lcviuhzm
Advertisement
PARTNER SERWISU
lypvshjn
56 57 58 59 60

PCZ (Catalyst)

BK
BK
0
Wpisów: 66
Wysłane: 20 października 2015 19:45:46
Myślę, że cała machina ruszyła od obniżenia przez biegłego kapitału spółki i spadku wartości obligacji grubo poniżej 100%.
Gdy ceny nie wróciły do normy i stało się jasne, że nie da się już wyemitować następnych obligów (bezzwrotnej pożyczki) Pan Ś. rozpoczął zabawę z położeniem PCZ i przełożeniem aktywów do spółki docelowej PHM Sp. z o.o.
i wreszcie jest tak jak wieścił znak marketingowy. Polski Holding Medyczny jest właścicielem wszystkiego a PCZ jest firmą do likwidacji. I po kasie - niestety...

dr andrew
5
Wpisów: 194
Wysłane: 21 października 2015 21:05:00
Fan, czy prokuratura wie już o tych matactwach ze sprzętem?

jeżeli nie, to duża prośba do Ciebie o zapoznanie prokuratury z tym tematem.

Do przestępstwa gospodarczego, dojdzie kolejny wątek. Świadome narażenie zdrowia i życia setek pacjentów placówek medycznych. To poważniejsza kwalifikacja czynu.
W dodatku jak ktoś jest lekarzem!!!

niech bandyci odpowiedzą za swoje przestępstwa. ważne jest też żeby nie narażali zdrowia i życia kolejnych pacjentów i pieniędzy kolejnych inwestorów.

fan napisał(a):
Szanowne grono chyba nie bardzo zdaje sobie sprawę, kto jest po drugiej stronie.
Pan Ściborski zwany dalej Ś. jest niestety (dla większości) niesamowicie inteligentnym facetem. Jest świetnym biznesmenem. I to są fakty, których podważyć się nie da.
Zapewne większość słyszała historię, która jest niewiele młodsza od Ś. a dotyczy małego chłopca o imieniu Anakin. Miał inteligencję, moc, parę innych ciekawych rzeczy, super facet, tylko przeszło mu się na ciemną stronę. To samo Ś. Na początku mozolnie, krok po kroku budował swoje imperium, stawiał wszystko na jedna kartę itd. No i się udało. Ale łyżeczka to było za mało, łyżka, chochla, rondel, garnek, wiadro, wanna, basen......
Dla tego kolesia nie ma zasad. Albo jesteś z nim, albo...Jego siostra wie o tym najlepiej. Ponad dwa lata temu, po prostu ja wywalił z dnia na dzień, nie pozwolił zabrać prywatnych rzeczy z biura, nie wpuścił do firmy, zrobił to na parkingu przed biurem. Oskarżył o kradzież dwóch czy trzech milionów, podał do sądu, nasłał komornika itd. itp. I to tylko dla tego, że jego lizus-wazeliniarz niejaki Mieszko wymyślił jakąś historyjkę, aby wysiudać siostrę szefa i mieć luźniej w robocie i kręceniu Ś.na boku.
Ś. nie sra bez planu. Więc firmę kładzie z planem rozpisanym co do minuty.
Założę się, że on majątek od dobrego roku rozkładał po kątach. Na dzisiaj nie ma nic, co można spieniężyć. Nie bójcie się, on nic nie odda. Kasa jest pewnie gdzieś daleko, obstawiam, że za granicą.
Co do NFZ - miał tam dobre układy (chyba pani G) załatwiała wszystko. Np. kontrakty które wymagały odpowiedniego sprzętu podpisywane były tak, że sprzęt był jeden, a wykazany był w czterech czy pięciu placówkach. Najwyżej synalek pani G. musiał zrobić trochę kilometrów: Przerzeczyn - Środa - Wrocław Legnicka - Wrocław Sienkiewicza itd. ze sprzętem, ale co tam...
Prokuratura? śledztwo? sądy? syndyk? Będzie zaskarżał każde zdanie, każda decyzję, każdą kartkę z osobna. Będzie grał na czas. On się nie krył nawet z tym, że dla niego sprawa w sądzie to jest najtańszy kredyt. Ot taki sposób na życie. Zanim sąd każe mi oddać twoją kasę, ja nią poobracam, zarobie, a za dwa - trzy lata się zobaczy. Trzeba to się odda. I tak się opłaca. On nawet jest gotów posiedzieć ze dwa lata, i tak jest do przodu.
Zapewne znacie stronę gościa: mściwego czy jakoś tak.
Niestety, ale większość to prawda, tylko, że to malutka prawda, taki wierzchołeczek wielkiej góry....
No to tyle na dzisiaj

ricco1
2
Wpisów: 495
Wysłane: 22 października 2015 09:54:24
miejmy nadzieję że jak wróci obecna opozycja do władzy to pozmienia niektore ustawy, ktore działają na naszą niekorzyść...oto fragment nagranej rozmowy:
"Podczas rozmowy Jana Kulczyka i Krzysztofa Kwiatkowskiego, pojawił się wątek zmiany w kodeksie spółek handlowych - z przepisów zniknęła możliwość ścigania właściciela, gdy ten działał na szkodę własnej spółki. "Mało mnie opozycja nie rozjechała" skomentował Krzysztof Kwiatkowski. Kulczyk zwraca uwagę na pewne niedopatrzenie, które powoduje, że nie wszystkie przepisy zostały usunięte, chociaż taka była intencja. "Spieprzyliśmy to" - przyznawał prezes NIK."

Paweł
0
Wpisów: 50
Wysłane: 22 października 2015 13:17:04
ricco1 pomyliłeś forum Shame on you . Pomniki będą stawiać a nie zajmować się sprawą PCZ.

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 22 października 2015 17:01:18
Miejsce jest bardzo dobre. Gdyby nie prawo, które było celowo takie a nie inne, to do tego typu bezkarnej grabierzy w biały dzień dochodziłoby rzadziej. To jest sprzeczne nawet z tą ich gó. konstytucją która uchwalili, i do której co niektórzy zdają się modlić. Bo tam jest przynajmniej coś o ochronie prawa własności. Takie prawo nie daje nawet cienia ochrony prawa własności, więc jest z nią sprzeczne. Inwestowanie w obligacje to nie gra losowa w to czy ci ukradną czy nie! Nie czarujmy się - "kliki" zblazowane z rozmaitymi rychami, zbychami i kulczykami uchwaliły prawo dla przestępców i taka jest prawda. Mianownikiem tego wszystkiego są prawa depenalizujące kradzież w potocznym tego słowa znaczeniu (czyli że miałeś coś i już nie masz, bo ktoś ci zabrał). Mafie to przy nich pikuś.
Edytowany: 22 października 2015 17:08

Marek Butelka
0
Wysłane: 22 października 2015 20:03:17
Mnie już tzw. Catalyst nie interesuje. Dotknąłem się, oberwało mi rękę, nogę i wystarczy.
Edytowany: 22 października 2015 20:07

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 22 października 2015 20:29:37
pisałem do tych co nadal inwestują w tym bagienku - mnie też już dawno tu nie ma i jestem z tego powodu szczęśliwy :-)

jaskolek
25
Wpisów: 184
Wysłane: 23 października 2015 18:04:48
ricco1 napisał(a):
proponuję zatem dać szansę PiSowi i tak jak zapowiedzieli, będą się przyglądać podejrzanym przedsiębiorcom....a do takich należy Ściborski.....chory kraj, i to powtarzam od dawien dawna....no ale może w końcu uda się kiedyś tą farsę zakończyć:)hello1

Na początku miesiąca napisałem pismo w sprawie PCZ do dwóch posłów z mojego okręgu wyborczego tj. Czerwiński (PO) i Naimski (PiS). Pomimo prób telefonicznego kontaktu z biurem poselskim do dziś nie uzyskałem żadnej odpowiedzi, chociażby grzecznościowej. W przypadku posła z PO wcale mnie to nie dziwi, ale opozycja widocznie też nie uważa tego tematu za medialny. A szkoda...sad10

robertokot25
0
Wysłane: 23 października 2015 19:28:48
medialny to jest ciepły i wygodny fotel sejmowy

Marek Butelka
0
Wysłane: 25 października 2015 19:34:32
Nasz znajomy Marian Noga na tropie globalnych manipulacji oraz wytyka błędy w raporcie Goldman Sachs:

www.money.pl/gospodarka/wiadom...

A pod tekstem komnatarze:

78.8.4.* 2015-10-20 18:31
Bank Goldman Sachs to narzędzie korporacjokracji. Przychylam się do komentarzy, które sprowadzają się do takiej lub zbliżonej konkluzji.

Kim jest jednak ekspert wypowiadający się na temat raportu Goldman Sachs? Czy portal Money.pl skorzysta w interesie czytelników, że ma pod ręką takiego eksperta, takie cenne źródło informacji?

Redaktorzy Money.pl - portalu o wrocławskim rodowodzie - rozmawiają z wrocławskim ekspertem jest nim, prof. zw. dr hab. n. ekon. Marian Noga.
Były senator, profesor Marian Noga jak zwykle otwarcie i wnikliwie analizuje światową gospodarkę, zwraca uwagę, że w raporcie Goldman Sachs aż roi się od błędów.

Jednak czy prof. zw. dr hab. n. ekon. Marian Noga potrafiłby tak otwarcie i wnikliwie przeanalizować gospodarkę - nie tam światową - ale lokalną gospodarkę Polskiego Holdingu Medycznego z Wrocławia, bo podobno go sam współtworzył zanim doszło do spektakularnej upadłości głównej spółki holdingu - świeżutka afera. Polski Holding Medyczny to struktura finansowa, od której prokuratorzy z Prokuratury Apelacyjnej we Wrocławiu dostają teraz coraz większego bólu głowy. Akta sprawy upadłości kluczowej dla holdingu spółki (PCZ S.A.) już się piętrzą, a to dopiero początek syzyfowej pracy jaka jest do wykonania wobec inżynierii finansowej w Polskim Holdingu Medycznym. Tego co tam się działo byle księgowy nie wymyślił.

Marian Noga był Wiceprzewodniczącym Rady Nadzorczej w strukturach PCZ S.A. Czy taki biegły w ekonomii światowej profesor z należytą starannością sprawował funkcję w Radzie Nadzorczej? Tak? To dlaczego nagłówki prasowe krzyczą: „Nowa afera na Catalyst, PCZ i obligacje za 62 mln zł”. Czemu do prokuratur w całej Polsce zgłaszają się poszkodowani po upadku PCZ S.A?

Czy prof. zw. dr hab. n. ekon. Marian Noga, były członek Rady Polityki Pieniężnej, równie otwarcie i wnikliwie zwróci uwagę syndykom masy upadłościowej PCZ S.A. na jakikolwiek błąd w jakimkolwiek raporcie spółki PCZ S.A.? (Syndykiem jest Kancelaria Syndyków Piątkowstki, Szczerbiński s.j. z Wrocławia.) Profesorze, niech Pan pomorze syndykom, bo sobie sami nie dadzą rady. Oni ledwo połapali się w aferze dewelopera Gant Development z Wrocławia. A tu na nich spadł taki PCZ S.A. W końcu z jakiś powodów profesor ewakuował swój kapitał, zanim PCZ S.A. z hukiem się okazało firmą wydmuszką. Szeregowym pracownikom nie wypłacono na czas (bądź w ogóle?) tego co miało być wypłacone, a obligatariuszy zostawiono na lodzie. Ludzie, dla których „autorytet pana profesora” Mariana Nogi był coś wart, wściekli lub rozżaleni wymieniają się uwagami na forum Stockwatch.pl, wątek o PCZ S.A.
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

Artykuł Pulsu Biznesu pt. „Prokuratura bada, czy jeden z najbogatszych Polaków wyprowadził majątek ze spółki tuż przed ogłoszeniem jej upadłości” nie odnosi się bezpośrednio do pana Mariana Nogi, tylko pana Romualda Ś. Czy jednak tak wybitny znawca ekonomii Marian Noga, podzielił się w pełni swoją ekspercką wiedzą z prokuraturą na temat PCZ S.A., dla której był Wiceprzewodniczącym Rady Nadzorczej? A może prof. Noga wprawdzie potrafi analizować raporty globalnego banku Goldman Sachs (w którym nie pracuje), ale zupełnie nie potrafił analizować przepływów finansowych takiego prowincjonalnego Polskiego Holdingu Medycznego?

Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych z Wrocławia podzieliło się stosowną wiedzą na temat PCZ S.A. i złożyło stosowne zawiadomienie. I to nie tylko oni. Radio Wrocław o wszystkim dość wszechstronnie informowało w materiale pt. „Wierzyciele upadającej spółki PCZ S.A zawiadamiają prokuraturę”. Liczna grupa poszkodowanych z zorganizowana przy bydgoskiej kancelarii aktywnie dochodzi swoich roszczeń wobec spółki, w której działał ekspert prof. Noga.

Czemu jednak portal Money.pl z Wrocławia, mając pod ręką tak szacownego eksperta z Wrocławia, który zna firmę PCZ S.A. z Wrocławia od środka, tak zachowawczo od miesięcy zdawkowo traktuje temat w sprawie PCZ S.A.?

Co jeszcze znamienne.
Pan Marian Noga w artykule powyższym nie wypowiada się na temat roli Kazimierza Marcinkiewicza w Goldman Sachs, choć po latach nie mamy chyba wątpliwości, że Kazimierz Marcinkiewicz nie był głównym ekonomistą w Goldman Sachs. ;-) Jednak czy prof. Noga zechce zdradzić rolę, jaką odegrał w Polskim Holdingu Medycznym i spektakularnej upadłości przeszacowanej firmy PCZ S.A?
Wariant A: Taki człowiek jak Marian Noga miał chyba wiedzę, aby być reżyserem spektakularnej upadłości PCZ S.A. przy współudziale z Romualdem Ś. (To nie jest twierdzenie, że było upadek był reżyserowany, to nie jest pomówienie czy zniesławienie osoby, wręcz jest to pochwała wiedzy profesora Nogi i jego pobratymców z Polskiego Centrum Zdrowia).
Wariant B: Prof. zw. dr hab. n. ekon. Marian Noga mógł nic nie wiedzieć, co się dzieje w księgowości firmy, nieprawdaż? Współczuję, czyżby ograli go ludzie od Romualda Ś.?
Wariant C: PCZ S.A. potrzebowało profesora, tak samo jak Go

Onak
78.8.4.* 2015-10-20 21:51
Dokończenie postu zaczynającego się od zdania:
Bank Goldman Sachs to narzędzie korporacjokracji. Przychylam się do komentarzy, które sprowadzają się do takiej lub zbliżonej konkluzji.

Co jeszcze znamienne:
Pan Marian Noga w artykule powyższym nie wypowiada się na temat roli Kazimierza Marcinkiewicza w Goldman Sachs, choć po latach nie mamy chyba wątpliwości, że Kazimierz Marcinkiewicz nie był głównym ekonomistą w Goldman Sachs. ;-) Jednak czy prof. Noga zechce zdradzić rolę, jaką odegrał w Polskim Holdingu Medycznym i spektakularnej upadłości przeszacowanej firmy PCZ S.A?
Wariant A: Taki człowiek jak Marian Noga miał chyba wiedzę, aby być reżyserem spektakularnej upadłości PCZ S.A. przy współudziale z Romualdem Ś. (To nie jest twierdzenie, że było upadek był reżyserowany, to nie jest pomówienie czy zniesławienie osoby, wręcz jest to pochwała wiedzy profesora Nogi i jego pobratymców z Polskiego Centrum Zdrowia).
Wariant B: Prof. zw. dr hab. n. ekon. Marian Noga mógł nic nie wiedzieć, co się dzieje w księgowości firmy, nieprawdaż? Współczuję, czyżby ograli go ludzie od Romualda Ś.?
Wariant C: PCZ S.A. potrzebowało profesora, tak samo jak Goldman Sachs potrzebował Marcinkiewicza.

A obligatariusze, co zainwestowali w polskie obligacje wrocławskiej spółki, mogą pożegnać się z oszczędnościami życia.

To jest temat na teraz, drodzy redaktorzy z Money.pl.
Nie chcemy dowiadywać się tego wszystkiego za ileś lat z akt sądowych.
Ludzi, którzy znają odpowiedź, macie na wyciągnięcie ręki i nawet udzielają Wam wywiadów.
0
Zgłoś wpis
Odpowiedz
Onak

A tutaj bio. Marianek ma łeb jak sklep. W enbepie nawet robił i dbał o finanse Najjaśniejszej Rzeczpospolitej. Nie zauważył jednak co odstawia się w PCZ. Bez komentarza.

www.nbp.pl/home.aspx?f=/polity...

Edytowany: 25 października 2015 19:54

bzdkas
PREMIUM
4
Wpisów: 366
Wysłane: 27 października 2015 21:37:03
A tak z innej beczki, ktos sprzedal obligi PCZ poza rynkiem (za grosze), aby moc rozliczyc strate podatkową? Ja się nad tym zastanawiam, ale sprawę nieco komplikuje fakt zgłoszenia mojej wierzytelności do syndyka...

ergosum
0
Wpisów: 58
Wysłane: 29 października 2015 00:43:23
@bzdkas
Sprzedaj obligi za 1 zł żonie, siostrze, bratu, matce, komukolwiek...

PS. To, że gościu nie został jeszcze aresztowany jest dla mnie nieprawdopodobne, po prostu nieprawdopodobne w jakim kraju przyszło mi żyć...

ergosum
0
Wpisów: 58
Wysłane: 29 października 2015 00:53:26
To co bym Wam rekomendował to:
1. Skrzyknijcie się i wytoczcie gościowi PROCES KARNY. Być może zaangażujcie jakąś kancelarię prawną...
2. Koniecznie zainteresujcie sprawą MEDIA ogólnopolskie - w szczególności telewizje TVN, TVP itd. Być może jakiś program interwencyjny. Dziennikarz z kamerą znanej telewizji może skutecznie wywierać "miękką" presję na prokuraturę itp. Wiem, że to trudne, ale próbujcie drzwiami i oknami, przedstawcie temat w sposób ciekawy i profesjonalny. Dla TV to bardzo wdzięczny i medialny temat, szczególnie teraz...

dr andrew
5
Wysłane: 29 października 2015 12:33:59
W tym materiale też wypowiada się "nasz" ekspert (2 minuta 43 sekunda)
tvn24bis.pl/swiat-w-poludnie-s...
może i sprawa PCZ nie robi się medialna, ale P.Noga owszem.

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 30 października 2015 10:41:08
Czy czas na zgloszenie obligacji/wierzytelnosci jest do 06.11.2015 ?
Edytowany: 30 października 2015 10:42

dr andrew
5
Wysłane: 31 października 2015 14:16:01
dokładnie tak

radex99
0
Wpisów: 4
Wysłane: 2 listopada 2015 11:28:12
Czy w spolce jest jakas kasa? Warto zglaszac wierzytelnosc wogole? Mam 2 obligi i sie zastanawiam

sgalant
0
Wpisów: 104
Wysłane: 2 listopada 2015 15:04:59
Mam ten sam dylemat ale znając życie to szkoda kasy na świadectwo bo cwaniacy wyprowadzili pewnie już wszystko, więc inwestycje w PCZ trzeba potraktować jako nauczkę.

robertokot25
0
Wysłane: 2 listopada 2015 15:25:40
inwestycja ogólnie w catalyst to jedna wielka nauczka

radex99
0
Wpisów: 4
Wysłane: 2 listopada 2015 15:58:16
Raczej inwestycje w obligi powyzej marzy 5% :P
Edytowany: 2 listopada 2015 16:00

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

56 57 58 59 60

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,536 sek.

aezchyrl
zvbhplzh
kspmzslm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oumgfqzh
kuackynv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat