nie wiem skąd wymagania co do sprzedaży blisko 5 mln egzemplarzy S2 w cenie . Chyba za szybko uznaliście tak duży wzrost kosztów. Chciałbym zauważyć, że cena jest zdecydowanie wyższa biorąc pod uwagę oczekiwaną sprzedaż gry przychody już przy zakładanym zrównaniu się sprzedaży gry z poprzednią wersją przychód będzie sporo wyższy.
Moje kalkulacje są nieco uproszczone i mogą się nieco rozmijać z danymi sprzedaży 1 wersji.
Należy przypomnieć, że 3mln sztuk osiągnięto w ciągu 2 lat - odwleczenie w czasie wersji PS3. Więc błędne jest założenie oczekiwania przez akcjonariuszy sprzedania 5mln sztuk w do końca roku - tak można wnioskować z wypowiedzi jednego z forumowiczów.
Zakładając, że cena gry będzie o 10 Euro wyższa to już przy 3 mln szt wyglądałoby tak:
3mln x 110zł = 330mln x 70% = 231 mln (przychód sprzedaż Sniper1)
załóżmy koszty firmy (80% - 185mln ) co daje 46mln zysku netto
3mln x 150zł = 450mln x 70% = 315 mln (przychód sprzedaż Snipera2)
załóżmy koszty firmy (80% - 252mln ) co daje 63mln zysku netto
Tak wstępna kalkulacja pozwoliła mi "wyobrazić sobie potencjalne wskaźniki finansowe sprzedaży.
Nie chce mi się szukać teraz al;e sprzedaż 1 części do końca roku była chyba około 1,2 -1,4mln.
Więc gdyby sprzedaż przekroczyła 2,5mln do końca roku uznam to za dobry wynik.
Przekroczenie 3mln uznałbym za rewelację .. to tak na marginesie.
Wracając do kosztów w kalkulacji zakładam, że 70% przychodu ze sprzedaży otrzymuje CI.
Przy założeniu 80% kosztów produkcji w przychodzie to pozwala do kosztów 1 części zaliczyć 185mln zł. Przy tym samym wskaźniku do kosztów Snipera 2 można zaliczyć aż 252mln. Nie zapominajmy, że duża część kosztów w obu przypadkach szła na inne gry. Z pierwszej części na drugą oraz strzelankę lotniczą.
Wydaje mi się, że przedłużenie cyklu produkcji nie powinno pożreć więcej niż różnicę 67mln - nie zaglądałem teraz do raportów.
Z pobieżnej mojej kalkulacji wynika, że przy sprzedaży na poziomie 3mln zyski nie tylko pokryją ubiegłoroczną stratę ale także pozwolą na zysk wyższy, niż po premierze Snipera1. Spokojnie także przeznaczyłbym kilka mln na wsparcie sprzedaży intensywną kampanią reklamową.
Rozczarowaniem dla mnie by było sprzedaż do końca roku poniżej 2mln szt. Wtedy adekwatna byłaby aktualna wycena lub spadek do poziomu 22-25zł. Oczekuję, że sprzedaż do końca marca powinna osiągnąć powyżej 300 tyś co powinno skutkować wzrostem kursu.
Przy przekroczeniu sprzedaży 3mln pod koniec roku realna powinna być wycena akcji na poziomie +30 +50%. Jak się ułoży sytuacja na giełdzie nigdy nie można przewidzieć.
Wszyscy analitycy nas zapewniali, "że Grecja jest w cenie akcji" a one przez 18 mies wciąż spadały..
Wiele zależy od działań zarządu w najbliższych tygodniach. Częste goszczenie w mediach, reklamy, artykuły w periodykach o grach itp.
Absolutnie nie zgodzę się z oczekiwaniami sprzedaży 5mln w tym roku - gdyby do tego doszło kurs z łatwością przekroczyłby 50zł. Wydaje mi się, że każdy posiadacz tych akcji nie miałby nic przeciwko tak wysokiej sprzedaży. Ale absolutnie wycena nie odzwierciedla sprzedaży przekraczającej 2mln szt do końca roku. Może się zdarzyć wydanie jakiejś kolejnej gry co może dodatkowo zdynamizować sytuację na spółce. Być może nastał rok City ?
W mojej kalkulacji są liczne uproszczenia i nie wspieram się raportami ale ogólne założenia są poprawne a składowych jest tyle, że precyzyjniejsze gdybanie nie ma sensu bo trudno przewidzieć dokładniej wagę składników. Ogólnie przewiduję, że na spółce powinno być lepiej o ile nie zaistnieją jakieś poważniejsze błędy zarządu lub zdarzenia polityczne i gospodarcze.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)