12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
14 maja 2015 17:34:52
przy kursie: 65,02 zł
anty_teresa napisał(a):Sprzedali mało akcji. I zmonetyzowali swój sukces. Przecież to nie dlatego, że im sprzedaż nie idzie, albo że Industrial jest słaby. Moim zdaniem źle oceniacie sytuację. Oczekiwania są znacznie wyższe niż padające tutaj kwoty i te oczekiwania odzwierciedla kurs. Jeśli wynik będzie naprawdę znacznie poniżej (np 3 mln)to dopiero zobaczymy spadki...
PS: Wynik będzie zwierał albo 2, albo 3 miesiące :) Prawdopodobnie 3, a wszystko zależy od tego czy mają już wynik sprzedaży za marzec od steama. Myślę, że mają. No widzisz i tu właśnie jest problem... w oczekiwaniach. Każdy ma inne, a zależą one od wielu czynników, w dużej mierze od wiedzy o spółce. Piszesz, że oczekiwania rynku są znacznie wyższe niż 3 mln, zakładając przy tym, że wynik obejmie 3 miesiące sprzedaży. Zgodnie z informacjami ze strony spółki wynik obejmie jednak tylko 2 miesiące, bo cyt. "przychody są księgowane do okresu, w którym spółka dostała raport sprzedażowy i wystawiła fakturę", z czego jasno wynika, że nie ma szans na zaksięgowanie przychodów ze Steam za marzec do wyników I kwartału. Wynik na poziomie ok. 5 mln jest możliwy, ale gdyby uwzględnili marzec, a tak nie będzie. Dlatego osoby piszące o 2,5 - 3 mln zysku celują bardzo racjonalnie wg mnie. Sam zakładam taki wynik, a wszystko powyżej 3 mln będzie zaskoczeniem na +.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-14 Wpisów: 11
Wysłane:
14 maja 2015 19:38:22
lelo-pakero napisał(a): Zgodnie z informacjami ze strony spółki wynik obejmie jednak tylko 2 miesiące, bo cyt. "przychody są księgowane do okresu, w którym spółka dostała raport sprzedażowy i wystawiła fakturę", z czego jasno wynika, że nie ma szans na zaksięgowanie przychodów ze Steam za marzec do wyników I kwartału. czyli według Ciebie w raporcie za IV kwartał nie był ujęty grudzień, czy tak?
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 maja 2015 19:42:30
lelo-pakero napisał(a):anty_teresa napisał(a):Sprzedali mało akcji. I zmonetyzowali swój sukces. Przecież to nie dlatego, że im sprzedaż nie idzie, albo że Industrial jest słaby. Moim zdaniem źle oceniacie sytuację. Oczekiwania są znacznie wyższe niż padające tutaj kwoty i te oczekiwania odzwierciedla kurs. Jeśli wynik będzie naprawdę znacznie poniżej (np 3 mln)to dopiero zobaczymy spadki...
PS: Wynik będzie zwierał albo 2, albo 3 miesiące :) Prawdopodobnie 3, a wszystko zależy od tego czy mają już wynik sprzedaży za marzec od steama. Myślę, że mają. No widzisz i tu właśnie jest problem... w oczekiwaniach. Każdy ma inne, a zależą one od wielu czynników, w dużej mierze od wiedzy o spółce. Piszesz, że oczekiwania rynku są znacznie wyższe niż 3 mln, zakładając przy tym, że wynik obejmie 3 miesiące sprzedaży. Zgodnie z informacjami ze strony spółki wynik obejmie jednak tylko 2 miesiące, bo cyt. "przychody są księgowane do okresu, w którym spółka dostała raport sprzedażowy i wystawiła fakturę", z czego jasno wynika, że nie ma szans na zaksięgowanie przychodów ze Steam za marzec do wyników I kwartału. Wynik na poziomie ok. 5 mln jest możliwy, ale gdyby uwzględnili marzec, a tak nie będzie. Dlatego osoby piszące o 2,5 - 3 mln zysku celują bardzo racjonalnie wg mnie. Sam zakładam taki wynik, a wszystko powyżej 3 mln będzie zaskoczeniem na +. Faktycznie masz rację co ilości miesięcy, sam o tym kiedyś pisałem. To jednak niewiele zmienia... Jeśli w raporcie będzie napisane, że wynik jest za 2 miesiące (a będzie, bo tak spółka pisała przy innych projektach) to wynik się przeskaluje o 1/3. W takim przypadku wynik powinien oscylować w okolicy 3,5 - 4 mln. I tak ponieżej 3 jak pisałem będzie rozczarowanie.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 maja 2015 19:54:45
Cytat:czyli według Ciebie w raporcie za IV kwartał nie był ujęty grudzień, czy tak?
Lelo ma rację. Marca nie będzie. Wyjątkiem jest jednak IV kwartał, aby nie zniekształcić wyniku rocznego. Takie informacje kiedyś uzyskałem od przedstawiciela spółki i wrzucałem tę informację na forum.
Edytowany: 14 maja 2015 19:55
|
|
0 Dołączył: 2012-03-03 Wpisów: 98
Wysłane:
14 maja 2015 20:55:04
i jest 4,2, znacznie lepiej niż oczekiwałem
jutro dzida!
terasa poproszę o analizę z wyjasnieniem rozliczeń międzyokresowych 2,2 w zobowiązaniach - co to jest?
pzdr
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
14 maja 2015 20:58:14
Jest raport. Chyba można być zadowolonym, przychody 6,5 mln, zysk netto 4,2 mln. Wzrost dziesieciokrotny w stosunku do roku ubiegłego. Raport uwzględnia GR, które na razie nie wpływa znacząco na wynik. Zarobili 147 euro netto :) Warto jedynie przypomnieć, że spółka niedawno obchodziła pierwsze urodziny. Jak widać, jeszcze się rozkręcają. Co ciekawe, na GR jest już ponad 400 tys kont. Pytanie ile aktywnych... Komentarz zarządu rozumiem w ten sposób, że TWOM które idzie przez GR wchodzi w przychody 11 bit i nie jest uwzględniane w przychodach GR - jeśli to było omawiane przy okazji poprzedniego raportu to przepraszam za powtórzenie ale myślę, że to ważne i wiele osób się zastanawia jak spółka to księguje.
Z planów na przyszłość wspomnianych w raporcie: dalsze akcje promocyjne z organizacją War Child, kolejna, nieujawniona produkcja w imadle pod szyldem 11 bit launchpad + pozyskiwanie kolejnych zespołów
Edytowany: 14 maja 2015 21:03
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
14 maja 2015 21:03:56
spółka ma w gotówce więcej niż zysku za ostatnie 12 miesięcy! Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
14 maja 2015 21:51:51
wygląda jednak na to, że zysk obejmuje cały kwartał - przynajmniej nie znalazłem nic w treści co by świadczyło o tym, że są to tylko dwa pierwsze miesiące 2015. Niezależnie od tego jest dobrze, ale i tak trzeba czekać na wyniki za drugi kwartał, które pokażą jak bardzo spadła sprzedaż gdy TWOM jest na niższych pozycjach na STEAM. "Gawiedź" pewnie szaleje, ale wątpię, żeby kurs wystrzelił. Ci co mają kluczowy wpływ na kurs podejrzewam, że takich poziomów sprzedaży oczekiwali.
Jeszcze odnośnie mojego wpisu z zeszłego tygodnia to uważam że, jutro pozytywny test 66zł jest bardzo prawdopodobny - ale chyba bez szaleństw. Dodam, że warto po sesji oglądać wolumen po sesji - pojawiają się znaczące skoki o określonych godzinach, co moim zdaniem wskazuje na akumulację papieru.
Edytowany: 14 maja 2015 22:14
|
|
1 Dołączył: 2012-06-10 Wpisów: 213
Wysłane:
14 maja 2015 22:14:51
no nie zgodzę się, bo w okresie styczeń - marzec TWOM był daleko poza pierwszą 20stką na steamie a dopiero w kwietniu była ogromna promocja na gamesrepublic gdzie wyświetlany był nawet baner o możliwych zawieszaniach się strony ze względu na bardzo duże zainteresowanie. Teraz głównie liczył bym na powtórzenie wyników z wersji tabletowej
aktualna daleka pozycja zapewne wynika z tego że można było się zaopatrzyć w TWOM podczas urodzin GR w super cenie i kto miał w planach nabycie to zrobił to wtedy
Edytowany: 14 maja 2015 22:16
|
|
0 Dołączył: 2014-11-22 Wpisów: 351
Wysłane:
14 maja 2015 22:28:41
Raport jest bardzo miłym zaskoczeniem :) Im dłużej się w niego zagłębiałem, tym lepiej rozumiałem dlaczego watchdog nie sprzedał nawet jednej akcji :) Dla mnie, obok utrzymania kosztów w ryzach, najciekawszy jest poniższy paragraf: Cytat: Rozpoczął się również kolejny etap produkcji nieujawnionego jeszcze projektu realizowanego w ramach programu wydawniczego 11 bit launchpad. Trwa także finalizacja kontraktu ze znanym, zagranicznym zespołem zainteresowanym dołączeniem do programu wydawniczego 11 bit launchpad. Jednocześnie kontynuowana jest ewaluacja oraz rozmowy o kolejnych projektach potencjalnie interesujących z punku widzenia Spółki.
