kwartał 2012 roku
W monitorze spółki dostępne są aktualne wskaźniki – zapraszam do zapoznania się:
www.stockwatch.pl/gpw/vedia,wy... Wyniki Vedii są bardzo dobre. Widać, że spółka rozwija sprzedaż i bazę produktów. Nie jest to jednak tak różowe, jak by się mogło wydawać. Przede wszystkim za znaczną część rozwoju odpowiada NDEL a do tego niska jest rentowność działalności. W tej analizie odniosę się także do wcześniej stawianych pytań.
Na początek jednak omówienie aktualnych wyników. Przychody wzrosły zarówno w porównaniu do poprzedniego kwartału jak i 2q2011, co widoczne jest na poniższym wykresie:

kliknij, aby powiększyćPoziom przychodów jest coraz wyższy – wyższy udało się odnotować tylko raz najprawdopodobniej dzięki sezonowości sprzedaży. Dzięki takiemu obrotowi spółka podtrzymuje w raporcie wcześniejsze prognozy. 97 mln PLN przychodów ze sprzedaży rocznie to już duża spółka i zaczyna się robić interesująca.
Niestety jednocześnie równie ładnie nie rosną zyski z działalności. Rozjeżdżające się linie świadczą o stopniowym (aczkolwiek jeszcze niewielkim) spadku rentowności sprzedaży. W tym momencie dochodzi do głosu obawa o fundamenty działalności Vedii. Dystrybucja jest trudną branżą, dystrybutor znajduje się pomiędzy dwoma silnymi stronami chcącymi ograniczyć jego marżę. W podobnej sytuacji znajduje się komputerowy dystrybutor Asbis, którego marża w ujęciu procentowym jest niziutka. Zarobek występuje tylko dzięki realizacji bardzo dużych obrotów. Póki co takich obrotów Vedia jeszcze nie ma.
Dane dotyczące różnych poziomów marży są następujące:

kliknij, aby powiększyć
kliknij, aby powiększyćWidać na obu rysunkach, że przynajmniej w zakresie generowania coraz większych pieniędzy działalność Vedii stoi w miejscu. Widzę konieczność ciągłej kontroli kosztów – to przede wszystkim. A jeśli taka konieczność pojawia się na tak wczesnym etapie rozwoju spółki, to nie ma ona wolnych środków na rozwój po prostu. Jest duszona przez konieczność ciągłej kontroli i ograniczania wydatków.
Proszę uważać na czytanie jednostkowego bilansu w raporcie, bo brakuje części danych. Pasywa są podane na koniec poprzedniego roku zamiast aktualnego kwartału. W sprawozdaniu skonsolidowanym już nie ma tego błędu. Najważniejszą wiadomością płynącą z bilansu jest dla mnie to, że została już minimalna wartość straty z lat poprzednich do pokrycia. Czyli w ujęciu księgowym Vedia już prawie wyszła na zero i kumuluje wartość dla akcjonariuszy.
Jeśli chodzi o kwestię NDEL, to niestety kwestia jej konsolidacji nie jest jasno w raporcie opisywana. Nigdzie nie jest napisane explicite, jak przeprowadzane są rozliczenia z partnerem chińskim. W mojej ocenie to analizę utrudnia i obraz zamydla. Dowodem tego jest choćby taka informacja:
Zysk brutto skonsolidowany za całe półrocze 2012 roku wyniósł 2 552 kPLN ale udziały mniejszości już 1 561 kPLN. Jak to jest, że mniejszości przypada większość zysku grupy? To oznacza, że rozliczenia z chińskim współinwestorem nie są tak proste, jak się wydają lub jak być powinny. Dodatkowo w raporcie na stronie 13 podano, że zysk netto NDEL wyniósł około 3 mln PLN, z czego prawie połowa przypadła na akcjonariuszy większościowych. Trochę nie zgadza się to ze skonsolidowanym rachunkiem wyników całej grupy kapitałowej Vedia.
Składa się na to także w mojej ocenie błędna prezentacja rachunku wyników, którą po raz pierwszy opisałam w analizie raportu kwartalnego z dnia 15 lutego 2012 (analiza za 4 kwartał 2011 roku). Chodzi o to, że spółka zdaje się konsolidować całą działalność NDEL ale tylko do poziomu zysku brutto. Już bowiem zysk netto, wykazany później w kapitałach własnych, jest pomniejszony o udziały mniejszości. Nie widzę w tym logiki i nie widziałam, aby jakakolwiek inna spółka tak prezentowała działalność skonsolidowaną.
Nie zgodzę się więc ze stwierdzeniem, że Vedia konsoliduje NDEL. Ma w niej udziały większościowe, wykazuje jej przychody w swoich ale wyliczenie zysku i przydział kosztów oraz opcje na możliwe przesunięcia w udziałach gmatwają ten obraz.
Co do zasilenia kapitału obrotowego w NDEL finansowanego obligacjami, to już wyjaśniam. Chodziło mi o to, że dofinansowanie służyło zwiększeniu obrotów NDEL. Faktycznie zostało ono przeprowadzone za pomocą operacji na udziałach. Tu mi wyszedł skrót myślowy, za który przepraszam.
Ocena inwestycji w NDEL nie nastąpi w mojej ocenie szybko. Ta spółka rozwija się dość prędko, jej obroty stanowią obecnie znaczną część obrotów całej grupy kapitałowej Vedia. Po jej wydzieleniu ze struktur mogłoby się nagle okazać, że sama Vedia już nie jest tak ciekawą spółką jak wspólnie z NDEL-em.
W razie wszelkich pytań zapraszam!
>> Więcej analiz najnowszych
raportów finansowych jest tutajPowyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.