Koledzy,
oczywiście macie rację co do reklamodawców
jednak oczekujecie niemożliwego.
Pisałam o tym może miesiąc może dwa miesiące wcześniej.
A teraz to już tylko między wierszami zniechęcałam was do waszych oczekiwań.
No to wyjaśnię to czarno na białym.
Indesign to świetne narzędzie, a stworzone dzieła na platformie Mag+ wyglądają znakomicie.
Platforma Mag+ znakomicie współpracuje z iOS. Yellow Hat ma wyłączność na rok na Mag+ na Polskę.
Robią świetne rzeczy, zarabiają, jest znakomicie, pną się w rankingach, budują pozycje lidera na iPady - re-wel-ka.
I koniec, bo mają związane ręce. Niby mogą za pomocą Mag+ zamieścić coś na Androida, ale (i o tym pisałam) wychodzi mały koszmarek, bo w każdym tablecie nawet Galaxy są różna matryce, rózne procesory i różnie zmodyfikowane systemy Android. Nikt nad tym nie panuje i (próbowałam robić to sama dla zabawy) na każdym tablecie dzieło wygląda inaczej, to jest obcięte z lewej to u góry, to czegoś nie wyświetla, to się nie przewija - kosz-ma-rek.
A Apple tak dopracował iOS, że wszystko działa nawet na mini iPadach wszystko ładnie się skaluje i wygląda identycznie i nie ma znaczenia czy to iPad1 czy iPad4.
Po prosty działa i nie wystawia Yellow Hat na pośmiewisko, które by miało miejsce jakby puścili coś na jedną specyfikację tabletu z Androidem, a na innych kilkunastu by magazyn wyglądał inaczej.
Nie mogą sobie na to pozwolić, bo robią bardzo nowoczesne reklamy, a konkurencja tylko czeka na ich potknięcie.
Konkluzja, niech Google poprawi Androida, lub niech YH robi zwykłe pdf'y swoich magazynów tak jak AutoŚwiat.pl, Dziecko.pl i pdf'y EGO czy iAM będą działać równie dobrze jak Rzeczpospolita, Puls biznesu i in. na tanich tabletach z Androidem.
Nie oczekujmy, że na Androida będzie ten sam magazyn co na iOS, bo nie będzie z powyższych przyczyn.
Zarząd nie może tego powiedzieć wprost choć o tym doskonale wiedzą, ale ja mogę bo już to sama sprawdzałam.