PARTNER SERWISU
zxjerbsq
1 2 3 4
bieniu
0
Wpisów: 8
Wysłane: 22 października 2008 18:56:03 przy kursie: 3,16 zł
WatchDog napisał(a):
Na takie okazje potrzebny jest prawnik... bandhead
Czyli kolejne koszty, i obyś nigdy nie musiał sprawdzać co się dzieje jak wchodzi syndyk d'oh!

Jaki prawnik? Jest dokładnie tak jak napisał kolega wcześniej... Może zażądać natychmiastowej spłaty wierzytelności... Mało tego.... może także za opóźnienie(np. czas na refinansowanie kredytu) naliczyć odsetki... Banki to najwięksi złodzieje... gorsi od fiskusa ;)
Edytowany: 22 października 2008 18:56

dariusz72
0
Wpisów: 94
Wysłane: 22 października 2008 20:12:39 przy kursie: 3,16 zł
Czy na poważnie rozważacie możliwość plajty Millennium?Dla mnie to trochę nie na ręke,mam tam kredyt hipoteczny,depozyty,rachunek w ich DM,rachunek firmowy z kasą moich kontrachentów i swoją.Od kilku dni wertuje prase i net,tylko DMBZWBK w podsumowaniu sesji podał,że spadki kursu są irracjonalne.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 października 2008 20:24:06 przy kursie: 3,16 zł
W skali operacji kapitału tego czy innego, włoskiego czy portugalskiego, polska działalność to pchełka.
Chociaż kto wie co jeszcze kryzys przyniesie.
Można otworzyć bank, to przecież można i zamknąć, nie?

Spadki powinny wyhamować, bo wskaźniki są już dość nisko jak na sektor:
www.stockwatch.pl/Stocks/Secto...

Ale pamiętaj o wałkach. Każdy od dawna wie, że malują trawę na zielono.

bieniu
0
Wysłane: 22 października 2008 21:47:42 przy kursie: 3,16 zł
dariusz72 napisał(a):
Czy na poważnie rozważacie możliwość plajty Millennium?Dla mnie to trochę nie na ręke,mam tam kredyt hipoteczny,depozyty,rachunek w ich DM,rachunek firmowy z kasą moich kontrachentów i swoją.Od kilku dni wertuje prase i net,tylko DMBZWBK w podsumowaniu sesji podał,że spadki kursu są irracjonalne.

Darek to tylko rozważania teoretyczne... Wielu ludzi podchodzi nierzetelnie do sprawy i myśli, że jak bank upadnie to im to rękę, bo nie będą musieli spłacać. Ignorantów nie brakuje... ;) Dyskusja w tym temacie toczyła się na Investstock.pl . Z resztą lubiany przez WatchDoga Z-core nie wskazuje takiej możliwośi prawda? :-" No, ale ja do tego wskaźnika podchodzę bardzo ostrożnie. Skoro w gronie zagrożonych znalazł sie STX, to nie zdziwi mnie już prawie nic... Ratingi też na niewiele się zdają co pokazuje sytuacja banków amerkrykańskich. Przecie miały one jedne z najwyższych...

WatchDog
50
Wysłane: 22 października 2008 21:47:47 przy kursie: 3,16 zł
bieniu napisał(a):
WatchDog napisał(a):
Na takie okazje potrzebny jest prawnik... bandhead
Czyli kolejne koszty, i obyś nigdy nie musiał sprawdzać co się dzieje jak wchodzi syndyk d'oh!

Jaki prawnik? Jest dokładnie tak jak napisał kolega wcześniej... Może zażądać natychmiastowej spłaty wierzytelności... Mało tego.... może także za opóźnienie(np. czas na refinansowanie kredytu) naliczyć odsetki... Banki to najwięksi złodzieje... gorsi od fiskusa ;)

Odpowiem tak, żeby nie wchodzić w pusty spór:
Obviously you're not a golfer...

WatchDog
50
Wysłane: 22 października 2008 21:52:32 przy kursie: 3,16 zł
bieniu napisał(a):
No, ale ja do tego wskaźnika podchodzę bardzo ostrożnie. Skoro w gronie zagrożonych znalazł sie STX, to nie zdziwi mnie już prawie nic... Ratingi też na niewiele się zdają co pokazuje sytuacja banków amerkrykańskich. Przecie miały one jedne z najwyższych...

Rating agencyjny - tak. Poczytaj o tym jak jest przyznawany i dlaczego bardzo niechętnie obniżany, szczególnie dużym graczom:
en.wikipedia.org/wiki/Credit_r...

Z-score nie ma sentymentów. po prostu wylicza. może się mylić, ale wskazuje gdzie się bliżej przyjrzeć.
np. na Stalku wszystko byłoby świetnie, gdyby nie "strata z lat ubiegłych" na -334 mln zł. Nie jest to fajna pozycja na kapitale, przyznasz?

bieniu
0
Wysłane: 22 października 2008 21:57:37 przy kursie: 3,16 zł
WatchDog napisał(a):
bieniu napisał(a):
No, ale ja do tego wskaźnika podchodzę bardzo ostrożnie. Skoro w gronie zagrożonych znalazł sie STX, to nie zdziwi mnie już prawie nic... Ratingi też na niewiele się zdają co pokazuje sytuacja banków amerkrykańskich. Przecie miały one jedne z najwyższych...

Z-score nie ma sentymentów. po prostu wylicza. może się mylić, ale wskazuje gdzie się bliżej przyjrzeć.
np. na Stalku wszystko byłoby świetnie, gdyby nie "strata z lat ubiegłych" na -334 mln zł. Nie jest to fajna pozycja na kapitale, przyznasz?

Tak, ale nierentowna część przedsiębiorstwa została sprzedana i to za niezłą sumkę. Do tego doszło dokapitalizowanie dużymi środkami ok 300MPLN iwięc... ale to już dyskusja na inny wątek.
pozdr

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 23 października 2008 03:03:25 przy kursie: 3,16 zł
bieniu napisał(a):
Może zażądać natychmiastowej spłaty wierzytelności... Mało tego.... może także za opóźnienie(np. czas na refinansowanie kredytu) naliczyć odsetki... Banki to najwięksi złodzieje... gorsi od fiskusa ;)

Rozważania są czysto teoretyczne, ale na jakiej podstawie uważasz, że może syndyk żądać natychmiastowej spłaty, bo coś ciężko mi się doszukać takiej podstawy. Z tego co znalazłem dotąd, to nie wygasają umowy kredytu jeśli bank oddał środki do dyspozycji swojego klienta, natomiast jeśli klient nie wypłacił całości środków z kredytu, a jedynie część to nie może ten klient żądać tej części nie pobranych jeszcze środków. Natomiast gdy idzie o natychmiastową wymagalność to nie bardzo nadążam z czego miała by ona wyniknąć, czy z samej treści umowy kredytu ? To znaczy czy to przemyślenie wypływa z treści jakiegoś przepisu prawa czy z klauzul umownych ?

Edit. Ktoś jeszcze pytał o możliwość upadku. Rozważania mają charakter teoretyczny, a możliwość upadku ze względu na kryzys i brak zaufania dotyczy w równej mierze całego sektora, a nawet całej gospodarki, co na tę chwilę jest bardziej niż odległe. Rozsądnie zaś było by miast czytać niektóre brukowe gazety przeczytać ustawę o Bankowym Funduszu Gwarancyjnym czy zajrzeć tu http://www.bfg.pl/u235/navi/27900
Chodzi o to, że w przypadku małych depozytów ryzyka praktycznie nie ma, ryzyko jakieś może wystąpić w przypadku podmiotów gospodarczych gdzie naturalnym jest, że mają dużo większe depozyty. Rozsądnie więc było by zdywersyfikować to ryzyko, czyli rozłożyć je na kilka banków. Tak to wygląda wg. mojej oceny.

Edytowany: 23 października 2008 04:39

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 23 października 2008 07:38:29 przy kursie: 3,16 zł
opennetpr napisał(a):

Rozważania są czysto teoretyczne, ale na jakiej podstawie uważasz, że może syndyk żądać natychmiastowej spłaty, bo coś ciężko mi się doszukać takiej podstawy. Z tego co znalazłem dotąd, to nie wygasają umowy kredytu jeśli bank oddał środki do dyspozycji swojego klienta, natomiast jeśli klient nie wypłacił całości środków z kredytu, a jedynie część to nie może ten klient żądać tej części nie pobranych jeszcze środków. Natomiast gdy idzie o natychmiastową wymagalność to nie bardzo nadążam z czego miała by ona wyniknąć, czy z samej treści umowy kredytu ? To znaczy czy to przemyślenie wypływa z treści jakiegoś przepisu prawa czy z klauzul umownych ?

Tak to niestety działa. Gdy bank bankrutuje to kredyty stają się natychmiast wymagalne.
Wynika to i z zapisów w umowach i z samego prawa bankowego w Polsce (ale i w innych krajach też).

opennetpr
0
Wysłane: 23 października 2008 12:08:12 przy kursie: 2,90 zł
Nom może, tylko chciałbym wiedzieć dokładnie z których to przepisów wynika, że kredyt jest natychmiast wymagalny, jeszcze nie wiem ale może poszukam bo coś tu nie pasuje w takiej interpretacji.

ProstyCzlowiek
0
Wpisów: 13
Wysłane: 23 października 2008 12:41:14 przy kursie: 2,90 zł
Bankructwo banku to nie taka prosta sprawa. Nawet jak coś się będzie działo, to najprawdopodobniej upadający bank zostanie przejęty przez inny. Czyli raty będą spłacane nowemu właścicielowi na starych zasadach.

Polecam do poczytania prawo bankowe oraz upadłościowe i naprawcze.

opennetpr
0
Wysłane: 23 października 2008 13:39:26 przy kursie: 2,90 zł
Nom właśnie poczytałem i skoro syndyk wszedłby w prawa i obowiązki banku, umowy są kontynuowane z zastrzeżeniami wyżej czynionymi, wymagalność zgodnie z przepisami i umową czyli kredytobiorca coś zalega ( to wtedy jest możliwość wypowiedzenia), w dodatku za wyjątkiem kredytu konsumenckiego termin jest zastrzeżony dla obu stron, więc kredytobiorca nie ma uprawnienia spłacenia kredytu wcześniej nawet gdyby chciał ( chyba że w umowie zastrzeżono, że ma uprawnienie lub kredyt konsumencki jest), a nie mogę coś znaleźć, że upadłość skutkuje natychmiastową wymagalnością niespłaconych rat kredytu. Wszyscy powołują się na jakieś bliżej nie określone przepisy, a jak zapytać o podstawę prawną to nabierają wody w usta. Więc skoro ktoś twierdzi, że może bank żądać natychmiastowej wymagalności gdy jest bank upadły, a klient nie nagannie realizuje dotychczasowy swoje zobowiązanie, to oczekuję, że zanim wyrazi taką opinię napisze gdzie do tego znalazł podstawę, czyli jaki przepis ustawy, jakie ogólne warunki umów, jaka klauzula umowna. W przypadku zagrożenie zdolności kredytowej klienta, czy jego naruszeń umowy to można szybko dość, ale jeśli postępuje nie nagannie to coś wychodzi wbrew temu co niektórzy piszą, że nie bardzo może uczynić syndyk natychmiast wymagalnym kredyt. Pomijam sam fakt upadłości bo istotnie procedura jest skomplikowana, a KNF trzyma rękę na pulsie dość ostro jeśli powstaje nawet teoretyczna możliwość takie czegoś. Tę część postów powinna być przeniesiona do innego działu bo nie dotyczy samego banku Millenium tylko ogólnej sytuacji na rynku podmiotów w sytuacji kryzysu zaufania. Tam gdzieś na forum założyłem wątek prawo, mogły by osoby które mają jakieś takie umowy wpisać jak brzmią klauzule w mowach, które czynią wymagalnym niespłacone raty kredytu w przypadku ogłoszenia upadłości instytucji kredytującej, bardzo jestem ciekaw, który to bank tak skrupulatnie przewidział i dopuszczał taką możliwość, że zawarł takie klauzule umowne w swoich umowach.

Edit. W Branże i sektory, założyłem wątek prawo.
Edytowany: 23 października 2008 14:20

ProstyCzlowiek
0
Wpisów: 13
Wysłane: 23 października 2008 14:15:46 przy kursie: 2,90 zł
Nie mogę znaleźć wątku prawo, więc napiszę tu. Nie jestem prawnikiem, ale z ustaw które wyżej podałem nie wynika, że bank może bezpodstawnie wypowiedzieć umowę kredytową. Upadający bank zostanie najprawdopodobniej przejęty przez inny (choćby za symboliczną kwotę), gdy tak się nie stanie, to raty są spłacane syndykowi. Ten zaś raczej nie będzie czekał kilkudziesięciu lat aż ludzi wszystko spłacą. Rozwiąże umowy z nierzetelnymi klientami (do tego ma prawo) a spłacane kredyty odsprzeda innym instytucjom. Oczywiście warunki umów dla klientów się nie zmienią (tyle że tu trzeba czytać podpisywane umowy kredytowe bo mogą być zastrzeżenia).

opennetpr
0
Wysłane: 23 października 2008 14:24:50 przy kursie: 2,90 zł
Nom i chyba to dobrze ująłeś, bo mnie wynika coś podobnego, więc to bicie piany o natychmiastową wymagalność jest bezpodstawne. Ma swoje podstawy wówczas gdy kredytobiorca jest nierzetelny w spłacie kredytu, kruczek może być tylko w regulaminach i klauzulach umownych, które i tak trzeba rozpatrzeć pod kątem przepisów kc. o niedozwolonych klauzulach umownych. Nie lubię jak ktoś sieje panikę, choć głównie panikę mogą siać ci co mają na sumieniu nierzetelne spłacanie kredytu, trzeba się pilnować i płacić w terminach i utrzymywać zdolność kredytową. Oczywiście też reagować na nierzetelności banku, który może próbować sztuczek celem sprokurowania natychmiastowej wymagalności, choć dla banku to broń obosieczna, bo jeśli się by okazało, że kredyt jest na lata, a on nagle chce całego bez podstaw i takich klientów jest dużo, to oczywistym jest, że nagle ciężko im będzie całość spłacić, a na konto banku poleci przydomek iż ma stertę "ciężkich kredytów", wtedy to już jego własna broń mogła by go zabić. Więc chciałbym wiedzieć, które to banki się przygotowały już w założeniach na swoją upadłość czytając ich klauzule umowne.
Edytowany: 23 października 2008 14:32

bieniu
0
Wysłane: 23 października 2008 14:35:44 przy kursie: 2,90 zł
Takie zapisy występują w umowach kredytów niestety. Piszecie o spłacie kredytu innemu bankowi, zgoda. Warunki natomiast mogą się zmienić co do opłat prowizji itd... niekoniecznie musi to być podane na tacy kredytobiorcy, a wtedy takowy kredyt, a właściwie jego klienta można uznać, za nierzetelnego i wypowiedzieć umowę, gdy np nie zapłaci iluś tam złotych za jakąś drobnostkę. Ponadto takowe rzeczy już się dzieją. Bodajże na Ukrainie. pisała o tym szeroko prasa
Edytowany: 23 października 2008 14:46

blur
0
Wpisów: 1
Wysłane: 23 października 2008 17:19:02 przy kursie: 2,90 zł
Witam

Widzę, że wg Szanowych forumowiczów większość banków ma w tej chwili ogromne problemy ... spokojnie Panowie, nie uśmiercajcie ich tak szybko. Czy naprawdę uważacie że banki dają kredyty wszystkim jak leci i procedury dotyczące konstruowania ryzyka akcji kredytowej są dla nich nieznane ? Obligo kredytowe w każdym banku, powinno (musi) zawierać procentowy podział na poszczególne kredyty, wiec naprawdę to nie jest tak ze dają kredyty i nie myślą o jutrze... pozwólcie im działać, bo dla banku najgorsza jest panika i nieświadomość ich Klientów.

Co do banków jako złodziei ... to najczęściej piszą tak ludzie którzy mieli zatarg z bankiem i mają z tego tytułu nieprzyjemne doznania ... bo jednak bank odebrał co swoje ;)

Co do zerwania umowy: banki mają prawo do zerwania umowy kredytowej i postawienia w stan wymagalności całego kredytu.

pozdrawiam

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 27 października 2008 13:37:10 przy kursie: 3,20 zł
Ta dyskusja poszla w kierunku czysto hipotetycznym. Nasze banki maja sie raczej dobrze.
Beda mialy mniejsze zyski, ale raczej zaden z nich nie zbankrutuje. Wydaj mi sie, ze
ich reakcja, czyli zaostrzenie warunkow kredytowania jest zbyt ostra i w wyniku
tej reakcji najbardziej ucierpia nie one same, a deweloperzy. Banki dadza sobie rade.
Beda tylko mniej zarabialy :)

lysyadam
0
Wpisów: 44
Wysłane: 30 listopada 2008 19:00:48 przy kursie: 3,20 zł
Ludzie, co będzie z Tym bankiem w świetle ostatnich wydarzeń (patrz - Ropczyce i Rafako i...... nie wiadomo co jeszcze ale slyszałem o ok. 100 spółkach - nie tylko notowanych na giełdzie)? Nie rozumiem tego wszystkiego do końca, a szczególnie jeśli chodzi o możliwości rozliczenia tych strat....

Jak to sie może odbić na kondycji banku? Nie wspomnę o wiarygodności....

??

Mam tam sporą lokated'oh!

Brać jutro??... strata żadna w porównaniu z potencjalnymi problemami...

WatchDog
50
Wysłane: 30 listopada 2008 19:07:44 przy kursie: 3,20 zł
Wg mnie szafa z trupami dopiero się uchyliła. Jeszcze ich kilka wypadnie.
Przede wszystkim, Millennium i inne banki nie sprzedawały swoich produktów opcyjnych, tylko były ich resellerem. Podejrzewa się, że to stary dobry dziadek Morgan trzyma teraz w garści pół polskiej gospodarki...
Jeśli np. Ropczyce będą musiały ogłosić upadłość przez opcje, to bank będzie i tak winien całą kwotę temu, czyje opcje sprzedawał.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 listopada 2008 20:44:07 przy kursie: 3,20 zł
WatchDog napisał(a):
...
Przede wszystkim, Millennium i inne banki nie sprzedawały swoich produktów opcyjnych, tylko były ich resellerem.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE MILLENNIUM

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,508 sek.

chbnxlle
jjflyisl
azffasmi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ileemisn
bwcvvsxe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat