Sorry, ale pisałem, że gromadzą zapasy.
www.argentuminvest.pl/2013/04/..."Zmiana wartości kruszców nie ma żadnego znaczenia dla naszej spółki.W podstawowej działalności nie spekulujemy na wahaniach kursów i
stany magazynowe mamy w 100 % zabezbieczone"
Zresztą tego można się bardzo łatwo domyślić, bo skoro KW to ponad 4 mln zł, należności firma nie posiada, ŚT do tej pory też nie, gotówki ma ponad 2 mln, to sorry ale aktywa muszą się równać pasywom, a pozostałe 2 mln gdzieś muszą być ulokowane.
I wiecie co, mam wrażenie, że ktoś ze spółki bardzo dużo czasu poświęca, aby być na bieżąco z tym co ludzie piszą o spółce w internecie. Na którymś forum czytałłem, jak ktoś pisał (a drugi ktoś mu przytaknął), że spółka poprawiłaby swój wizerunek, gdyby wypłaciła zaliczkę na poczet dywidendy. I po niespełna tygodniu od pojawienia się tego wpisu (wpisów), spółka faktycznie tą zaliczkę chce wypłacić. Wygląda to trochę tak, jakby dla spółki skokowy wzrost kapitalizacji był lepszy niż np. stabilny, ale w dłuższym terminie, a ja nie do końca wiem dlaczego. Z drugiej strony, jeśli oni do prowadzenia działąlności faktycznie gotówki nie potrzebują to utrzymując tą gotówkę na kasie psują rentowność całego przedsięwzięcia. Więc patrząc z tej perspektywy, wypłata dywidendy jest ekonomicznie uzasadniona.