PARTNER SERWISU
xmywkubq
74 75 76 77 78
rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 18 maja 2013 11:16:42 przy kursie: 1,73 zł
Otóż to, od samego początku zwracałem uwagę na problem polityki zwrotów, stosowaną przez największe sieci. W kontekście średnio dopracowanego i kapitałochłonnego produktu może to być niestety kluczowe dla powodzenia projektu. Mam znajomą - pisarka z zamiłowania. Wydała książkę i bardzo ucieszyła się na wieść że Empik weźmie na półkę nakład 2000 egz. Problem pojawił się, gdy po jakimś czasie 80% z nich wróciło do niej z powrotem. Prezes powiedział jasno - do klienta końcowego trafiło ok 500 tyś gier, ale nie wiem czy wszyscy akcjonariusze dobrze to odnotowali. Choć patrząc po kursie część na pewno zrozumiała.

Wątek obserwuję raczej hobbystycznie, ale widzę że większość wyznawców CI, która przy kursie ok 22 PLN głosiła, iż już za chwilkę, już za momencik, to już będzie mega czad, odpał i "kierunek niebo" ... teraz (kiedy kurs stoczył się o łądne kilkadziesiąt %) albo zniknęła z forum albo zamilkła i nie zabiera już głosu. Ani dziękuję, ani przepraszam. Życie wave

bryndzal
0
Wpisów: 58
Wysłane: 18 maja 2013 13:41:41 przy kursie: 1,73 zł
Obiektywnie to dopiero raport za II kwartał pokaże jak spółka sobie radzi. Zobaczymy jak cash flow, co z obligami, jak sprzedaż kolejnych egzemplarzy(osobiście liczę na kolejny skok bo wynik blisko 500 tys. kopii robi wrażenie, a kasa z tego dopiero w CIA w II kwartale). Reszta to gdybanie i mieszanie herbatyAngel

ratyn
0
Wpisów: 134
Wysłane: 20 maja 2013 09:01:51 przy kursie: 1,75 zł

kliknij, aby powiększyć

ciekawostka z parkiet.com, wskazują, że gorąco przy 17 zł i kto wie, może popyt zaatakuje faktycznie

gwozdek001
0
Wpisów: 20
Wysłane: 20 maja 2013 19:24:40 przy kursie: 1,75 zł
Na zwroty Snipera firma ma odłożone rezerwy. Chyba liczyli się z tym, że te zwroty będą. ;-)
Jeśli chodzi o finansowanie kolejnych produkcji - nie wydaje mi się, żeby to był problem dla spółki. W czerwcu będzie E3 i prezentacja dwóch tytułów (ma być gameplay): Alien Rage i Lord of the Fallen. Premiera Alien Rage - sierpień tego roku. Zapowiada się (tak wiem, że to tylko zapowiedzi) fajny, surowy, oldschoolowy shooter.
Gra ma kilka atutów:
- niezbyt droga w produkcji (na ile się orientuję, ok. 2-2,5 mln);
- cyfrowa dystrybucja;
- silnik, który firma (i gracze) zna, więc nie powinno być takich niedociągnięć jak przy Cryengine;
- ma szanse na odniesienie sukcesu (zajawka jest całkiem, całkiem, zapowiedzi też budzą nadzieję).
Trzy ostatnie plusy wymieniam z pozycji gracza (komputera, nie giełdowego ;-) ).

To, plus dochody ze sprzedaży Snipera, powinno chyba wystarczyć na utrzymanie studia w ruchu i doprowadzenie do premiery kolejnych dwóch tytułów zapowiadanych na 2014. A przynajmniej Enemy Fronta (bliższa premiera).

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 20 maja 2013 20:28:32 przy kursie: 1,75 zł
@gwozdek001
obydwie te gry zapowiadają się jako bardzo lowcostowe strzelanki w stylu dawnych produkcji CIA (właściwie jedna jako prosta strzelanka druga jako jakiś crpg) . Obawiam się że ich wpływ na bieżącą sytuację firmy będzie znikomy.

no i banany przeciwko kaktusom że przynajmniej 2-3 razy gre przełożą, jeśli tylko będzie choć trochę skomplikowana. Jako gracz - powiedz mi ile gier CIA kupiłeś w życiu? (I w tym momencie u wiekszości przychodzi otrzeźwienie i kończy się eldorado naiwnych życzeń).
Cytat:
silnik, który firma (i gracze) zna, więc nie powinno być takich niedociągnięć jak przy Cryengine;
Wiesz jak stary jest to engine?

Dochody masz w analizie parę postów wyżej w poście anty_teresy z 12 maja - wg mnie wynika z tego że firma nie podoła bez emisji akcji albo nowych serii obligacji.
rybeusz napisał(a):

Wątek obserwuję raczej hobbystycznie, ale widzę że większość wyznawców CI, która przy kursie ok 22 PLN głosiła, iż już za chwilkę, już za momencik, to już będzie mega czad, odpał i "kierunek niebo" ... teraz (kiedy kurs stoczył się o łądne kilkadziesiąt %) albo zniknęła z forum albo zamilkła i nie zabiera już głosu. Ani dziękuję, ani przepraszam. Życie wave

ano, ale już widać nowych wyznawców.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 20 maja 2013 20:39

del-15122020
5
Wpisów: 111
Wysłane: 20 maja 2013 21:29:37 przy kursie: 1,75 zł
gwozdek001 napisał(a):
Premiera Alien Rage - sierpień tego roku. Zapowiada się (tak wiem, że to tylko zapowiedzi) fajny, surowy, oldschoolowy shooter.
Gra ma kilka atutów:
-

Pomyliłeś się tylko 4-5 krotnie binky

www.parkiet.com/artykul/131845...

Jordan
5
Wpisów: 166
Wysłane: 20 maja 2013 21:48:55 przy kursie: 1,75 zł
Alien Rage ma być "początkowo" tylko na PC, a muszą sprzedać 250 tys. sztuk żeby się zwróciły koszty, więc możliwe że będą odpisy jak w przypadku Dogfight. W Enemy Front też nie upatruje sukcesu, ale spółka przetrzyma ciężki okres. Hitem może okazać się Lords of the Fallen, ale na to poczekamy.
Prezes spraprał PR spółki i ciężko będzie do odbudować. Mimo wszystko uważam, że dołek jest blisko.
A Ty Scarry co myślisz? Bankructwo?

ratyn
0
Wysłane: 20 maja 2013 22:08:31 przy kursie: 1,75 zł
gwozdek001 napisał(a):
Na zwroty Snipera firma ma odłożone rezerwy. Chyba liczyli się z tym, że te zwroty będą. ;-)
Jeśli chodzi o finansowanie kolejnych produkcji - nie wydaje mi się, żeby to był problem dla spółki. W czerwcu będzie E3 i prezentacja dwóch tytułów (ma być gameplay): Alien Rage i Lord of the Fallen. Premiera Alien Rage - sierpień tego roku. Zapowiada się (tak wiem, że to tylko zapowiedzi) fajny, surowy, oldschoolowy shooter.
Gra ma kilka atutów:
- cyfrowa dystrybucja;
- silnik, który firma (i gracze) zna, więc nie powinno być takich niedociągnięć jak przy Cryengine;
- ma szanse na odniesienie sukcesu (zajawka jest całkiem, całkiem, zapowiedzi też budzą nadzieję).
Trzy ostatnie plusy wymieniam z pozycji gracza (komputera, nie giełdowego ;-) ).

To, plus dochody ze sprzedaży Snipera, powinno chyba wystarczyć na utrzymanie studia w ruchu i doprowadzenie do premiery kolejnych dwóch tytułów zapowiadanych na 2014. A przynajmniej Enemy Fronta (bliższa premiera).

Technicznie i fundamentalnie to wygląda oki, a przy CIA przy 17 zł jest tanie jak barszcz. Prawdziwy test tej firmy to wykup obligacji, ale skoro cash flow za II kwartał ma być konkret to raczej spadną na cztery łapy.

Scarry
193
Wysłane: 20 maja 2013 23:23:56 przy kursie: 1,75 zł
Cytat:
Technicznie i fundamentalnie to wygląda oki, a przy CIA przy 17 zł jest tanie jak barszcz.

nie pisz słów których znaczenia nie rozumiesz. A ordynarne naganianie to nie na tym forum.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 maja 2013 23:59:03 przy kursie: 1,75 zł
Jordan napisał(a):

Co prawda nie jestem Scarrym,ale może coś pokażę.
W bilansie na koniec kwartału mamy w pasywach:
21M obligi do czerwca
2,7M podatek
19M zobowiązania handlowe, czyli za tłoczenie, promocję, licencje itd
12,7 zobowiązania z negatywnej wyceny derywatów.

Wydaje się, że to wszystko przypadnie na ten kwartał. Czyli razem:55M
Tyle trzeba wygenerować gotówki.( w kasie jest 18, ale to już część spływów z SGW, bo razem z należnościami da wykazane przychody)
Przy 66PLN wpływów za kopię, dostaniemy 840 tys opłaconej sprzedaży do końca czerwca. Nawet ciutek wcześniej, bo sklepy mają także pewnie odroczony termin. Jeśli po 7 tygodniach mamy prawie 500, dajmy na to 450, to na kolejne 6 przypada około 400 tys kopii. Może być na styk. Oczywiście płatności za tłoczenie itp pewnie można lekko przeterminować i spółka da radę to przetrwać, ale terminy wyglądają na lekko napięte. Dopiero kolejna gotówka pozwoli na pisanie kolejnych tytułów.

Scarry
193
Wysłane: 21 maja 2013 07:49:04 przy kursie: 1,75 zł
Jordan napisał(a):
Alien Rage ma być "początkowo" tylko na PC, a muszą sprzedać 250 tys. sztuk żeby się zwróciły koszty, więc możliwe że będą odpisy jak w przypadku Dogfight. W Enemy Front też nie upatruje sukcesu, ale spółka przetrzyma ciężki okres. Hitem może okazać się Lords of the Fallen, ale na to poczekamy.
Prezes spraprał PR spółki i ciężko będzie do odbudować. Mimo wszystko uważam, że dołek jest blisko.

powiem tak - CIA było doskonale wymyśloną fabryką małych i średnich produkcji software. Zdarzyło im się przekleństwo - Sniper 1, który trafił w chwilowe gusta i zapotrzebowania graczy, mimo że był dość mierną grą z miernym multiplayerem. Firma zachłysnęła się nim i uparła na nim awansować do wyższej ligi pisania gier AAA. Wg mnie o co najmniej pare lat za wcześniej.

Sniper 2 był wg mnie skazany na porażkę bo - powiela zgrane schematy, wygląda brzydko, ma fatalny multiplayer no i był robiony tyle lat że wszystkim się przejadł dawno. Przez 3 lata mocno zmieniły się trendy w grach komputerowych, a CIA jest ciągle taka "so 2008"

Teraz czym szybciej wrócą do pisania paru małych/średnich gier co roku tym lepiej dla CIA. Tylko że zimny prysznic może oznaczać (co wyliczył wyżej anty_teresa) chwilowe problemy z wypłacalnością, ale nie wierzę że firma zbankrutuje czy prezes się ewakuuje. CIA ma potencjał na przetrwanie, doświadczony zespół i umie poruszać się w świecie finansów. Więc (korzystając np z wzorów swoich przyjaciół z IDMSA) w najgorszym razie uratuje się emisją akcji czy nowymi obligacjami.

Tylko gdzie tu zysk dla akcjonariuszy? Dywidenda? W najbliższych 5 latach nie widzę szans. Nagły wzrost wartości? Pod co? Wszelkie udane produkcje będą ratowały bieżącą płynność tak długo jak firma nie ustabilizuje się i zapomni o marzeniach o polskim Steve Jobsie.
Edytowany: 21 maja 2013 07:51

bryndzal
0
Wpisów: 58
Wysłane: 21 maja 2013 16:44:21 przy kursie: 1,77 zł
ja czekam na raport za drugi kwartał, tam wyjdzie kwestia obligacji i płatności za co najmniej 500 tyś . kopii Snajpera 2 (a do tego czasu pewno więcej sprzedadzą). I wtedy dopiero zobaczymy czy CIA ma paliwo na wzrost czy nastanie męczący boczniak.

Scarry
193
Wysłane: 21 maja 2013 16:50:40 przy kursie: 1,77 zł
@bryndzal
Przecież antyteresa dokładnie podał Ci liczbę na tacy, ile kopii trzeba sprzedać żeby obsłużyć zadłużenie - minimum ok. 0,9 mln sztuk gry. Sprzedać a nie dostarczyć do sprzedania. To jest minimum bez którego firma wpada w finansowe kłopoty.
Edytowany: 21 maja 2013 16:54

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 21 maja 2013 19:50:54 przy kursie: 1,77 zł
Za tydzień - 28 maja - jest termin wykupu obligacji na 15,5mln. 26 czerwca trzeba wykupić za 6mln.

Wspomniane przez anty_teresę 12,7mln to zobowiązania z faktoringu odwrotnego na 11,4mln [termin spłaty przypada na 31 lipca] oraz wycena kontraktów forward [terminy zakończenia rozłożone w czasie, pierwszy przypada 27 maja].

Czyli w przyszłym tygodniu spółka musi zapłacić przynajmniej ok. 16mln zł [obligacje i pierwsza transza forward].

Całkiem możliwe, że te obligacje zwyczajnie zrolują już teraz albo bardziej sensownym wydaje się spłata, odczekanie jakiegoś czasu i emisja nowych serii.

Kluczowym momentem wg mnie będzie premiera nowego FPSa: Enemy Front. Po komunikatach widać, że tam idą znane nazwiska i co się z tym wiąże: forsa. Zatem jeśli ta gra nie wypali to spółka będzie miała potężne problemy.

gwozdek001
0
Wpisów: 20
Wysłane: 23 maja 2013 00:26:57 przy kursie: 1,82 zł
Budżet AR - faktycznie - nie zauważyłem, że czytałem 2,5 mln, ale euro ;-)

@scarry: Piszesz, że CI powinno wrócić do małych/średnich gier. Taki właśnie jest Alien Rage.
Na tyle, na ile przeglądałem to co robili przez ostatnie dwa lata, to dwa małe/średnie tytuły (Dogfight i Alien Rage) i trzy próby zrobienia czegoś dużego (SGW2, EF, LotF).

Tak, wiem jak stary jest silnik na którym jest robiony AR. Wiem też, jak duże ma możliwości - nawet biorąc pod uwagę postęp, jaki się dokonał od czasów jego premiery.
Acha. Jeśli chodzi o gry od CI, które kupiłem ;-)
Oba snajpery i terrorist takedown. Chyba coś jeszcze, ale nie mogę sobie przypomnieć. ;-)

I nie jestem żadnym nowym wyznawcą. :D Mam po prostu sympatię do tej firmy. Taki chłopiec do bicia, któremu zaczęło się w końcu udawać.

Janus Corvinus
0
Wpisów: 171
Wysłane: 24 maja 2013 16:33:27 przy kursie: 1,77 zł
Wywiad z Tomaszem Gopem o Lords of the Fallen. To może być pierwsza dobra gra wyprodukowana przez CI, o ile CI nie zbankrutuje.

Edytowany: 24 maja 2013 18:33

Scarry
193
Wysłane: 24 maja 2013 17:09:45 przy kursie: 1,77 zł
@Janus Corvinus
wiesz co, ale wrzuć sobie frazę "Lords of the Fallen" w wyszukiwarkę Youtube i popatrz jakim zainteresowaniem cieszą się zajawki, trailery i informacje o grze. Podpowiadam - okrutnie znikomym.

Więc CIA będzie musiało odwalić ogromną robotę marketingową w celu stworzenia nowej marki gry, zainteresowania nią graczy itd.... spoko, tyle że za co ?
Edytowany: 24 maja 2013 17:10

Janus Corvinus
0
Wpisów: 171
Wysłane: 24 maja 2013 23:55:04 przy kursie: 1,77 zł
Bezsensowny argument, zważywszy, że o grze wiedzą właściwie tylko polscy gracze, bo gra wyjdzie najwcześniej za rok a jej kampania marketingowa się jeszcze nie zaczęła i nie pokazano nawet sekundy rozgrywki, ba, nawet jednego obrazka z gry. Więc niby co miałoby się cieszyć popularnością jak nic jeszcze nie ma?

Scarry
193
Wysłane: 25 maja 2013 01:39:18 przy kursie: 1,77 zł
Bezsensowny argument, zważywszy na to że słyszeli o niej tak samo polscy jak zachodni gracze, www.gameinformer.com/b/news/ar...
Edytowany: 25 maja 2013 01:41

ratyn
0
Wysłane: 25 maja 2013 20:41:30 przy kursie: 1,77 zł
Dla TFI i OFE ważne jest, że jedne produkcje zastąpią inne. W tym świetle po Snajperze 2 można liczyć na ciekawy Lords of the fallen i to jest korzystne w postrzeganiu CIA.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CIGAMES

74 75 76 77 78

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,256 sek.

lpjgpgik
wljczeez
aggvdiho
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aawpqmnv
ticslilb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat