PARTNER SERWISU
xzjukbcf
12 13 14 15 16

Ukraina - dewaluacja hrywny?

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 5 kwietnia 2014 00:37:25
oj tam, krewa... czepiasz sie :D

Ukraina budzi emocje. co mnie osobiscie zadziwia, to ze ludzie wierza w to, ze Putin to psychopata, krwiozercza bestia itd. wiesza sie na nim psy, nie probojac nawet spojrzec szerzej na sytuacje geopolityczna jaka stworzyl tzw. Majdan. pomijajac juz nawet ukrainskich oligarchow, to czy naprawde Putin mial inne wyjscie (z logicznego i praktycznego punktu widzenia) niz zajac Krym? pytam powaznie.

a tak na rozluznienie - tajna bron Ukrainy:
link

(a final... to dopiero robi wrazenie blackeye )
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 5 kwietnia 2014 00:38

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 5 kwietnia 2014 08:43:15
Taaaaaaa, czepiam się. Irytuje mnie, gdy Ukraina jest przedstawiana w roli ofiary a za obecny stan rzeczy odpowiedzialna jest tylko jedna osoba i to nie jest nawet Janukowycz.

Irytuje mnie, gdy piszą o biednych ukraińskich eksporterach, zmuszonych do płacenia cła. Powiedz, po jaką cholerę te ckliwe artykuliki? Dlaczego ten gimbus z Czerskiej przede wszystkim nie opisze poprawnie procedur eksportowo-importowych i nie pokaże kto zyska na zniesieniu cła do UE? Eksport UA-UE to 24% stal, 38% produkty rolnictwa, reszta to mydło i powidło. Kto zyska na zniesieniu ceł na stal i wyroby? Niewątpliwie koncern Metinvest. Czy jest to dla niego sprawa życia i śmierci? Absoku**lutnie nie. EBIDTA za 2013 18%, zysk jakieś 400 mln USD. Kto jest właścicielem Metinvestu? Rinat Leonidowicz. Sława Ukrainie.

Hasło bojkotu rosyjskich towarów jest chwytliwe. Tylko niechaj popuszczająca z radości w trakcie pisania tekstu redaktorka zastanowi się przez chwilę kto tak naprawdę straci na bojkocie. Bo pierwszy o to dość bolesny cios przyjmą na swą pierś właśnie Ukraińcy. Detalista, któremu zostanie niesprzedany towar. Dystrybutor. Importer. Bo producent ma już dawno zapłacone za towary, zalegające teraz na półkach ukraińskich sklepów i hurtowni. Ok, patrioci pewnie traktują to jako działania długoterminowe i ofiary wśród swoich po prostu wliczone w koszta.

Pójdźmy dalej. Sięga taki patriota po jogurt, skanuje EAN swoim szpanerskim smartfonem i otrzymuje informację, że to moskalski nabiał, wyprodukowany nie gdzie indziej jak w Moskwie. Won mi z tym, nie kupuję! Kto w plecy, oprócz detalisty i dystrybutorów? Ano producent, rzecz jasna. Ukraińska spółka Milkiland, posiadająca przez nierozgarnięcie zakład produkcyjny u Moskali.
Z podobnym obrzydzeniem patriota odrzuci cukierki wyprodukowane w Rosji w fabryce, należącej do ukraińskiego kandydata na prezydenta. Nie kupi soków owocowych, rozlewanych w Rosji z ukraińskiego koncentratu. Za to kupi rosyjski olej, wyprodukowany w Biełgorodzie, ale rozlany do butelek na Ukrainie.
Amen, jednym słowem

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 5 kwietnia 2014 11:31:55
siekoo napisał(a):
oj tam, krewa... czepiasz sie :D

Ukraina budzi emocje. co mnie osobiscie zadziwia, to ze ludzie wierza w to, ze Putin to psychopata, krwiozercza bestia itd. wiesza sie na nim psy, nie probojac nawet spojrzec szerzej na sytuacje geopolityczna jaka stworzyl tzw. Majdan. pomijajac juz nawet ukrainskich oligarchow, to czy naprawde Putin mial inne wyjscie (z logicznego i praktycznego punktu widzenia) niz zajac Krym? pytam powaznie.

a tak na rozluznienie - tajna bron Ukrainy:
link

(a final... to dopiero robi wrazenie blackeye )

Czy Putin miał inne wyjście? Oczywiście, ze miał. W dyplomacji jest kilka 1000 sposobów wyrażenia swego niezadowolenia, obaw itd. znanych od Kongresu Wiedeńskiego,innych niż najechanie terytorium sąsiada.
To jest gangsterska metoda załatwiania sprawy, przy okazji naruszająca Porozumienia Budapeszteńskie, podpisane przez samą Rosję.
Milcząco zakładasz, że Ukraina jest w rosyjskiej strefie wpływów i że "tak ma być i już"? A kto dał Rosji takie prawo? Caryca Katarzyna II?

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 5 kwietnia 2014 12:00:39
@Szutnik

Świetnie to ująłeś. Miał 1000 możliwości, a wybrał tą jedną. Musiał dobrze kalkulować. I to właśnie martwi, bo z wariatem czy psychopatą łatwiej sobie poradzić (vide Korea Pn., Bokassa).

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 kwietnia 2014 13:25:57
Panowie, a nie zastanawialiście się nad bierną postawą ukraińskiego rządu w trakcie przejęcia Krymu? Oprócz słów oburzenia i innych pustych gestów nie było nic. Za słowami nie poszły czyny. Jednostki wojskowe nie otrzymywały żadnych rozkazów z Kijowa. Tylko nie mówcie, że ta postawa to wyraz troski o ludzkie życie i niechęć do zbrojnego konfliktu - przebieg wydarzeń na Majdanie potwierdza, że zbyt wielkiej wagi do ludzkiego życia tam nie przykładano.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 5 kwietnia 2014 14:28:51
Ukraińcy wiedzieli, że jak zaczną się burzyć, Putin pójdzie dalej. Poświęcili Krym.

A co do zniesienia ceł, to bezpośrednio być może zyskają tylko oligarchowie, ale pośrednio wszyscy. Przecież sam właściciel stali nie produkuje. Przecież nie ma możliwości, żeby każdy Ukrainiec był eksporterem. Ale oni pracują w firmach, które eksportują.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 5 kwietnia 2014 15:37:15
jak bierzecie się do oceny Putina ( to "na razie" taka mała wersja stalina ) to zaznaczcie z jakiego punktu widzenia go oceniacie....

od co najmniej kilku lat analizy gospodarcze wskazywały, że spadek cen ropy, gazu itd.... wskutek obecnego kryzysu gospodarczego na świecie + rewolucja łupkowa spowodują kryzys gospodarczy w Rosji i problemy budżetowe..
2 lata temu czytałem, opinie ekspertów, że Rosja może mieć problemy gospodarcze gdzieś ok. 2014-2015
i analitycy Putina pewnie też to mu raportowali..
więc postanowił "uciec do przodu"

ludziska w Rosji jak wszędzie indziej chcą chleba i igrzysk....

anektując Krym dał im igrzyska ( patrzcie na wzrost poparcia w Rosji dla putina)
kalkulując prosto, że pogorszenie sytuacji gospodarczej w Rosji uzasadni Krymem..

mówiąc że to są chwilowe koszty aneksji Krymu i odbudowy wielkości matki Rosji ( jeśli zachód będzie siedział cicho)
albo
że to są koszty sankcji, które spowodowały problemy gospodarcze ....
wiedział też, że zachód czy ukraina palcem nie kiwną ...

tak czy tak ciemny ruski lud to kupi...
i zapewni poparcie dla Putina.. w nowych wyborach

tak jak kiedyś kupił prezydenturę, Putin na podstawie zamachów "terrorystów" na budynki mieszkalne..

i tak samo dodatkowo znajdzie się wróg zęwnetrzny na którego będzie można co nie co zrzucić żeby lud kupił bajkę, że ktoś bruździ matiuszce rosjii
tym wrogiem będzie POlska...( już Putin gadał o szkoleniach w Polsce, itd) bo kto inny ma być.... litwa, łotwa czy estonią są za małę, białorus czy ukraina tez , z niemcami putin robi interesy, z chińczykami woli pewnie nie zadzierać więc jedyny sąsiad co się nadaje to Polska ... na tyle duży i znany w społeczeństwie rosyjskim z "upierdliwości" że można go zrobić czarnym charakterem a do tego słaby i bez sojuszników realnych którzy mu pomogą

lud to kupi i będzie nowa kadencja...

pisałem o tym na jednym forum ze 2 lata temu.....

a co do samej Ukrainy... idę o zakład, że Putinowi zależy na dość dużej ( bo anektując całą by się udławił finansowo i politycznie) Ukrainie ale targanej walkami o władzę, niestabilnej i dławionej kryzysem, która nie wejdzie do Unii

za 20 lat lud ukraiński sam przyjdzie prosić Putina o anekcję całego kraju zmęczony polityką i kryzysem i widząc jak na krymie sie poprawiło ( bo tam kasa popłynie propagandowo) będzie liczył, że na Ukrainie będzie to samo..

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

siekoo
0
Wysłane: 5 kwietnia 2014 16:30:58
Szutnik napisał(a):
Czy Putin miał inne wyjście? Oczywiście, ze miał. W dyplomacji jest kilka 1000 sposobów wyrażenia swego niezadowolenia, obaw itd. znanych od Kongresu Wiedeńskiego,innych niż najechanie terytorium sąsiada.
To jest gangsterska metoda załatwiania sprawy, przy okazji naruszająca Porozumienia Budapeszteńskie, podpisane przez samą Rosję.
Milcząco zakładasz, że Ukraina jest w rosyjskiej strefie wpływów i że "tak ma być i już"? A kto dał Rosji takie prawo? Caryca Katarzyna II?

hipokryzja byloby twierdzic, ze Ukraina nie jest w rosyjskiej strefie wplywow, nie sadzisz?

bankrucik opisal, jak to Putin ladnie moze teraz kazda sytuacje odwrocic na swoja strone powolujac sie na Krym. ja dodam tylko - rzuccie okiem na mape. panstwa nie maja przyjaciol, tylko interesy. nie ma gwarancji, ze za kilka lat Ukraina nie zmienilaby floty czarnomorskiej na krazowniki US. ja bym sie przed taka ewentualnoscia chcial zabezpieczyc.
poza tym, Putin upiekl kilka pieczeni przy jednym ogniu - ma Krym, zrobil sie na wielkiego wodza w oczach Rosjan, sklocil (jeszcze bardziej) Ukraincow, zasial niepokoj w sasiadach (ryzykowne, ale moze sie oplacac), powiedzial NATO/US 'sprawdzam'...
na czym stracil? sankcje? prestiz Rosji? nikt nie bedzie chcial z nimi handlowac ani u nich inwestowac? eee... nie sadze. kapital nie ma ojczyzny. banki ich 'znielubia'? wprowadza wlasny system platniczy (na potrzeby wewnetrzne). bardzo mnie ciekawi, jak rozwinie sie cala ta historia. jestem za to zdania, ze na calej tej aferze Polska moze sporo zyskac (stracimy na Wschodzie, ale mozemy cos ugrac na Zachodzie, a z czasem i z Rosja mozna sie dogadac - jak napisalem, panstwa maja interesy, a nie przyjaciol).

Szutniku, nie jestem fanem Putina ani jego poczynan. nie jestem tez fanem obecnych wladz ukrainskich.
spojrz co sie wydarzylo - grupka agresywnych i zdeterminowanych ludzi przejela naprawde duzy kraj. zrobili przewrot. gdyby Janukowycz nie uciekl, to teraz gralby w pokera z Kadafim. naprawde wierzysz, ze Majdan to byl glos ludu? bo moim zdaniem Ukraincy przegrali, na wielu plaszczyznach - od tej podstawowej, gospodarczej po udowodnienie calemu swiatu, ze nie dorosli jeszcze do demokracji. i jakbym mial inwestowac, to o ile rozwazalbym Rosje, to Ukraine omijalbym szerokim lukiem.
Szutniku, napisz prosze, co dobrego wg Ciebie przyniosla Ukraincom cala ta afera?

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 5 kwietnia 2014 18:49:36
@Siekoo

Ukraina była w strefie wpływów Rosji, ale Szutnik, zagaił o czymś innym. Kto Rosji dał prawo do decydowania, kto ma być w strefie jej wpływów, a kto nie? To tak jakby ktoś powiedział Polsce i Polakom, że nie może wejść do NATO, bo przez 300 ostatnich lat była w strefie wpływów Rosji.

Po drugie, nie sądzę, by Ukraińcy stracili. Byłem kilka razy na Ukrainie, zarówno w dużych miastach, jak i małych miejscowościach. Bieda tam jest okrutna, nawet nie zdajesz sobie sprawy jak wielka. W jednej wsi spotkałem się nawet z czystej postaci feudalizmem, w XXIw!!! Trwać dłużej w tym stanie rzeczy nie chcieli i nie mogli, świat im uciekał. Wspomnieć tylko, że w 1989 roku mieli PKB per capita większe niż Polska, a teraz? Rozmawiałem też ze zwykłymi ludźmi na Ukrainie, oni mieli dość.

Po trzecie, Putin i Rosja już tracą, a będą tracić jeszcze więcej. Wszystko powoli. USA czy EU, są jak walec, nie są zwrotni i szybcy, ale potrafią zmiażdżyć. Jeśli nie wierzysz w siłę tych walców, to przypomnij sobie co się stało, gdy Amerykanie zaczęli drukować dolary na potęgę, albo jak zbankrutował TYLKO jeden bank. Jeden bankrut, a fundamenty świata zatrzęsły się. Teraz porównaj siłę rosyjskiego wojska, a siłę świata finansów jakim dysponuje USA.

Krym? Rosjanie będą dławić się Krymem, a Krymczanie Rosją. Uwierz mi. Wystarczy policzyć ile mld $ musieli wyłożyć na "dzień dobry", by zachować stabilność na Krymie. Pensje, emerytury, świadczenia w rublach. Przecież tych wydatków nie mieli zapisanych w pozycji budżetowej Federacji Rosyjskiej. Wody i prądu nie mają. Najważniejsze, Krym to turystyka. Większość rezerwacji odwołanych. Na Krymie gro ludzi żyje cały rok z sezonu turystycznego, tak jak nasi górale. Jeśli nikt nie przyjedzie, to mieszkańcy Krymu zobaczą, że ta Rosja, to nie jest taki miód, jak pokazywali w TV. 70% turystów na Krymie to byli Ukraińcy, pozostała cześć to Polacy i Europejczycy.

Na koniec, twierdzenie, że Ukraińcy nie dorośli do demokracji, to przejaw nacjonalizmu w Twojej wypowiedzi. A jak ktoś w Paryżu, Londynie, czy Rzymie, powiedziałby Ci w twarz, że Polacy nie dorośli do demokracji, jakbyś się czuł? Co byś pomyślał?

siekoo
0
Wysłane: 6 kwietnia 2014 12:28:21
@Serpico - generalizujac my, Polacy, tez jeszcze nie dojrzelismy do demokracji. dopiero sie jej uczymy - pamietasz zadymy przed parlamentem? blokowanie wyjscia, palenie opon? nie wspominajac o spoleczenstwie obywatelskim.

kto dal Rosji prawo do mowienia, co jaki kraj moze zrobic? prawo silniejszego. mocarstwa moga sobie pozwolic na wplywanie na sasiadow, tudziez mieszanie w krajach, ktorymi sa zainteresowane.

Ukrainie jest bieda az piszczy, tylko... co sie teraz zmieni? czy szaremu Ukraincowi sie od teraz polepszy? jak? z jakiego powodu? naprawde, nie widze tego i dlatego pytam.

czy Rosja udlawi sie Krymem - nie mam pojecia, ale jezeli tak stawiasz sprawe, to Ukraina powinna sie cieszyc, ze pozbyla sie problemu, nieprawdaz?

Serpico, piszemy o 2 roznych kwestiach - ja, ze zagrania Putina sa dla mnie logiczne, Ty i Szutnik, ze mogl inaczej, ze Rosja nie ma prawa, tylko dlatego, ze silniejsza... zgadzam sie, to nie jest fair, ale tak jest.

Szutnik
153
Wysłane: 6 kwietnia 2014 19:54:47
@ krewa

Cytat:
Irytuje mnie, gdy Ukraina jest przedstawiana w roli ofiary a za obecny stan rzeczy odpowiedzialna jest tylko jedna osoba i to nie jest nawet Janukowycz.

Dopóki operacja "Ukraina" nie przeszła do fazy wojskowej, można było mieć jakieś wątpliwości co do tego, kto jest głównym winowajcą całej sytuacji.
Z chwilą, gdy tak potężna armia, zdolna wg NATO-wskich ekspertów w tydzień zająć Kijów, stanęła na wschodniej granicy Ukrainy:

https://www.rusi.org/news/ref:N533EEE036731B/#.U0GNBcOKC71

wskazywanie innego winnego niż Władymir Władymirowicz + jego Petersburska Ferajna z KGB/FSB (ostatnio nawet Sieczin poszedł w odstawkę) jest albo naiwnością, albo niechęcią do spojrzenia w twarz rzeczywistości.

Takiej operacji nie sposób przygotować w krótszym czasie niż pół roku, a do dobrego jej przygotowania potrzeba zapewne 9-12 miesięcy. Śmiało można więc założyć, że rozpoczynając hucpę z blokadą ukraińskich towarów jesienią 2013 Putin dysponował już planami operacji militarnej na wypadek, gdyby polityczno - gospodarczy wariant zawiódł (co też się stało), a wojska, przewidziane do udziału w operacji były już w stanie podwyższonej gotowości.

Co zaś do Janukowycza, coraz więcej poszlak wskazuje na to, że przynajmniej w ostatnim okresie był On jedynie marionetką w rękach Putina. Już wcześniej tu pisałem o twierdzeniu wywiadu amerykańskiego, jakoby to Rosjanie wymusili na "Janku" krwawą akcję wobec Majdanu, mimo oporu tego ostatniego.
Tezę tę zdają się obecnie potwierdzać niedawne wystąpienia nowych władz Ukrainy do władz Rosji w związku z prowadzonym dochodzeniem w sprawie użycia siły, o udostępnienie informacji w jakim celu w Kijowie przebywali rosyjscy eksperci wojskowi od walk ulicznych i co konkretnie zawierały ładunki lotnicze z Rosji, co do których istnieje podejrzenie, ze zawierały materiały wybuchowe i specjalistyczny sprzęt snajperski na potrzeby Berkutu i Alfy.
Nie sądzę, by władze Ukrainy wyssały to sobie z palca. Nie w sytuacji, gdy na granicy stoi taka armia....
Obecne działania "Janka" to już tylko żałosna powtórka apeli Janosa Kadara z 1956 r i Gustava Husaka z 1968 r. o udzielenie "bratniej pomocy", znanej dobrze wielu mieszkańcom byłego Układu Warszawskiego.
Możliwe, że Janek tylko dlatego jeszcze żyje, że ośmiesza się co jakiś czas w rosyjskiej TV z apelami do Putina o pomoc w odzyskaniu władzy. Byłoby to bardzo rosyjskie podejście do sprawy...

Cytat:
Panowie, a nie zastanawialiście się nad bierną postawą ukraińskiego rządu w trakcie przejęcia Krymu? Oprócz słów oburzenia i innych pustych gestów nie było nic. Za słowami nie poszły czyny. Jednostki wojskowe nie otrzymywały żadnych rozkazów z Kijowa.

Oczywiście, ze zastanawialiśmy się i mieliśmy swoje podejrzenia, ale nie mając poszlak ani dowodów, woleliśmy milczeć. Nie tylko my zwróciliśmy na to uwagę:

www.defence24.pl/analiza_nowa-...

a pan ekspert, analizujący sprawę, ma dziwnie zbliżone odczucia do naszych osobistych, ale wsparte pewnymi istotnymi poszlakami:

Cytat:
Wszystko wskazuje na to, że Rosja wiedząc o negocjacjach w sprawie umowy stowarzyszeniowej z Unią Europejską już od ponad roku przygotowywała się do tej operacji. Być może wiązało się to nawet z wprowadzeniem do najwyższych władz ukraińskich ludzi, którzy nie tyle działali na korzyść Rosjan, ale nie działali przeciwko nim. To właśnie te osoby m.in. dopuściły by armia ukraińską była przez pierwszy okres konfliktu niezdolna do jakiegokolwiek reagowania.

Już samo to, że oddziały ukraińskie na Krymie (a szczególnie 1 batalion piechoty morskiej w Teodozji) nie miały rozkazów alarmowego zabezpieczenia najważniejszych obiektów (port w Kerczu i lotniska) – co jest kanonem działań wojskowych, świadczy o specjalnym i ukrytym wspieraniu polityki rosyjskiej przez niektórych decydentów i wojskowych. Sprawa jest o tyle niezrozumiała, że Ukraina początkowo miała na Krymie zarówno przewagę liczebną jak i ciężki sprzęt wojskowy (w tym prawdopodobnie czołgi).

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 6 kwietnia 2014 20:28:55
Szutnik,
przytoczę swój post z 2 marca br. (tak, wiem, nieładnie)
Cytat:
Moje źródełko, które zawsze było dobrze poinformowane, tym razem wymiękło i gubi się w domysłach, bo od informacji zostało odcięte. Podejrzewa ono, że to co się teraz dzieje na Krymie jest jedynie elementem jakiegoś większego układu, częścią dealu. Jedną stroną tej transakcji może być konsorcjum oligarchów, drugą zaś Rosja. Podkreślam, że są to jedynie domysły.

a poniżej fragment z cytowanego przez Ciebie defence24
Maksymilian Dura napisał(a):
Być może wiązało się to nawet z wprowadzeniem do najwyższych władz ukraińskich ludzi, którzy nie tyle działali na korzyść Rosjan, ale nie działali przeciwko nim.

I teraz powinienem przytoczyć swój kolejny post sprzed tygodni, gdy zwracałem uwagę na to, kim jest druga osoba w Radzie Bezpieczeństwa Narodowego Ukrainy.
Śmierdziało? I to jak.

To nie zmienia faktu, że przypisywanie Ukrainie roli ofiary nie jest na miejscu. Janukowycz jest niczym innym, jak bękartem Tymoszenko i Juszczenko. A świeczkę w trakcie procesu poczęcia trzymał Poroszenko.

Na marginesie: parę tygodni temu spotkałem dwóch Ukraińców, przedstawicieli tzw klasy średniej, mieszkańców wschodniej Ukrainy. Zgodnie stwierdzili, że jeżeli Krym miał być zapłatą za to, że Ukraina pozbędzie się Janukowycza, to i tak warto było.

edit: zapomniałem o najważniejszym - to może jednak nie było konieczności wprowadzania do władz Ukrainy ludzi, o których wspomina M. Dura?
Edytowany: 6 kwietnia 2014 20:37

marcueus
0
Wpisów: 85
Wysłane: 6 kwietnia 2014 20:38:59
Panowie demonizujecie postawę Rosji wobec Ukrainy zupełnie nie rozumiejąc czemu Rosjanie musieli wziąć Krym. Bez Krymu i Ukrainą w EU flota czarnomorska się ewakuuje z regionu i Amerykanie mogą śmiało wprowadzać "demokrację" w Syrii ---> dalsza destabilizacja regionu + 50 lat usilnych amerykańskich starań w tworzeniu radykalistów Islamskich w końcu przyniesie efekty i to nie będzie problemem murzynów tylko Europy. Nowa święta wojna wojna się szykuje, a wy obwiniacie Władimira Władimirowicza, że nie chce pozwolić na stworzenie Pan Islamskiego Państewka z PKB kilkakrotnie przewyższającym PKB Stanów salute

A co do nowej władzy na Ukrainie to polecam poczytać:
dwagrosze.com/2014/03/ukrainsk...

Pozdrawiam

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 7 kwietnia 2014 09:57:50
rząd Ukrainy przyjął kolejne antykryzysowe pakiety i poprawki do budżetu. Wszystko po to, by ludziom żyło się lepiej? Nie do końca. Krowy i świnie mają zdecydowanie lepiej.
Np. wydatki na leczenie gruźlicy u dzieci zredukowano o 47%, wydatki na karetki pogotowia skasowano w całości a dotacje dla hodowców bydła zmniejszono jedynie o 1%. Krowy górą. Ok, to było trochę populistyczne.
Teraz o wyższości innych zwierząt hodowlanych nad ludźmi. Nie będzie zwrotu VAT za eksport pszenicy, ale już w przypadku eksportu rud żelaza zwrot będzie możliwy. Czemu? Bo na rudach żelaza siedzą Achmetow, Żywago i Kołomojski.

Szutnik
153
Wysłane: 7 kwietnia 2014 10:23:25
marcueus napisał(a):
Panowie demonizujecie postawę Rosji wobec Ukrainy zupełnie nie rozumiejąc czemu Rosjanie musieli wziąć Krym. Bez Krymu i Ukrainą w EU flota czarnomorska się ewakuuje z regionu i Amerykanie mogą śmiało wprowadzać "demokrację" w Syrii ---> dalsza destabilizacja regionu + 50 lat usilnych amerykańskich starań w tworzeniu radykalistów Islamskich w końcu przyniesie efekty i to nie będzie problemem murzynów tylko Europy. Nowa święta wojna wojna się szykuje, a wy obwiniacie Władimira Władimirowicza, że nie chce pozwolić na stworzenie Pan Islamskiego Państewka z PKB kilkakrotnie przewyższającym PKB Stanów salute

A co do nowej władzy na Ukrainie to polecam poczytać:
dwagrosze.com/2014/03/ukrainsk...

Pozdrawiam

Szanowny Marceusie.
Twój argument o flocie rosyjskiej na Krymie jest jak strzał kulą w płot. Rosyjska Flota Czarnomorska stacjonowała sobie dotąd na Krymie spokojnie w Sewastopolu i nikt jej stamtąd nie miał zamiaru ruszać. To była specjalna umowa rosyjsko – ukraińska, z której Ukraina miała dostawę sporej porcji gazu po obniżonych cenach, a Rosja dostęp do niezamarzających portów. Ukraina nigdy nie odważyła się na nic więcej, niż nawet nie groźby a tylko lekkie pomruki w temacie Floty i to tylko wtedy, gdy Rosja zakręcała na dłużej kurek gazowy, ale ani Rosja, ani Ukraina nie traktowały tych pomruków poważnie. W normalnym biegu spraw Ukraina szanowała umowy z sąsiadem, czego nie da się niestety powiedzieć o Rosji. A szanowała choćby dlatego, że Rosja to główny kierunek ukraińskiego eksportu.

Cytat:
Nowa święta wojna wojna się szykuje, a wy obwiniacie Władimira Władimirowicza, że nie chce pozwolić na stworzenie Pan Islamskiego Państewka z PKB kilkakrotnie przewyższającym PKB Stanów

A cóż to za opowieści dziwnej treści? Gdzie się szykuje i kto będzie je tworzył? Nienawidzący się serdecznie i konkurujący politycznie gdzie się da ze sobą Egipt i Arabia Saudyjska? No to pewnie Algieria i Libia, kochający się jak pies z kotem? Aaa, wiem. Iran z Irakiem :-) Tylko co zrobić z licznymi irackimi sunnitami, którzy na pewno tego by nie zdzierżyli? A Kurdowie? Więc oni też nie… No to może chociaż mały Bahrajn z sąsiednią Arabią Saudyjską. Jeszcze król Bahrajnu wraz z rodziną i mniejszością sunnicką ostatecznie się na to mógłby zgodzić, ale na pewno już nie szyicka większość, tęsknie spoglądająca nie na Rijad, a na Teheran….
Kto więc miałby stworzyć ten Twój wymyślony Kalifat, jeśli nawet w obrębie tej samej Sunny saudyjscy Wahabici ledwo tolerują się z uczonymi z medresy Al- Azhar w Kairze, często wydając mocno różniące się między sobą interpretacje sur Koranu „na złość konkurencji”?
Świat islamski jest zbyt podzielony na to, by taki utopijny projekt był realizowany. Tylko niedoinformowani Europejczycy i Amerykanie widzą w Islamie jedno ciało polityczne….

A już z tym konstruowaniem przez USA radykalistów islamskich to pojechałeś na całego!
Jedynym ziarnkiem prawdy w tym jest to, że w czasie sowieckiej inwazji w Afganistanie USA dostarczała broń niektórym grupom islamskim. Wszystko inne jest wyssane z palca, a przypomnę Ci tylko, ze Al Kaida powstała na początku lat 90-tych dlatego, aby wypędzić niewiernych (Amerykanów) stacjonujących w Arabii Saudyjskiej jako ochrona przed irackim zagrożeniem. Po prostu dla islamistów była to zniewaga dla świętej ziemii Proroka.

Jeśli zaś chodzi o link z bloga 2 grosze – cóż, nawet 2 grosze to za dużo za brednie tam napisane. Podobno widziano złoto, że podobno lądowało w NY, bo podobno Wiktoria Nuland coś tam….

Podobno wujek Kazek widział podobno słonia, jak kierował traktorem, ale to było daleko stąd i po północy czasu lokalnego, więc było ciemno i mogło mu się jedynie wydawaćAngel

Nigdy nie byłem dobrego zdania o pisarstwie większości gold-bug’ów i z tego co widzę nie warto zmieniać zdania.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 7 kwietnia 2014 10:25:19
Kliczko jest świeżo po lekturze "W pustyni i w puszczy". Zgadnijcie, kto jest jego ulubionym bohaterem?
Dla ułatwienia zacytuje wypowiedź Kliczki na temat zamieszek we wschodnich obwodach Ukrainy.
Kliczko napisał(a):
Czemu milicja bezczynnie przygląda się zajmowaniu budynków administracji? Należy działać szybko i brutalnie!

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 7 kwietnia 2014 14:53:40
@krewa

jednak jest zasadnicza różnica - na Majdanie nikt nie wzywał do podziału ani rozpadu państwa, a te prorosyjskie ruchy ewidentnie dążą do naruszenia integralności kraju i de facto rozbioru Ukrainy.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 7 kwietnia 2014 15:07:45
Scarry,
co za różnica. Naruszeniem prawa jest zajęcie budynku administracji publicznej/państwowej a nie hasła towarzyszące zajęciu.
A że milicja reaguje jak reaguje? Mają chłopaki instynkt samozachowawczy, pamiętają, co stało się z ich kolegami z jednostki Berkut.

Scarry
193
Wysłane: 7 kwietnia 2014 16:44:45
@krewa

ja tam dostrzegam różnicę - szukając paraleli w I Rzeczpospolitej: Majdanowcy przypominają ruch jakobiński w Rzeczpospolitej, który przecież też złamał prawo uchwalając Konstytucję 3 Maja, a te prorosyjskie i pro-janukowiczowskie przypominają konfederację targowicką, która doprowadziła do rozpadu państwa pod wzniosłymi hasłami obrony poprzedniego porządku i ustroju. I też wzywali armię moskiewską na pomoc.

Nie każde złamanie prawa jest sobie równe. Jest coś takiego jak obywatelskie nieposłuszeństwo do którego obywatele mają prawo w razie jaskrawego naruszenia umowy między władzą a obywatelami, poprzednie władze takiego naruszenia dokonały (abstrahując już od ogromnej skali korupcji) ostatecznie łamiąc umowy dążące do stowarzyszenia z EU, obecne nie zrobiły niczego takiego.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 7 kwietnia 2014 16:56

Scarry
193
Wysłane: 7 kwietnia 2014 17:07:22
krewa napisał(a):
A że milicja reaguje jak reaguje? Mają chłopaki instynkt samozachowawczy, pamiętają, co stało się z ich kolegami z jednostki Berkut.

nie byłbym taki pewny - jako że milicja ukraińska jest w najwyższym stopniu skorumpowana a proces werbunku całkowicie uzależniony od różnych nepotycznych zachowań, prawdopodobnie większość lokalnej milicji jest całkowicie posłuszna grupce lokalnych prorosyjskich decydentów i kompletnie zignoruje rozkazy ze stolicy. I tyle.
Edytowany: 7 kwietnia 2014 17:17

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,592 sek.

vsqdpgej
uncpwlss
cgplinnn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mmuxndgl
iajcsskh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat