PARTNER SERWISU
vnlhifoc
37 38 39 40 41

E-KANCELARIA GPF (Catalyst)

gj7
gj7
0
Wpisów: 78
Wysłane: 18 września 2014 16:50:38

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 września 2014 17:11:14
remix1977 napisał(a):
kiedyś prezes wypowiadał się, że największe odzyski są w pierwszym roku, praktyka innych firm pokazuje, że do 3 lat. Najwięcej kasy z obligów było w 2011 i wtedy + 2012 szaleli na zakupach. Więc czas na rozkręcenie raczej był.

Przychód roczny (odzysk) z portfeli eKancelarii to nieco ponad 3 mln zł. Od tego trzeba odjąć koszty prawne, ludzkie itp. Raczej trzeba założyć, że przychód roczny będzie spadać, to co daje się odzyskać - odzyskuje się na początku. Pozostaje pytanie za ile warto kupić coś co daje 3 mln. przychodu dziś, a nie wiadomo ile jutro, czyli zdyskontować prognozowane przepływy.

Tak się nie da. Ewentualny nabywca postąpi podobnie jak w przypadku normalnego przetargu, czyli zażąda wglądu w papiery, pogrupuje sprawy pod względem przeterminowania, podjętych działań windykacyjnych, charakterystyki klienta itd., a następnie przyłoży do swojego modelu statystycznego spłat i wyceni, oczywiście oferując cenę z dyskontem do JEGO wartości godziwej, bo to Ekan jest pod ścianą

ricco1
2
Wpisów: 495
Wysłane: 19 września 2014 13:47:31
no i proszę....mówiłem że trzeba było brać w dobrej cenie? A dziś już trzeba dorzucić parę grosza za to samo.... ale niektórzy tutaj oskarżali że naganiam:)

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 19 września 2014 14:43:30
na wszystkich seriach obrót 9 szt! więc o jakim odbiciu tutaj mowa?

Zarząd miał 6 miesięcy na działanie i powinien opublikować raport o sprzedaży aktywów lub o pozyskaniu inwestora. Oni opublikowali raport nie o efektach a o ... planach. To powinno pojawić się 5 miesięcy temu. Szczerze, nie rozumiem ich toku rozumowani, chyba, że wiedzą o nieuniknionym i grają na czas.

Rolka będzie(jeżeli) wymuszona i zapewne będą dzwonić do obligatariuszy z październikowej serii aby zrobić rolkę. Tylko, że catalyst zmienił inwestorów i trudno do wszystkich dotrzeć. Gdybym miał z emisji to aby nie ciągnąć dalszego nawijania na uszy powiedziałbym, że sprzedałem na rynku i po cichu liczył na wykup za pośrednictwem KDPW.
Edytowany: 19 września 2014 14:45

ricco1
2
Wysłane: 19 września 2014 14:59:13
sami wiedzą najelpiej co się dzieje w spółce, aczkolwiek takie czekanie do ostatniej chwili nie wychodzi im na dobrze, ale być może dopiero do tego dojrzeli. Jeśli uda im się sprzedać trochę wierzytelności to może będzie ok...a jesli nie....to będziemy lizać razy:(

mambo
0
Wpisów: 70
Wysłane: 21 września 2014 00:28:12
żaden problem dodzwonić się do e-kancelarii. na ich stronie podany jest numer do sekretariatu i miła pani przełączyła mnie do działu finansowego. odebrał pan, z którym podyskutowałem sobie chwilę. zapewnił mnie, że nie będzie problemu z wykupem 1014 i 1214. to zostawiłem numer tel i poprosiłem aby odezwali się do mnie jak będą mieli ofertę zamiany.

co innego możecie teraz zrobić? np. sprzedać za pół ceny albo gorzej bo płynność jest niska.
jeśli mam mały portfel - nie robię nic, najczęściej upadłość jest łaskawa dla drobnych wierzycieli, którzy odzyskują bardzo często całość, chociaż bez odsetek.

kluczem do rozwiązania problemu z wykupem obligacji jest odpowiednio zdywersyfikowany portfel. zawodowiec robi tak aby zawsze zarobić a nie liczyć na łut szczęścia. trzeba mieć różne aktywa, najwięcej tych objętych jakimikolwiek gwarancjami (umowami),jakieś lokaty, waluty, różne obligacje, dla zabawy kilka akcji i śpię spokojnie bo mam stały dochód z innych źródeł.

e-kancelaria to na dzisiaj żaden problem. pozdrawiam.

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wpisów: 739
Wysłane: 22 września 2014 09:05:52
EKA0215: Analiza wypłacalności spółki e-Kancelaria GPF S.A. (eKAN) na podstawie danych finansowych z raportu za 1 półrocze 2014r

eKancelaria utrzymuje miano jednego z bardziej aktywnych Emitentów na polu emisji obligacji wprowadzanych później na rynek Catalyst. Na dzień analizy w obrocie na rynku Catalyst ma ona dwanaście serii obligacji o łącznej wartości nominalnej blisko 34 mln zł, z których w przypadku dwóch termin wykupu przypada w bieżącym roku (październik – ok 5 mln zł oraz grudzień – ok 3,4 mln zł).

Bilans
Względem końca poprzedniego okresu sprawozdawczego suma bilansowa Emitenta uległa ponownemu zwiększeniu o 4%. Po stronie aktywów wartość składników trwałych zmniejszyła się o 11%, a obrotowych wzrosła o 5% (głównie aktywów finansowych w postaci nabytych wierzytelności oraz jednostek funduszu sekurytyzacyjnego). Po stronie pasywów odnotowano natomiast wzrost kapitału własnego o 2%, a zobowiązań o 5%. W ramach zobowiązań ich część krótkoterminowa utrzymała się na wcześniejszym poziomie, a długoterminowa zwiększyła swoją wartość o 7%. Jednocześnie z punktu widzenia charakteru zadłużenia należy odnotować wzrost o 4% długu oprocentowanego, co oznacza potencjalnie większe obciążenia końcowych wyników finansowych w rachunku zysków i strat.

Powyższe zmiany głównych pozycji bilansowych przełożyły się na zwiększenie przewagi składników obrotowych nad trwałymi w aktywach ogółem (obecnie to 93-7) oraz utrzymanie zdecydowanej przewagi zadłużenia ogółem nad kapitałem własnym w pasywach (74-26). Przy dodatkowym uwzględnieniu niewielkiej zmiany in plus w ramach czasowej struktury zadłużenia (przewaga części długoterminowej nad krótkoterminową wzrosła o 1pp do 71-29) pewnej poprawie uległa ogólna struktura kapitałowo-majątkowa Emitenta (wzrost nadwyżki pokrycia aktywów trwałych kapitałem stałym, w tym własnym), a co za tym idzie wartość kapitału obrotowego netto. Jednocześnie jednak należy w tym miejscu pamiętać o specyfice aktywów obrotowych Spółki (nabyte wierzytelności oraz udziały w funduszu sekurytyzacyjnym) i ich dość naciąganym krótkoterminowym charakterze, co każe z dużą rezerwą podchodzić do generalnie pozytywnych wskazań przytoczonych wyżej. Zresztą mimo zawyżonej wartości kapitału obrotowego netto jego poziom i tak nie pokrywa bieżącego zapotrzebowania, co wymaga uzupełnień w postaci krótkoterminowego długu oprocentowanego i znajduje swoje odbicie w permanentnie ujemnym saldzie płynności.

Rachunek zysków i strat
W okresie 2kw b.r. Spółka odnotowała r/r pewną poprawę w zakresie działalności podstawowej – przychody wzrosły o 5%, zysk brutto na sprzedaży o 10%, a zysk operacyjny o 33% – jednakże po uwzględnieniu kosztów finansowych netto i obciążeń podatkowych, na poziomie wyniku brutto i netto wystąpił już regres zysków o odpowiednio -21% i -66%. Jednocześnie należy zauważyć, że podobnie jak w poprzednich okresach sprawozdawczych spory wpływ in plus na poziom wyniku operacyjnego miały odpisy aktualizacyjne nabytych pakietów wierzytelności. Gdyby nie one wynik segmentu wierzytelnościowego byłby na sporym minusie. Nie świadczy to zatem zbyt dobrze o jakości wyników generowanych przez analizowanego Emitenta, tym bardziej że to właśnie wynik operacyjny stanowi podstawę wypłaty odsetek od długu oprocentowanego (w tym m.in. obligacji notowanych na rynku Catalyst).

Rachunek przepływów pieniężnych
Przepływy pieniężne zrealizowane przez eKAN w 2kw b.r. wskazują na poziomie salda ogólnego odpływ 0,4 mln zł wobec dopływu przed rokiem środków rzędu 2,7 mln zł. Na wynik ten decydujący wpływ miały znacznie niższe wpływy finansowe netto zrealizowane w analizowanym okresie (+0,3 wobec +2,1 mln zł) oraz inwestycyjne wydatki wobec wpływów netto przed rokiem (-0,9 wobec +0,4 mln zł). Ubytków tych nie była w stanie zrekompensować działalność operacyjna, w ramach której wypracowano jedynie nieznacznie wyższe niż przed rokiem środki pieniężne (0,24 wobec 0,22 mln zł).

Analiza wskaźnikowa
Wartości podstawowych wielkości finansowych wykorzystanych w toku analizy oraz wyniki poszczególnych wskaźników płynności i zadłużenia przedstawiono w tabeli poniżej.

kliknij, aby powiększyć

Opracowanie własne na podstawie danych StockWatch.pl oraz raportów okresowych Emitenta.

W odniesieniu do oceny płynności finansowej utrzymuje się wysokonadwyżkowe pokrycie zobowiązań bieżących aktywami obrotowymi (jest to jednak głównie efekt wykazywania nabytych wierzytelności oraz udziałów w funduszu sekurytyzacyjnym jako aktywów obrotowych) oraz dość korzystna sytuacja w odniesieniu do płynności podwyższonej (21-proc. pokrycie zobowiązań bieżących środkami pieniężnymi). Emitent natomiast zdecydowanie słabiej prezentuje się pod względem płynności w ujęciu dochodowym, której systematycznie jest brak (zarówno przepływy operacyjne jak i ogółem za ostatnie 12m są ujemne), oraz strukturalnym (deficyt kapitału obrotowego netto względem bieżących potrzeb).

W przypadku oceny poziomu zadłużenia eKancelarii mamy zasadniczo utrzymanie dotychczasowego obrazu sytuacji – podstawowe wskaźniki poziomu zadłużenia (wskaźnik ogólnego zadłużenia oraz wskaźnik zadłużenia kapitału własnego) nadal są relatywnie wysokich poziomach – odpowiednio 0,74 i 2,9 (pamiętać tu jednak trzeba o finansowej specyfice działalności Emitenta, więc tego typu wartości nie powinny stanowić zaskoczenia). Poziom zadłużenia oprocentowanego (który również jest wyznacznikiem tej specyfiki) również utrzymał się na wysokim poziomie ok. 87% całości długu.

Mimo pewnej poprawy wyników w obszarze działalności podstawowej zdolność do obsługi zadłużenia analizowanego Emitenta po raporcie za 2kw b.r. nie uległa specjalnej poprawie. Oczywiście w przypadku części wskaźników mamy lekko korzystniejsze odczyty, ale mimo wszystko główne kategorie wynikowe (w tym zwłaszcza EBIT i EBITDA) nadal wskazują na problemy z pełnym pokryciem obsługi i spłaty zadłużenia (z wyraźniejszą nadwyżką pokrywane są tylko same odsetki), a relacje długu netto do EBIT i EBITDA ocierają się o wartości graniczne 4-5. Warto przy tym pamiętać również o odnotowanej już wcześniej słabej jakości wyników Emitenta na poziomie operacyjnym (znaczne podrasowanie odpisami aktualizacyjnymi wartości nabytych wierzytelności), co każe z rezerwą podchodzić do i tak nienajlepszych odczytów poszczególnych wskaźników.

Obliczany w serwisie wskaźnik Z”-score Altmana w odniesieniu do analizowanego Emitenta standardowo nie jest zbyt dobrym miernikiem sytuacji finansowej. Za sprawą zawyżonej wartości kapitału obrotowego netto, mimo szeregu mankamentów w odniesieniu do finansów eKAN, które odnotowano w ramach analizy wskaźnikowej, nadal wskazuje on na możliwie najwyższy rating AAA, gdzie faktycznie powinien być on znacznie niżej (stąd w tabeli znak zapytania).

Na zakończenie link do kalkulatora rentowności obligacji eKancelarii notowanych na rynku Catalyst: www.stockwatch.pl/obligacje/em...

>> …więcej analiz wypłacalności innych Emitentów jest tutaj
Edytowany: 28 września 2014 10:46

ricco1
2
Wysłane: 23 września 2014 15:14:31
a co taka cisza zapanowała? czyżby po euforii wzrostów?:)

oczkers
0
Wpisów: 137
Wysłane: 23 września 2014 17:07:17
a cóż tu pisać, każdy wie że stoimy nad przepaścią i czeka na raport o rolowaniu/niewykupieniu najbliższej emisji

gj7
gj7
0
Wysłane: 23 września 2014 18:45:26
Scenariusze mogą być różne.

Inny scenariusz widzą kupujący (może coś wiedzą, i zarabiają na naszych emocjach), inny widzą sprzedający

W obecnej sytuacji niski kurs obligacji może być "atutem" firmy z Wrocławia. Nie tylko ...

19r20
0
Wpisów: 497
Wysłane: 23 września 2014 19:04:35
rolki żadnej nie będzie są 2 opcje:
1) niewykupienie całości eka1014 - bo kasy nie mają na tyle
2) sprzedaż pakietów wierzytelności i wtedy wykupią
o innych emisjach lepiej teraz nie wspominać

gj7
gj7
0
Wysłane: 23 września 2014 20:28:10
W zakresie EKA 1014 i EKA 1214 "większą" wiedzę mają ich posiadacze.

Może przedstawią jak widzą swoje obligacje.

Uważny obserwator rynku Catalyst nie będzie przed czasem dzielić skóry na niedźwiedziu

mambo
0
Wpisów: 70
Wysłane: 24 września 2014 00:13:29
opinia bardzo osobista: wykup obligów 1014 i 1214 (i innych) zostanie zrealizowany w terminie. wykonają przesunięcie środków w ramach grupy.Eka to skomplikowana struktura i całą tą kombinację rozumie tylko ten kto ją wymyślił. ruch z przesunięciem środków zostanie wykonany w ostatnim momencie gdy będzie znana ostateczna kwota potrzebna do zrealizowania wykupu. są to wyłącznie moje przypuszczenia i nie sugerujcie się nimi i niech nikogo one nie uspokajają bo zapewne nerwówka będzie jeszcze długa.
Ładnie wszystko mają rozpisane na swojej stronie www. A raporty finansowe są ładnie napisane i wyglądają tak jak potrzeba...

oczkers
0
Wpisów: 137
Wysłane: 24 września 2014 09:20:07
o jakim przesunięciu środków mówisz, przecież publikują skonsolidowany raport w którym jest luka gotówkowa na wykup najbliższej emisji?

ricco1
2
Wysłane: 24 września 2014 10:34:11
jak wykupią najbliższe dwie serie....to niektórzy strzelą przysłowiowego "karpia":)))

19r20
0
Wpisów: 497
Wysłane: 24 września 2014 10:40:52
nadzieja inwestora umiera ostatnia
niech każdy sobie odpowie na co ta firma i na co liczyła od roku wiedząc że mają do wykupu obligacje za 8 mln jeszcze w tym roku i nie robiąc nic aby tą kasę pozyskać /oprócz ostatniej bezsensownej oferty z góry skazanej na porażkę typu kup pan odemnie za 100 (oferta pierwotna) jak mogę kupić to samo za 50 (na rynku)/

Michoo
0
Wpisów: 34
Wysłane: 24 września 2014 12:15:52
Wczoraj miala miejsce kolejna terminowa wyplata odsetek.

gj7
gj7
0
Wysłane: 24 września 2014 13:28:21
Widać, że niektórzy grają na zniżkę. Jaki mają interes, że tak często udzielają się forum.

kriskbr
0
Wpisów: 48
Wysłane: 24 września 2014 13:30:05
Większe transakcje na EKA odbywają się we wrześniu przy cenie zbliżonej do 50...

ricco1
2
Wysłane: 24 września 2014 15:16:48
myślę że obligatariusze powinni podać rękę kancelarii, jeśli zostaną o to "poproszeni", bo chyba w ich interesie jest odzyskanie zainwestowanych środków:) Bo nadymanie się, że po co mam pomagać, niech sobie radzą sami...jest chyba bezsensowne i z góry nastawione na utratę środków:) niczego oczywiście nikomu nie sugeruję, tylko myślę zdrowo rozsądkowo:) Chyba za terminowe wypłaty kuponów....coś się należy EKA:)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

37 38 39 40 41

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,412 sek.

byndgrbz
nshxwedj
jlgihpbo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ccpaxbvu
pyuxccgx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat