PARTNER SERWISU
bukaflbu
21 22 23 24 25

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 2 lipca 2014 11:45:27
Heh, najlepsze jest to że sama nigdy tych akcji nie kupila, tylko zwróciła uwagę że wykres wyglada ciekawie. Kurs faktycznie oszalał, ja juz niestety tylko patrzę z boku Eh? . I satysfakcja ze sporego zysku przeplata się z ubolewaniem, że wysiadłem tuż przed najwiekszymi wzrostami :)

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 287
Wysłane: 2 lipca 2014 13:07:39
Widocznie bratowa musi jeszcze z zarządzania pozycją się doszkolić ;). Zakładając, że ktoś się trzyma określonych zasad to jeśli nie kupi jakiegoś sygnału bo jest to sprzeczne z tym co sobie wcześniej nakreślił to nie problem. Gorzej jeśli założenia są inne a realizacja całkowicie od nich różna (to działa w obie strony u traderów - jedni starają się wyprzedzić sygnał i kupują przed nim, innych paraliżuje strach przed "pociągnięciem za spust").

Gdy pisałeś o sprzedaży 40% pozycji stwierdziłem, że to niezły ruch bo kasowałeś część zysków przed niepewnym zdarzeniem pod które spółka rosła (owa sesja UM). Sprzedaż całej pozycji po tym już jest bardziej dyskusyjna, bo wystawiasz psychikę na myślenie o niewykorzystanej do końca okazji (mimo realizacji sporego zysku). Pewnego rodzaju sztuczką, aby oszukać mózg jest sprzedawanie w pakietach np po 20-30% pozycji wraz z mocnym wzrostem a nawet zostawienie małej części pozycji na dłuższy okres. Słyszałem, też o innej metodzie pewnego tradera - zamykał pozycję gdy miał zwrot w wysokości 100% - co działo się dalej z kursem kompletnie go już nie interesowało, wbrew pozorom ta metoda była całkiem skuteczna.
Sam trzymam obecnie całą pozycję z stopem na break even - jak będzie korekta/zwrot to będę się zastanawiał co dalej ;).
Edytowany: 2 lipca 2014 13:13

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 2 lipca 2014 13:28:09
jak rozumieć "stop na break even"

?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 2 lipca 2014 13:42:43
Break even = break even point = BEP = próg rentowności. Czyli SL na poziomie takim, by w przypadku jego wybicia wyjść na zero po prowizjach. To pierwsze miejsce, na które podnoszę SL z jego początkowego miejsca zwłaszcza jeśli SL był duży (początkowy był pod 3,0 - ok 16% risk).

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 5 lipca 2014 01:12:15
Poprosiłbym o analizę spółki CPL. Mam swoje 'kreski' ale chciałbym też o ile to możliwe poznać Twoje zdanie :) Z góry dziękuję.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 5 lipca 2014 01:12

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 5 lipca 2014 13:30:56
CPL week

kliknij, aby powiększyć

W czwartek zainteresowałem się tą spółką, bo faktycznie wygląda to na wykresie bardzo interesująco.
Poziom 20,5 został przebity a wcześniej był dość istotny kilkukrotnie stanowiąc wsparcie lub opór. Wybicie nastąpiło na sporych obrotach (i to z kilku dni - wg wykresu day), RSI potwierdza wzrosty. Problemem jest jednak ciągle opadająca średnia 30tyg (choć wybita) jak i przede wszystkim linia trendu spadkowego. Prawdopodobnie obecny impuls zaprowadzi kurs do tego oporu (ok 23zł), gdzie możliwa jest korekta. Od jej wielkości jak i przebiegu uzależniałbym możliwość wejścia. Oczywiście dla kogoś kto już zajął pozycję na wybiciu nie ma to wielkiego znaczenia. Kluczowe dla powodzenia wybicia wsparcie na ok 18,80.
Edytowany: 5 lipca 2014 13:31

ucofb
1
Wysłane: 5 lipca 2014 13:54:38
Pozwolę sobie dodać co ja jeszcze dostrzegłem... Oczywiście opadająca linia trendu jest problemem. Ja jednak w związku z niezbyt długim notowaniem CPL na giełdzie skupiłem się na wykresie dziennym.

Oprócz tego, że opór na na 20,5 został pokonany na odpowiednich obrotach, to patrząc na wykres dzienny:
- od około 15 marca mamy książkową formację spodka,
- od początku marca do około 20 kwietnia mieliśmy dywergencje na RSI,
- pokonując opór na 20,5 kurs znalazł się powyżej EMA 200

Potwierdzeniem rozpoczęcia się nowego trendu wzrostowego będzie przebicie od dołu przez EMA 50 EMA 200 oraz pokonanie linii trendu spadkowego, o której wcześniej wspomniał Wojetek.
Edytowany: 5 lipca 2014 13:56

ucofb
1
Wysłane: 5 lipca 2014 21:56:36
Jakiś czas temu prosiłem o analizę KGHMu, teraz mam nadzieję, że dwie rzeczy, które się koledze @Wojetek nie podobały na dzień dzisiejszy troszkę bardziej się podobają :)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 6 lipca 2014 10:42:29
@ucofb

Spodek na Comperii lub coś w tym stylu na dziennym faktycznie jest, tyle że wykres dzienny z racji przeciętnej płynności instrumentu jest też dość mocno poszarpany co obniża wiarygodność. Spodki czasami też przekształcają się w cup&handle, których częstą cechą jest doprowadzanie do strat traderów ;)

Odnośnie KGH faktycznie trochę się zmieniło:

1. KGH jest już znacznie silniejszy od swojego indexu co jest bardzo pozytywne.

2.

kliknij, aby powiększyć

Na miedzi ostatnio wybito LT spadkowego - jednak jest to ciągle "palcem po wodzie pisane". Dopiero wybicie poprzedniego szczytu na poziomie 340 usd będzie potwierdzało nowy trend wzrostowy. RSI również jeszcze nie potwierdza nowego trendu, choć możliwe jest pojawienie się niebawem na nim dywergencji.

3.
kliknij, aby powiększyć

Na srebrze jest widoczna dywergencja na RSI, wybicie średniej ale do poprzedniego szczytu jeszcze sporo brakuje. Brak niższych dołków jest pozytywny, możliwe że potencjał spadkowy na srebrze się wyczerpał i widzimy akumulację.

Sam obecnie KGH posiadam w portfelu (obok CPD) i czekam na kontynuacje wzrostów z SL już na BEP :)

ucofb
1
Wysłane: 6 lipca 2014 15:28:06
Sytuacji na CPD w ogóle nie zauważyłem... Wygląda ciekawie tylko teraz to już trochę późno :)
Edytowany: 6 lipca 2014 15:37

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 6 lipca 2014 20:51:27
Wojetek, czy piatkowa świeca na CPD to nie klasyczny początek dystrybucji?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 7 lipca 2014 14:24:44
Wysoki obrót na szczytach i marubozu (w sumie nie do końca bo ma trochę dolnego cienia) faktycznie nie wygląda zbyt dobrze. Możliwe że "szybki kapitał" spekulacyjny opuszczał walor, jednak moim zdaniem dystrybucje robi się trochę dłużej niż w jedną sesję ;).
Edytowany: 7 lipca 2014 14:27

mbu
mbu
0
Wpisów: 10
Wysłane: 7 lipca 2014 21:27:34
Chciałbym prosić o analizę FORTE. Papier pod koniec maja odbił się od psychologicznej bariery 50zł i jeszcze kilkakrotnie próbował ja przebić. Niestety od tygodnia leci kilka ładnych procent w dół. Widać jakieś wsparcie w okolicach 42 zł. Jak dalej według Ciebie może się to potoczyć?

Jeszcze ENERGA. Jakiś czas temu pisałeś, że na razie zbyt krótko żeby analizować te akcje. Od tamtej pory mamy pewną korektę. Może da się powiedzieć coś więcej na temat tego papieru?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 8 lipca 2014 09:03:56
@mbu

FTE day

kliknij, aby powiększyć

Gwiazda portfela w 2013 ;). Sam na tej spółce się trochę pospieszyłem i to 2 razy - cóż uroki mocnych trendów...

Na wykresie tygodniowym sytuacja klarowna - ciągle trend wzrostowy. Na dziennym wygląda to trochę gorzej, gdyż została zanegowana świeca wybijająca opór z połowy maja. Obroty na ostatniej sesji oraz popytowy cień mogą świadczyć o wyczerpaniu się podaży na tych poziomach i odreagowaniu (możliwa formacja młota). Czy z tego będzie dalsza konsolidacja, czy powrót do wzrostów okaże się w niedalekiej przyszłości. Dla długoterminowców kluczowe wsparcie poniżej 38 zł.

ENG day

kliknij, aby powiększyć

Zapowiadana korekta na spółkach energetycznych miała miejsce niedawno i na Enerdze również można było ją zobaczyć. Historia tej spółki dla wykresu tygodniowego jest ciągle krótka, więc wrzucam wykres dzienny. Wsparcie na 19,5 nawet nie zostało naruszone, jednak negatywnie wygląda dywergencja na RSI (dość silna). Prowizoryczna linia trendu wzrostowego jak i kolejne niżej położone wsparcie na ok 18,3 pozwalają na głębszą przecenę. Może jednak do niej nie dojść jeśli Energa jest dalej w silnym trendzie wzrostowym. W zależności od zachowania kursu (jak i sektora) kupno w tej korekcie może być ciekawym pomysłem inwestycyjnym.

Jako bonus jeszcze JSW

kliknij, aby powiększyć

Wskazana świeca - jak pisałem wcześniej - takimi świecami nie wybija się oporów i nie rozpoczyna nowych trendów. False break i efekt ruch, ale w przeciwną stronę do wybicia. Dla mnie była to transakcja i tak stratna, ale udało się uratować przed znacznie większymi stratami. W jednym ze swoich materiałów Steve Nisson pokazuje dwie kupki pieniędzy i gościa przy nich z opisem - pierwsza to pieniądze zarobione na giełdzie, a druga kupka (podobnych rozmiarów, jeśli nie większa) to pieniądze nie stracone. Zdecydowanie coś w tym jest.
Edytowany: 8 lipca 2014 09:09

jacho
0
Wpisów: 19
Wysłane: 10 lipca 2014 19:13:01
Hmm to ja poprosze o mała analizę Tauronu. Sądzisz, ze dalej będzie w spadkowym trendzie ?

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 13 lipca 2014 14:56:49
Wojtek chciałbym na chwilę powrócić do Twojej analizy sektorowej.
Na początku czerwca, kiedy zamieszczałeś analizę np. WIG_BANKI vs WIG20 i WIG_PALIWA Banki były powyżej WIG20 i WIG_Paliwa. Dzisiaj robiąc takie samo zestawienie ( w okresie 5-miesięcznym)i patrząc znowu na ten sam początek czerwca sytuacja jest wręcz odwrotna:Banki są grubo poniżej W20 i Paliw. Skąd ta różnica?

Pytanie Nr.2 - Czym się różni indeks WIG_CHEMIA od indeksu sektora chemicznego wywoływanego w stooqu poleceniem p_chem. Są też jeszcze inne sektory wywoływane poleceniem F_ I tak np.F_BANKI vs WIG_BANKI mają trochę inny przebieg.

Pzdr.,

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 14 lipca 2014 12:01:43
@cyzo

F_Banki i WIG_Banki różnią się nieco składem (w F_Banki jest BOS, Nordea). Indeksy z przedrostkiem WIG są indeksami dochodowymi (więc uwzględniają dywidendy itd) ( pl.wikipedia.org/wiki/WIG-bank... ). Te z F_ są indeksami cenowymi ( http://stooq.pl/q/p/?s=f_ban ) (więc podobnie jak dla W20 dywidendy osłabiają indeks).

Skąd różnica w wykresach WIG_Banki, Paliwa i W20 względem siebie ? Wynika z punktu startowego. Obecnie punkt startowy to luty (a kiedy robiłem zestawienie był to początek stycznia), odpowiedź daje wykres roczny

kliknij, aby powiększyć

Końcówka stycznia była bardzo słaba dla WIG_Paliwa (banki i W20 były wyżej), mamy więc w wykresie 5m niską bazę dla WIG_Paliwa i z tego powodu wyglądają one lepiej. Dokładając do tego krótkoterminową siłę paliw

kliknij, aby powiększyć

efektem jest całkowite odwrócenie miejsc. Biorąc pod uwagę sytuację techniczną paliwa mogą być ciekawe bo są o krok od wygenerowania sygnału kupna.

WIG-Chem i p_chem podobnie jak banki - komponentami jak i liczeniem indeksu (P_chem to cenowy).

@jacho

TPE week

kliknij, aby powiększyć

W trendzie TPE jest jak najbardziej wzrostowym, obecnie widzieliśmy na kursie znaczną korektę, która zaskoczeniem być nie mogła (patrząc gdzie zawędrował WIG-Energia). Czy widzimy okazję do kupna ? To możliwe, gdyż wsparcie które zadziałało czyli poziomy ok 5 zł są istotne i były testowane wcześniej jako wsparcie lub opór (oznaczone). Na minus negatywna dywergencja na RSI, kluczowy w krótkim terminie jest opór jaki stanowi połowa spadkowej świecy jak i była wcześniej oporem/wsparciem - poziomy 5,27-5,30.

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 14 lipca 2014 22:35:47
W takim razie pozostaje mi ostatnie pytanie...czemu akurat badasz okres 5 m-cy a nie...3 albo 6?Pomijam tu fakt, że na Stooqu następny okres po 5 m-cach to 1 rok.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 15 lipca 2014 11:18:18
@cyzo

Z czystej wygody korzystam z 3m, 5m i 1y - takie narzędzie udostępnia stooq więc je wykorzystuje. Analizując min dwie ramy czasowe można bez trudu wychwycić odchylenia od normy, poza tym wspomagam się AT analizując mocne indeksy (co bywa przydatne bo np. mocny indeks w krótkim terminie może robić tylko techniczną korektę w trendzie spadkowym).
Edytowany: 15 lipca 2014 11:18

blazej778
0
Wpisów: 23
Wysłane: 16 lipca 2014 10:42:20
Wojtku czy mozesz spojrzec na ekoexport? Obecnie mamy trzeci dzien odbicia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

21 22 23 24 25

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,301 sek.

yxotkkaq
gukfcxku
wcnapiva
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
owpqnloc
lvjkevmg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat