PARTNER SERWISU
crfxfubt
16 17 18 19 20
dadek
0
Wpisów: 190
Wysłane: 11 kwietnia 2013 18:58:44 przy kursie: 6,34 zł
Są informacje z walnego: www.bankier.pl/wiadomosc/TPSA-...
W sumie wszystko wg zapowiedzi.
Po wczorajszym poście tak sobie myślałem jak można pięknie zubożyć potężną spółkę poprzez moim zdaniem złe zarządzanie.
Żalenie się, że wzrosła konkurencja i ludzie przeszli na telefonię komórkową może być piękną wymówką. Jednak gdy ma się tak potężną infrastrukturę (biorę pod uwagę np. ilość miedzi, która znajduje się w ziemii może z TP-sy zrobić drugiego potentata miedziowego Anxious ) i się z niej nie potrafi korzystać do walki z konkurencją to jest porażka.
Weźmy pod uwagę takiego play-a czy netię - jakoś dawali radę coś rozbudowywać i tworzyć wartość firmy powiedzmy, że od zera :)
W TP jeszcze w zeszłym roku internet kosztował majątek w porównaniu z konkurencją, która dawała defacto jeszcze lepsze łacza. O stałym adresie IP można było pomażyć w normalnej cenie - zostawał dsl za 200 zł (w netii 6 Mb + stały adres był to koszt bodajże 60 zł).
Chcąc podpiąć się do sieci TP dostawało się zazwyczaj odpowiedź odmowną - nie opłaca się ciągnąć kabla ze studzienki do budynku (netii się opłacało - znam przynajmniej kilka takich przykładów). Z drugiej strony jeżeli nie opłaca mi się budować nowych łącz to przecież mogę je kupić gotowe za niewielką cenę (tak jaknp Aster wykupywał lokalne firmy dostarczające internet a później Astera wykupiło UPC). W TP jednak olewka.
Widać, że firma za bardzo liczyła na swoją pozycję rynkową i się na tym przejechała. Teraz próbuje coś robić i strasznie narzeka, że jest źle i trzeba walczyć z konkurencją. A prawda jest taka, że sami pozwolili konkurencji tak urosnąć nie reagując w odpowiednim momencie na zmieniającą sie sytuację rynkową.

kelt
0
Wpisów: 16
Wysłane: 4 maja 2013 17:13:34 przy kursie: 7,43 zł
trochę zapomniana spółka na forum StockWatch, a mamy ładne wybicie za sobą w minionym tygodniu, naruszenie linii oporu i prawdopodobną zmianę trendu krótkoterminowego ? więc warto się przyglądnąć lepiej..

aktualne kreski :
nie wiem jak się tutaj skaluje wykres, więc pewnie znowu będzie ogromny
(jak ktoś wie, to poproszę o wskazówki)

http://i.imgur.com/sqpgyKv.png

kliknij, aby powiększyć

Kod:
mod: po prawej od ikonki umieszczania obrazków jest inna - obrazek powiększony

Edytowany: 4 maja 2013 17:38

Gimzonin
0
Wpisów: 1
Wysłane: 4 maja 2013 17:30:02 przy kursie: 7,43 zł
a co sądzicie o nowej karcie sim nju

lucznik
5
Wpisów: 241
Wysłane: 14 maja 2013 15:27:43 przy kursie: 8,00 zł
Witam
Proszę o podsumowanie wyników za I kwartał 2013 spółki TPSA
pozdrawiam
The Dogs of deal.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 28 maja 2013 19:06:47 przy kursie: 7,99 zł
Omówienie wyników kwartalnych za q1’2013 dla GK TP SA.

Ta firma to niewdzięczny temat dla omówień.
A inwestowanie w nią na bazie niedowartościowania (choćby pokazywanego przez nasz automat: www.stockwatch.pl/gpw/tpsa,wyk... ) to dla mnie rodzaj arbitrażu.

Arbitrażu, bowiem w jego przypadku okno nieefektywności może domknąć się z każdej strony. Czyli od dołu, ale również od góry.

Głównym motorem powodzenia każdej firmy, warunkiem na pewno niewystarczającym, ale w długim terminie koniecznym, jest sukces na polu sprzedaży. Tutaj sprzedaż długoterminowo słabnie. Słabnie nieubłaganie. W poprzednich tekstach kwestia ta była wielokrotnie opisywana, więc nie ma sensu rozwodzić się nad nią ponownie. Koń, jaki jest każdy widzi.

kliknij, aby powiększyć

(*) TTM – trailing twelve months – krocząca suma 12-tomiesięczna.

Reakcja zarządu jest prawidłowa, czyli stara się on stosownie do sytuacji redukować koszty. Stara się, co nie znaczy, że odnosi druzgocące sukcesy. Koszty biznesu maleją, ale wolniej, niż wymagałby tego spadek sprzedaży.

kliknij, aby powiększyć

(*) TTM – trailing twelve months – krocząca suma 12-tomiesięczna.

W efekcie mamy kurczący się, niczym alpejski lodowiec, biznes, który niestety generuje również coraz mniejszy strumień zysków. Efektywność relatywna jest tu marnym pocieszeniem. Ta zresztą też słabnie.

Ostatni kwartał jest prostą kontynuacją powyższych trendów. Sprzedaż, a owszem, spadła w relacji q1/q1 o -7%. A koszty mniej, bo o niecałe- 3%.I to by było na tyle…

Wygląda na to, że firma szuka pomysłu na „złoty strzał”, który odwróci tę długoletnią passę.
Taką próbą wydaje mi się wprowadzenie nowej marki - Nju mobile?

Cóż, prywatnie uważam, że Tepsa „od zawsze” miała fajne reklamy. Ale co z tego?
Competitive edge tego produktu dostrzegam w umowach bez zobowiązań terminowych. To powrót do klasycznych relacji klient-dostawca. Pytanie tylko, co ze sprzętem? Wiadomo, że „uwiązanie” klienta ma zapewnić operatorom zwrot wydatków na sprzęt. Wydaje mi się, że pomysł jest próbą zmiany kształtu polskiego rynku w kierunku takiego, jaki funkcjonuje w Europie Zachodniej. Gdzie częściej, niż u nas, klienci nabywają sprzęt niezależnie od operatora. Problem w tym, czy to się u nas sprawdzi. Dysproporcje w zarobkach wciąż czynią z nas wielbicieli ofert „za złotówkę”.
Tajemnica sukcesu tkwi w tym, jak bardzo pomysł został poparty analizą zachowań klientów Orange, a na ile jest mechanicznym transferem mało użytecznego „know-how” spółki-matki.
A może to po prostu zaskoczy i okaże się wizjonerskie?

W historii zdarzały się błyskotliwe powroty na szczyt: Apple, IBM, Starbucks. Zauważmy jednak, że to są tzw. centrale. Firmy, które żyją, pracują i zarabiają dla siebie. To raczej one budują biznesowe księstwa i księstewka i królestwa. Tepsa jest w tym kontekście przedmiotem, nie podmiotem.

Bycie częścią międzynarodowego koncernu często wiele rzeczy ułatwia. Kosztuje royalties, licencje itp. itd., ale zapewnia globalny know-how. Ten - transferowany w odpowiednim czasie i dostosowany do miejscowych gustów, potrzeb, zwyczajów (nawet McDonald’s różnicuje geograficznie swoją ofertę) - bywa kluczem do dominacji na lokalnym rynku.
Ale tutaj tego akurat nie widać. Przyciskanie Zarządu, aby ciął koszty, to moim zdaniem dużo za mało.

>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

lucznik
5
Wpisów: 241
Wysłane: 6 sierpnia 2013 14:15:20 przy kursie: 7,64 zł
Witam
proszę o posumowanie wyników za II kwartał 2013 spółki TPSA
pozdrawiam
The Dogs of deal.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 7 sierpnia 2013 18:32:19 przy kursie: 7,55 zł
Omówienie wyników za 1-sze półrocze dla GK TP SA.

W okolicach XIX wieku ukuto lakoniczny opis związków zawodowych. Brzmiał on - „więcej”. Gdybym miał opisać Tepsę jednym słowem sparafrazowałbym go.

„Mniej”.

Wyniki 2-go kwartału wykazują niewzruszone przywiązanie do tego trendu. W stosunku do poprzedniego kwartału jest wprawdzie lepiej, ale jest to pozytywny efekt sezonowości, który w dodatku objawił się wyjątkowo słabo:

kliknij, aby powiększyć

Znacznie bardziej znamienny jest obraz, który prezentowaliśmy ostatnio:

kliknij, aby powiększyć

Wyraźną wskazówką, że biznes telekomunikacyjny staje się coraz trudniejszy jest komplikowanie się możliwości jego analizy. Czytamy, że…

Cytat:
Ze względu na rosnące różnice metodologiczne danych prezentowanych przez operatorów, np. odmienny sposób definiowania aktywnej przedpłaconej karty SIM, czy też odmienne sposoby rozpoznawania przychodów i kosztów za sprzedaż ratalną terminali, coraz trudniejsze staje się ich miarodajne pozycjonowanie względem siebie. /pokreślenie moje/

Jest to typowe zaklinanie rzeczywistości, a może raczej unikanie przez uczestników rynku prostych odpowiedzi na pytanie „jak się Wam wiedzie”. Odpowiedź bowiem nie zabrzmi już „świetnie, rośniemy, jak na drożdżach”. Będzie to raczej: "Jest ciężko. Skończyły się proste rezerwy wzrostu." Bardziej wymyślne również.

Ostatnio zastanawiałem się nad rozwojem marki 'nju mobile'. Otóż okazuje się, że było dobrze. W przeciągu dwóch miesięcy pozyskano 80 tysięcy użytkowników. Niepewność jednak pozostaje. Przyczyną tego stanu rzeczy jest fakt, że w moim odbiorze kampania oparła się po części na nielojalności; vide: sugestia, aby zajrzeć czasem na nieznany ląd, bo tam może być lepiej. Niby racja, ale ciekaw jestem, co zrobi firma, gdy inny operator zaproponuje ląd, na którym jest jeszcze lepiej. W tym kontekście dostrzegam też pewną niesymetryczność w postrzeganiu działań swoich i konkurentów. Czytamy:

Cytat:
Zagregowany wskaźnik ARPU w 1 półroczu 2013r. wyniósł 35,5 zł i był niższy o 11,3% od poziomu osiągniętego w analogiczny okresie w 2012r. Spadek wynikał przede wszystkim z regulowanej obniżki stawek MTR za połączenia i SMS, oraz z rynkowej presji cenowej, podsycanej agresywnymi ofertami konkurentów. /podkreślenie moje/

A jednocześnie:
Cytat:
Nju.mobile składa się z jednej taryfy post-paid, bez subsydiowanych telefonów (postpaid) z nowatorskim mechanizmem taryfikacyjnym, oraz jedna taryfa prepaid, oparta o jeden, prosty cennik. Kluczowymi wyróżnikami oferty są niskie ceny, brak limitu rozmów i SMS, oraz kontrola kosztów, przejrzystość i prostota oferty „bez haczyków”, a także możliwość szybkiej rezygnacji z usług, nawet w ofercie abonamentowej. / podkreślenie moje/

Obawiam się, że w branży trudno będzie wygenerować jakąś nowatorską customer value, operatorzy są więc skazani na wojnę cenową i wzajemne kopiowanie się w przelewaniu z pustego w próżne, a więc ofertach triple (i więcej) play, pre-/post-paid, dodatkowych minut, sms’ów czy megabajtów. Nasuwają mi się skojarzenia z value trap, z którego ucieczką może być jedynie jakiś genialny i wizjonerski pomysł w rodzaju iTunes.

Na razie: spadają przychody, spadają zyski. Pewnym optymistycznym akcentem może być to, że linia finansowa oscyluje wokół -500m złotych z lekką tendencją zniżkową. I właśnie zawróciła w dół. Jeśli firma będzie trzymać w ryzach zadłużenie, wynik może być w ten sposób nieco odciążany.

Uwagę zwraca pozornie niezły cash flow. W rzeczywistości tak nie jest. Porównujemy go bowiem do roku 2012, kiedy to wykorzystano rezerwy zawiązane w związku ze sporem z DPTG. W dłuższej perspektywie cash flow wygląda słabo. I podobne do sprzedaży znajduje się pod presją. Firma znacząco zeszła poniżej 2mld złotych za półrocze:

kliknij, aby powiększyć

Ostatnio wspominałem, że „arbitrażowe” okno może się tu zamknąć zarówno z dołu, jak i z góry. Niektórzy znów/nadal twierdzą, że jest tanio. Spójrzmy więc jeszcze raz na przedstawiony powyżej wykres sprzedaży. Co takiego, o czym wiemy, miałoby go odwrócić?

Na giełdzie jest kilkaset spółek, a >> więcej analiz ich najnowszych raportów finansowych jest tutaj<<.
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 7 sierpnia 2013 21:34:02 przy kursie: 7,55 zł
Dodam do tego, że po 13 latach w Orange (primo voto Idea GSM), przeniosłem cztery numery do Play'a. I przeniosę jeszcze dwa. Powód? Może nawet nie to, że Orange jest tak strasznie niekonkurencyjny cenowo. Ale ma przy okazji dużo niższą jakosć usług, a rwanie usług czy niemożność wysłania SMSa w centrum dużego miasta, to czysty skandal. Lub zanikanie połączenia danych.
Do tego praktyki tej firmy są dość żałosne: dojenie klienta aż krew leci. Np. miałem prawo do zniżek, ale o nich nie wiedziałem. A jak raz spóźniłem przelew o 1 dzień, to dostałem notę odsetkową na 32 grosze i wezwanie do zapłaty z groźbą odcięcia numerów. Słaaaabe, ale pokazuje jak duże ma spółka ciśnienie na wynik. Niestety, wydaje się że jest w trakcie vicious cycle, czyli będzie tylko gorzej.

del-20140106
0
Wpisów: 84
Wysłane: 14 sierpnia 2013 16:23:28 przy kursie: 7,14 zł
Uważam ,że ostatni post powinien zostać usunięty z tego względu ,że jest to reklama telefonii komórkowej - tak samo ja mogę Panu napisać ,że operator Heyah jest znacznie jeszcze lepszy od Play ,a Play ma beznadziejny zasięg i tego ukryć się nie da ,ale czy mu tu "gadu gadu" o telefonach i krypto - reklamie czy o giełdzie mamy rozmawiać ?

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 14 sierpnia 2013 16:42:42 przy kursie: 7,14 zł
Ale czy WD kłamie, że zmienił operatora? Przecież to jest fakt, więc w czym jest problem?!

Jak to jest, że w innych krajach, jak chcę napisać, że kupiłem sobie telefon w Vodafone, puszkę Coca Coli i mercedesa, to piszę Vodafone, Coca Cola, mercedes. U nas: "znany operator telefonii", "znany producent napojów gazowanych", "znany producent samochodów". Bo reklama. Chyba dajemy się jednak zwariować?

Poza tym my tu nie rozmawiamy o giełdzie, tylko o konkretnej spółce. Znanym operatorze telefonii komórkowej i stacjonarnej, który ma konkurentów: "znanego operatora telefonii stacjonarnej i komórkowej", "znanego operatora telefonii komórkowej" oraz "znanego operatora telefonii komórkowej". I jeszcze kilku wirtualnych. Wymienić? Proszę: "Zanany wirtualny operator telefonii komórkowej", "znany...".

Trochę chore, prawda?

del-20140106
0
Wpisów: 84
Wysłane: 14 sierpnia 2013 16:49:19 przy kursie: 7,14 zł
Nie wiem nie mnie to oceniać bo ja jestem zwykły szary człowiek,ale jak tak traktujemy sprawę i post nie zostanie usunięty to mogę zgłosić to do T- Mobile, Plus GSM i operatora który dzierżawi łącza od T-Mobile jakim jest Heyah. Nie mnie to oceniać czy tu pojawiła się reklama operatora PLAY czy nie i zachęcania do tego operatora na rzecz innego. W razie czego zajmą się tym ich prawnicy. Przynajmniej tak mi się wydaje i wyjaśnią kwestie czy wszystko jest jak należy...

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 14 sierpnia 2013 16:55:57 przy kursie: 7,14 zł
EDIT: "tak traktujemy sprawę", to znaczy jak? Że ja Cię pytam o logikę tych zarzutów, a Ty mnie straszysz prawnikiem?

To jednak jest chory kraj. A przekonywali mnie dopiero co, że jest fajnie.
A na siebie też doniesiesz?

Edytowany: 14 sierpnia 2013 17:01

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 14 sierpnia 2013 17:10:58 przy kursie: 7,14 zł
mnich napisał(a):
Uważam ,że ostatni post powinien zostać usunięty z tego względu ,że jest to reklama telefonii komórkowej - tak samo ja mogę Panu napisać ,że operator Heyah jest znacznie jeszcze lepszy od Play ,a Play ma beznadziejny zasięg i tego ukryć się nie da ,ale czy mu tu "gadu gadu" o telefonach i krypto - reklamie czy o giełdzie mamy rozmawiać ?

Ale dlaczego powinien zostać usunięty? Jeśli nawet byłaby to reklama(A z pewnością nie taki był zamiar tej wypowiedzi), to co? Czy są jakieś ograniczenia prawne co do marketingu szeptanego?
I co wedle Ciebie po powiadomieniu mieliby zrobić prawnicy konkurencji, bo to jest już naprawdę ciekawe?

WatchDog
50
Wysłane: 14 sierpnia 2013 17:21:34 przy kursie: 7,14 zł
mnich napisał(a):

To może małe oświadczenie:
nie jestem związany ze spółką Play GSM ani z żadnym z jej pracowników, niskiego czy wysokiego szczebla. Nie pracuję na zlecenie w/w firmy w żadnym zakresie, nie świadczę usług, w szczególności promocyjnych czy marketingowych. Moja decyzja i opinia, które przedstawiłem, były oparte na rachunku ekonomicznym, a ich przytoczenie było nawiązaniem do trendu na rynku usług telefonii komórkowej, który m.in. widać w wynikach TPSA. Ma to przełożenie na wartość dochodową spółki i na jej wycenę, opartą m.in. na liczbie klientów i ARPU.

Zapraszam zatem panów prawników do przedstawienia ew. roszczeń.
Edytowany: 14 sierpnia 2013 17:22

jankov
0
Wpisów: 8
Wysłane: 15 sierpnia 2013 15:38:37 przy kursie: 7,14 zł
WatchDog napisał(a):
A jak raz spóźniłem przelew o 1 dzień, to dostałem notę odsetkową na 32 grosze i wezwanie do zapłaty z groźbą odcięcia numerów.

Podkoloryzowałeś, czy serio wychodzą takie jaja? Bo jeżeli serio, to gruba przesada. Np. mój ISP, kiedy zapomniałem uregulować rachunku za internet, 2 tygodnie po terminie grzecznie przypomniał mi o tej konieczności SMS-em i podał datę odcięcia dostępu. I to się ceni (bez odsetek oczywiście).

WatchDog
50
Wysłane: 15 sierpnia 2013 22:27:54 przy kursie: 7,14 zł
Serio, mogę wrzucić skany. Dwa razy się spóźniłem i dwa razy dostałem po łapach. Łącznie z SMSami o dość niegrzecznej treści. A rachunki miałem koło 500 zł miesięcznie, bo moje babsztyle dużo gadają blah5

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 sierpnia 2013 22:35:11 przy kursie: 7,14 zł
Z pewnością nie więcej niż moja thumbright
Kiedyś w czasach Tele2 był taki pakiet, że można było dzwonić do bólu. Po pewnym czasie wprowadzili nam ograniczenie do 10.000 minut miesięcznie confused2

Sorki za offtopa, ale nie mogłem się powstrzymać :)

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 15 sierpnia 2013 23:59:47 przy kursie: 7,14 zł
U pewnego "nowego operatora" można dzwonić do bólu za 29 zł, smsy do bólu za dodatkowe 9 zł...
i już nie ma problemu z wysokim rachunkiem wave

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 16 sierpnia 2013 01:15:04 przy kursie: 7,14 zł
anty_teresa napisał(a):
Z pewnością nie więcej niż moja thumbright
Kiedyś w czasach Tele2 był taki pakiet, że można było dzwonić do bólu. Po pewnym czasie wprowadzili nam ograniczenie do 10.000 minut miesięcznie confused2

Sorki za offtopa, ale nie mogłem się powstrzymać :)

Not talking a mi ciągle mówią, że dużo gadamlove4

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 26 września 2013 08:11:02 przy kursie: 8,34 zł
Pora na łatanie dziur – analiza techniczna TPSA w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE Orangepl

16 17 18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,453 sek.

jzwysjic
zdftaecx
zgcyrhqy
Komunikaty ESPI/EBI Orange Polska SA

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rdffbxsp
tquhxinr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat