0 Dołączył: 2012-06-04 Wpisów: 39
Wysłane:
18 listopada 2013 02:06:28
przy kursie: 2,32 zł
Już po raporcie a na forum cisza Nie będę przepisywał wszystkich wyników każdy zainteresowany ma do wglądu na stronie vivida powiem tylko w skrócie że jak dla mnie to jest zapowiedź kolejnych sukcesów w nowym roku. Każdy może prześledzić i sam ocenić. "Po trzech kwartałach bieżącego roku, sprzedaż Vivid Games sięgnęła narastająco blisko 5,0 mln zł (wzrost o ponad 100 proc.). Dla porównania w całym 2012 r. spółka wypracowała 5,08 mln zł. Zysk operacyjny Vivid Games zwiększył się do 0,4 mln zł (0,65 mln zł w całym 2012 r), a wskaźnik EBITDA wzrósł do niespełna 0,6 mln zł. Tylko w trzecim kwartale przy przychodach ze sprzedaży na poziomie 2,2 mln zł (0,94 mln zł w analogicznym okresie roku ubiegłego), Vivid Games zanotował ponad 0,15 mln zł zysku operacyjnego. Wskaźnik EBITDA wyniósł 0,23 mln zł. "
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
18 listopada 2013 11:13:51
przy kursie: 3,02 zł
ok.. przeczytałem uważnie raport, przeanalizowałem sytuację firmy, potencjalne kontrakty z Nvidią, Sony itd... kurcze naprawdę tym razem mam zagwozdkę: dlaczego Vivid rośnie aż tak szybko i aż tak dynamicznie? Insiderzy kupują? Jest coś co wyskoczy zaraz? Jak duży musiałby być kontrakt i z kim, uzasadniający aż tak dynamiczny wzrost? 2 tygodnie temu kurs liznął 1.62... byłem przekonany że odreagowanie potrwa do ok 1,- zł, tymczasem w tej chwili mamy już prawie 100% wzrostu w 2 tygodnie. Jeśli ktoś ma sensowny pomysł albo potrafi podać przesłankę do nadchodzącego nowego kontraktu z wielką przyjemnością przeczytałbym.... Vivid Games jest jedną z trzech spółek polskiego game-devu na naszej giełdzie o których mam bardzo dobre zdanie (obok CDP i 11Bit), ale mimo to skala i dynamika wzrostu zaskoczyła mnie kompletnie (jak pewnie większość z Was) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 18 listopada 2013 11:16
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
18 listopada 2013 12:07:40
Scarry, nic innego tylko spekulacja. Czekam tylko na ruch w druga strone :)
|
|
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
18 listopada 2013 13:37:18
coś grubszego musi sie wydarzyć albo mamy hosse balonową (w co coraz bardziej wierze) fakty sa takie: kapitalizacja Vivid juz 3,5 raza wieksza niż 11Bit a w planie tylko nowa 1 gra (w zasadzie 1/3 bo robiona w spółce celowej) ski jumping nie licze, dla porownania 11Bit ma Games Republic oraz 3 gry nad którymi pracuje i śmiało można założyć że będą conajmniej tak dobre jak Godfire.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
18 listopada 2013 13:46:11
Z raportu wynika jeszcze jedna rzecz. Przychody świadcza o tym, że produkcje VVD sprzedają się nieźle, choć zarzut, jaki można uczynić jest taki, że VVD średnio sobie radzi z kontrolą kosztów. Jest to zapewne spowodowane produkcjami w toku, jednak trudno na dłuższą metę się tym zasłaniać, wszak w game devie o to chodzi, by coś permanentnie było w produkcji. W tym kontekście poziom zysku nie powala i daje do myślenia. Najwidoczniej inwestorom to nie przeszkadza, że VVD na tym etapie rozwoju nie jest jakimś oszałamiającym generatorem zysków.
|
|
0 Dołączył: 2011-01-14 Wpisów: 183
Wysłane:
19 listopada 2013 11:03:32
przy kursie: 3,30 zł
Koledzy topfacet i Scarry odpowiem na Wasze wątpliwości w przewrotny sposób:
A dlaczego swego czasu 11 bit poleciało na 24 pln? Przecież nie było ku temu żadnych podstaw (co zresztą później czas pokazał) poza nadziejami inwestorów. Więc pewnie teraz jest podobnie, VIVID jest modne, wie jak się sprzedać i się sprzedaje. A ludzie chętnie kupują. I Wasze wątpliwości nic tu nie zmienią. A że 11 bit nikt nie chce kupować? Tak bywa. Widać sobie czymś zasłużyli na niechęć rynku. I Wasza pisanina tego nie zmieni :)
|
|
Wysłane:
19 listopada 2013 11:39:48
@regisekzachowaj takie przemyslenia dla siebie - w temacie obok dopytujesz się o dywidende w startupie.. mi to wystarczy za całą ocenę jakości Twoich postów. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 listopada 2013 11:54
|
|
Wysłane:
19 listopada 2013 11:48:58
Vivid ma teraz Market Value 73 MLN PLN, 11Bit 21 MLN PLN, do przemyślenia (dane ze stooq.pl) A dywidenda ze start-up'a to hasło tygodnia
|
|
Wysłane:
19 listopada 2013 12:14:14
@Topfacet ale były już takie przypadki chyba i3D wypłaciło
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
19 listopada 2013 12:14:18
11 Bit to nie jest już start up. Poza tym dywidenda w pewnych okolicznościach ze spółki zajmującej się game devem nie jest głupim pomysłem. Przykładowo myślę, że CIG wyszedłby lepiej gdyby po sukcesie Snipera wypłacił nieco pieniędzy inwestorom i skupił się na robieniu nisko kosztowych gierek, a nie szastał kasą na lewo i prawo pchając te pieniądze z nierentowne przedsięwzięcia. Podkreślam w pewnych okolicznościach, bo taki Vivid czy Farm51 nie ma jeszcze z czego jej wypłacać nawet jakby chciał. 11 Bit chyba jeszcze też, ale może po najbliższych projektach się to zmieni. Natomiast CDRed myślę, że mógłby już jakąś małą dywidendę wypłacać, biorąc pod uwagę, że stoi na 3 nogach, z których dwie nie wymagają znacznych nakładów kapitałowych.
Edytowany: 19 listopada 2013 12:16
|
|
|
|
Wysłane:
19 listopada 2013 12:52:30
GRAF78 napisał(a):@Topfacet ale były już takie przypadki chyba i3D wypłaciło Troche offtop, wiec krotko- wynikalo to z umowy inwestycyjnej a dla samego i3D bylo bardzo niedobre- wydrenowanie z gotowki.
|
|
Wysłane:
19 listopada 2013 12:53:35
mrk napisał(a):11 Bit to nie jest już start up. Poza tym dywidenda w pewnych okolicznościach ze spółki zajmującej się game devem nie jest głupim pomysłem. Przykładowo myślę, że CIG wyszedłby lepiej gdyby po sukcesie Snipera wypłacił nieco pieniędzy inwestorom i skupił się na robieniu nisko kosztowych gierek, a nie szastał kasą na lewo i prawo pchając te pieniądze z nierentowne przedsięwzięcia. Podkreślam w pewnych okolicznościach, bo taki Vivid czy Farm51 nie ma jeszcze z czego jej wypłacać nawet jakby chciał. 11 Bit chyba jeszcze też, ale może po najbliższych projektach się to zmieni. Natomiast CDRed myślę, że mógłby już jakąś małą dywidendę wypłacać, biorąc pod uwagę, że stoi na 3 nogach, z których dwie nie wymagają znacznych nakładów kapitałowych. Jak dla mnie 11BS to ciagle start-up, czekam na nowe projekty tak samo jak inni, wtedy pewnie zmienie zdanie, o ile firma sie wykaze.
|
|
0 Dołączył: 2011-09-06 Wpisów: 162
Wysłane:
19 listopada 2013 20:40:50
Scarry napisał(a):
2 tygodnie temu kurs liznął 1.62... byłem przekonany że odreagowanie potrwa do ok 1,- zł, tymczasem w tej chwili mamy już prawie 100% wzrostu w 2 tygodnie.
Gratulacje dla tych, co kupili w ofercie prywatnej za 34 grosze i nie puścili. Właśnie zbliżają się do 1000% zysku
|
|
Wysłane:
19 listopada 2013 22:57:08
frogger znam takich którzy też brali po debiucie w przedziale 20-28gr ci to już pija szampana (jeśli sprzedali dziś)
|
|
0 Dołączył: 2011-01-14 Wpisów: 183
Wysłane:
20 listopada 2013 10:23:21
przy kursie: 3,08 zł
Scarry napisał(a):@regisek
zachowaj takie przemyslenia dla siebie - w temacie obok dopytujesz się o dywidende w startupie.. mi to wystarczy za całą ocenę jakości Twoich postów. Widzisz, 11 bit już jest trzy lata na rynku, wszędzie jest wychwalany za swoją stabilność i jakość, więc chyba zasadnym jest pytać kiedy planują zacząć wypłacać dywidendę i czy w ogóle. Poza tym niech się w końcu spółka wypowie, bo póki co ma samych adwokatów w postaci wszystkowiedzących forumowiczów. Ale jak rozumiem, mam cicho siedzieć jak mysz pod miotłą, spijać słowa z ust deweloperów, cieszyć się z odwoływanych prognoz, nie pytać o nowe tytuły i czekać, czekać, czekać... jak kania dżdżu
Edytowany: 20 listopada 2013 10:28
|
|
Wysłane:
20 listopada 2013 13:42:32
Regisek, dyskusje o 11BS to nie ten watek.
|
|
Wysłane:
20 listopada 2013 18:31:26
regisek napisał(a):Scarry napisał(a):@regisek
zachowaj takie przemyslenia dla siebie - w temacie obok dopytujesz się o dywidende w startupie.. mi to wystarczy za całą ocenę jakości Twoich postów. Widzisz, 11 bit już jest trzy lata na rynku, wszędzie jest wychwalany za swoją stabilność i jakość, więc chyba zasadnym jest pytać kiedy planują zacząć wypłacać dywidendę i czy w ogóle. Poza tym niech się w końcu spółka wypowie, bo póki co ma samych adwokatów w postaci wszystkowiedzących forumowiczów. Ale jak rozumiem, mam cicho siedzieć jak mysz pod miotłą, spijać słowa z ust deweloperów, cieszyć się z odwoływanych prognoz, nie pytać o nowe tytuły i czekać, czekać, czekać... jak kania dżdżu kompletnie nie interesuje mnie czy siedzisz cicho czy krytykujesz spółkę, po prostu napisałeś karygodną naiwność, żeby nie pisać gorzej, o tym że 3-letni startup ma Ci wypłacać dywidendę. Fajnie jakbyś napisał coś mądrze krytycznego ale po postach widzę że o to będzie ciężko... mrk napisał(a):11 Bit to nie jest już start up. Poza tym dywidenda w pewnych okolicznościach ze spółki zajmującej się game devem nie jest głupim pomysłem. Przykładowo myślę, że CIG wyszedłby lepiej gdyby po sukcesie Snipera wypłacił nieco pieniędzy inwestorom i skupił się na robieniu nisko kosztowych gierek, a nie szastał kasą na lewo i prawo pchając te pieniądze z nierentowne przedsięwzięcia. Podkreślam w pewnych okolicznościach, bo taki Vivid czy Farm51 nie ma jeszcze z czego jej wypłacać nawet jakby chciał. 11 Bit chyba jeszcze też, ale może po najbliższych projektach się to zmieni. Natomiast CDRed myślę, że mógłby już jakąś małą dywidendę wypłacać, biorąc pod uwagę, że stoi na 3 nogach, z których dwie nie wymagają znacznych nakładów kapitałowych. póki co żadna polska spółka z softu rozrywkowego dywidend nie wypłaca. Co do CIG to to tak wygląda z perspektywy czasu, wtedy jednak to chyba spółka poczuła że pierwszy raz ma luz finansowy na ambitne inwestycje... i od razu drastycznie z nimi przesadziła, na dodatek nie trafiając w żadną ciekawą nową lukę na rynku. Ale wtedy, po sukcesie S1, wyglądało to jednak inaczej. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 20 listopada 2013 18:37
|
|
0 Dołączył: 2013-10-28 Wpisów: 4
Wysłane:
22 listopada 2013 22:08:33
przy kursie: 3,01 zł
Pytacie się dlaczego tak urosło. na chwile obecną dlatego ze maja mocny wzrost przychodów i będzie on jeszcze większy po 4 qw. Poza tym spółka pokrywa wydatki związane z nowymi projektami z obecnej działalności operacyjnej dlatego zadłużenie jest niewielkie. Ale tak naprawdę potencjał do wzrostów przyniesie im nowa produkcja. o tym przekonamy się pewnie już niebawem bo osobiście wątpię że rynek będzie czekał z obecną kapitalizacją aż wyjdzie na rynek GF. Ja osobiście sądzę że premiera GF będzie się odbywała gdy kapitalizacja VVD będzie sporo wyższa. GF powinna być unikalnym produktem na komórki i tablety a sama konwencja gry jest taka ze jest to gra dla mas. Wiec sądzę że znajdzie się mnóstwo klientów do zakupu gdy za np 20 PLN. teraz tylko pytanie jest takie o jakie masy chodzi.liczbowo ile ludzi na świecie będzie kupowało ten produkt za parę dolców.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-05 Wpisów: 59
|
|
0 Dołączył: 2012-06-04 Wpisów: 39
Wysłane:
6 grudnia 2013 15:35:47
przy kursie: 2,99 zł
Speedball 2 HD od wczoraj w sprzedaży ;) "Speedball 2 HD, odnowiona i ulepszona wersja tyułu stanowiącego klasykę elektronicznej rozgrywki, zadebiutowała dziś na platformie dystrybucji cyfrowej Steam. Tytuł jest również dostępny w dystrybucji cyfrowej na platformie GoG.com oraz Get Games."
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.