PARTNER SERWISU
ggviejkq
277 278 279 280 281
Greenthumb
0
Wpisów: 162
Wysłane: 2 lutego 2015 17:20:15 przy kursie: 73,79 zł
~10-13 mln zł (w tym sprzedaż TWOM ~400 tys.)

pies_lancuchowy
0
Wpisów: 136
Wysłane: 2 lutego 2015 17:20:48 przy kursie: 73,79 zł
8-9 mln

(uzasadnień było już ze sto stron;)

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 2 lutego 2015 17:38:35 przy kursie: 73,79 zł
Ok 10 mln PLN (300tys sprzedanych TWoM) to satysfakcjonujacy plan minimum

steampowers
0
Wpisów: 65
Wysłane: 2 lutego 2015 17:38:55 przy kursie: 73,79 zł
14-15 mln zł zysku netto. Jak hi to hit. I chyba tyle. Con ajmniej 400 tysięcy sprzedanych w tym pudełka.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 2 lutego 2015 17:42:25 przy kursie: 73,79 zł
Moje zdanie od pewnego czasu w zarysach jest znane
tylko proponuję jakiś konkurs z nagrodami - kto się zbliży najbardziej dostanie zgrzewkę browara - jak mówi pewna ikona komedii "nie ma nic za nic"
moim typem jest min 600k i stosownie do tego 600k x 24 = 14,4mln - 2mln ~= 12mln
nie chcę aby moje zdanie było "gołosłowne" dlatego na poparcie wcześniejszych szacunków (z jednym innym forumowiczem wszyscy wiedzą o kim mówię S...)

Dlatego dołączam link który chyba sporo uzasadni ten pogląd.
gry.onet.pl/w-swiecie-gier-mam...

Na portalu Onet podano, że branża gier w naszym kraju zarobiła w 2014 roku około 280 mln USD !!!
Myślę, że te dane powinny dużo Panom powiedzieć. Ze swojej strony nie sądzę aby liderem za zeszły rok został CDP - ja stawiam raczej na Techland.
Dość prawdopodobne (w świetle ostatnich wypowiedzi) , że na 2 miejscu może być CIGames a o ostatnie miejsce na pudle chyba może powalczyć 11bit z CDP ... TAK , TAK - mogę się nie mylić.
Ubiegły rok był raczej bardzo mizerny.
Sądzę, że przychód byłby większy za preordery W3 ale wydaje mi się, że nie mogą tych pieniędzy jeśli je nawet już dostali zaksięgować za ubiegły rok skoro jeszcze gra nie została wydana.
Stąd taka moja opinia. Mogę się oczywiście mylić w tym względzie bo nie jestem znawcą "myków" księgowych a sam GOG nie ma aż tak dużych obrotów aby dać zarobić solidne tak dużej firmie.
A jak wiemy rzeczą ludzką jest się mylić. Więc z ciekawością pooglądam sobie zadymę po wynikach.
Jaki scenariusz stawiacie na post-raport. Mnie bardziej od przychodów zysków interesuje jaki stawiacie dalszy scenariusz wydawniczy.

Pragnę przypomnieć, że 2 mln było w 2-3 dni później było trochę mniej powiedzmy 50% , czarny piątek 5 dni wysokiej sprzedaży w czołówce , sprzedaż świąteczna i w końcu wyprzedaż poświąteczna gdzie każdego dnia mogło być nawet około 1mln. Chyba wszystko w temacie. Jak już znana jest opinia także guru portalu konsensus jest (w cenach) na poziomie około 10mln. Nie odnoszę się do kursu bo to każdy robi dla siebie - a mój cel rok 2017.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 2 lutego 2015 17:47

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 2 lutego 2015 17:45:11 przy kursie: 73,79 zł
Ja tradycyjnie zapytam jaki wynik będzie rozczarowaniem. Odpowiedz jednego z dyskutantów już znam, a reszta?

pies_lancuchowy
0
Wysłane: 2 lutego 2015 17:49:34 przy kursie: 73,79 zł
symetrycznie proponuję 'karę',są tu na wątku tacy co obrażali innych userów kulturalnie przedstawiających pewne cyfry wraz z omówieniem plusów i minusów swoich metod; skoro nie ma żadnej kary do tej pory za brak kultury, przypominam po prostu ten fakt, może jeżeli okaże się, że jednak nie mieli racji, to okazją do kary-przeproszenia będzie własnie raport (choć nie tak to powinno działać, kultura po prostu obowiązuje).

@anty-teresa

Rozczarowaniami będą wyniki poniżej tych, które padają..
im niżej - tym większe rozczarowanie. Tak wypadałoby rozumieć cyfry które padły do tej pory.

Jakieś ewentualne przesunięcia międzykwartałowe w księgowaniu sprzedaży dla mnie bez znaczenia, liczy się sprzedaż.
Edytowany: 2 lutego 2015 17:54

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 2 lutego 2015 17:50:45 przy kursie: 73,79 zł
Konserwatywnie sam zakładam wynik ok 5 mln zysku netto. Sam TWOM sądzę, że sprzeda się w 1-1,5 mln egzemplarzy w przeciągu roku. Głównym porównaniem są dla mnie konkurencyjne tytuły indie. Biorąc pod uwagę obecną wycenę rynkową czyli 8-9 mln zysku netto w skali roku dla C/Z= 20 wyniki o jakich piszecie powinny spowodować wzrost kursu o dziesiątki procent. Do tego w kursie trzeba uwzględnić spore oczekiwania (kolejne gry, TWOM na urządzeniach mobilnych).

Cytat:
Ja tradycyjnie zapytam jaki wynik będzie rozczarowaniem. Odpowiedz jednego z dyskutantów już znam, a reszta?

Podejrzewam że poniżej 3 mln zysku netto takim rozczarowaniem by było.
Edytowany: 2 lutego 2015 17:51

baks
152
Wysłane: 2 lutego 2015 17:58:49 przy kursie: 73,79 zł
Dla mnie rozczarowaniem byłoby 200-240tyś które lansuje jeden z forumowiczów. Wydaje mi się to dość mało prawdopodobne ale nigdy nie można mówić nigdy (tak mówi pewne porzekadło).
W całym tym kotle chodzi o paliwo na dalszy rozwój spółki. Na to spore szanse są. Jest kasa są świetne pomysły teraz "tylko i aż" trzeba przelać to na chwytliwy produkt i na to większość czeka. Co tu dużo gadać wszystko jasne. Dla jednych wystarczy zarobić to co mają ale w co inwestować dalej - ktoś z forumowiczów już coś takiego pisał. Na razie lepszych perspektyw ze znanych mi spółek nikt nie zaproponował. Ja na razie widzę przyszłość na tej spółce - jak długo - dopóki będzie się rozwijać tak jak zamierzyli w programie motywacyjnym. On jest dość jasny i spójny. Sporą część założeń już zapewne wykonali ale program się kończy w grudniu 2016 a rozliczenie w czerwcu 2017. Ludzi biorących udział w programie interesuje wycena akcji w tym okresie , bo wtedy dostaną do ręki akcje i prawdopodobnie będą je mogli sprzedać.
Zakładam więc , że zrobią wszystko aby wtedy akcje kosztowały jak najwięcej - co jest zgodne z moim celem inwestycyjnym. Dla mnie to wydaje się logiczne. Co więcej oczekiwać ?
Jeśli mój i ich cel jest taki sam to uważam, że warto z nimi zostać. Trudno rozumować inaczej. Jeśli mój i ich cela zacznie się rozjeżdżać to podziękuję im za współpracę. Mnie lokaty ani obligacje 3,3 - 4 % nie interesują. Może ktoś ma inne zdanie ale nie sądzę.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 2 lutego 2015 18:06:25 przy kursie: 73,79 zł
Wojetek napisał(a):
Konserwatywnie sam zakładam wynik ok 5 mln zysku netto. Sam TWOM sądzę, że sprzeda się w 1-1,5 mln egzemplarzy w przeciągu roku. Głównym porównaniem są dla mnie konkurencyjne tytuły indie. Biorąc pod uwagę obecną wycenę rynkową czyli 8-9 mln zysku netto w skali roku dla C/Z= 20 wyniki o jakich piszecie powinny spowodować wzrost kursu o dziesiątki procent. Do tego w kursie trzeba uwzględnić spore oczekiwania (kolejne gry, TWOM na urządzeniach mobilnych).

Cytat:

Podejrzewam że poniżej 3 mln zysku netto takim rozczarowaniem by było.

Dla mnie 5 mln przy tej kapitalizacji będzie rozczarowaniem, co z resztą już widać po wpisach innych osób.
Edytowany: 2 lutego 2015 18:06

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 2 lutego 2015 18:07:43 przy kursie: 73,79 zł
baks napisał(a):
Dla mnie rozczarowaniem byłoby 200-240tyś ...

Baks, o ile mnie pamięć nie myli to właśnie Ty pisałeś, że poniżej 10 mln będziesz rozczarowany...

Janus Corvinus
0
Wpisów: 171
Wysłane: 2 lutego 2015 18:07:44 przy kursie: 73,79 zł
Szacuję zysk netto na poziomie 9,5 mln i sprzedaż TWOM wynoszącą 360 tys. egzemplarzy.

baks
152
Wysłane: 2 lutego 2015 18:09:03 przy kursie: 73,79 zł
Z Twoim zdanie zgodzą się chyba prawie wszyscy ale powiedzmy sobie szczerze ( sam chyba to przyznasz) , że w ostatnim tygodniu grudnia za 7 miejsce wyprzedażach oceniam, że za sam ten okres powinni zarobić podobną sumę - w szczytach sprzedaży.

baks
152
Wysłane: 2 lutego 2015 18:15:46 przy kursie: 73,79 zł
Nie wykluczam, że taka wypowiedź mogła paść i zasadniczo podtrzymuję
to zdanie, że co najmniej takiej sprzedaży oczekuję a w zasadzie więcej. Nie wypieram się tego.
Chciałbym przypomnieć, że w 4 kwartał wchodzi też co najmniej 1mln z 3kw oraz sprzedaż na iOS i całkiem niezła sprzedaż Anomaly na wielu kanałach GOG, GR, Bundle, Appstore.
Ja przychylam się do Twojego zdania, że tak samo uważam , że 5mln zysku byłoby rozczarowujące tak samo zresztą ja 8mln. A jak wiesz jedno drugiego nie wyklucza. Co najwyżej rozczarowanie byłoby coraz większe im bliżej 5mln Anxious
Co nie oznacza jednak zmiany zdania o spółce i jej programie rozwoju - jest to genialne posunięcie z przyznaniem puli po programie. Sam bym tego lepiej nie wymyślił.

Przed premierą sam uważałem poziom sprzedaży gry na poziomie raczej nie większym niż 200-250tyś .... i prawie koniec. Sukces także mnie "poraził" wręcz. Nigdy nie typowałbym gry do 1 miejsca. Ale potrafię się dość szybko adaptować do szybko zmieniających się sytuacji.
Edytowany: 2 lutego 2015 18:19

pies_lancuchowy
0
Wysłane: 2 lutego 2015 18:19:56 przy kursie: 73,79 zł
baks napisał(a):
Macie pomysł jaką kasę mogli wyciągnąć z tych Humble Bundle bo wygląda to bardzo ciekawie. 70tyś - trudno ocenić jaka cena wyszła średnio. Za dodatek w formie Anomaly Korea można było dostać za powyżej średniej. Na górze drabinki oferty były po 100$ a ostatnie pozycje w top po 50$. Orientuje się ktoś czy faktycznie Ci w góry płacą po 100$ ?
Średnia chyba faktycznie może być z 10$ wtedy zysk byłby całkiem przyzwoity. Nawet przy 50% dla dev (choć sądzę, że jest więcej) dałoby około 1mln. Wydaje mi się, że pudełek mogło pójść spoko ze 200tyś co dałoby około 4-5 mln zł. Te 10 mln (z 330tyś które przyjęli wszyscy nawet malkontenci). Kolejny 1mln za drugą serię Humble Bundle i po 2mln ze sprzedaży na GR i GOG.
W sumie najostrożniej wyszłoby co najmniej 20mln. Inaczej nie chce wyjść a wiemy wszyscy, że te 330tyś to patrząc na Stama wydaje się to śmiesznie mała ilość. Przy dalszym takim schodzeniu gier Nie od parady byłoby założenie prawdopodobieństwa osiągnięcia zysków w przedziale 25-30mln do końca roku.
Przy założeniu tak kontrowensyjnego współczynnika C/Z 6 podanego przez Teresę (a kwestionowanego przez nas) wycena wychodzi już sporo powyżej 50zł a przy zysku powyżej 25mln prawie 70zł.
Sukces sprzedażowy jaki się szykuje na 2015 dla samej wersji PC wygląda na to, że przekroczy tegoroczną sprzedaż. Dokładając do tego mobilne zysk powinien być co najmniej 2 krotnie wyższy. Już nawet pomijam ewentualny zysk z konsol i bardzo prawdopodobny zysk z pozostałych produktów.
Są poważne podstawy do udanych kolejnych lat i podniesienia znacznie współczynnika wyceny dla spółki do co najmniej współczynnika C/Z 20. Jaką to daje wycenę akcji można już sobie samemu policzyć.
Stąd nie może dziwić wysoki poziom konsolidacji cen akcji.
Jest szansa na dość duże wybicie po ogłoszeniu raportu. Być może będą wcześniej jakieś wywiady co pozwoliłoby na spokojniejszy wzrost jeszcze przed raportem - bez gwałtownych reakcji.

Nie zwróciłem wcześniej uwagi ale na stronie jest średnia cena pakietu co łatwo wyliczyć kasę za całą akcję ... fajnie.

18grudnia , str 265, (wytłuszczenie moje)
Czas ostudził zapał?
Ciekawe czy po raporcie będą jakieś przeprosiny (nie mnie - innych). A może już teraz

11 bit team member
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 112
Wysłane: 2 lutego 2015 18:24:47 przy kursie: 73,79 zł
Szanowni Państwo,

Serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję z udziałem członków Zarządu 11 bit studios s.a., która będzie miała miejsce 12 lutego bieżącego roku w Centrum Giełdowym (Sala Catalyst) przy ul. Książecej 4 w Warszawie.

Początek konferencji: godzina 14:00.

Na konferencji zaprezentujemy podsumowanie realizowanej przez 11 bit studios s.a. strategii, omówimy szczegóły sukcesu ostatniej produkcji Spółki - gry This War of Mine oraz przedstawimy dalsze plany.

Zapraszamy!

baks
152
Wysłane: 2 lutego 2015 18:37:23 przy kursie: 73,79 zł
Ja zazwyczaj nikogo nie łapię za słówka nie sprawdzam kto co kiedy powiedział - ale wydaje mi się, że chyba moje wypowiedzi i typowania nie były najwyższe.
Wydaje mi się, że teraz mówimy nie o własnych szacunkach tylko o rozczarowaniach.
Chciałem kolego zauważyć, że czym innym jest własna (na gorąco w "ferworze walki") a czym innym mowa o rozczarowaniach.
Według mnie jedno i drugie dzieli dość istotna różnica. Jestem człowiekiem poważnym i nie dzielę wszystkiego, że 10mln to będę trochę zadowolony 11mln będę bardzo zadowolony a 9mln to będę bardzo nieszczęśliwy.
Nie Panowie w moich realiach nawet przy sprzedaży 200tyś i zysku 5mln nie spowoduje, że sprzedam akcje bo jestem rozczarowany. Spółka spełniła już moje oczekiwania i zagwarantowała, że jest w stanie realizować założone scenariusze.
Widząc, że dają taką szansę zainwestowałem w nich ponad 4 lata temu. Prześledźcie sobie Panowie ile po drodze było wybić i spadków i to mnie nie zmiotło z akcjonariatu. Ja widziałem przyrost potencjału spółki i jakości produktów. Widzę te rosnące perspektywy dalej. Jestem na spółce od dnia debiutu od poziomu 3,90zł. Bez problemu mógłbym wyjść z być szczęśliwym ale po co ?
Ja widzę jeszcze spory potencjał i mnie zysk tak bardzo nie kręci tak samo jak cena akcji teraz czy po raporcie. Ja sprzedam akcje wtedy gdy będę w pełni usatysfakcjonowany lub gdy znajdę projekt o podobnej skali potencjału na wcześniejszym etapie. Na razie nie widzę takiego.
Po tym co się wydarzyło na spółce każdy miał chyba prawo do emocji - ale czy coś te wypowiedzi wyklucza ? Było to jedno ze zdań w dyskusji. Ja nie będę od nikogo oczekiwał przeprosin choćby nawet zysk wyniósł 40mln. To nie piaskownica i każdy może mieć swoje zdanie jeśli potrafi je jakoś w miarę obronić. W takiej mgle nikt z nas nie może być pewny swego ale większość (a przynajmniej ja) robi to w dobrej wierze. Nie pozbyłem się akcji - lansują zwyżkę - i w najbliższej perspektywie nie zamierzam tego robić. No chyba, że za tydzień, miesiąc, rok pojawi się jakiś inny genialny projekt lub sam napiszę coś hitowego.

Dla mnie przy takiej przebitce nie ma znaczenia czy sprzedam akcje na 40zł, 73zł czy po 99zł. Moim zdaniem potencjał w skali 2-3 lat jest znacznie wyższy wielu tego nie zrozumie. Dalsze argumenty pozostawię dla siebie aby nie denerwować niektórych forumowiczów - nieliczni mają podobne zdanie.
Nie przypominam sobie aby tu kogoś obrażał - więc dziwi mnie oczekiwanie przeprosin. Jestem przekonany, że za 1,5 roku będziemy znów w innej perspektywie ale niewielu tu inwestuje z tak długą perspektywą. Przypominam , że rzeczą ludzką jest mylić się i błądzić - niekt nie jest nieomylny.
Edytowany: 2 lutego 2015 18:41

pies_lancuchowy
0
Wysłane: 2 lutego 2015 18:41:55 przy kursie: 73,79 zł
no to wydaje ci się, bo ja akurat mówię o tym, że kilku userom systematycznie pisano tu o 'bzdetach' , 'bzdurach', 'absurdach', rzekomej całkowitej ignorancji w branży game-dev, zarzucano logowanie się z wielu nicków (taki spisek, celem zaniżenia perłusi..) , a im bliżej wyników, tym bardziej oczekiwania przesunęły się w ich stronę. Mylić może się każdy, ale nie o to tu chodzi, tylko o styl rozmowy. Na tyle chciałem zwrócić uwagę. Niech chociaż na przyszłość da to jakieś doświadczenie. pozdr
Edytowany: 2 lutego 2015 18:45

Mr Exclusive
0
Wpisów: 60
Wysłane: 2 lutego 2015 18:47:12 przy kursie: 73,79 zł
Witam,

Ja troche spuscilem z tonu, ale nadal uwazam ze kolo 400k - 500k sprzedanych kopi bedziemy mieli.
Keszowo spodziewam sie kolo 18 milionow.

Ponizej 10-8 bede czul sie zawiedziony.

Mozna mnie cytowac i chloastac w dniu wynikow :)

Oczekuj nieoczekiwanego.

baks
152
Wysłane: 2 lutego 2015 18:48:36 przy kursie: 73,79 zł
Takie słowa chyba nie padły z moich ust a jeśli nawet to w ogólnym pojęciu nie są chyba one obraźliwe o ile znam język poprawne polszczyzny. Więc chyba nie mam kolegi za co przepraszać - zazwyczaj nie używam słów uznanych ogólnie za obraźliwe nawet w gorących dyskusjach. Mnie raczej nie można sprowokować do zdenerwowania - choć gwałtowne wzrosty nawet mi podnosiły ciśnienie. Zdecydowanie wolę takie sytuacje jak dziś ..Angel
Zapewniam kolegę, że na spotkaniach w grupach biznesowych padają zdecydowanie cięższe słowa i nikt ich nie uznaje za obraźliwe. Jeśli znajdziesz chociaż jedno niecenzuralne słowo w moich wypowiedziach to pokajam się na forum. violent1

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

277 278 279 280 281

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,425 sek.

iuuuurwq
gymhxoxr
xzafvdjs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vmwwhzqi
vquqvowd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat