0 Dołączył: 2011-06-25 Wpisów: 21
Wysłane:
12 lutego 2013 07:45:07
przy kursie: 4,80 zł
Czyżbyśmy mieli wyjaśnienie ostatnich spadków "Akwizycje w branży automotive dobiegły końca. Teraz czas na rozwój projektów związanych z wydobyciem i przetwórstwem metali — mówi Arkadiusz Krężel, szef rady nadzorczej Boryszewa i Impexmetalu, firm z grupy Romana Karkosika" www.pb.pl/2995373,32461,karkos...
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
12 lutego 2013 08:22:45
sbyszek napisał(a):augan napisał(a):To już nie jest jazda po bandzie a dużo poniżej. Co się dzieje ? Jakieś automaty pracują, kolosalna wyprzedaż. Ktoś potrafi to wyjaśnić ? Też podejrzewam , że na tym papierze i nie tylko na tej sesji, i nie tylko na tym papierze grał automat. Dało się to zauważyć po 16.40. Gdy średnie wartości transakcji były w granicach >35000zł. A oczekujace zlecenia S były na poziomie 110-70 tyśzł. Po stronie K lecialy zlecenia 2-3x mniejsze. Ciekawie wygladał ten przepływ kapitału jak ktoś miał możliwość śledzenia więcej niż jednej oferty. Zobaczymy kiedy w automacie zmienią kierunek jazdy. Czy ktoś może ma podobne spostrzeżenia? W ostatnich dniach akurat arkusza na Boryszewie nie obserwowałem, ale tutaj chyba codziennie od dłuugiego czasu grają automaty. Np w ostatnich tygodniach kiedy kurs bujał się między 0,50 a 0,60 na sprzedaży i na kupnie stało powiedzmy średnio po 3-5 mln akcji. Praktycznie zawsze w momencie kiedy dany poziom był "zdobywany" to ostatni milion cudownie znikał (około milion bo różnie z tym bywało). Tzn przykładowo na S stało 2 mln akcji nagle w dwóch zleceniach ten poziom został rozebrany, ale wolumen wcale nie wzrósł o 2 mln tylko powiedzmy o 0,8 mln, a pozostałe 1,2 mln cudownie zniknęło w ostatniej chwili. I działa to w obie strony zarówno przy wzroście jak i spadku. Najbardziej mnie ciekawi kto jest odpowiedzialny za te automaty.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
12 lutego 2013 08:59:58
mirku1985 napisał(a):Czyżbyśmy mieli wyjaśnienie ostatnich spadków "Akwizycje w branży automotive dobiegły końca. Teraz czas na rozwój projektów związanych z wydobyciem i przetwórstwem metali — mówi Arkadiusz Krężel, szef rady nadzorczej Boryszewa i Impexmetalu, firm z grupy Romana Karkosika" www.pb.pl/2995373,32461,karkos... A jak to można powiązać? Spadek borka z kopalnią niklu w Indonezji ! Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-06-25 Wpisów: 21
Wysłane:
12 lutego 2013 09:42:29
Widzisz jeżeli ktoś zapowiada koniec akwizycji w branżę automotive przy obecnym kursie to odpowiedzmy sobie sami co jest grane?
|
|
Wysłane:
12 lutego 2013 09:42:46
mrk napisał(a):sbyszek napisał(a):augan napisał(a):To już nie jest jazda po bandzie a dużo poniżej. Co się dzieje ? Jakieś automaty pracują, kolosalna wyprzedaż. Ktoś potrafi to wyjaśnić ? Też podejrzewam , że na tym papierze i nie tylko na tej sesji, i nie tylko na tym papierze grał automat. Dało się to zauważyć po 16.40. Gdy średnie wartości transakcji były w granicach >35000zł. A oczekujace zlecenia S były na poziomie 110-70 tyśzł. Po stronie K lecialy zlecenia 2-3x mniejsze. Ciekawie wygladał ten przepływ kapitału jak ktoś miał możliwość śledzenia więcej niż jednej oferty. Zobaczymy kiedy w automacie zmienią kierunek jazdy. Czy ktoś może ma podobne spostrzeżenia? W ostatnich dniach akurat arkusza na Boryszewie nie obserwowałem, ale tutaj chyba codziennie od dłuugiego czasu grają automaty. Np w ostatnich tygodniach kiedy kurs bujał się między 0,50 a 0,60 na sprzedaży i na kupnie stało powiedzmy średnio po 3-5 mln akcji. Praktycznie zawsze w momencie kiedy dany poziom był "zdobywany" to ostatni milion cudownie znikał (około milion bo różnie z tym bywało). Tzn przykładowo na S stało 2 mln akcji nagle w dwóch zleceniach ten poziom został rozebrany, ale wolumen wcale nie wzrósł o 2 mln tylko powiedzmy o 0,8 mln, a pozostałe 1,2 mln cudownie zniknęło w ostatniej chwili. I działa to w obie strony zarówno przy wzroście jak i spadku. Najbardziej mnie ciekawi kto jest odpowiedzialny za te automaty. @mrk śledzisz dzisiejszą pracę automatów? Zakładam, że powinny być co najmniej dwa i wspomożone jakimś lewarem, który to lewar pozwoli zablokować dla innych kolejkę w arkuszu. Tylko jeżeli te automaty są ustwione na krótkie pozycje to w jaki sposób się zarabia jeżeli na FBRSH13 są symboliczne obroty! Chyba że borek jest grany po za GPW ! Lub (?) symbolicznym milionem obracanym przez automaty zbiera się w jakimś celu akcje z rynku po coraz niższej cenie. Na 46gr widać że automaty zostału wyłączone ! Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 1 107
Wysłane:
12 lutego 2013 10:03:49
anty_teresa napisał(a):Raczej trwale pompując indeks. Przecież wchodzą spółki, których kapitalizacja się zwiększa, a wypadają te których się zmniejsza... Na moje po wejściu do Wig20 to kurs raczej leci w dół więc obniża indeks. Przecież na samym wejściu nie mają wpływu na indeks. Borek od wejścia zmniejszył kapitalizację, czyli zadziałał in minus. tvn też i wypada gdy już swoje zrobił obniżając wig20.
|
|
Wysłane:
12 lutego 2013 10:53:48
@mindek jakby ci się chciało to byś znalazł w necie, że Boryszew waży w WIGu20 symbolicznie tylko o,266% ŹRÓDŁO To jaki on może mieć znaczący wpływ na indeks? Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
12 lutego 2013 11:17:39
mindek napisał(a):anty_teresa napisał(a):Raczej trwale pompując indeks. Przecież wchodzą spółki, których kapitalizacja się zwiększa, a wypadają te których się zmniejsza... Na moje po wejściu do Wig20 to kurs raczej leci w dół więc obniża indeks. Przecież na samym wejściu nie mają wpływu na indeks. Borek od wejścia zmniejszył kapitalizację, czyli zadziałał in minus. tvn też i wypada gdy już swoje zrobił obniżając wig20. Mylisz skutek z przyczyną. Spółki jak im rośnie kapitalizacja to wchodzą do portfela, natomiast wypadają jak zaczyna spadać. W skrócie oczywiście mówiąc. Zobacz jaki wpływ na indeks miałyby obecne notowania Polnordu czy Cersanitu gdyby nie wypadły z indeksu... I wcale nie jest tak, że kurs po wejściu spada. Zerknij na Bogdankę, czy jeszcze lepiej PZU. Inna sprawa to udział w indeksie W zasadzie już mamy tak naprawdę WIG4, bo tyle spółek odpowiada za ponad połowę kapitalizacji. Wystarczy, że cztery spadają o 1%, a szesnaście rośnie, to indeks i tak spadnie...
|
|
0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 1 107
Wysłane:
12 lutego 2013 13:32:36
Panowie, napisałem, że sprawa dotyczy tylko spółek rotujących. PZU nie jest rotującą, jest twarda 15 a 5 rotuje i te 5 rotują właśnie takim modelem. Aby wejść do W20 trzeba sobie zasłużyć obrotami a te biorą się raczej ze wzrostów(spada raczej szybko i gwałtownie a potem zanikają obroty i ciężko się zakwalifikować) Wchodzą na maksach przynajmniej chwilowych a wypadają z indeksu słabe i ten okres słabości przekłada się w minimalnym stopniu ale jednak na indeks. Potem mogą jeszcze bardziej dołować, ale model giełdy wyrzuci je już wcześniej, trochę głupio by było trzymać w Wig20 spółkę zgłaszającą wniosek o upadłość- zabrakło kilka miesięcy Polimexowi :)
Kernel wchodził razem z bogdanką blisko 2 lata temu po cenie 81 PLN dzisiaj 66PLN- tylko przez miesiąc z blisko 23 miesięcy był notowany wyżej.
o biotonie nie trzeba chyba nawet mówić, wszedł do W20 po fali obrotów ogromnej i przy kursie 2pln(1.2% w indeksie) w grudniu 2005, wypadł przy kursie 16gr 5 lat później. Polimex to samo, pożegnał się jak był już słaby w 2011 przy kursie 3.5pln a wchodził w 2006 przy kursie 5.5.
Oczywiście ich wpływ na indeks jest mały, ale jednak jakiś tam jest, szczególnie po spooorym spadku.
Więc mam takie odczucia, ze model wrzuca do indeksu spółki w hossie(nawet mocnej), nie twierdzę, że na szczycie, ale na pewno przewartościowane. Dotyczy to tylko spółek rotujących bo twarda 15 musi być w indeksie.
Zobaczymy po ile indeks pożegna boryszew. bogdanka w 2 lata w indeksie wzrosła o 12PLN.
takie są moje obserwacje, podobnie niektóre fundy kupują akcje i potem je sprzedają :) To takie moje luźne przemyślenia aby np omijać z daleka akcje spółek rotujących gdy te wchodzą do indeksu.
Edytowany: 12 lutego 2013 13:38
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 lutego 2013 14:23:52
podajesz cały czas przykłady spółek, które weszły w hossie, a wyszły w bessie, albo odbiciu lat 2010-2011 A weź np spółkę która weszła w 2009, albo 2010 i wypadła później... Taką jest np: CPS 13,40 - > 14,64 Już jest dodatek do indeksu. Niestety to jedyny przypadek spółki, która wchodziła w bessie a wyszła powiedzmy w hossie.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-06-21 Wpisów: 1 250
|
|
0 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 103
Wysłane:
12 lutego 2013 21:25:10
Z moich przemyśleń niestety wynika, że w ostatnim czasie nie można nic zarobić na spółkach w których największy udział maja wielcy tego świata( ludzie z pierwszych miejsc najbogatszych np.wg forbsa. Najlepszy przykład petrolinvest a inne spółki idą chyba jej śladem. Borek miał swoje czasy świetności ale teraz to jest tylko gorzej, gorzej i wyciąganie kasy od małych...
|
|
0 Dołączył: 2010-12-05 Wpisów: 610
Wysłane:
12 lutego 2013 21:57:51
edit@-Maks Kaz cyt.:"...Borek miał swoje czasy świetności ale teraz to jest tylko gorzej,gorzej i wyciąganie kasy od małych.." Mógłbyś dokładniej rozwinąć, wyjaśnić oraz ewentualnie uzasadnić treść Twojego postu.
|
|
Wysłane:
13 lutego 2013 00:44:56
sbyszek napisał(a):mrk napisał(a):sbyszek napisał(a):augan napisał(a):To już nie jest jazda po bandzie a dużo poniżej. Co się dzieje ? Jakieś automaty pracują, kolosalna wyprzedaż. Ktoś potrafi to wyjaśnić ? Też podejrzewam , że na tym papierze i nie tylko na tej sesji, i nie tylko na tym papierze grał automat. Dało się to zauważyć po 16.40. Gdy średnie wartości transakcji były w granicach >35000zł. A oczekujace zlecenia S były na poziomie 110-70 tyśzł. Po stronie K lecialy zlecenia 2-3x mniejsze. Ciekawie wygladał ten przepływ kapitału jak ktoś miał możliwość śledzenia więcej niż jednej oferty. Zobaczymy kiedy w automacie zmienią kierunek jazdy. Czy ktoś może ma podobne spostrzeżenia? W ostatnich dniach akurat arkusza na Boryszewie nie obserwowałem, ale tutaj chyba codziennie od dłuugiego czasu grają automaty. Np w ostatnich tygodniach kiedy kurs bujał się między 0,50 a 0,60 na sprzedaży i na kupnie stało powiedzmy średnio po 3-5 mln akcji. Praktycznie zawsze w momencie kiedy dany poziom był "zdobywany" to ostatni milion cudownie znikał (około milion bo różnie z tym bywało). Tzn przykładowo na S stało 2 mln akcji nagle w dwóch zleceniach ten poziom został rozebrany, ale wolumen wcale nie wzrósł o 2 mln tylko powiedzmy o 0,8 mln, a pozostałe 1,2 mln cudownie zniknęło w ostatniej chwili. I działa to w obie strony zarówno przy wzroście jak i spadku. Najbardziej mnie ciekawi kto jest odpowiedzialny za te automaty. @mrk śledzisz dzisiejszą pracę automatów? Zakładam, że powinny być co najmniej dwa i wspomożone jakimś lewarem, który to lewar pozwoli zablokować dla innych kolejkę w arkuszu. Tylko jeżeli te automaty są ustwione na krótkie pozycje to w jaki sposób się zarabia jeżeli na FBRSH13 są symboliczne obroty! Chyba że borek jest grany po za GPW ! Lub (?) symbolicznym milionem obracanym przez automaty zbiera się w jakimś celu akcje z rynku po coraz niższej cenie. Na 46gr widać że automaty zostału wyłączone ! Automaty obudziły się przed g.17 , ale na zakończenie chłopcy w białych kołnierzykach wyrzeźbili nam młotka. Ciekaw jestem czy pociągną wątek z tym młotkiem ? Mnie ten młotek w tym miejscu tu nie pasuje, ale jak jest to jest i tego się trzymajmy. A tak na dodatek to chyba sentyment mamy taki jaki jest, czyli dobre info trafia do głuchych (vide Indonezja > Krezus) Trzeba patrzeć teraz na AT i zapomnieć o AF. Ja będę obserwował automaty i mimo strat zaryzykuję podłączenie się do gry. Najgorsze, że kolejka w karnecie jest nie do przebrnięcia, ale jak kurs ustawi się na północ to chyba nabierze to przyspieszenia i da radę wskoczyć. Chociaż dołki od września 2011r tworzą zagrożenie zjazdu na południe w okolice 0,42-0,39 (!) Wydaje mi się, że wiem jak te automaty grają. Wstarczy milion + sensny lewar na płynnym borku, gdzie 1gr daje ok 2% zarobku (im nizszy kurs tym spred wyzszy). Takim narzędziem można nieźle wystraszyć drobnych aby oddali akcje, a później zachęcić ich aby je wyzej odkupili. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
13 lutego 2013 09:08:13
przy kursie: 4,70 zł
Automaty nie próżnują to fakt  . Marne pocieszenie, bo to że wzrasta produkcja VW wzrasta nie znaczy, że ma to przełożenie na Boryszewa. Grupa VW odpowiada za około 60% produkcji BRS, ale reszta to już mnie zaradni gracze tacy jak Fiat, Renault czy koncern PSA. Druga rzecz to VW dostarcza głównie podzespoły do fabryk w Europie, a tutaj produkcja VW jest raczej stabilna, co i tak jest sukcesem biorąc pod uwagę spadki na europejskim rynku.
Edytowany: 13 lutego 2013 09:09
|
|
0 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 103
Wysłane:
13 lutego 2013 09:52:27
compaq100 napisał(a):edit@-Maks Kaz cyt.:"...Borek miał swoje czasy świetności ale teraz to jest tylko gorzej,gorzej i wyciąganie kasy od małych.." Mógłbyś dokładniej rozwinąć, wyjaśnić oraz ewentualnie uzasadnić treść Twojego postu. Tak jak wyżej jest wyjaśniane. Po prostu wielcy włączają sobie automaty i tylko oni na tym zarabiają a od nas małych jest wyciągana kasa...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 lutego 2013 10:01:13
Kiedyś za straty drobnych odpowiadały grubasy, teraz nazywa się to automaty tak?
|
|
0 Dołączył: 2010-02-03 Wpisów: 69
Wysłane:
13 lutego 2013 10:17:40
Problem Boryszewa jest podobny jak większości spółek na GPW, a polega on na tym że kupując akcje danej spółki stajemy się jej małym współwłaścicielem i teraz kwestia czy nasi partnerzy w interesach są wobec nas uczciwi, transparentni. Jeżeli przez dłuższy okres czasu nie mają się czym pochwalić, przedstawiają informacje, które następnie odwołują, karmią nas skomplikowanymi raportami trudnymi do analizy - to znaczy że nas oszukują. Kto chciałby prowadzić spółkę z osobą która go oszukuje? Gdyby spółka była transparentna, pokazywała poprawę i wzrost wartości -sama obroniłaby się na rynku.
|
|
Wysłane:
13 lutego 2013 10:50:04
anty_teresa napisał(a):Kiedyś za straty drobnych odpowiadały grubasy, teraz nazywa się to automaty tak? Ja nic takiego pisząc o automatach nie miałem na myśli, ale faktem jest ich obecność w karnecie BRS. Teraz dokładnie arkusza nie śledzę, ale wcześniej zawsze przy rozbieraniu jakiegoś poziomu ostatnie zlecenia na S znikały dokładnie w tym momencie kiedy do arkusza wpadały zlecenia na K. Analogicznie było przy "zasypywaniu" danego poziomu.
|
|
3 Dołączył: 2011-03-21 Wpisów: 120
Wysłane:
13 lutego 2013 11:44:26
No to mamy dolne widły na boryszewie:/ Ostatnie sesję były na dużych obrotach, nie wygląda to dobrze...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.