PARTNER SERWISU
dsvezaud
31 32 33 34 35

Ukraina - dewaluacja hrywny?

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 25 maja 2014 10:51:02

@ Scarry,

Mam nadzieję, że szanowni moderatorzy nie usuną tego wpisu bo moim zdaniem ma ona tylko pozornie znamiona sporu między 2 userami. Sądzę, że z tej nużącej momentami dyskusji można co nieco wyczytać nt. tego, czym zdaniem niektórych powinno być forum wymiany opinii włącznie z ostrą polemiką jako taką.

Forum Stockwatch to nie prywatny folwark gdzie Ammianus i Scarry wymieniają tylko między sobą wiadomości.

Skoro decydujesz się pisać na forum, to nie ma powodu aby inni nie mogli polemizować.
Fakt, że uważasz polemikę za durną, nie ma znaczenia dopóki ktoś odnosi się do treści Twoich postów(taką mam nadzieję, chyba, że któryś z modów uważa inaczej).
Nie pisz publicznie postów, które ktoś może uznać za wątpliwe, czy warte polemiki, a może nie będzie na nie odpowiedzi. Jeśli to robisz na FORUM, a nie na priv - licz się z aprobatą, ale i z kontrą.

"parokrotnie prosiłem cię o niepisanie do mnie, jako że nie zamierzam odpowiadać na tak durne posty"

Ale ja Ciebie nie prosiłem abyś odpowiadał na moje posty.
Tak jak nigdy nikogo nie prosiłem aby nie odpowiadał na moje, jak Ty czynisz to w moją stronę.
Inaczej nigdy nie byłoby mnie na tym, swoją drogą poważnym forum.

Za to Ty na priv wysyłasz do mnie wiadomość, w której zaczynasz od "per durniu", ponawiasz prośbę o nie polemizowanie, aby na końcu zaapleować o dyskutowanie na poziomie ....Anxious Anxious
Chwilę wcześniej, zdaje się, że pisałeś coś o ...dziecinadzie ...

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 25 maja 2014 12:34:19
zaczynaja sie pytania i watpliwosci - link
czego jeszcze sie z czasem dowiemy? mam na mysli to, co obie strony ukrywaja, o czym klamia.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 25 maja 2014 12:34:28
siekoo napisał(a):
a tak nawiasem mowiac, odnosnie Krymu - powstania slaskie... odniesiecie sie do tego casusu?

@ Siekoo, nie kompromituj się, bo pomyślę, że chadzałeś na wagary jak były lekcje historii

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 25 maja 2014 14:27:16
Ammianus napisał(a):

Nie pisz publicznie postów, które ktoś może uznać za wątpliwe, czy warte polemiki, a może nie będzie na nie odpowiedzi. Jeśli to robisz na FORUM, a nie na priv - licz się z aprobatą, ale i z kontrą.
człowieku - twoje posty sa kompletnie puste - formalne przegadywanie zabija jakąkolwiek treść, nic nie piszesz mądrego i nie ma do czego się odnosić. Jedna rzecz w nich jest - gigantyczne czepialstwo. Nie ma to nic wspólnego ze sporem bo nie prezentujesz żadnych poglądów.

PO za tym cóż...na moim roku na 100 studiujących kierunek pojęcie o historii miało może 5. Prawda jest taka że ty też taki jesteś - formalizm zabija ci sens.. to tak jak z idiotyczną uwagą o Dywizji Dirlewangera, jednostki która okrucieństw wiele lat dokonywała jako batalion i brygada, nigdy dywizją nie była, choć tak się przez 3 ostatnie miesiące wojny została nazwana. W powszechnej świadomości zarówno niemieckiej jak i polskiej funkcjonuje jako brygada. Mimo to musisz zając się poprawianiem i informowaniem o tym że na koniec wojny miała przez chwilę status dywizji, co nie ma nawet najmniejszego znaczenie dla czegokolwiek w materii dyskusji... formalizm i puste posty, jak zwykle. Nie masz albo wiedzy albo inwencji żeby nawiązać dyskusję na poziomie.

napisałem do ciebie inną wiadomość, chcesz to możesz ją cytować, tylko nie oszukuj. Ewentualnie zacznij roztrząsać rozstawienia przecinków.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 25 maja 2014 14:46

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 25 maja 2014 14:43:03
siekoo napisał(a):
tak, bylismy zaborcami, tylko czy to tlumaczy to zbydlecenie jakim epatowalo zachowanie UON? raczej nie.
[...] sorry... nie. nie tak. nie w ten sposob.
zbydlecenie to zbydlecenie i zaden poziom biedy nie urpawiedliwia takich zbrodni.

dlatego ja uważam że oczyszczenie powinno być dwustronne - my pierwsi powinniśmy przeprosić za nasze winy poprzedzające zachowanie Ukraińców a oni powinni odpowiedzieć jakąś wyraźną i poważną formą ekspiacji na punkcie tego co stało się na Wołyniu (wiem że to się nie mieści w głowie wielu moim rodakom, ale uważam że taka kolejność byłoby sprawiedliwa historycznie).

trochę niechcący pomagając Rosjanom w odebraniu narodowości i państwowości doprowadziliśmy ich do zezwierzęcenia a potem zebraliśmy tego owoce, mniejsze zło narodziło większe.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 25 maja 2014 14:47

siekoo
0
Wysłane: 25 maja 2014 18:27:45
calkowicie zgadzam sie z tym co teraz napisales.
uwazam, ze potrzebujemy dystansu i troche wiecej szczerosci wzgledem samych siebie.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 25 maja 2014 20:45:43
siekoo napisał(a):
www.dropbox.com/s/s93w7s8utdnr...

napotkane przypadkiem. przeciw faszyzmowi, dozbrajaniu i wspieraniu grup identyfikujacych sie z UON.

To demonstracja poparcia dla polityki Rosji, urządzona przez Komunistyczną Partię Niemiec.
Ich jawna prorosyjskość chyba nikogo nie dziwi? Angel
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Szutnik
153
Wysłane: 25 maja 2014 21:41:28
Korespondent Gazety Wyborczej Tomasz Bielecki napisał na Twitterze, na podstawie wstepnych wyników ukraińskich wyborów:

Cytat:
Dla bojących się nacjonalistycznej, skrajnej prawicy na Ukrainie. Tiahnybok (Swoboda):1,3-1,4%. Jarosz (Prawy Sektor):0,9-1 proc.Świetny wynik!;)

No to jak jest z tymi Ukraińskimi Faszystami i ich rzekomym powszechnym poparciem?
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 25 maja 2014 22:24:23
Zależy na jakie wybory popatrzysz. Lokalne na zachodzie Swoboda miała ponad 30% w ostatnich wyborach. Poza tym oficjalna polityka państwowa tego kraju polega na uznawaniu Bandery (taki ukraiński Hitler) za bohatera. Więc co za różnica ile tych % mają poszczególne partie ?

Wychodzi na to, że po odpadnięciu wschodu będziemy mieli dość słabego sąsiada, proniemieckiego i raczej nastawionego negatywnie do Polski (aczkolwiek antyrosyjskość może na jakiś czas przeważyć). Mam tylko (pewnie płonną) nadzieję, że nie będziemy pakowali forsy w ten worek bez dna.

Ukraińcom przez 20 lat nie udało się zbudować sprawnie funkcjonującego państwa i teraz ponoszą tego konsekwencje.

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 25 maja 2014 22:33:46
@Fantomas, wygląda na to, że również chodziłeś na wagary, kiedy były lekcje historii. Emanujesz głupotą sięgającą stratosfery puke_l

Cytat:
Poza tym oficjalna polityka państwowa tego kraju polega na uznawaniu Bandery (taki ukraiński Hitler) za bohatera.

