Siedzę nad tym cdredem/projektem, paznokcie gryzę, kombinuję aż mi resztki owłosienia siwieją.
Wniosków nasuwa się sporo, bo sporo informacji ostatnio .
1/ Wszelkie newsy o Cyberpunkach czy jeszcze kolejnej grze bez tytułu to z naszego/inwestora/
punktu widzenia, perspektywa, której obecnie nie ma co brać po uwagę - 2015+ .
2/ Wzrosty po opublikowaniu danych za 3 kwartał miały dodatkowy napęd, proces cdprojekt vs
Skarb Państwa o bagatela 65 baniek odszkodowania,w tym odsetki za ok 10 lat. Jest to kwota
żądana w pozwie/35mln +%/. W tym miejscu weszła oczywiście spekuła, mając nadzieję na
dodatkowego kopa przy korzystnym dla cdprojektu wyroku. Sąd zażyczył sobie jednak poszerzenia
opinii biegłego i wyrok wyda w późniejszym terminie.
link do artykułu Posiedzenie rozpoczęło się 15.01.13 o godz 10.00 i jeszcze w trakcie posiedzenia część
inwestorów rozpoczęła "run out" z papieru, reszta dołączyła później i efekty tego mogliśmy
oglądać do końca sesji. W sumie można potraktować to jako pozytywne, "oczyszczające" zachowanie,
zwłaszcza z perspektywy wczorajszych i dzisiejszych wzrostów.
3/ Obie analizy techniczne
sasky'ego, pokazują opór w granicach 6,6-7 złotych. Co do
tej z 15.01,nie wiem czy nie zasugerował się spadkami w dniu publikacji. Faktem jest, że
ostatnie tygodnie odzwierciedlają pewne "zmęczenie" kursu. Czy w najbliższych dniach zobaczymy
kolejne atak na linię oporu, moim zdaniem tak. Jeśli jednak nie będzie udany, powinna nadejść
korekta. A kiedy kolejne wzrosty? Pewnie wiosną, raz być może pod raport za 2013, dwa sąd
powinien podać wtedy datę kolejnej rozprawy, więc wzrosty pod odszkodowanie.Wyniki za 1012...
Czy są w stanie pociągnąć kurs w górę? Moim zdaniem jeśli już, to w niewielkim stopniu. Rynek
już zagrał pod nie.
4/ Na koniec, chciałoby się widzieć tą spółkę jako inwestycję długoterminową, wzorem np.
Integer.pl, choć to inna branża, kasę włożyć i zapomnieć ma kawał czasu. W sumie, spółka jest w
dobrej kondycji, można ją potraktować długoterminowo, ale czy wyniki będą podobne? Zobaczymy.
Pozdrawiam.
Edit: Właśnie przeczytałem artykuł dot sprawy MCI vs Skarb Państwa, bardzo podobna sytuacja i branża ta sama.
Wyrok pozytywny dla MCI.
link