PARTNER SERWISU
xkzyjoya
16 17 18 19 20

MILMEX (Catalyst)

Tomek1979
0
Wpisów: 165
Wysłane: 22 listopada 2013 18:03:18
W świetle dzisiejszych informacji (np. artykułu na stockwach.pl oraz info z forum, że poszukują 4 mln PLN a cała seria ma wartość 7,5 mln PLN) można pomyśleć o takiej hipotezie, że świadectwa depozytowe są im potrzebne po to, żeby spłacać stopniowo (ale w całości) poszczególnych obligatariuszy - coś się będzie działo, zyskają na czasie, itd. Przedstawiciel KDPW powiedział, że aby tak zrobić Emitent musi podać nr konta w KDPW (czyli musi mieć dane ze świadectwa depozytowego).

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 22 listopada 2013 18:38:45
Jest aktualizacja - pod tekstem pojawiło się stanowisko spółki

www.stockwatch.pl/wiadomosci/r...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 22 listopada 2013 18:55:12
Jak dla mnie to ktoś plącze się we własnych zeznaniach Shame on you

"...
W raporcie bieżącym spółka nie poprosiła od Obligatariuszy przekazania świadectw depozytowych. Ściślej spółka wskazała, że nie posiada wszystkich świadectw depozytowych od obligatariuszy KOM12D, w związku z czym nie będzie podejmować wykupu obligacji w trybie przewidzianym w §118 Szczegółowych Zasad Działania KDPW.
..."

"...
Jednocześnie Zarząd zwraca uwagę, że ze względu na konieczność przeprowadzenia weryfikacji stanu posiadania obligacji przez poszczególnych Obligatariuszy KOM12D wypłata środków nastąpi w terminach technicznie możliwych do jej wykonania.
..."

Czyli chcą i nie chcą weryfikacji. I zrozum to prosty obligatariuszu.

A przecież mogliby napisać, że użyli złych i niefortunnych sformułowań w raporcie, zamiast iść w zaparte że wszystko było jasne i oczywiste.
Edytowany: 22 listopada 2013 19:02

0846132579
0
Wpisów: 136
Wysłane: 23 listopada 2013 03:38:16
Mam i ja również swoją koncepcję, już w sumie spójnie zarysowaną, nie wiem czy tu dzisiaj wszystko przedstawię, bo jutro (znaczy się w sobotę) mam spotkanie w sprawie firmy, o której tutaj mówimy i może jeszcze dowiem się czegoś nowego. Nie wiem czy możemy polegać na tej informacji od nowego użytkownika, co się ponoć to specjalnie zarejestrował, ażeby tak ochoczo się z nami podzielić - pan rybapiła bodajże - ale faktycznie, w Credit Agricole MLX ma spore zobowiązania. Możliwe, że ok. 4 mln, jednak to już stare sprawy i nie wiem, dlaczego akurat teraz mieliby im odmawiać finansowania...? Odmawiali już ponad rok temu i po to, jak sądzę, MLX skorzystał z finansowania dłużnego za pośrednictwem Catalyst...

Z jednej strony widzę tu element gry na czas, z drugiej jednak wiele rzeczy trzyma się "kupy" i widać, że firma chce przeprowadzić po prostu wykup częściowy, ale nie bardzo wie, jak się do tego zabrać. Pewnie nie dogadali się ze wszystkimi obligatariuszami - np. ze mną ;-) A inni zapewne się zgodzili na rolowanie długu. Inna kwestia to to, że były zapewne transakcje po dacie wykupu obligów i ktoś z konkurencji może mieć swoje roszczenia.

A co się dziwicie, że oni nie znają procedur, skoro wywalają ludzi, którzy się na czymś znają?
Kobiecie kompetentnej zabronili odpowiadać na maile, prezesa Bylickiego który miał doświadczenie z rynkiem kapitałowym zwolnili...!
Pan Zarodek raczej nie pracuje ciężko na nasz dobrobyt i nasz los ma głęboko gdzieś, bo dzisiaj dowiedziałem się, dzwoniąc do firmy, że ma wolne, a w czwartek również go w spółce nie zastałem, więc się najwyraźniej urlopuje. Z kolei ten cały doktor WM pisze co innego niż Zarząd w raporcie, więc ktoś tu chyba cierpi na schizofrenię... Eh?

A może w spółce nie istnieje coś takiego jak polityka komunikacji? Anyways, ja również rozmawiałem z panem z KDPW i podobnie jak peterpz usłyszałem, że panowie z MLX byli tam w środę. Dlaczego pan Marszałek z KDPW udziela portalowi innej informacji??? Tego też nie rozumiem. Peter, a z kim rozmawiałeś, pamiętasz?

Anxious
Mnie to już nie chodzi o kasę, ale cała historia to niemal scenariusz na film klasy C ;)
Voila i do jutra, moi mili!

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 23 listopada 2013 08:33:11
0846132579 napisał(a):
....Kobiecie kompetentnej zabronili odpowiadać na maile....

...Babka może i PRowo zawaliła, ale telefony odbierała nawet po 22 i w niedzielę, na maile też zawsze dostawałem odpowiedź... `

...Zauważcie, że ta babka ma licencję KNF i to, że się udzielała, było nie dość, że dobrowolne (w nocy, w weekendy, na urlopie), to jeszcze mogła przez to stracić robotę w firmie doradczej...

Czy Ty znasz tą Panią? Często okazujesz zadowolenie z komunikacji w wykonaniu tej Pani. Komunikacja w jej wykonaniu podoba Ci się chyba nie mniej niż jej samejbinky
P.S, Jaką licencję KNF ma ta Pani?
Edytowany: 23 listopada 2013 08:38

peterpz
0
Wpisów: 161
Wysłane: 23 listopada 2013 09:20:57
0846132579 napisał(a):
Mam i ja również swoją koncepcję, już w sumie spójnie zarysowaną, nie wiem czy tu dzisiaj wszystko przedstawię

Już nie po raz pierwszy piszesz tutaj o jakichś swoich informacjach, których nam nie zdradzisz. Bardzo jesteś tajemniczy. Ja też mam swoje dodatkowe informacje nt. spółki i nie chcę ich publikować, bo osoby które je przekazywały nie upoważniły mnie to ich publikacji. Stąd w ogóle o tym nie wspominam. Jaki jest sens w pisaniu: "coś wiem ale Wam nie powiem". Żeby tylko ludzi denerwować?

0846132579 napisał(a):
bo jutro (znaczy się w sobotę) mam spotkanie w sprawie firmy, o której tutaj mówimy i może jeszcze dowiem się czegoś nowego.

Spotkanie w sprawie firmy w sobotę? Z kim? Kogo reprezentujesz? Dom Maklerski? KDPW? Dalej napiszesz, że nie zależy Ci na kasie, ale masz spotkanie w sprawie firmy?

0846132579 napisał(a):
Nie wiem czy możemy polegać na tej informacji od nowego użytkownika, co się ponoć to specjalnie zarejestrował, ażeby tak ochoczo się z nami podzielić - pan rybapiła bodajże - ale faktycznie, w Credit Agricole MLX ma spore zobowiązania. Możliwe, że ok. 4 mln, jednak to już stare sprawy i nie wiem, dlaczego akurat teraz mieliby im odmawiać finansowania...? Odmawiali już ponad rok temu i po to, jak sądzę, MLX skorzystał z finansowania dłużnego za pośrednictwem Catalyst...

Ja to nie wierzę nawet Tobie po tym poście :D

Te informacje masz z?

0846132579 napisał(a):
Z jednej strony widzę tu element gry na czas, z drugiej jednak wiele rzeczy trzyma się "kupy" i widać, że firma chce przeprowadzić po prostu wykup częściowy, ale nie bardzo wie, jak się do tego zabrać.

W raporcie nigdzie nie ma mowy o wykupie częściowym... Wg. mnie powinni wykupić całość minus ewentualnie tych którzy zgodzili się na rolowanie długu.

0846132579 napisał(a):

Pewnie nie dogadali się ze wszystkimi obligatariuszami - np. ze mną ;-) A inni zapewne się zgodzili na rolowanie długu. Inna kwestia to to, że były zapewne transakcje po dacie wykupu obligów i ktoś z konkurencji może mieć swoje roszczenia.

To było już omawiane i MLX nie ma nic wspólnego z tymi transakcjami. Tym zajmie się KDPW i Domy Maklerskie, które mogłyby autoryzować te transakcje i to w ich zakresie leży dopilnowanie, aby środki trafiły do odpowiednich osób.

0846132579 napisał(a):
A co się dziwicie, że oni nie znają procedur, skoro wywalają ludzi, którzy się na czymś znają?
Kobiecie kompetentnej zabronili odpowiadać na maile, prezesa Bylickiego który miał doświadczenie z rynkiem kapitałowym zwolnili...!
Pan Zarodek raczej nie pracuje ciężko na nasz dobrobyt i nasz los ma głęboko gdzieś, bo dzisiaj dowiedziałem się, dzwoniąc do firmy, że ma wolne, a w czwartek również go w spółce nie zastałem, więc się najwyraźniej urlopuje. Z kolei ten cały doktor WM pisze co innego niż Zarząd w raporcie, więc ktoś tu chyba cierpi na schizofrenię... Eh?

No ok, ale po raz kolejny pytam: skąd masz te informacje? Doktor WM od dawna nic nie komunikował, więc o jakiej jego schizofrenii piszesz? Kto to jest Pan Zarodek? Od komunikacji w tej firmie jest Pan Zaród i nie zrobił raczej nikomu nic złego aby przestać szanować jego imię i nazwisko. 0846132579, nie jesteś może kolejną wtyką MLX na tym forum? Moje podejrzenia wzmaga Twoja tajemnicza informacja o sobotnim (!?) spotkaniu ze Spółką. To chyba dużo masz tych obligacji.

0846132579 napisał(a):

A może w spółce nie istnieje coś takiego jak polityka komunikacji? Anyways, ja również rozmawiałem z panem z KDPW i podobnie jak peterpz usłyszałem, że panowie z MLX byli tam w środę. Dlaczego pan Marszałek z KDPW udziela portalowi innej informacji??? Tego też nie rozumiem. Peter, a z kim rozmawiałeś, pamiętasz?

Mamy zatem takie same informacje. Nie mam upoważnienia do przekazywania danych osoby z którą rozmawiałem.

0846132579 napisał(a):

Anxious
Mnie to już nie chodzi o kasę, ale cała historia to niemal scenariusz na film klasy C ;)
Voila i do jutra, moi mili!

Zarzucamy MLX'owi że się nie trzyma w zeznaniach, a Ty masz ponadprzeciętną wiedzę o firmie (zakładając, że przekazywane informacje są prawdziwe), a dalej piszesz, że na kasie Ci nie zależy. To po co tak się męczysz? Co masz wspólnego ze spółką MLX? Nie jesteś tak jak nasza sławna Pani pracownikiem tej firmy? Może robisz reportaż?
Edytowany: 23 listopada 2013 09:22

0846132579
0
Wysłane: 23 listopada 2013 18:09:22
Eeh.
@Peterpz - pisałem, że pracuję w instytucji finansowej. Nie będę mówił, jakiej, ale jest na pewno nieco większa niż TimeFinance24. A informacje mam głównie od infobrokera. Gdybyście mieli kogoś takiego wśród znajomych, nie poprosilibyście o pomoc? Ze zwykłej ciekawości :-) Fakt, jeszcze ciekawiej dzieje się w spółce Global Energy, pewnie to jednak będzie mój główny obiekt zainteresowania w najbliższych miesiącach...

Nie chodzi mi o środki finansowe, ale o ciekawą historię. Środki finansowe lokuję zazwyczaj w bezpieczniejszych inwestycjach, stąd mój wybór teraz zdecydowanie koncentruje się na aktualnych giełdowych IPO. Sorry, nie chciałem zabrzmieć jak prezes PiS "wiem, ale nie powiem, bo informacje mam z anonimowego źródła". Co chcecie wiedzieć, skąd wiem co??? O Credit Agricole? Z ich grupy kapitałowej, MLX leasinguje u nich aktywa. O prezesie po wykonaniu telefonu do firmy, podobnie jak o tym panu na urlopie (od reklamy raczej, nie komunikacji), on powinien raczej zacząć od uregulowania własnych długów. A tę informację mam po prostu z internetu. Kobiety nie znam osobiście, znają ją moi znajomi. Warszawa jest dużą wsią i wieść gminna czasami szybko się roznosi ;-) Doktor WM pisał jedynie tyle, że firma nie prosiła w raporcie o świadectwa depozytowe, a prosiła.
Ale czy to takie istotne?
Fakt, lubię snuć spiskowe teorie. Nie mam pojęcia czy rzeczywiście ich zamiarem jest wykup częściowy, to po prostu spekulacja i tyle ;-)

Nie napisałem, że mam spotkanie dzisiaj ze spółką, tylko w temacie, nie przesadzajcie... ;-) Nie spotykam się z nikim specjalnie po to, żeby pogadać o moich marnych paru tysiącach ulokowanych w firmie z sektora IT, na którym jakoś szczególnie się nie znam. Ogólnie rozmawialiśmy o tym, co słychać na rynku obligacji korporacyjnym, ot co ;-) I o tym, że w Polsce jest taka tendencja...pojawiają się firmy z sektora nowych technologii, jakiś pomysł, idea, ale może nie stoją za nią właściwi ludzie umiejący wykorzystać biznesowe szanse, może nie potrafią nawiązać współpracy, bo po kilku latach papiery firmy (obligi czy akcje) pikują w dół - może rozleniwiają ich środki unijne, łatwa kasa pozyskana z rynku...brak strategii? I w tej sprawie miałem spotkanie, normalną kawę z kumplami w ZT.
Uh, żebym się Wam musiał tłumaczyć ;-)
Ale niestety żadnych nowych wieści już nie mam, dajcie znać, jeśli ktoś coś znajdzie.
Do przeczytania!

rybapila
0
Wpisów: 7
Wysłane: 24 listopada 2013 12:12:53
Spotkałem wczoraj znajomego który o branży i firmach z branży wie bardzo dużo.
Z racji tego że jest "dinozaurem" w branży telekomunikacyjnej...

Powiedział, że "to jest mafia, im się nic nie stanie, nie będzie z tego konsekwencji"...

Czyli chyba dla Was to dobra wiadomość ?

peterpz
0
Wysłane: 25 listopada 2013 18:52:25
No i jak tam panowie, są jakieś nowe, poniedziałkowe informacje?

0846132579
0
Wysłane: 27 listopada 2013 00:29:24
a Kuzbas Carbon Trade i Coscola Holding Wam coś mówią?
angry3

inwt
0
Wpisów: 65
Wysłane: 27 listopada 2013 11:38:42
ktoś ma jakieś informacje? dzieje się coś w sprawie?

peterpz
0
Wysłane: 27 listopada 2013 21:13:05
Tak jak mówiłem od początku ta informacja to było tylko zagranie na czas. Zauważcie, że zyskali już tydzień. A tak jak mówi KDPW do wykupu potrzebny jest tylko przelew na koncie. Ja jestem niestety w rozjazdach do piątku. Czy ktoś może przedzwonić do KDPW oraz Spółeczki i się podpytać?

elbociano
0
Wpisów: 5
Wysłane: 29 listopada 2013 10:56:08
Co tu tak spokojnie? Macie kasę na kontach czy pogodziliście się z tym wszystkim i poddajecie się?
Tak czy inaczej cel osiągnęli...minął tydzień i nadal nic nie wiadomo a tu spokój jakby był już happy end.

peterpz
0
Wysłane: 29 listopada 2013 11:02:57
Też tego nie kumam. Może szykują pozwy sądowe?

wyrywacz_chwastow
0
Wpisów: 128
Wysłane: 29 listopada 2013 11:48:46
elbociano napisał(a):
Co tu tak spokojnie? Macie kasę na kontach ...

Jakby była kaska na kontach obligatariuszy to miła spółeczka z miasta Pana Kiepury trąbiłaby o tym sukcesie na całą Polska.hello1

peterpz
0
Wysłane: 29 listopada 2013 15:26:58
No, spółka może mieć coraz większe problemy. Jej bardzo nierzetelnym raportem z 20.11.2013 zainteresował się KNF... Za niedługo ich przetrzepią.
Edytowany: 29 listopada 2013 15:27

0846132579
0
Wysłane: 29 listopada 2013 16:39:37
peterpz - a skąd taka informacja o Komisji?

a ja, moi drodzy, mam pytanie, byłem parę dni za granicą i dostęp do netu też miałem w dość ograniczonym stopniu, czy ktoś nie chciałby się wybrać do siedziby MLX na wycieczkę?

mnie najbardziej zirytował w tym tygodniu Depozyt - kontaktowałem się z nimi trzy razy i za każdym razem dostawałem tę samą informację, sprzeczną z tym, co podawali tutaj w komunikacie dla stockwatcha...
o co tu chodzi?
wspomniałem o tych firmach (kuzbas...), bo widzę, co się dzieje na papierach Węglopexu Anxious spekulanci są i zawsze będą, tak jak hejterzy w internecie

peterpz
0
Wysłane: 29 listopada 2013 17:04:03
A niech spekulują, co nam to zmienia, naszymi papierami handlować nie można.

Odnośnie sprzecznych informacji StockWatch i wcześniejszych z KDPW to też jestem za tym, że to StockWatch tym razem opublikował niewłaściwą informację.
Edytowany: 29 listopada 2013 17:05

inwt
0
Wpisów: 65
Wysłane: 29 listopada 2013 20:57:44
Po ostatnim raporcie pisałem maila do kdpw i knf odnośnie wymagania przez milmex świadectwa...odpowiedzi na maile nie dostałem, ale może się zainteresowali spółką..

peterpz
0
Wysłane: 29 listopada 2013 21:03:21
Zainteresowanie jest, wierz mi. KDPW nie jest instytucją doradczą, stąd Ci nie odpisali, ale wszystkie maile wzięli pod uwagę. Z kim byś z tych instytucji nie rozmawiał to słowo Milmex wydaje się być im bardzo dobrze znane. Nie tylko my uważamy, że spółka zachowuje się niepoważnie oraz wykazuje totalny brak znajomości jakichkolwiek podstaw prawnych w zakresie obligacji i ich wykupu.
Edytowany: 29 listopada 2013 21:03

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

16 17 18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,323 sek.

abqbwvin
appauxde
wbnvsigx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bjxkossx
xihopnzt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat