PARTNER SERWISU
icygwswi
20 21 22 23
Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 1 grudnia 2012 19:01:47 przy kursie: 7,99 zł
kerech napisał(a):
jestem za krótko na giełdzie aby zrozumieć tak silny skok obrotów, a jednocześnie nie tak wielki wzrost kursu, ? może ktoś ma pomysł , bo technicznie to chyba wygląda na rozpoczęcie dużego wzrostu dla TVN?

Raczej wygląda na "zgaszenie" popytu, przynajmniej chwilowe, przez kogoś dość dużego. Ten długi górny cień wskazuje, ze to podaż wyszła lekko zwycięska z piątkowego starcia na TVN.

To nie musi oznaczać zaraz powrotu do trendu spadkowego, jednak biorąc pod uwagę wysoki poziom wykupienia papieru, powinno sprowokować co najmniej korektę ostatniego ruchu w górę, ktory zaczął sie 9.11
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 1 grudnia 2012 19:03

kerech
0
Wpisów: 4
Wysłane: 2 grudnia 2012 06:17:05 przy kursie: 7,99 zł
Dzięki bardzo, za przedstawioną wersję, cenna jest refleksja na temat górnego cienia, dziwne, popyt był historyczny, a podaż jeszcze większa? wiem że miało to związek z wycofaniem TVN z indeksu MSCI.
Zobaczymy, ja mam nadzieję na to że to nie korekta spadkowego, a zmiana trendu.
Są zmiany fundamentalne, władze spółki , wspólny biznes z Canal+, najwyższe wyniki oglądalności, w sprzedaży reklam, obniżenie kosztów, no i księgowo gotówkowe przychody, które zmienia wynik spółki na koniec roku.
Jest zapakowany TVN po uszy, wiec jestem skazany na wzrosty:)))

Venretus
0
Wpisów: 5
Wysłane: 2 grudnia 2012 11:11:54 przy kursie: 7,99 zł
Po prostu mamy spory opór historyczny i w tym bym poszukiwał raczej dużej podaży, nie będę już szukał wykresu, coś w okolicach 2009 roku.

JanuszB
0
Wpisów: 3
Wysłane: 2 grudnia 2012 11:47:24 przy kursie: 7,99 zł
z punktu widzenia AT zamkniecie na 7,99 spowodowalo pokonanie mocnego oporu na klinie spadkowym rysowanym od roku. duzym wolumen w piatek plus uklepane dni powoduje ze technicznie czekaja nas wzrosty...RSI wysoko i gdzies okolo 8,50-8,60 powinna byc mala korekta...pierwszy wiekszy opór to 9,60..w kazdym badz razie zaczynamy wzrosty..plus nowa jakosc w TVN w polaczeniu z CANAL+..plus zblizajaca sie hossa na rynkach..plus efekt grudnia ktory przewaznie jest zielony. Takze kto ma akcje ponizej 8 zł lub za 8 zł do swiat powinien czekac...moj TAKE PROFIT to 9,50...pozdrawiam

Szutnik
153
Wysłane: 2 grudnia 2012 12:49:59 przy kursie: 7,99 zł
kerech napisał(a):
Dzięki bardzo, za przedstawioną wersję, cenna jest refleksja na temat górnego cienia, dziwne, popyt był historyczny, a podaż jeszcze większa? wiem że miało to związek z wycofaniem TVN z indeksu MSCI.
Zobaczymy, ja mam nadzieję na to że to nie korekta spadkowego, a zmiana trendu.
Są zmiany fundamentalne, władze spółki , wspólny biznes z Canal+, najwyższe wyniki oglądalności, w sprzedaży reklam, obniżenie kosztów, no i księgowo gotówkowe przychody, które zmienia wynik spółki na koniec roku.
Jest zapakowany TVN po uszy, wiec jestem skazany na wzrosty:)))

Cytat:
Jest zapakowany TVN po uszy, wiec jestem skazany na wzrosty

Fatalne podejście do rynku. Nie zostawiasz sobie miejsca na błąd, bo zakładasz, że musi Ci się udać.
Na rynku nie ma nieomylnych, a Ty właśnie za takiego się uznałeś ("jestem skazany na wzrosty"). Mylą się najlepsi. Sztuka nie polega na tym, by mieć zawsze rację (to nigdy nie nastąpi), ale by odpowiednio wcześnie umieć odróżnić właściwie zajętą pozycję od błędnej i tej pierwszej pozwolić rosnąć, przynosząc zyski, a tę drugą zamknąć, by nie powodowała dalej strat.

Tymczasem Ty postawiłeś wszystko na jedną kartę ("zapakowany po uszy") i nie masz przygotowanego sposobu wyjścia z inwestycji na wypadek, jeśli jednak się mylisz.
Mówiąc językiem wojskowych: jeśli wraz z planami ataku nie będziesz równocześnie układać planu obrony, Twoja armia szybko zostanie zdziesiątkowana.

Przygotuj plan obrony, dopóki jeszcze masz czego bronić!

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

kerech
0
Wpisów: 4
Wysłane: 2 grudnia 2012 13:11:13 przy kursie: 7,99 zł
Ponownie dziękuję, moja odpowiedź była odpowiedzią ucznia, który zrozumiał swój błąd:) sam wiem jak zachowuję się tak zwany leszcz, i wiem przede wszystkim po sobie, co do taktyki defensywnej, miałem ją od początku:) SL -ustawiam na takim minusie aby oczekiwany zysk był adekwatny.
O czym mówisz rozumie, inwestuję w akcje od roku, widziałem już spółki z GPW które zbankrutowały, oraz takie które dały godny zysk, nie mniej strasznie dziwi mnie skłonność do obrażania ludzi którzy ujawniają swoje porażki, albo nie wiedzę, hmmm...( nie mam na myśli Twojej wypowiedzi)

Szutnik
153
Wysłane: 2 grudnia 2012 18:47:19 przy kursie: 7,99 zł
@ kerech

Cytat:
co do taktyki defensywnej, miałem ją od początku:) SL -ustawiam na takim minusie aby oczekiwany zysk był adekwatny.

I bardzo dobrze. SL trzeba trzymać, choćby dlatego, ze przeciętny człowiek ma tendencję do samooszukiwania się ("ee tam, to się odkręci, nie może spadac cały czas" itd).
SL ustawiony w chwili, gdy ma się jeszcze trzeźwy umysł, niezwiązany emocjonalnie z zajętą pozycją, jest jak koło ratunkowe, rzucone w przyszłość.

Umiejętność zamykania błędnych pozycji bez SL można w sobie wykształcić, nie jest to takie trudne ale nawet jeśli się to potrafi, i tak warto prewencyjnie stawiać SL.

Dlaczego? Bo może się zdarzyć np. że padnie Internet, gdy chce się zamknąć pozycję, w telefonie wysiądzie bateria, ktoś obok dostanie zawału i będzie mu trzeba pomóc itd. Życie przynosi mnóstwo zaskakujących sytuacji, których nie sposób przewidzieć. SL przed większością z nich zabezpiecza.

Milek
0
Wpisów: 110
Wysłane: 7 grudnia 2012 14:05:18 przy kursie: 8,80 zł
Coś wyceny "analityków" nie nadążają za ceną papieru... Przeczuwam, że lada moment się ockną z letargu. To musi być przykre uczucie jak żmudna "analiza z wyceną" rozjeżdza się z rzeczywistością drastycznie i to w b.krótkim czasie...Angel

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 7 grudnia 2012 14:55:21 przy kursie: 8,80 zł
Pomijając zasadność tych wycen, to takie wyceny analityków pokazują wartość kursu w perspektywie roku (a nie pięciu najbliższych sesji) oraz mają ukazać wartość wewnętrzną spółki, a nie jej kurs giełdowy który porusza się od niedowartościowania do przewartościowania. Taka jest przynajmniej teoria.

Milek
0
Wysłane: 11 grudnia 2012 13:47:19 przy kursie: 9,42 zł
@mrk
rzekłeś - teoria
Dlatego właśnie w praktyce przypuszczam że analitycy wyprodukują takie rekomendacje...

Milek
0
Wysłane: 11 grudnia 2012 13:50:57 przy kursie: 9,42 zł
www.stockwatch.pl/przeglad-pra...

wlasnie jak widze BRE podwyższył cenę docelową...

kolega
PREMIUM
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 295
Wysłane: 28 lutego 2013 18:01:58 przy kursie: 9,70 zł
ale dzisiaj karuzela na akcjach TVN
wyniki słabe, niektórzy mówią że nawet bardzo słabe
kurs dość mocno zniżkował ale na koniec dnia
odrobił prawie całość strat
powiem szczerze że nie wiam co mam o tym myśleć

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 3 marca 2013 22:38:04 przy kursie: 9,41 zł
Omówienie sprawozdania finansowego GK TVN za 2012

Wyniki czwartego kwartału 2012 poniżej oczekiwań rynkowych. GK TVN ciąży spowolnienie gospodarcze, które szczególnie widać w branży reklamowej. Kilku procentowy spadek rynku nie mógł pozostać bez wpływu na wyniki grupy. Zarząd próbuje redukować koszty jednakże nie do końca pozwala to ograniczyć negatywne skutki regresu przychodów. W przedstawionym sprawozdaniu widać już finalizację transakcji sprzedaży zarówno „nki” jak i Onet.pl. Grupa w ostatnim kwartale zakumulowała spory poziom gotówki, jednakże w najbliższym czasie zostanie ona przeznaczona na spłatę zadłużenia z tytułu obligacji.

Na początek dwa słowa na temat struktury rachunku zysków i strat, w którym pojawiły się nowe pozycje w związku ze sprzedażą „nki” oraz Onet.pl. Po pierwsze wykazane przychody GK TVN uwzględniają właściwie tylko segment telewizyjny. Obrót i wyniki generowane przez „nkę” oraz Onet.pl do momentu sprzedaży zostały wyłączone z głównego rachunku zysków i strat i zostały wykazane w pozycji zysk/strata na działalności zaniechanej. Na poziomie operacyjnym pojawiła się jeszcze jedna pozycja tj. udział w stratach jednostek stowarzyszonych. Pod tą pozycją kryją się wynik wyniki „nki” oraz Onet.pl od momentu sprzedaży do końca 2012. Jak powszechnie wiadomo przy transakcji sprzedaży TVN zostawił sobie mniejszościowe udziały w n/C+ oraz Onet.pl. Udziały w tych podmiotach są teraz wykazywane w inwestycjach długoterminowych, a udział w ich wynikach w kolejnych kwartałach będzie raportowany pod pozycją zysk/strata jednostek stowarzyszonych.

Przychody w zeszłym roku w porównaniu do 2011 spadły o około 8%. Tutaj głównej przyczyny należy doszukiwać się w słabej koniunkturze gospodarczej, która nie pozostaje bez wpływu na rynek reklamowy. Spadają zarówno obroty generowane przez kanały TVN jak i pozostałe działalności. W tym drugim przypadku można to jeszcze jakoś wytłumaczyć jednorazowym zawyżeniem przychodów w 2011 przez sukces kinowy filmu „Listy do M.”, którego producentem był TVN.

Niestety TVN traci również udziały rynkowe. Największy problem jest z głównym kanałem, którego udział w czasie peak-time w przypadku widowni ogólnopolskiej spadł z 18,1% do 16,4% (dane za NAM) oraz w przypadku widowni 16-49 z 18,9% do 16,8%. W przeciwnym kierunku podążają kanały tematyczne, które powoli ale systematycznie zdobywają przychylność widzów, dzięki czemu niwelowany jest odpływ widzów głównego kanału. Zastanawiam się czy zmiana struktury udziałów w rynku telewizyjnym nie jest również przyczyną niższych wpływów z tytułu reklamy. Najwyższe stawki negocjowane są na pewno w czasie peak-time głównego kanału, jak by nie patrzeć takie TVN Style czy TVN Turbo nie będzie na tyle atrakcyjnym medium dla reklamodawców aby zapłacić podobne stawki jak w trakcie programów pokroju „X-Factor” czy „Mam Talent”.

Spadek obrotu znalazł również negatywne odzwierciedlenie w obszarze rentowności. Koszty emisji czy licencji pozostają na względnie stabilnym poziomie, co przy niższych przychodach przyniosło zdecydowanie gorsze rezultaty generowane przez core business niż w 2011. Dodatkowo w 2012 GK TVN przeprowadziła test na utratę wartości segmentu telezakupy. Niestety okazało się, iż trzeba tą pozycję urealnić co dało 26 MPLN pozostałych kosztów operacyjnych. Oczywiście operacja ta miała charakter księgowy bez wpływu na rachunek przepływów pieniężnych.

Zeszłoroczny wynik brutto w zdecydowanie mniejszym stopniu jest obciążony działalnością finansową. Niestety jest to zmiana pozorna. W 2012 aprecjacja PLN znalazła odzwierciedlenie w dodatnich różnicach kursowych (przeszacowanie wartości długu) w wysokości prawie 250 MPLN vs. strata w 2011 305 MPLN. Koszty obsługi zadłużenia pozostają na porównywalnym poziomie 340 MPLN. Analizują finalny wynik warto jeszcze zwrócić uwagę na dodatnią pozycję podatku dochodowego. Z jednej strony jest to wynik rozpoznania aktywa podatkowego powstałego na stracie związanej z zamknięciem transakcji z Grupą Canal+, z drugiej strony tutaj został wykazany wpływ rozliczenia transakcji wymiany udziałów w platformach cyfrowych oraz transakcji sprzedaży Grupy Onet.

W bilansie w porównaniu do końca 2011 mamy sporo zmian. Po pierwsze spadły znacząco wartości niematerialne i prawne, co wynika z sprzedaży „nki” oraz Onet.pl. Co ciekawe pomimo sprzedaży segmentu płatnej telewizji i Internetu, wzrosły ŚT. Tutaj głównego powodu należy doszukiwać się w zakupie siedziby, która wcześniej była wynajmowana. Transakcja została sfinansowana zadłużeniem odsetkowym, stąd po stronie pasywów pojawił się kredyt długoterminowy + cześć krótka płatna w ciągu następnych 12 miesięcy. Tak jak wcześniej już wspomniałem po stronie aktywów pojawiła się również nowa pozycja, inwestycje w jednostki stowarzyszone. Tutaj GK TVN przedstawia posiadane mniejszościowe udział w n/C+ oraz Onet.pl.

Na koniec 2012 GK TVN zaraportowała sporą ilość gotówki, niestety nie została ona wygenerowana na działalności operacyjnej, lecz jest to wynik sprzedaży spółek powiązanych. Zgodnie z zapowiedziami zarządu posiadane środki zostaną przeznaczone na spłatę zadłużenia z tytułu obligacji. W moje ocenie TVN przeznaczy na ten cel około 1 mld PLN, co spowoduje spadek długu do poziomu 2,1 mld PLN. Oczywiście znajdzie to również odzwierciedlenie w redukcji kosztów finansowych, GK TVN powinna teraz płacić około 230 MPLN odsetek.

GK TVN ma ciągle spory problem w obszarze przepływów pieniężnych. Na działalności operacyjnej grupa wygenerowała raptem 325 MPLN nadwyżki. Kwota jest porównywalna z zapłaconymi odsetkami. Ponownie zwracam uwagę, iż bieżąca działalność pozwala tylko na obsługę zadłużenia, wydatki inwestycyjne finansowane są poprzez konsumpcję posiadanych zasobów gotówkowych.

Podsumowując, to był słaby rok w wykonaniu GK TVN. Grupa nie może sobie poradzić z regresem na rynku reklamy. Ostatnie 12 miesięcy to był okres głębokiej restrukturyzacji i sprzedaży aktywów nie bezpośrednio związanych z głównym segmentem. Dało to sporo gotówki, która zostanie przeznaczona na spłatę zadłużenia. Największy problem ciągle widzę w przepływach. Na działalności operacyjnej grupa generuje gotówkę pozwalającą tylko na obsługę długu, trudno tutaj mówić o jakieś nadwyżce przeznaczanej na CAPEX czy dla akcjonariuszy.

Poniżej link do wycen, które wskazują na przewartościowanie. Jedynie metody dochodowe, wskazywałby na potencjał do wzrostu jednakże trzeba pamiętać o jednorazowych i bezgotówkowych operacjach mających znaczny wpływ na zyski. Ich wyłączenie sprowadza wyceny dochodowe w rejony pozostałych metod.

www.stockwatch.pl/gpw/tvn,wiad...
www.attrader.pl/pl/akcje/TVN/n...

>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 2 maja 2013 09:59:21 przy kursie: 8,38 zł
angry3
Kierunek 5 zł ?
Kurs akcji podtrzymany na wyjątkowo wysokiej jak na tę spółkę dywidendzie (0,64 zł) wypłaconej za 2012r (tak naprawdę TVN nie stać było na taką dywidendę - akcja o wartości księgowej ok. 4 zł jest zadłużona na 10,4 zł). W dodatku EBITDA w 2012r obniżyła się z 2,28 do 1,36 zł/pS.
Spółka w latach 2005-2012, generowała średnio EPS=0,6 zł, EBITDApS =1,8 zł i płaci ok. Div=0,36 zł.
A więc, przy obecnym rynku akcja jest przewartościowana.Widać to po zachowaniu rynku tuż po wypłacie tak sutej dywidendy.

trendfollowerpl
0
Wpisów: 97
Wysłane: 8 maja 2013 16:06:55 przy kursie: 8,80 zł
reakcja na opublikowane dzisiaj wyniki pokazuje że inwestorzy cieszą się że spółka straciła mniej niż przewidywali analitycy :)

"This is ten percent luck, twenty percent skill
Fifteen percent concentrated power of will
Five percent pleasure, fifty percent pain
And a hundred percent reason to remember the name!"

Fort Minor
Remember The Name

19r20
0
Wpisów: 497
Wysłane: 23 czerwca 2013 00:31:46 przy kursie: 10,60 zł
a co powiecie na piątkowe notowanie i spadek o 11%?
odbicie od 12 pln niewiarygodnie mocne bez żadnych przesłanek ku temu

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 22 listopada 2014 21:20:12 przy kursie: 15,20 zł
Taaakie wyniki a tutaj od ponad roku zerowe zainteresowanie confused2. Najbliższy opór to 15,52, po pokonaniu następny na 16,01 powinien zostać zdmuchnięty wave.
Edytowany: 22 listopada 2014 21:36

lucznik
5
Wpisów: 241
Wysłane: 1 grudnia 2014 10:16:43 przy kursie: 15,81 zł
Proszę o omówienie wyników finansowych TVN za 3Q2014, pozdrawiam
The Dogs of deal.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 16 grudnia 2014 18:30:12 przy kursie: 16,74 zł
Dzisiaj napiszę po japońsku: Tenkai! wave
Walka o przejęcie TVN rozpoczęta. Wycena BESI na 17,90 to tylko preludium. Dzisiaj kurs spółki pomimo b. słabego rynku zaliczył 3-letniego maxa love4.
Edytowany: 16 grudnia 2014 18:38

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 8 stycznia 2015 08:54:40 przy kursie: 17,60 zł
Wschodząca gwiazda ekranu – analiza techniczna TVN w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/w...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE TVN
  • Michał Sołowow oraz konsorcjum Grupy WP złożyli oferty na zakup TVN
    Michał Sołowow oraz konsorcjum Grupy WP złożyli oferty na zakup TVN

Złożono dwie oferty kupna telewizji TVN: pierwsza z nich wpłynęła od biznesmena Michała Sołowowa, druga od holdingu Wirtualna Polska w konsorcjum z innym podmiotem, który może być powiązany z Rafałem Brzoską - właścicielem InPostu, podało Radio Zet, powołując się na nieoficjalne ustalenia.

20 21 22 23

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,542 sek.

vdronpvn
khagdtha
losgjpiy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lwryccfv
dntknyfb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat