PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 sierpnia 2014 18:20:09
serpico napisał(a):@Krewa, ależ oczywiście, że po stronie terrorystów walczyli również miejscowi... Moment, była mowa o przywódcach. I podaję Tobie konkretny przykład z Ługańska - miejscowi. Co potwierdził szef administracji p.o. prezydenta Ukrainy. serpico napisał(a):Sugerujesz, że wybory prezydenckie, w których Poroszenko dostał ponad 50% głosów, zostały sfałszowane? W sumie nie do mnie, ale chciałbym zwrócić uwagę, że padło stwierdzenie o tym, iż Majdan również nie odzwierciedlał woli całego narodu. A i do samych wyborów można mieć zastrzeżenia. W sztabie Poroszenki nie ukrywali obaw o to, że jeżeli nie wygra w I turze, to w II polegnie. I m.in. dlatego na rękę jemu była sytuacja, w której Donieck i Ługańsk pozostawali pod kontrolą separatystów. Bo tam ludzie oddaliby głos jego rywalom.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
13 sierpnia 2014 18:30:25
@Siekoo Cytat:@Serpico - to jest ten smok? ok, to inna bajka stosujac Twoja paralele: poklociles sie z zona, w nerwach zostawiles otwarta komorke w piwnicy w ktorej od lat staly rupiecie Twojego dobrze zbudowanego i znanego z bezposredniego i prostego sposobu rozwiazywania spraw sasiada. sasiad sie ucieszyl, bo od lata mial chrapke na ta komorke, zalozyl wiec swoja klodke i w odpowiedzi na Twoj protest uslyszales slowa 'i co mi zrobisz?'. poszedles po porade do dzielnicowego, a ten mowi 'no wiesz, chcialbym Ci pomoc, ale mam zwiazane rece - wiesz, powiem cos i juz mi wiecej bimbru nie zalatwi... wiesz, najlepiej to dogadaj sie z nim jakos'. a sasiedzi w gescie solidarnosci z Toba beda niechetnie temu zloczyncy mowic 'dzien dobry', a nawet podczas podlewania kwiatkow beda o nim myslec z jak najwiekszym obrzydzeniem. tez fajna bajka, nieprawdaz? Nie wiem o czym Ty piszesz, ale to wygląda na duże kłopoty  Zastanów się nad jednym, kontynuując i zarazem kończąc te brednie, czy jak coś nie jest pilnowane, to czy można to ukraść??? Wg Ciebie tak! A jak Twoja żona będzie sama leżała na plaży, a sąsiad Cytat:od lata mial chrapke to też może jej "założyć swoją kłódkę"?  Przy tak rozwiniętych wartościach społeczno-moralnych, gratuluje i współczuje Twoim sąsiadom  Strach zostawić przy Tobie coś bez pilnowania Jak już wspomniało tu wielu, nie ma usprawiedliwienia dla napaści na inny kraj. Co by się nie działo na Ukrainie, nic do tego jego sąsiadom. To tak jakby w 1981 roku ZSRR przesunął granice z Bóg nad Odrę, bo "nie umiecie się dogadać i opuściliście garde". Przymierz miarkę do innych sytuacji. Nie będę z Tobą polemizował, bo Admin nie wrzucił emotionki "groch o ścianę" :) a ja już nie mam siły przejść na Twój poziom abstrakcji
Edytowany: 13 sierpnia 2014 18:34
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
13 sierpnia 2014 23:13:56
@Serpico, pokazales klase... Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
|
|
2 Dołączył: 2012-10-31 Wpisów: 565
Wysłane:
14 sierpnia 2014 01:35:48
Witam po przerwie urlopowej, widze temat sie niby troche posunął, odezwali sie inni forumowicze i dodali swoje spostrzezenia, ale pewne watki chyba zyja wiecznie Taka mala refleksja bo dochodze do wniosku ze niektorzy lubia bajki (w czym nie ma nic zlego dodam, ja tez lubie sobie fantazjowac hehehe) i wyimaginowy swiat w ktorych lataja smoki serpico napisał(a): Zastanów się nad jednym, kontynuując i zarazem kończąc te brednie, czy jak coś nie jest pilnowane, to czy można to ukraść??? Wg Ciebie tak! ...... Jak już wspomniało tu wielu, nie ma usprawiedliwienia dla napaści na inny kraj. Co by się nie działo na Ukrainie, nic do tego jego sąsiadom. To tak jakby w 1981 roku ZSRR przesunął granice z Bóg nad Odrę, bo "nie umiecie się dogadać i opuściliście garde". Przymierz miarkę do innych sytuacji.
Nie będę z Tobą polemizował, bo Admin nie wrzucił emotionki "groch o ścianę" :) a ja już nie mam siły przejść na Twój poziom abstrakcji " czy jak coś nie jest pilnowane, to czy można to ukraść" - oczywiscie ze nie (bynajmniej dla normalnego czlowieka), nie znaczy ze sie to nie zdarza...got it? " Jak już wspomniało tu wielu, nie ma usprawiedliwienia dla napaści na inny kraj." - mysle ze kazdy z forumowiczow moglby sie pod tym podpisac...ale....czy to cos nowego w historii? raczej cos przeciwnego, historia jest pisana od jednej wojny do drugiej, tak naprawde historia to jeden ciag konfliktow midzy roznymi grupami ludzi przerywany krotkimi okresami pokoju ktore sa niezbedne na odbudowy zasobow ludzkich i materialnych....ktora wojna byla "nieusprawiedliwiona" i dla kogo, boz kazdy konflikt ma przynajmniej dwie strony ludzie poprzez swoja naturalna chciwosci, ego oraz chec dominacji (mowie tu o osobnikach meskich, w szegolnosci bialych, ktorzy mieli dominujacy wplyw na bieg wydarzen, przynajmniej w zachodniej cywilizacji....) dosc regularnie uprzykrzaja lub tez koncza zycie innym bytom (niezaleznie czy to homo sapiens czy neandertalczyk czy tez po prostu kolejne stworzenie ktore stoji na jego drodze) - przykladow chyba nie trzeba podawac Serpico wyrzucasz mi ze elentarnej wiedzy nie mam, ze na lekcjach spalem czy cos takiego, a sam czasem piszesz takie frazesy jak chlopczyk co dopiero do pierwszej komuni bedzie szedl - byles czy tam jestes w wojsku, zakladam wiec ze masz militarystyczne podejscie do pewnych spraw i solidan wiedze historyczna...wiec jak to w tej histori bylo? My, czyli Polacy, nigdy nie najechalismy na zadnego z naszych sasiada? mamy takie czyste sumienie i wysokie standardy moralne czy jak? dopiero co myslelism ze uda nam sie dojic rope z jakiegos "oswobodzonego od dyktatora kraju", na garbie wojny i okupacji prowadzonej nie przez nas, ale z naszym udzialem......nawet w tym wieku zabijalismy ludzi na innych kontynentach, (Irak, Afganistan, a gdzie byl GROM to cholera wie...) nie mowiac juz ze w zeszlym wieku to wjezdzalismy do naszych sasiadow jak tylko byla okazja (chociazby ukraina, chociazby te nieszczesne czechy o ktorych tyle pisalismy). Zaden z sasiadow nas nie najechal? Myslisz ze ktoryso mial przy tym skrupuły? Myslisz ze ktorys z tych sasiadow przy nadarzajacej sie i korzystnej sytuacji geopolitycznej by nie zrobil tego jeszcze raz bo widzi u nas swoje ziemie i interesy? Przeciez wypedzilismy niemcow, zabralismy czechom, ukradlismy ukrainca, litwina, itd, itd.... nie badzmy naiwni jest roznica miedzy poboznym zyczeniem, moralami i dobrymi checiami a brutalna rzeczywistoscia!!! niby to wsztsko wiedzac piszesz "Co by się nie działo na Ukrainie, nic do tego jego sąsiadom"....no i raz ze to bzdura (bynajmniej w swiecie rzeczywistym a nie w bajkach), a dwa ze hipokryzja z twojej strony....w takim razie po kiego hu*^$#a ten nasz Radus ktory wedlug ciebie taka siewtna robote robil na tej ukrainie (ktory notabene dzisiaj sie dowiedzialem - byl uczony tylko do stopnia licencjatu a posluguje sie magistrem, zakupionym a nie wyuczonym hehehe) jechal do sasiada i grozil tam ze "ktos ich pozabija" jak czegos nie podpisza? skoro nam nic do tego to dlaczego sie tam bezproduktywnie angazowalismy? przewin 20 stron wczesniej to moze ci sie przypomni jak chwaliles nasza dyplomacje ze jej udzial w tym burdelu, a teraz piszesz ze sasiada (mowisz tutaj tylko o rosji czyli dosc wybiorczo) nic do tego...gdzie tu konsekwencja i logika? chcesz porownan do awantury w bloku okej....normalny czlowiek jak slyszy ze facet bije zone lub dzieci to nie ze kradnie temu komus telewizow, ale dzwoni po policje, a jak sytuacje jest krytyczna i ma wystarczajace jaja to sam wchodzi do akcji i chce zapobiec tragedii...czlowiek o nizszych standardach moralnych moze i tez sie posunac do innych, mniej wyrafinowanych dzialan..co jak sasiadem jest zlodziej albo narkoman, albo jakism menel, albo debilny gowniarz? malo takich mamy w bloku? moze awantura przniosla sie na klatke schodowa i komus wypadl portfel - normalny czlowiek odda ale ten narkoman czy zlodziej wykorzysta sytuacje...sam w takiej sytuacji nie bylem ale moge to sobie wyobrazic bez problemu....nie jeden rower w bloku mi ukradli, moze to byl sasiad? cholera wie, moze ten pijak klatke obok  My sie teraz stawiamy w roli tego dobrego sasiada i oczekujemy ze wszyscy sie tak zachowaja, ale niestety tak nie jest, mamy sasiadow ktorzy sa bardziej awanturni i maja mniejsze skrupuly od nas czyli norma w otaczajacym nas siecie wiadomo ze kradziez jest nieaprobowana prze wiekszosc ludzi, wiadomo ze nie powinno sie zabijac innych ludzi, gwalcic, molestowac dzieci, walic here w kanal ale to wszystko sie dzieje czy tego chcesz czy nie siwatem rzadzi polityka (zazwyczaj meskie ambicjie) i pieniadz a parafrazujac z dziasiaj zaczytanego artykulu Cytat:Polityka to jest gra dla ludzi o grubej skórze i małej wrażliwości. wiec pisanie ze jeden kraj nie powinien napadc na drugi jest dziecinne.... w dodatku pada to nie pierwszy raz z ust wojskowego  rozumien ze filozof czy jakies poeta moze takie frazesy prawic o polnocy ale nie racjonalny i inteligentny czlowiek...TAK, zaden kraj nie powinien napadac na inny (bo mapke z granicami "panstw" przyniosl z gory na pustyni Mojzesz razem z 10 przykazaniami....ale gdzies ta tabliczka kamienn czy tez papirus z ta mapka sie zawieruszyla i przez jakies ostanie 5 tys lat te granice nowo trzeba bylo wytyczac bo komus sie nie podobalo...no i to ostatnie kreslenie granic mialo juz byc tym ostatnim heheheh smoka w tej bajce nie ma ale za to jest gorejacy krzew w ktory wierzy jakas polowa ludzkosci  ), ale nie zmienia to faktu ze tak jest, tak sie dzieje caly czas na siwieci i tak sie bedzie dalej dzialo az sie chyba w koncu wyszycy powybijamy lub tez ebola zmutuje sie z MARS czy SARS czy ze swinska grypa i natura wyprostuje swoje bledy i nasz krotki poki co pobyt na tej planecie sie skonczy wyginieciem....tak jak to bylo z jakims 95% bytow ktore kiedykolwiek stapaly po tej ZIemi Wnioskuje ze jestes wrazliwym czlowiek ale moze w tej dyskusji trzeba w koncu zejsc na ziemie i przestac bajdurzyc, a pewne tematy natury moralnej po prostu odpuscic Witajcie w naszej bajce
|
|
48 Dołączył: 2014-08-08 Wpisów: 843
Wysłane:
14 sierpnia 2014 09:57:57
Cytat:..wiec pisanie ze jeden kraj nie powinien napadc na drugi jest dziecinne.... Stwierdzenie to jest nie na miejscu. Jest prawo miedzynarodowe, ktore musza przestrzegac wszystkie kraje i jakakolwiek agresja wobec innego kraju jest niedopuszczalna. Ingerencja wojskowa w obcych krajach jest dopuszczalna tylko w scisle okreslonych okolicznosciach, ktore w przypadku Ukrainy oczywiscie nie mialy miejsca, wiec jakakolwiek ingrencja w swietle prawa jest nielegalna. Tutaj mamy na razie do czynienia z czyms o wiele powazniejszym - aneksja obcego terytorium. Pierwszy przypadek od czasow wojny swiatowej wbrew wszelkim normom i przepisom miedzynarodowym. Jeden z analitykow bardzo trafnie okreslil problem: "Europa nie wie co zrobi Putin, ale Putin doskonale wie czego nie zrobi Europa". Nie ma co analizowac Putina pod wzgledem logiki w skali makro, bo rzady Putina to rezim, ktory nie mysli w kategoriach makroekonomicznych jak kraje zachodu. Celem polityki Putina jest utrzymanie swojego rezimu przy wladzy a do tego potrzebuje poparcia w kraju. Poniewaz rezim jest z zalozenia niedemokratyczny i caly system putinowski opiera sie na ukladach i korupcji, ale bardziej w sensie kliki, ktora jest ze soba powiazana i od siebie zalezna - nie wchodzi oczywiscie w gre cos takiego jak demokratyczna zmiana wladzy. Wladza oczywiscie stwarza wrazenie demokracji i decyzje, wybory sa niby demokratyczne, ale zeby wynik wyborow byl taki jaki chce wladza jest szereg mozliwosci, z ktorych rzad Putina wybral opcje ktora Putin zna z racji swojego fachu - panstwo policyjne z pelna kontrola spoleczenstwa poprzez szereg sankcji od braku wolnych mediow zaczynajac, oczywiscie wszystko w ramach bezpieczenstwa Federacji. Nie o tym chcialem pisac - takie panstwo mogloby sprawnie funkcjonowac budujac swoja potege poprzez rozwoj gospodarki. Na szczescie Polski i calego swiata Putin nie wybral tej drogi, bo wtedy nie liczylby sie faktycznie z nikim. Mozna dyskutowac, czy obecnie sie z kimkolwiek liczy? moim zdaniem jak najbardziej - gdyby bylo inaczej wojska rosyjskie juz dawno zajely by Ukraine i nie bylo by zadnej reakcji zachodu. Putin popelnil ogromny blad, ktory jest naturalna konsekewncja funkcjonowania rezimu - boi sie panicznie stracic wladze i kontrole nad panstwem - dlatego rezim szuka zagrozen zewnetrznych, ktore uzasadniaja polityke jaka prowadzi wobec wlasnego spoleczenstwa. Temat rzeka, wracajac do Ukrainy: Jak (prawie) legalnie dostarczyc bron, sprzet, amunicje, itp na terytorium Ukrainy!? W bardzo prosty sposob - 280 ciezarowek z niewiadomym ladunkiem, w niewiadomym kierunku, niewiadoma dla kogo. Same pytania. Oficjalnie pomoc humanitarna - nieoficjalnie wiadomo. Ukraina nie chce wpuscic ladunku na warunkach rosyjkich, Rosja w teorii nie moze wiec tam wjechac. Ale wjedzie, bo na apel wladz samozwanczych republik musi tam wjechac i na nic beda protesty, bo jest to pomoc humanitarna. No prawie, bo byc moze 200 ciezarowk wiezie zywnosc, ale 100 juz niekoniecznie. Co zrobi zachod? Nic - przeciez nie bedzie mogl nalozyc sankcji na Rosje za dostarczenie pomocy humanitarnej. Inwestorzy gieldowi maja byc moze jak to mowi Kuczynski zbyt malo wyobrazni.
|
|
Wysłane:
14 sierpnia 2014 10:35:23
Salak napisał(a):byles czy tam jestes w wojsku, zakladam wiec ze masz militarystyczne podejscie do pewnych spraw i solidan wiedze historyczna Nie wiem skąd ci przyszło do głowy z tym wojskowym??? Nigdy nie byłem, nie jestem i zapewne nie będę wojskowym (choć kto wie, jeśli Putin zamierza dojść do Łaby, to może i nim będę  ) Zakładasz, że jestem dziecinny, bo chciałbym pokój etc. Tak, chciałbym pokój i spokój, ale to nie jest infantylne, ani życzeniowe. Uważasz, że wojny były i być powinny, ciekawe...  Rozwiń swoją myśl, jest bardzo interesująca... Przechodzenie obojętnie obok tego, że jeden kraj napada na drugi, w środku Europy, w XXI w. jest postawą tragiczną i niebezpieczną. "Ot, tak mieli chęć zająć pół kraju, to zajęli, co w tym dziwnego?" To stwarza niebezpieczny precedens, sytuacje, której nie mieliśmy w Europie od 75 lat. Jeśli dla Ciebie jest to normalne, to...odpuszczam, też nie potrafię przejść na Twój poziom abstrakcji. Cytat:w dodatku pada to nie pierwszy raz z ust wojskowego Eh? rozumien ze filozof czy jakies poeta moze takie frazesy prawic o polnocy ale nie racjonalny i inteligentny czlowiek Nie jestem i nie byłem wojskowym! Bliżej mi do Bertranda Russell, czy Kotarbińskiego, niż do von Mansteina. A co do konwoju, jeśli wjedzie na Ukrainę, to...już stamtąd nie wyjedzie, niestety. Strategia jest prosta. Konwój wjedzie i są dwie opcje: - albo zostanie "zaatakowany", co da impuls do wejścia dla wojsk rosyjskich, - bądź zostaną "zamknięci w kotle uniemożliwiającym opuszczenie Ukrainy", więc wojska rosyjskie wejdą na Ukrainę chronić swoich obywateli, czy tworząc korytarz i ...tam zostaną. Tak czy tak, zamysł Putina jest czytelny.
Edytowany: 14 sierpnia 2014 10:39
|
|
Wysłane:
14 sierpnia 2014 10:38:03
@ Adagio Cytat:Jest prawo miedzynarodowe, ktore musza przestrzegac wszystkie kraje i jakakolwiek agresja wobec innego kraju jest niedopuszczalna. zgoda, tylko co z tego? my tez mamy prawo ze nie mozna jezdzic po pijaku a sie jezdzi, mamy prawo ze nie mozna krasc a kradna, mamy prawo ze nie mozna gwalcic a gwalca...wiec albo zyjemy w swiecie uludy (czyli tak jakbysmy chieli zeby bylo i sie obruszamy jak jest inaczej) albo obracamy sie w rzeczywistosci (czyli w swiecie jakim jest) i po prostu dostrzegamy "niedoskonalosci systemu" . nikt nie mowi ze mamy to akceptowac ale nie badzmy naiwni! moze i kraje musza, ale tego nie robia jak im to nie pasuje....czyli business as usual czy to stwierdzenie ("...ze jeden kraj nie powinien napadc na drugi jest dziecinne...") jest nie na miejscu? moze....ale rzeczywistosc jest daleka od idealu i albo to uznajemy albo nie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 sierpnia 2014 10:54:59
serpico napisał(a):"Ot, tak mieli chęć zająć pół kraju, to zajęli, co w tym dziwnego?" To stwarza niebezpieczny precedens, sytuacje, której nie mieliśmy w Europie od 75 lat. Czyżby? 2014-1974=40
Edytowany: 14 sierpnia 2014 10:55
|
|
3 Dołączył: 2012-02-02 Wpisów: 20
Wysłane:
14 sierpnia 2014 11:04:47
Cytat:Cytat: ..wiec pisanie ze jeden kraj nie powinien napadc na drugi jest dziecinne....
Stwierdzenie to jest nie na miejscu. Jest prawo miedzynarodowe, ktore musza przestrzegac wszystkie kraje i jakakolwiek agresja wobec innego kraju jest niedopuszczalna. Szkoda,że prawo międzynarodowe nie zabroniło napaść np. na Irak na podstawie fałszywych dowodów. Szkoda, że uczestniczyła w tym Polska nawet nie dla zysku, ale żeby "zrobić laskę Amerykanom" jak twierdzi nasz minister spraw zagranicznych. Zamiast dyktatury Huseina mamy Islamskie Państwo w Iraku i Lewancie, to na pewno z wdzięczności za przyniesione przez okupantów wartości takie jak "umiłowanie wolności i demokracji". W ramach wojen krzyżowych Europa eksportowała "wartości chrześcijańskie" też Arabowie nie wiedzieć czemu nie byli zachwyceni. Źle, że popieraliśmy oderwanie Kosowa od Serbii - należało zapewnić im autonomię, ale zachować granica państwa. Wszelka agresja, wojna i niegodziwości z nimi związane są złe i niedopuszczalne. Uważam, że należy sprzeciwiać im się zawsze, niezależnie od okoliczności i spodziewanych korzyści gospodarczych lub politycznych. Uważam również, że w wielu sytuacjach nie ma dobrych wyjść. Zła jest bezczynność - interwencja może być jeszcze gorsza. Życie ludzkie, chociaż tak często twierdzi się że jest bezcenne, w starciu z polityką bywa bezwartościowe.
|
|
Wysłane:
14 sierpnia 2014 11:20:49
serpico napisał(a):Salak napisał(a):byles czy tam jestes w wojsku, zakladam wiec ze masz militarystyczne podejscie do pewnych spraw i solidan wiedze historyczna Nie wiem skąd ci przyszło do głowy z tym wojskowym??? Nigdy nie byłem, nie jestem i zapewne nie będę wojskowym (choć kto wie, jeśli Putin zamierza dojść do Łaby, to może i nim będę  ) bo pisales na jakims watku (nie chce mi sie teraz tego szukac bo mam troche wazniejsze zajecia...) ze jestes w sluzbach mundurowych czy cos takiego, i ze po 12 czy 15 latach sluzby (nie pamietam dokladnie co pisales wiec prosze nie czepiaj sie szczegolikow) sobie przejdzies na "emeryture" czy tam w jakis stan spoczynku jak to ustawa przewiduje - tylko z tego tak sobie wywnioskowalem, ale skoro nie jeste wojskowym to okej, zle zrozumialem...sorry... Cytat:Zakładasz, że jestem dziecinny, bo chciałbym pokój etc. Tak, chciałbym pokój i spokój, ale to nie jest infantylne, ani życzeniowe. Uważasz, że wojny były i być powinny, ciekawe...  Rozwiń swoją myśl, jest bardzo interesująca... Przechodzenie obojętnie obok tego, że jeden kraj napada na drugi, w środku Europy, w XXI w. jest postawą tragiczną i niebezpieczną. "Ot, tak mieli chęć zająć pół kraju, to zajęli, co w tym dziwnego?" To stwarza niebezpieczny precedens, sytuacje, której nie mieliśmy w Europie od 75 lat. Jeśli dla Ciebie jest to normalne, to...odpuszczam, też nie potrafię przejść na Twój poziom abstrakcji. nie, nie jestem zdania ze jestes dziecinny tylko ze "....pisanie ze jeden kraj nie powinien napadc na drugi jest dziecinne"...jak dla mnie jest tu roznica....bo wiemy ze tak nie jest - taka jest rzeczywistosc, a dzieci maja problemy czasmai z odroznieniem fantazji od rzeczywitosci, dlatego "dziecinne myslenie"....rozumiesz? ja tez chcialbym pokoju, mysle ze wszyscy/znaczna wiekszosc by tego chciala, tyle tylko ze jak sie popatrzy na historie to z duza doza pewnosci mozna zalozyc ze obecny "czas pokoju" predzej czy pozniej sie skonczy.... " Uważasz, że wojny były i być powinny, ciekawe...  " gdzie ja to napisalem? napisalem ze wojny byly (fakt...), i ze najprawdopodbniej bedzie wiecj (realistyczne podejscie do sprawy)....gdzie tu zyczeniowosc? zyczeniowosc to pisanie ze czego robic nie wolno lub sie nie powinno....teraz trawja wojny ktore mowiac szczerze wielu ma w dupie...i co? i nic...ja zyczylbym sobie zeby tych konfliktow nie bylo, ale co tego? " Przechodzenie obojętnie obok tego, że jeden kraj napada na drugi, w środku Europy, w XXI w. jest postawą tragiczną i niebezpieczną" - kto tu przechodzi obojetnie? chyba wszyscy na tym forum sie tym interesuja wiec automatycznie nie moga byc obojetni....a odroznienie rzeczywistosci od idealow nie wiem czy jest "postawą tragiczną i niebezpieczną", jak dla mnie twardym stapaniem po ziemi, ale to kwestia wlasnej oceny " Jeśli dla Ciebie jest to normalne, to...odpuszczam, też nie potrafię przejść na Twój poziom abstrakcji" - nie, nie jest normalne ale cytujac tutaj slowa piosenki "Coraz mniej ludzi normalnych w tym nienormalnym świecie"...mamy taka a nie inna rzeczywistosc i albo to rozumiemy i poniekad akceptujemy albo sobie bujamy w oblokach  tez moge napisac ze "nie potrafię przejść na Twój poziom abstrakcji"
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 sierpnia 2014 12:20:44
Z cyklu "Gimby nie znajo" Trudniąca się na Czerskiej Pani Anna Pawłowska poinformowała swoich wiernych czytelników, iż Cytat:Na Twitterze pojawiły się informacje, jakoby do konwoju z pomocą humanitarną dołączyły właśnie świeżo przemalowane wojskowe ciężarówki z Uralu. Proponowałbym uzupełnić ten wpis o informację, że w konwoju poruszają się też ciężarówki z Kamazu oraz osobówki z Gazu i z Uazu. Sporadycznie konwój jest wyprzedzany przez cywilne auta z Kordoby i z Toledo. Widziano też mknące suchą szosą prywatne auto amerykańskiej gwiazdy koszykówki LeBarona. PS. Ponoć widziano też rosyjskich żołnierzy, sprzedających ropę z tych ciężarówek na giełdzie po 103,16 USD PS. 2 - Pani Anno, Pani tutaj zagląda??? Jestem pod wrażeniem.
Edytowany: 14 sierpnia 2014 12:43
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
14 sierpnia 2014 14:48:20
@krewa Już przestań się pastwić nad nieszczęśnikami z Czerskiej :) Przynajmniej są zabawni. Poza tym jak tak dalej pójdzie, to niebawem przeczytamy o ufoludkach w okolicy Biłgoraja albo innego Kwidzyna, bo im wyjdzie że ciężarówki marki "Star" to pewnie z gwiazd. Poza tym czego wymagasz od ludzi, dla których miarodajnym źródłem informacji jest Twitter? Gdyby chcieli podejść do sprawy poważnie, to wysłaliby w rejony walk jakiegoś zawodowego reportera wojennego. Tyle że za wynagrodzenie takiego człowieka mogą przez rok utrzymywać tuzin stażysto-studentów, którzy za pomocą facebooka, twittera i translatora Googla również wypełnią szpalty, tyle że materiału będzie znacznie więcej. A że to dziadostwo? Przecież i tak czytasz i się żołądkujesz ciężarówkami z Uralu :) Informacje z wyżej wymienionego źródła należy po prostu traktować tak samo, jak napisy na ścianach w publicznych kibelkach, mające charakter ogólnego opisu rzeczywistości i stanowiące swoiste signum temporis:)
|
|
Wysłane:
14 sierpnia 2014 15:59:04
Zielone ludziki, biale ciezarowki
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
14 sierpnia 2014 16:01:59
krewa napisał(a):Z cyklu "Gimby nie znajo" Trudniąca się na Czerskiej Pani Anna Pawłowska poinformowała swoich wiernych czytelników, iż Cytat:Na Twitterze pojawiły się informacje, jakoby do konwoju z pomocą humanitarną dołączyły właśnie świeżo przemalowane wojskowe ciężarówki z Uralu. Proponowałbym uzupełnić ten wpis o informację, że w konwoju poruszają się też ciężarówki z Kamazu oraz osobówki z Gazu i z Uazu. Sporadycznie konwój jest wyprzedzany przez cywilne auta z Kordoby i z Toledo. Widziano też mknące suchą szosą prywatne auto amerykańskiej gwiazdy koszykówki LeBarona. PS. Ponoć widziano też rosyjskich żołnierzy, sprzedających ropę z tych ciężarówek na giełdzie po 103,16 USD PS. 2 - Pani Anno, Pani tutaj zagląda??? Jestem pod wrażeniem. Nie pastw sie na biedakami. To i tak nic w porownaniu z rosyjska machina propagandowa. Tu artykul pt: "Klamstwa, cholerne klamstwa i rosyjska dezinformacja" ze specjalna dedykacja dla siekoo: www.jamestown.org/single/?cHas...A oto, co uslyszal nt Ukrainy w rejsowym samolocie Aeroflotu Ambasador Slowacji: twitter.com/MartinKaco/status/...To, co nasi robia w temacie i tak jest bardyo niewinne w porownaniu z rosyjskimi dzialaniami... "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
14 sierpnia 2014 16:06:35
jck napisał(a):[quote]Cytat:
Szkoda,że prawo międzynarodowe nie zabroniło napaść np. na Irak na podstawie fałszywych dowodów.
Zamiast dyktatury Huseina mamy Islamskie Państwo w Iraku i Lewancie, to na pewno z wdzięczności za przyniesione przez okupantów wartości takie jak "umiłowanie wolności i demokracji". W ramach wojen krzyżowych Europa eksportowała "wartości chrześcijańskie" też Arabowie nie wiedzieć czemu nie byli zachwyceni. Źle, że popieraliśmy oderwanie Kosowa od Serbii - należało zapewnić im autonomię, ale zachować granica państwa.
Demokracja z trudem funkcjonuje w Europie i ze nie bedzie funkcjonowac w krajach arabskich jest logiczne. Faktem niestety jest, ze Amerykanie to polityczni ignoranci, ktorzy nie maja pojecia o swiecie i potrafia jedynie z reguly namieszac a potem radzcie sobie sami. To samo jest na Ukrainie - nawet nasi politycy, zarowno koalicyjni, jak i opozycyjni chetnie postali i pomachali na Majdanie, ale o skutkach swojego poparcia dla nie do konca wiadomo czego nikt nie pomyslal. Taraz cisza i lizanie ran.
|
|
38 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 907
Wysłane:
14 sierpnia 2014 16:14:37
Kiedy należy nad nimi (GW) się pastwić i tak ich pogłębić, by w końcu się obudzili i opamiętali. Spadek czytelnictwa prasy drukowanej nie bierze się z niczego. Ludzie mogą mieć dosyć "dziennikarstwa śledczego", a także zamiany gazety codziennej w forum dyskusji filozoficznych i bełkotu para-naukowego. W końcu nabożne pisanie o tym, co jest ogólnie dostępne na twitterze czy facebooku, a także w dziesiątkach serwisów bieżących stanowi zwykłe marnotrawstwo. Wpadli w pułapkę własnej nieomylności i powoli dominuje ich miernota dziennikarska. GW już dawno przestała być źródłem wiadomości!!
Edytowany: 14 sierpnia 2014 16:15
|
|
Wysłane:
14 sierpnia 2014 16:51:55
Adagio napisał(a):Jest prawo miedzynarodowe, ktore musza przestrzegac wszystkie kraje i jakakolwiek agresja wobec innego kraju jest niedopuszczalna. tak jak pisalem wczesniej jest prawo ale co z tego? sa umowy, traktaty, podpisane konwencje i co? mozna podpisac a jak przyjdzie czas mozna i podrzec - niestety taka jest rzeczywistosc prosze z dzisiaj: Cytat:Federacja Rosyjska nie wyklucza jednostronnego wycofywania się z międzynarodowych traktatów, jeśli tego wymagać będą interesy kraju - oświadczył dzisiaj prezydent Władimir Putin. Podkreślił, że w ten sposób postępują Stany Zjednoczone. czy kogos to dziwi? oczywiscie jak sie jest idealista to moze i dziwic co do Krewy i jego "pastwienia sie".... ja bym jak najbardziej zachecal zeby sie pastwic, bo skoro oni sie nad nami mentalnie pastwia to dlaczego My (zakladam forumowicze tego zacnego forum  jak tez i logicznie/samodzielnie myslacy ludzie) mamy sie temu biernie przygladac i nie reagowac? tak jak lesgs napisal Cytat: GW już dawno przestała być źródłem wiadomości!! a ze za takie zrodlo sie wciaz podaje, to powinni dostawac pstryka w nos za kazdym razem jak chca z nas robic debili Cytat:Nie pastw sie na biedakami. To i tak nic w porownaniu z rosyjska machina propagandowa. Szutanik, z calym szacunkiem dla twojej osoby....ale mamy rownac w gore czy w dol? ja bym wolal w gore, dlatego branie za punktu odniesienia propagandy rosyjskiej wedlug mnie jest nietrafione...to takie moje zdanie
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 sierpnia 2014 17:23:43
Jak deputowany z deputowanym. Skoro leją się po ryjach, to na bank jesteśmy w ukraińskim parlamencie, chociaż leksyka na to nie wskazuje. Tylko jedna runda. Dla niecierpliwych - akcja zaczyna się na 2:00 www.youtube.com/watch?v=bOaR9f...
Edytowany: 14 sierpnia 2014 21:28
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
14 sierpnia 2014 21:46:32
Pierwsza "ofiara" sankcji? Rosneft prosi o pomoc panstwa (niestety pisane bukwami): www.vedomosti.ru/companies/new...Sam dlug Rosneft`i to ok. 44,5mld USD, wynikajacy w duzej mierze z zakupu TNK-BP za 54 mld USD, glownym powodem problemow zdaje sie byc brak dostepu do finansowania dlugiem dluzszym niz 90 dni. Sankcje jednak dzialaja! "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
14 sierpnia 2014 22:01:14
@Szutnik Cytat:Sankcje jednak dzialaja! Chyba działają (chociaż głupio mi, że powołuję się na GW) pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1...Zaczyna wyglądać jak w sklepach na Krymie
|
|