Mówimy o TYCH wyborach, a nie "ostatnich"

Cytat:
Zależy na jakie wybory popatrzysz. Lokalne na zachodzie Swoboda miała ponad 30% w ostatnich wyborach

Czytam i mam wrażenie, że ktoś się włamuje na konta, bo w taką głupotę jaką prezentujesz Ty, czy Siekoo, czy Ammianus nie wierzę Think

siekoo
0
Wysłane: 26 maja 2014 01:08:29
Szutnik napisał(a):
To demonstracja poparcia dla polityki Rosji, urządzona przez Komunistyczną Partię Niemiec.
Ich jawna prorosyjskość chyba nikogo nie dziwi? Angel

komunisci? chyba socjalisci. a demonstracja miala charakter 'antybanksterski' jak to ladnie ujmowali, nie prorosyjski. przynajmniej to slyszalo sie od przemawiajacych - nikt slowem nie wspomnial o Rosji.

Szutnik
153
Wysłane: 26 maja 2014 06:23:20
Fantomas napisał(a):
Zależy na jakie wybory popatrzysz. Lokalne na zachodzie Swoboda miała ponad 30% w ostatnich wyborach. Poza tym oficjalna polityka państwowa tego kraju polega na uznawaniu Bandery (taki ukraiński Hitler) za bohatera. Więc co za różnica ile tych % mają poszczególne partie ?

Wychodzi na to, że po odpadnięciu wschodu będziemy mieli dość słabego sąsiada, proniemieckiego i raczej nastawionego negatywnie do Polski (aczkolwiek antyrosyjskość może na jakiś czas przeważyć). Mam tylko (pewnie płonną) nadzieję, że nie będziemy pakowali forsy w ten worek bez dna.

Ukraińcom przez 20 lat nie udało się zbudować sprawnie funkcjonującego państwa i teraz ponoszą tego konsekwencje.

Lokalnie śp. Andrzej Lepper miał prawie 60% głosów. Cała Polska popierała Samoobronę?

Czy mogę prosić o bardziej poważne podejście?Pray

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 26 maja 2014 08:24:02
Szutnik napisał(a):
No to jak jest z tymi Ukraińskimi Faszystami i ich rzekomym powszechnym poparciem?

A w którym momencie padło stwierdzenie o powszechnym poparciu faszystów w UA?
Pójdź może dalej i ogłoś, że najskrytszym marzeniem Ukraińców jest oddanie władzy w ręce oligarchów - przecież da się to potwierdzić liczbami.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 26 maja 2014 08:29:13
serpico napisał(a):
Emanujesz głupotą sięgającą stratosfery ... bo w taką głupotę jaką prezentujesz Ty, czy Siekoo, czy Ammianus nie wierzę...

Parafrazując memy:
Zasiedl Azję Środkową Turkami, postaw w jednym rzędzie gospodarkę Rosji i Gwinei Równikowej, napisz o piszczącej biedzie na Ukrainie. Zarzuć innym pisanie głupot.

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 26 maja 2014 09:05:12
czy wy ogólnie wiecie co Ukraińcy wyrabiali, to co robili na żydach po tym robilli na Polakach, słynne było hasło "Polak i jeweriej adnaka sabaka i smierć im adinaka"... mam psa i traktuję go chyba lepiej od siebie

Szutnik
153
Wysłane: 26 maja 2014 09:29:07
krewa napisał(a):
Szutnik napisał(a):

A w którym momencie padło stwierdzenie o powszechnym poparciu faszystów w UA?
Pójdź może dalej i ogłoś, że najskrytszym marzeniem Ukraińców jest oddanie władzy w ręce oligarchów - przecież da się to potwierdzić liczbami.

@ Krewa

A co twierdzili Putiniści? Przed czym "bronili" wschodniej Ukrainy?

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 26 maja 2014 09:41:37
Szutnik, nie warto dyskutować z propagandą, bo tym samym nobilitujesz ją. Powiedz lepiej jak widzisz przyszłość UA w perspektywie kilku miesięcy?
Przenosząc sytuację z Ukrainy na polski grunt, mamy Solorza w fotelu prezydenta, któremu wsparcie medialne zapewni Polsat. Czarnecki wojewodą dolnośląskim, Kulczyk wojewodą wielkopolskim a Adamek prezydentem Warszawy. Kraj mlekiem i czekoladą płynący.

Szutnik
153
Wysłane: 26 maja 2014 09:47:00
yayurek napisał(a):
czy wy ogólnie wiecie co Ukraińcy wyrabiali, to co robili na żydach po tym robilli na Polakach, słynne było hasło "Polak i jeweriej adnaka sabaka i smierć im adinaka"... mam psa i traktuję go chyba lepiej od siebie

Wyobraź sobie, że wiemy. I tak, jak Ci już raz napisałem - nie jesteś jedynym w Polsce, którego rodzina doświadczyła czegoś podobnego.

Po raz drugi złamię zasadę nie pisania o sprawach rodzinnych. Napiszę o rodzinie mojej żony.
3 lata temu pochowaliśmy kuzynkę jej babci lat 95.
Była w Auschwitz jako "karmicielka wszy" u Dr Mengele i widziała ofiary eksperymentów medycznych tego pana. Jako jedna z względnie nielicznych przeżyła "marsz śmierci" - pieszą ewakuację Auschwitz do Bergen Belsen w ponad 20 stopniowym, styczniowym mrozie. Tam doczekała wyzwolenia. Ktoś taki miałby pełne prawo nienawidzieć Niemców. Nigdy nie usłyszałem od niej złego słowa na ich temat. Kiedyś zapytałem - dlaczego?
Powiedziała bardzo prosto - to nie naród niemecki mordował. To mordował Hans, Jurgen, Kurt itd - konkretni LUDZIE.
W tym piekle, ktore przeszła, spotkała również kilku przyzwoitych Niemców i bardzo się oburzała, gdy ktoś generalizował : to zrobili Niemcy.

Twoją rodzinę także mordował jakiś Stepan i Mykoła, a nie naród ukraiński. Byli bowiem i tacy Ukraińcy, którzy ratowali swoich polskich sąsiadów, ryzykując życie, a których pamięć Ty taką generalizacją zwyczajnie obrażasz.

obs
obs
0
Wpisów: 490
Wysłane: 26 maja 2014 10:32:06
Szutnik
Pełen szacunek dla Ciebie i podziw dla tej babci.
Jakby tak wszyscy ludzie zaczęli myśleć...
Edytowany: 26 maja 2014 10:35

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 26 maja 2014 17:30:39
Szutnik napisał(a):
Lokalnie śp. Andrzej Lepper miał prawie 60% głosów. Cała Polska popierała Samoobronę

Gdzie tak napisałem ?

W Niemczech też istnieją ruchy nazistowskie - czy ktoś coś zarzuca Niemcom jak ogółowi z tego tytułu ?
Tylko jest taka "mała" różnica: rząd Niemiec nie uznaje esesmanów za bohaterów, tymczasem urzędujący prezydent Ukrainy nadał Banderze tytuł bohatera Ukrainy (o byciu patronem ulic, szkół, itd. nie piszę bo i po co).

Na razie to usprawiedliwiasz banderowców (czyli nie wszystkich Ukraińców bo znowu przeczytasz coś czego nie napisałem). Ciekawe co by kuzynka babci żony powiedziała, gdybyś napisał że rozumiesz Niemców którzy mordowali. Też musieli swoją tożsamość narodową w ten sposób tworzyć ?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

31 32 33 34 35

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,613 sek.

cwhppiko
dwjuztiw
kpveztlq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sliijgln
gxxrebxd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat