0 Dołączył: 2010-12-05 Wpisów: 610
Wysłane:
12 stycznia 2013 12:30:20
przy kursie: 5,70 zł
Karkosik oraz Prezes Boryszewa na temat zagospodarowania nieruchomości wypowiadali się kilkakrotnie,ostatnio CNB TVN.Z wypowiedzi jednoznacznie wynikało,że temat nieruchomości jakie posiada grupa BRS jest ujęty w planie biznesowym. Nie podzielam Twojego poglądu,"że nie potrafią skonsumować tego bogactwa.." Ten problem nie jest powodem zmartwienia akcjonariuszy jak piszesz,ale jest w.g mnie atutem Grupy Boryszew.
Edytowany: 12 stycznia 2013 12:36
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
12 stycznia 2013 13:11:11
Dokładnie, brak przeszacowania działki to nie jest problem. Jak nie w zeszłym to zrobią to w obecnym roku. Zyskiem jednorazowym nie ma co się emocjonować. Ważniejsze jest to co z tą nieruchomością zrobią. Mam nadzieję, że w miarę korzystnie uda im się ją sprzedać i nie będą próbowali budować tam czegoś na własny rachunek. Tak czy siak to sprawa poboczna. Kluczowa kwestia w tym roku dla Boryszewa to poprawa rentowności, bo przychodu przypuszczam że mogą zbliżyć się do 5 mld złotych. Wyzwanie to poprawa rentowności w Automotive, cel 5% rentowności EBIT jest realny zwłaszcza w kontekście spodziewanego odbicia w sektorze. Biorąc pod uwagę, że przychody segmentu mają przekroczyć 1,5 mld to może to być całkiem solidny wkład do zysku całej grupy. Druga sprawa to grupa Impexu, a szczególnie Baterpol i FŁT Polska. FŁT może stracić głównego poddostawcę w postaci FŁT Kraśnik, jeśli zakład w Kraśniku przejmie ktoś inny niż Boryszew. Baterpol natomiast utracił rentowność z uwagi na spadek cen ołowiu i wzrost konkurencji na rynku skupu akumulatorów. Po rozbudowie fabryki i mocy produkcyjnych przez Orła Białego popyt na złom akumulatorowy z tych firm znacznie przekracza podaż. Trzeba ją jakoś uzupełnić. To są moim zdaniem największe wyzwania dla Boryszew na przyszły rok, przy czym spółka będzie chyba koncentrować się na segmencie motoryzacyjnym.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-10 Wpisów: 133
Wysłane:
12 stycznia 2013 16:25:04
@compaq100 papierowe,jednorazowe zyski nie są dla mnie podstawą do oceny Spółki.Są to tylko zapisy księgowe i tyle. Chyba, że zostaną korzystnie sprzedane. To co innego. Ale nadal uważam, że próby zagospodarownia wolnych nieruchomości przez GB świadczy o braku - właśnie czego ? Szczęścia w kontaktach z administracją samorządową ? Fartu - śmeszne. Ślędzę poczynania Spółki od 2009 roku i w ciągu tych paru lat nic się nie zmieniło. A przecież te nieruchomości generują koszty i to zapewne niemałe. Ciekaw jestem jak rozliczani są ze swojej pracy odpowiedzialni za wykorzystanie tych "skarbów" pracownicy. Klasycznym przykładem braku kompetencji odpowiednich działów Spółki, był projekt "Park Elana". Projekt niedopracowany a wręcz wyśmiany przez gremium opiniujące władz samorządowych w Toruniu. Drugi przykład tereny PSSE na terenie Elany itd.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-06-21 Wpisów: 1 250
Wysłane:
14 stycznia 2013 10:16:38
przy kursie: 5,60 zł
Może tu, na forum, zebralibyśmy pytania do zarządu, które SW oficjalnie zadałby i opublikował w formie wywiadu z prezesem badź oficjalnej odpowiedzi pisemnej do akcjonariuszy?
Moje pytanie brzmi: jakie są tegoroczne plany Boryszewa odnośnie skupu własnych akcji?
Edytowany: 14 stycznia 2013 10:17
|
|
0 Dołączył: 2010-02-03 Wpisów: 69
Wysłane:
14 stycznia 2013 14:34:53
Witam A TVN CNBC jest wywiad z analitykiem dotyczący Boryszewa : link: www.tvncnbc.pl/boryszew-odwola...Mam w związku z tym pytanie: Jak sądzicie czy Boryszew przy rewizji Indeksu WIG20 go opuści? Jak to może wpłynąć na wycenę?
|
|
0 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 103
Wysłane:
14 stycznia 2013 19:53:56
Boryszew jeżeli opuści WIG 20 to powinno wpłynąć pozytywnie bo odkąd jest w WIG 20 to nic dobrego się nie działo.
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
14 stycznia 2013 20:05:03
boryszew już nie będzie nigdy tym boryszewem co był... zbyt duża kapitalizacja już spekuła nie pogra, zrobiła się normalna duża spółka, należy ją traktować fundamentalnie
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
Edytowany: 14 stycznia 2013 20:06
|
|
0 Dołączył: 2009-06-21 Wpisów: 1 250
Wysłane:
16 stycznia 2013 16:44:39
BORYSZEW (BRS): Otwarcie postępowania likwidacyjnego spółki zależnej (raport nr 5/2013) 16.01.2013 16:38 Raport bieżący nr 5/2013 Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe Spółka Boryszew S.A. zawiadamia, iż otrzymała informację o otwarciu postępowania likwidacyjnego spółki zależnej InterMetal Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach (dawniej: InferFlota Sp. z o.o. z siedzibą w Oławie). blog.parkiet.com/forum/viewtop...Niech jak najszybciej uporządkują takie sprawy, jeśli generują straty.
|
|
Wysłane:
17 stycznia 2013 17:04:13
przy kursie: 5,80 zł
B.ciekawy artykuł w Gazecie Wyborczej str.18 na temat produkcji aut VW "w 2012r.na Słowacji wyprodukowano ok 900tys.aut,prawie 50% więcej niż w Polsce.Słowakom impet dała produkcja aut VW."-Boryszew jest kooperantem.
|
|
Wysłane:
25 stycznia 2013 08:55:25
gielda.onet.pl/czarnogora-pros...Boryszew i Impexmetal w roli eksperta.Zachętą dla polskiego inwestora ma być dostęp do boksytów.
Edytowany: 25 stycznia 2013 09:01
|
|
|
|
0 Dołączył: 2013-01-08 Wpisów: 57
Wysłane:
29 stycznia 2013 16:58:10
Czesc: zaczynam przygode z gielda, inwestuje fundemantalnie i raczej dlugoterminowo (horyzont: rok-kilka lat). Sprawdzalem sobie wskazniki dla spolek z WIG20 szukajac jakiegos celu inwestycji i znalazlem Boryszew wlasnie. Patrzac na wskazniki, ta spolka wygl na tania.
Zaczalem przegladac watek, zeby zapoznac sie cos wiecej z dzialalnoscia spolki, ale jest tego podan 200 stron- dla mnie nie do ogarniecia.
Z ost kilku stron widze ze na tapecie sa nast tematy:
1. dzialka w Warszawie na Luckiej: nie dostali PnB, ale to sa papierowe straty/zyski, wiec jakos mnie to nei przeraza.
2.Sprawa skupu wlasnych akcji (czy bedzie etc).
Tyle udalo mi sie wyczytac: z zwiazku z tym czy ktos bardziej zaznajomiony z tym podmiotem moglby mi w skrocie podpowiedziec z czego wynika "niechec" inwestorow do tej firmy, ze jest tak nisko wyceniania na tle rynku (tak mi sie wydaje) ?
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2013 18:34:58
macieq112 analizując wskaźniki Boryszewa musisz uwzględnić dwie rzeczy. Pierwsza to taka że wskaźniki bazujące na zysku (czy to netto czy operacyjnym) wyglądają lepiej niż w rzeczywistości, gdyż BRS wykazywał ostatnio kilka razy jednorazowe zyski np z przeszacowania aktywów (np zakupionych od syndyka spółek automotive). Druga sprawa jest taka, że spora część zysku BRS pochodzi z Impexmetalu i mimo że boryszew posiada tylko 51% akcji IPX konsolidacja jest pełna i konsolidowany jest cały zysk i bilans co też ma wpływ na wskaźniki.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 stycznia 2013 09:31:57
macieq112 napisał(a):Zaczalem przegladac watek, zeby zapoznac sie cos wiecej z dzialalnoscia spolki, ale jest tego podan 200 stron- dla mnie nie do ogarniecia. Darmowa wiedza o spółce plus elektroencefalogram fal mózgowych inwestorów podczas największych skoków - a Tobie się nie chce - pozostaje w takim razie day trading, gdzie nie ma znaczenia czym handlujesz.
|
|
0 Dołączył: 2013-01-08 Wpisów: 57
Wysłane:
30 stycznia 2013 10:54:50
mrk napisał(a):macieq112 analizując wskaźniki Boryszewa musisz uwzględnić dwie rzeczy. Pierwsza to taka że wskaźniki bazujące na zysku (czy to netto czy operacyjnym) wyglądają lepiej niż w rzeczywistości, gdyż BRS wykazywał ostatnio kilka razy jednorazowe zyski np z przeszacowania aktywów (np zakupionych od syndyka spółek automotive). Druga sprawa jest taka, że spora część zysku BRS pochodzi z Impexmetalu i mimo że boryszew posiada tylko 51% akcji IPX konsolidacja jest pełna i konsolidowany jest cały zysk i bilans co też ma wpływ na wskaźniki. dziekuje :)
|
|
0 Dołączył: 2012-02-21 Wpisów: 124
Wysłane:
30 stycznia 2013 15:47:49
Jest umowa na 256 mln zł dla IPX, skapnie więc i dla BRS Cytat:Impexmetal S.A., informuje, iż w dniu 29 stycznia 2013r. Spółka otrzymała umowę zawartą z firmą Valeo Systemes Thermiques na lata 2013 -2014 na dostawę wyrobów aluminiowych dla zakładów Grupy Valeo. Impexmetal SA jest dostawcą dla Valeo produktów aluminiowych wykorzystywanych do produkcji wymienników ciepła do samochodów. Szacunkowa wartość umowy w okresie jej obowiązywania wynosi około 256 mln złotych gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/rep...
|
|
0 Dołączył: 2012-02-28 Wpisów: 13
Wysłane:
31 stycznia 2013 01:16:13
mrk napisał(a):macieq112 analizując wskaźniki Boryszewa musisz uwzględnić dwie rzeczy. Pierwsza to taka że wskaźniki bazujące na zysku (czy to netto czy operacyjnym) wyglądają lepiej niż w rzeczywistości, gdyż BRS wykazywał ostatnio kilka razy jednorazowe zyski np z przeszacowania aktywów (np zakupionych od syndyka spółek automotive). Druga sprawa jest taka, że spora część zysku BRS pochodzi z Impexmetalu i mimo że boryszew posiada tylko 51% akcji IPX konsolidacja jest pełna i konsolidowany jest cały zysk i bilans co też ma wpływ na wskaźniki. Dopiero zaczynam AF i stąd moje pytanie. Dlaczego konsolidowany jest cały zysk skoro BRS ma tylko 51% akcji IPX? Wg. mnie powinno byc tylko 51% z calego zysku. Czy zawsze jest tak, że jak spolka posiada znaczacy pakiet to moze przypisywac sobie caly zysk spolki zaleznej? Gdzie mozna o tym poczytac. Z gory dziękuje za informacje. Pozdrawiam
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
31 stycznia 2013 11:48:02
Wg mnie to też jest bez sensu ale dura lex sed lex. Zasady konsolidacji spółek giełdowych zasadniczo opisane są w MSR, które można znaleźć na internecie. Jest na ten temat trochę poradników. Możesz poszukać także w książkach do rachunkowości, też powinny być rozdziały. I chyba na wątkach warsztatowych także to tłumaczyliśmy. Istotne w tym zakresie jest określenie "znaczący pakiet akcji". Nie zawsze oznacza to więcej niż 50%. W każdym razie przy okresowych analizach sprawozdań finansowych Boryszewa i Impexmetalu prezentuję tabelki segmentowego rachunku zysków i strat. Możesz sobie porównać (są dostępne w abonamencie) i zobaczyć, ile wartości Boryszew realizuje bez Impexmetalu.
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
31 stycznia 2013 12:11:31
@Mitosy: To, że firma posiada np. 51% akcji innej firmy wcale nie znaczy, że przynależy jej 51% zysków. Poza tym Spółki matki nie konsolidują (w sensie: nie przypisują sobie) całego zysku córek, bo wykazują udział mniejszości (teraz to się nazywa "akcjonariusze niekotrolujący").
Jeśli dopiero zaczynasz AF, to na poczatek wybrałeś sobie baaaardzo ciężki odcinek.
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2013 13:36:10
rafsty wykazują udziały mniejszości, ale na poziomie zysku netto. A np takie wskaźniki jak C/ZO czy EV/EBIT zostają zniekształcone bo uwzględniają zysk operacyjny skonsolidowany. Pozostaje żmudne wyliczanie tego na własną rękę.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-03 Wpisów: 69
Wysłane:
6 lutego 2013 15:23:22
przy kursie: 5,20 zł
Spoglądając na zachowanie osób powiązanych ze spółką i zakupy akcji przez te osoby w grudniu zastanawia mnie po co kupowali spore pakiety akcji? Przecież wiedzieli,że spółka w styczniu odwoła prognozę zysku za 2012r ze względu na to, że nie wystąpi zdarzenie jednorazowe w postaci przeszacowania działki. Kupno akcji spółki którą się kieruje i zna wiedząc, że odwoła się prognozę wyniku w następnym miesiącu wydaje się irracjonalne. Nasuwa się więc pytanie kto kieruje tą spółką, czy jest to zespół profesjonalistów, czy raczej osób które nie mają o zarządzaniu zielonego pojęcia? Zarząd spółki przez cały 2012r milczał jak zaklęty, brak było jakichkolwiek komunikatów którymi spółka mogłaby się pochwalić, tak jakby nic nie robili. Z działań osób reprezentujących spółkę można odnieść wrażenie że albo brakuje im kompetencji albo ich działania są celowe.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.