Dzięki niemu klaruje się co spółka zamierza zrobić z tą górą gotówki. Widać, że nie podążają drogą CD Projektu, tylko szwedzkiego Paradox Interactive które dorobiło się na własnych grach, a nadwyżki zaczęło inwestować w wydawanie gier innych twórców, skupowanie i odświeżanie ciekawych IP, oraz zlecanie projektów zewnętrznym zespołom. Dzięki tej strategii z niszowego twórcy gier stali się małą potęgą w świecie gier. Trochę powątpiewałem w tę spółkę, ale to faktycznie może być jeden z tych giełdowych diamentów których akcje warto zakopać pod ziemią i nie ruszać przynajmniej przez 2-3 lata. Z niecierpliwością czekam na więcej szczegółów na temat nowych projektów :) awatarji napisał(a): Ostatnie parę tygodni na Steamie to groszowa sprzedaż - poniżej 100 miejsca (ale to 2Q).
To akurat nie jest prawdą. Właśnie mija pół roku od premiery, a gra nadal sprzedaje się fantastycznie. Niech ta pozycja na steam Was nie zmyli. Wystarczy popatrzeć na pozycje innych gier które miały premiery w tym okresie. Są dużo, dużo niżej. A sprzedaż TWoM po 6 miesiącach wypłaszczyła się i ustabilizowała na bardzo wysokim poziomie, świadczącym o tym, że to faktycznie będzie longseller. Można nawet pokusić się o oszacowanie przybliżonej sprzedaży. Według steamdb ( steamdb.info/app/282070/graphs...) w ciągu ostatnich 2 tygodni w grę grało 45,835 ± 5,523 graczy. Zakładając konserwatywnie, że zaledwie co drugi z nich jest świeżym nabywcą, otrzymujemy sprzedaż w okolicach 1-1,5k kopii dziennie. W pełnej cenie, bez promocji. Całkiem niezła ta "groszowa" sprzedaż, co? Z tej perspektywy można łatwo zrozumieć, dlaczego spółka na razie unika wyprzedaży na Steam. Jeszcze przyjdzie na nie czas, gdy gra mocniej obsunie się w rankingach. Wtedy wyprzedaże będą co miesiąc. A przy wyprzedażach sprzedaż jest liczona w dziesiątkach tysięcy kopii dziennie, więc widać że w tym roku przychody z TWoM będą dużo większe niż w 2014.
|
|
|
|
5 Dołączył: 2015-03-15 Wpisów: 279
Wysłane:
14 maja 2015 23:16:08
Wyniki b. dobre. Zysk z poprzedniego roku powinien być spokojnie powtórzony przez samego TWoMa na PC. GR powinno przejadać zyski na rozwój, launchpad to również jest projekt rozwojowy - nie liczę na sowite zyski w tym roku. To, co przyniesie ekstra zyski spółce to TWoM na mobilne - myślę, że powinny być porównywalne do PC. Po raz kolejny przypomnę, że spodziewam się również TWoM na konsole - spółka na pytania te odpowiada, że nie ma na razie takich planów a brak kategorycznego zaprzeczenia jest dla mnie wystarczający  . Industrial zaliczam na poczet przyszłego roku. Podsumowując - ten rok zapowiada się tłusto. Jeśli tylko pojawią się szanse na podobne zyski w przyszłym roku oraz konkretne pomysły co zrobić z taką furą gotówki, to już niedługo zobaczymy kolejny skok jaki wykona ta spółka.
Edytowany: 14 maja 2015 23:17
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
14 maja 2015 23:26:51
Kod:mod: Usunięto uwagę personalną pod adresem innego Użytkownika. Wynik świetny! Gratulacje dla całej załogi 11-bit! Do tego nadal koszty w ryzach - do czego w sumie spółka już od długiego czasu przyzwyczaiła. Pozwolę sobie do panującej dobrej atmosfery dołożyć dwa kamyczki. Po pierwsze - bardzo dobrą moim zdaniem sprzedaż Spacecom w itunes. Obecnie w kategorii paid/games na iphone gra jest na 58 miejscu i od premiery nie wypadła z pierwszej 100-ki. Zważywszy na ilość gier, które dziennie ukazują się na mobilki to naprawdę świetny wynik - zwłaszcza, że gra jest co by tu nie mówić niszowa. Więc gratulacje po raz kolejny - dla Flow Combine ale i dla 11-bit - za nosa do udanych projektów. Widać, że 11-bit już wyrobiło sobie markę nieszablonowego developera i ludzie sięgają po projekty wydawane przez tę spółkę - choćby z ciekawości. Moim zdaniem kolejna premiera 11-bit Launchpad: Jameson the Pilot - może ten status tylko umocnić. Mini open world okraszony humorem - Po drugie - gamesrepublic. Co jakiś czas sprawdzam wycenę tej strony na jednym z dostępnych portali i progres jest widoczny. Dawniej było mniej niż 3 tyś unikalnych użytkowników dziennie, potem ok. 5 tyś, a obecnie - 14 tysięcy. Podawana przez ten portal wartość domeny gamesrepublic.com również systematycznie rośnie, podobnie jak ilość sklepów. Kiedyś ta ilość sklepów przekroczy masę krytyczną, a wtedy będziemy mieli niemal finansowe perpetum mobile ;-)
Edytowany: 15 maja 2015 21:08
|
|
Wysłane:
14 maja 2015 23:31:09
Przepraszam, że post pod postem ale jeszcze dwa słowa o miejscu TWOM na liście bestsellerów Steam. Było już to wałkowane na tym forum, ale jak ktoś nowy, to niech pamięta, że lista ta jest układana według dochodu, a nie ilości sprzedanych kopii. Żeby zatem TWOM wyprzedziło np. takiego Far Cry 4, to musi sprzedać ponad 3x więcej kopii gry. Tak spójrzcie na tę listę i popatrzcie ile gier przed TWOM jest dużo droższe od niej. Dopiero wtedy będziecie mieli w miarę rzetelny obraz wielkości sprzedaży - w sensie ilości kopii.
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
15 maja 2015 12:07:50
przy kursie: 64,00 zł
Nie wiem czy zauważyliście ale wzrosła cena Spacecoma zarówno na iPhona jak i na IPada ..... Tak teraz kosztuje 3,99$ a wcześniej kosztowała 2,99$. Nie mam co do tego wątpliwości bo kilka dni temu zrobiłem sobie screeny na jakich pozycjach była tu i tu. Oznacza to ni mniej ni więcej, że pomimo wzrostu ceny pozycja spadła tylko minimalnie. Doszli do wniosku, że grę wycenili za nisko. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
70 Dołączył: 2015-02-06 Wpisów: 637
Wysłane:
15 maja 2015 12:54:57
Kod:mod: Usunięto informację o pozycji i nastawieniu inwestycyjnym Użytkownika. chodzi mi o ogólną atmosferę jaka panowała tu wczoraj po -skądinąd - przyzwoitym raporcie padło nawet kilka targetów przy okazji jako technik, mógłbyś ocenić te dzisiejsze zachowanie kursu
Edytowany: 15 maja 2015 21:07
|
|
130 Dołączył: 2009-01-29 Wpisów: 998
Wysłane:
15 maja 2015 13:33:18
Ilu inwestorów, tyle oczekiwań i reakcji... Przykładowo wg Trigon Daily: "Wyniki są zdecydowanie powyżej naszych oczekiwań na wszystkich poziomach". Powyżej moich też. Za minimum przyzwoitości uznawałem 2,5M (w uproszczeniu z prognozą na 10M na koniec roku). A co do kursu, chętnie poczytam Szutnika, ja natomiast widzę to bez większych filozofii tak:  kliknij, aby powiększyćPóki się buja gdzieś między 59 a 82 nic się dla mnie nie dzieje, a dzienne wahania to szum ;) Kod:mod: Usunięto informację o transakcjach i nastawieniu inwestycyjnym Użytkownika. Ostatnio była próba wyjścia dołem z zaznaczonej konsolidacji, ale nieskuteczna, co zapisuję na plus bykom (pułapka na misie?), podobnie jak zwiększone wolumeny na świecach z dużymi dolnymi cieniami. Zaryzykuję twierdzenie, że to są - na razie dyskretne - ślady pojawienia się na tym rynku smart money (oczywiście biorąc poprawkę na proporcje i rynek NC). Dopóki nie pozbierają tylu akcji, ilu chcą, nic się nie zmieni. Dzisiejsza sesja też pewnie wpisze się w ten scenariusz. Kod:mod: Usunięto informację o nastawieniu inwestycyjnym Użytkownika.
Edytowany: 15 maja 2015 21:06
|
|
Wysłane:
15 maja 2015 13:58:02
baks napisał(a):Nie wiem czy zauważyliście ale wzrosła cena Spacecoma zarówno na iPhona jak i na IPada ..... Tak teraz kosztuje 3,99$ a wcześniej kosztowała 2,99$. Nie mam co do tego wątpliwości bo kilka dni temu zrobiłem sobie screeny na jakich pozycjach była tu i tu. Oznacza to ni mniej ni więcej, że pomimo wzrostu ceny pozycja spadła tylko minimalnie. Doszli do wniosku, że grę wycenili za nisko. W pierwszych dniach po premierze gra sprzedawana była w promocyjnej cenie. Promocja miała trwać do 15 maja i tyle trwała.
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
15 maja 2015 14:47:28
andy_dufresne napisał(a): Ostatnio była próba wyjścia dołem z zaznaczonej konsolidacji, ale nieskuteczna, co zapisuję na plus bykom (pułapka na misie?), podobnie jak zwiększone wolumeny na świecach z dużymi dolnymi cieniami.
Nie lekceważyłbym testu 55zł, całkiem możliwe, że za miesiąc lub dwa kurs znowu może tam zawitać. Dziś zaskoczył mnie duży wolumen na otwarciu - ok 500 tyś zł w ciągu pół godziny, ja to widzę tak, że aktywny jest tu ciągle nieprzewidywalny, kapryśny i nieostrożny akcjonariat. Jeżeli to były zakupy z roczną perspektywą (w co wątpię) to można mnie dalej nie czytać :) Jeszcze wczoraj padały tu opinie odnośnie 1 mln zysku za cały kwartał i obawiam się, że po raporcie osoby podobnie myślące ruszyły hurtowo na zakupy "bo kurs zaraz ucieknie". Mam wrażenie, że teraz to dopiero nastąpi prawdziwy test wytrzymałości dla tych osób i pozostałych wątpiących. Jeśli obroty ponownie spadną za jakiś czas to te 500 tyś w akcjach zawiedzionych inwestorów w ciągu kilku sesji może szybko obniżyć kurs do 55 lub nawet niżej. Co do techniki to lepiej poczekać na koniec sesji, ale ewidentnie rysuje się teraz opór na 72.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 maja 2015 14:52:47
niedźwiedź napisał(a):chyba nie takiego rozwoju wypadków spodziewali się posiadacze akcji Ja akurat właśnie takiego się spodziewałem... Jak widać wyniki są zgodne z moimi i np baksa oczekiwaniami, myślę, że także oczekiwaniami większych portfeli, które wyceniły spółkę na obecnym poziomie. Skoro nie ma zaskoczenia w wynikach, to nie ma powodu do większej zmiany wyceny spółki.
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
15 maja 2015 15:15:45
Oczywiście, że aktualnie nie ma silnej presji na wzrost kursu. Jest to spowodowane tym, że wielu graczy chciałoby od razu "skonsumować" zarobek powiedzmy 6-10%. Ci którzy inwestują na dłużej nie robią na nich wrażenia 10% wahania w tą czy w tamtą stronę. Poznając wyniki można w dość łatwo wysondować poziomy zysku za rok z samego TWOM (wyniki zachowam dla siebie...). Na kurs wpływ będą miały kolejne twarde fakty - czyli moim zdaniem wyniki kolejnego kwartału. Jeśli wynik będzie wyraźnie wyższy niż 50% 1 kwartału czyli 2,5mln lub wyżej. Dałoby to wtedy sygnał, że wynik roczny raczej na pewno przekroczy poprzedni wynik. To może mieć realny wpływ na kurs. Do tego czasu jakiś giga ruchów raczej nie będzie - no chyba, że w przypadku jakiejś mega informacji lub wstępnych wyników świetnej sprzedaży Spacecom lub TWOM mobile - czego wykluczyć nie można. Tak więc czekamy na dalsze twarde fakty. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|