PARTNER SERWISU
nbvhypid
37 38 39 40 41
tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 10 sierpnia 2009 19:23:25 przy kursie: 501,12 zł
Od numeru z Kluzą nie lubię tej spółki. Nie chcę jej. Dziś była dogodna sytuacja do sprzedania.

A bank to dobrze było pół roku temu kupować. Teraz to info bez wielkich emocji.
Edytowany: 10 sierpnia 2009 19:25

matali
0
Wpisów: 9
Wysłane: 10 sierpnia 2009 20:41:23 przy kursie: 501,12 zł
Pecunia non olet. Wiec lubi sie spółkę, gdy daje zarobić. Aż tyle i tylko tyle. Jak się spółki nie lubi i na tej podstawie podejmuje decyzje inwestycyjne to najlepiej w nią w ogóle nie wchodzić. Będą lepsze sytuacje do sprzedania IDM-ka niz dzisiejszy dzień, zwłaszcza, gdy sprzedało się przed fixingiem. Miejsca do wzrostów, tak jak napisał Vox, jeszcze jest sporo. Spółka zarabia i jest na plusie w tym kwartale, dla gorszych papierów w takim przypadku C/WK jest powyzej 1, a tutaj? Sami wiecie. Nie naganiam, kazdy ma swoja strategię. Założę się, ze pewnie jeszcze wrócicie w swoim czasie. :)

dobryz
0
Wpisów: 23
Wysłane: 10 sierpnia 2009 22:02:46 przy kursie: 501,12 zł
hryniu napisał(a):
witam,
Moje zdanie jest takie - proponuje zakup akcji i pozostawić je na dwa lata w spokoju - gwarantuje stope zwrotu na poziomie 900%.

U mnie blizej niz dalej ..zakup pda po 0,87 pln :). Pozdrawiam wytrwalych

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 10 sierpnia 2009 22:57:21 przy kursie: 501,12 zł
Henryk_Anatol_Rzezucha napisał(a):
szooler napisał(a):
Cytat:

Widze za to zarzad ponadprzecietnie na tle podobnych funduszy szanujacy drobnych akcjonariuszy. Ale, kilku ewidentnie inteligentnych forumowiczow widzi to odwrotnie. Ciekawe...

No ciekawe.Ładna stronka internetowa,prezes ładnie się uśmiechnął w telewizji...

?????

Mi chodzilo o przejrzystosc raportow i zrobienie buybacku, i to takiego ktory nie drenuje spolki z kapitalu w czasie hossy. Ten buyback przez kilka miesiecy byl jedyna podpora kursu. No i zrobienie emisji z pp, mimo ze zdaje sie osobiscie musieli sie zapozyczac zeby wykupic swoje akcje. Moim zdaniem tylko Inwest Consulting i moze jeszcze BBC rownie powaznie traktuja inwestorow.

Cytat:
szooler napisał(a):

Wartości dodanej nie tworzą,produkują na potęgę akcje.(tak cudze jak własne),wreszcie zmora przedsięwzięć typu IDM:dekoniunktura. Stąd pewnie pomysł banku.Mnie się jakoś ich dotychczasowa działalność kojarzy ze spółdzielnią.

Nic z tego nie rozumiem.

Już wyjaśniam.Wartość dodana to jest jak się coś produkuje.A co,prócz akcji ''produkuje'' IDM?Bankiety,przyjęcia...
Niestety,przyszła dekoniunktura.I wysechł wartki strumień leszcza,który to sfinansuje.
Spółka przez 4 ostatnie lata bytności na giełdzie wyemitowała 200 mln akcji własnych.Gdzie tu szacunek dla drobnych akcjonariuszy?Czym go zmierzyć?Ustawicznym rozwadnianiem wartości?A obecny buyback to ze swoich robią?Speak to the hand

Cytat:
szooler napisał(a):
Problemem nie jest spółka,tylko czynnik ludzki.

Bez sensu - w takiej branzy (posrednictwo finansowe) ludzie to podstawowe aktywa spolki. Jesli uwazasz ich za leni, glupcow lub kretaczy, jest to kluczowe dla Twojej oceny wartosci spolki.

Właśnie sam sobie odpowiadasz,więc czemu niby bez sensu.Ja sugeruję,że akcje to jedno,a ludziska to dwa.Nie należy mylić jednego z drugim.Można nawet nie znosic ludzi,ale akcje danej spółki kupować.Mało jest takich przypadków?!Jak dla mnie,ja nawet mogę te akcje kupić,na dzień czy dwa,ale w nie nie zainwestuje.Moje prawo.
p.s. dzisiaj był git.ale to nie jest żadna gwarancja na jutro i pojutrze,nie na ''tych'' spółkach.
pzdr. odważnych.Jakie ryzyko,takie profity.salute
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 10 sierpnia 2009 22:59

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 11 sierpnia 2009 01:15:45 przy kursie: 501,12 zł
szooler napisał(a):

Wartość dodana to jest jak się coś produkuje.A co,prócz akcji ''produkuje'' IDM?Bankiety,przyjęcia...
Niestety,przyszła dekoniunktura.I wysechł wartki strumień leszcza,który to sfinansuje.
Spółka przez 4 ostatnie lata bytności na giełdzie wyemitowała 200 mln akcji własnych.Gdzie tu szacunek dla drobnych akcjonariuszy?Czym go zmierzyć?Ustawicznym rozwadnianiem wartości?A obecny buyback to ze swoich robią?Speak to the hand

Hmm... tak to mozna caly sektor finansowy: banki, ubezpieczycieli, itd. podsumowac - to posrednicy czyli wg Ciebie "nic nie produkuja". Zreszta firmy transportowe tez, rowniez media.

Nic nie rozumiem z tym emitowaniem akcji: przed pierwsza emisja nie bylo akcjonariuszy mniejszosciowych (a jak byli to zarobili), druga byla z pp czyli nie bylo zadnego rozwadniania wartosci.

szooler napisał(a):
Problemem nie jest spółka,tylko czynnik ludzki.
Właśnie sam sobie odpowiadasz,więc czemu niby bez sensu.Ja sugeruję,że akcje to jedno,a ludziska to dwa.Nie należy mylić jednego z drugim.Można nawet nie znosic ludzi,ale akcje danej spółki kupować.

Z tym zgoda, ale wczesniej napisales cos innego. Wtedy uzyles slowa spolka, teraz piszesz o akcjach. Sam piszesz ze to dwa rozne pojecia.

tomo
0
Wpisów: 69
Wysłane: 11 sierpnia 2009 09:42:52 przy kursie: 468,48 zł
Niestety żniwa na IDM trwają. Obroty piękne, myślę że jedziemy na 3zł.

tomo
0
Wpisów: 69
Wysłane: 12 sierpnia 2009 09:57:06 przy kursie: 474,24 zł
Nie chcą podnosić kursu czyli wyniki będą ciekawe.

pablo_tg
0
Wpisów: 2
Wysłane: 12 sierpnia 2009 19:47:24 przy kursie: 474,24 zł
Wszyscy trąbią, że wyniki będą najlepsze od kilku kwartałów... Spotkamy się na 8zł ?
Edytowany: 13 sierpnia 2009 17:57

gringo
0
Wpisów: 9
Wysłane: 13 sierpnia 2009 13:06:56 przy kursie: 485,76 zł
pablo_tg napisał(a):
Wszyscy trąbią(...)
A konkretnie kto?

pablo_tg
0
Wysłane: 13 sierpnia 2009 14:24:50 przy kursie: 485,76 zł
np. pan prezes spółki w wywiadzie dla cnbc, ludzie tacy jak my...

dupsia
0
Wpisów: 31
Wysłane: 13 sierpnia 2009 20:07:27 przy kursie: 485,76 zł
Kupiłem akcje w okolicach 2zł po wybiciu, zastanawiam się, jak wysoko może dojść cena tych akcji. Cały rynek ma się ostatnio doskonale, więc raport powinien być bardzo pozytywny, istnieje jakaś inna możliwość? Na wykresie dalej jesteśmy w dołku, bliżej nam do dna niż do tak uklepywanego poziomu 8zł. Osobiście czekam na konkretne wybicie, podobne do tego 1,6 -2,1 zobaczymy, może się nie spieprzy

apollo
0
Wpisów: 3
Wysłane: 13 sierpnia 2009 20:34:38 przy kursie: 485,76 zł
dupsia napisał(a):
Kupiłem akcje w okolicach 2zł po wybiciu, zastanawiam się, jak wysoko może dojść cena tych akcji. Cały rynek ma się ostatnio doskonale, więc raport powinien być bardzo pozytywny, istnieje jakaś inna możliwość? Na wykresie dalej jesteśmy w dołku, bliżej nam do dna niż do tak uklepywanego poziomu 8zł. Osobiście czekam na konkretne wybicie, podobne do tego 1,6 -2,1 zobaczymy, może się nie spieprzy
Kolego, z AT wynika wybicie do co najmniej 4zł pozdro

mirzag
0
Wpisów: 65
Wysłane: 13 sierpnia 2009 22:24:53 przy kursie: 485,76 zł
apollo napisał(a):
dupsia napisał(a):
Kolego, z AT wynika wybicie do co najmniej 4zł pozdro
Kupilem po 1.42 1 lipca i na razie nie mysle o sprzedazy.Wciąż aktualne pozostaje pytanie czy jestesmy na poczatku końca bessy? .Na tak zadane pytanie odpowiedziaem sobie twierdzaco.Podobnej odpowiedzi udzielilem sobie na pytanie czy w takiej sytuacji aktywa IDM bedace konsekwencją posiadania spolek z gpw maja szanse rosnąc.?Pytanie jest z perspektywy dnia dzisiejszego retoryczne.Zadalem pytanie 1 lipca czy dobrze licze ,ze w II gim kwartale zysk IDM na BOMI wyniósl 20 mln zl.Odpowiedzi nie uzyskalem .Arytmetyka nie jest moja najsilniesza strona ,ale z moich wyliczeń wynika ,że po polowie IIIgo kwartalu wartość portfela tylko z tyt. posiadania bomi powieksza sie o kolejne ca.15 mln zl.Trudno skontrolowac wzrost aktywow w spolkach niepublicznych.Mysle ,że raport da odpowiedz i na to pytanie.Licze rownież na uwolnienie rezerw na poziomie 30-50 mln zl.I to dość konserwatywne zalożenie.Dodam ze na dt gram sobie na groclinie ,ropczycach immo ,orco i dudzie.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 14 sierpnia 2009 13:37:12 przy kursie: 491,52 zł
mirzag napisał(a):
Zadalem pytanie 1 lipca czy dobrze licze ,ze w II gim kwartale zysk IDM na BOMI wyniósl 20 mln zl.Odpowiedzi nie uzyskalem .Arytmetyka nie jest moja najsilniesza strona ,ale z moich wyliczeń wynika ,że po polowie IIIgo kwartalu wartość portfela tylko z tyt. posiadania bomi powieksza sie o kolejne ca.15 mln zl.Trudno skontrolowac wzrost aktywow w spolkach niepublicznych.Mysle ,że raport da odpowiedz i na to pytanie.Licze rownież na uwolnienie rezerw na poziomie 30-50 mln zl.I to dość konserwatywne zalożenie.

Ale oni prawdopodobnie nie będą teraz raportować takich "papierowych zysków". To raczej przy podsumowywaniu całego roku. Papier niesprzedany, oficjalnie żadnego zysku nie ma.

edit: "prawdopodobnie" może być tu złym słowem. Jak zechcą to zaraportują oczywiście. Ale chyba raczej nie zechcą.
Edytowany: 14 sierpnia 2009 13:40

loup_gris
0
Wysłane: 15 sierpnia 2009 20:24:19 przy kursie: 491,52 zł
Witam.
Ja pozbylem sie papieru przy poziomie 2,52, a kupilem na 1,49. Zarobilem niezle i jak ktos juz napisal wole duzy zysk jak obiecywany fenomenalny zysk. Pozbylem sie poniewaz wd. mnie zaczyna sie formowac formacja glowy i ramion lewe ramie jest juz ladnie utworzone, a towarzysza mu wysoki obroty. Pozniej mamy glowe, ktora caly czas sie formuje przy mniejszych obrotach, a wartos papieru wciaz rosnie... Jesli sie myle to prosze o wyprowadzenie z bledu.

lary100
0
Wpisów: 4
Wysłane: 15 sierpnia 2009 20:49:58 przy kursie: 491,52 zł
panowie nie rozmawiajmy o tym ile kto zarobi czy stracił lecz o przyczynach bo gróbasy zawsze zarobią a my nie .
fragment tekstu o Cash Folw z Parkietu:

....................... Ta sprawa ma jeszcze jedno dno. PZNTK, spółka zajmująca się naprawą pociągów, jest właścicielem 20 hektarów gruntów w centrum Poznania. A m.in. dlatego, że miasto jest na liście organizatorów piłkarskich mistrzostw Europy w 2012 r., ziemia ma sporą wartość. Mówi się nawet o 600 mln zł.

ZNTK Poznań wniósł grunty do spółki, w której 47 proc. udziałów nabyli – według Kazimierskiego – właściciele Domu Maklerskiego IDMSA. – Wyczytać to można chociażby ze sprawozdania firmy Electus wniesionej aportem do DM IDMSA przez Marka Falentę. Zaangażowanie IDMSA w biznes z Poznania, czyli PZNTK i Sigma, opiewa na 80 mln zł – tłumaczy Kazimierski.

To wszysko ma związek z tym co poniżej:

Na stronie 4 najnowszego śródrocznego raportu Electusa (spółka zależna IDM) można znaleźć zabezpieczenia należności Electusa na majątku należącym do ZNTK (spółka zależna PZNTK S.A. czyli poręczyciela zobowiązań Sigma wobec CASH FLOW S.A.). Jak ktoś zsumuje wszystkie zabezpieczenia to wyjdzie suma 77 215 mln zł (wartość księgowa). Kapitał własny Electusa wynosi 89 mln złotych, a spółka osiągnęła 18 mln zysku netto.

dla Electusa i IDM oznaczałaby skuteczna windykacja PZNTK/ZNTK przez CASH FLOW S.A. (tzn. taka jaka była prowadzona przez CASH FLOW S.A. przed marcem 2009r.)

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 15 sierpnia 2009 20:50:06 przy kursie: 491,52 zł
loup_gris nie wiem gdzie tam widzisz rgr. tą formacje można wziąść pod uwage jeśli już ona jest bo w tej chwili to była fala wzrostowa, mała korekta i znowu fala w góre a czy to będzie rgr to jeszcze napewno nie wiadomo
EEX
Edytowany: 15 sierpnia 2009 20:50

tomcio55
0
Wpisów: 163
Wysłane: 15 sierpnia 2009 21:10:06 przy kursie: 491,52 zł
Ja też mam średnią około 1.50 i dlatego jestem spokojny - najwyżej wyjdę na zero jak się zrypie a potencjalnie jest do zarobienia jeszcze następna złotówka jak rynek pozwoli. Ja już trochę wybiegam w wyniki za ten kwartał, wystarczy spojrzeć co się dzieje chociażby z BOMI (połączenie z Bacpolem i stworzenie dużej ogólnopolskiej grupy) czy Instalem (wytransferują część kasy poprzez prawdopodobne wezwanie). Konkrenci Electusa (MWTRADE czy Magellan) mają coraz lepsze wyniki i ich kurs mocno wzrósł w tym kwartale to może i IDM rozwiąże rezerwę (odpisali zdaje się 70 mln w 4 kwartale) skoro to Electus jest liderem rynku. No i dzisiaj następne info, wg mnie bardzo ważne - obawiałem się tej śmierdzącej sprawy z BOWIM, moim zdaniem w sporze to ta firma miała racje bo to Leszczyński ich zostawił na lodzie i zwyczajnie zdezerterował z "placu boju" i w procesie o odszkodowanie do jakiego by pewnie doszło to IDM by przegrał (dlatego pewnie też tak duże pre-IPO). To tyle jak na mój pierwszy post, ale i tak najważniejsze jak zachowa się rynek a nie wykres :) Póki co kursu pilnują - w czwartek na fixach wybrali wszystko za 2.53 a wczoraj tak samo na 2.56...

internet99
0
Wpisów: 83
Wysłane: 15 sierpnia 2009 22:44:38 przy kursie: 491,52 zł
znalazłem na forum parkietu infoo info :-) powolutku rusza nasza maszyna.

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 197 / 2009
Data sporządzenia: 2009-08-15
Skrócona nazwa emitenta
DM IDM SA
Temat
Wzajemne zrzeczenie się przez DM IDMSA i spółkę Bowim S.A. potencjalnych roszczeń pomiędzy Stronami
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Treść raportu:
Zarząd Domu Maklerskiego IDM Spółka Akcyjna (DM IDMSA) działając na podstawie art. 56 ust. 1 pkt 1) Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. 2005 Nr 184, poz. 1539 z póź. zm.), informuje, iż w dniu 14 sierpnia 2009 r. DM IDMSA zawarł ze spółką Bowim Spółka Akcyjna z siedzibą w Sosnowcu (zwana dalej: "Spółką") pod adresem ul. Niwecka 1E, 41-200 Sosnowiec, wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców przez Sąd Rejonowy dla Katowic – Wschód w Katowicach, VIII Wydział Gospodarczy KRS, pod numerem KRS 0000001104 oraz dotychczasowymi akcjonariuszami Spółki umowę inwestycyjną (zwaną dalej "Umową inwestycyjną"). W ramach Umowy inwestycyjnej Spółka i DM IDMSA, w celu potwierdzenia braku jakichkolwiek wzajemnych roszczeń pomiędzy DM IDMSA a Spółką, wynikających lub mogących wyniknąć z dotychczasowych umów, złożyły stosowne oświadczenia o wzajemnym zrzeczeniu się roszczeń.
Ponadto pomiędzy Spółką i DM IDMSA została zawarta umowa o przeprowadzenie prywatnej oferty akcji Spółki o wartości ok. 33 mln zł, mającej charakter Pre – IPO. Akcje nowej emisji obejmie DM IDMSA. Zgodnie z postanowieniami Umowy inwestycyjnej, w terminie do dnia 31 sierpnia 2009 r. ma odbyć się Walne Zgromadzenie Spółki, na którym zostanie podjęta stosowna uchwała w przedmiocie podwyższenia kapitału zakładowego Spółki.
Zgodnie z treścią Umowy inwestycyjnej na II kwartał 2010 r. planowane jest przeprowadzenie pierwszej publicznej emisji akcji Spółki. Proces upublicznienia Spółki przeprowadzi DM IDMSA.

loup_gris
0
Wysłane: 16 sierpnia 2009 16:03:59 przy kursie: 491,52 zł
Owner ja tylko napisałem co widzę, lub co przeczuwam, wole bezpiecznie zarobić niż niepotrzebnie ryzykować. Jak przebije poziom 2,7 to będę pewien swojej pomyłki. Jednak wzrost korekta plus kolejny wzrost pokrywa się bardzo ładnie ze spadkiem obrotów na papierze, co jest jedną z charakterystycznych cech formacji:). To chyba tyle:). W każdym razie IDM to była dobra inwestycja i przy pomyślnych wiatrach trzeba będzie ją jeszcze raz rozpatrzyć.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

37 38 39 40 41

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,351 sek.

bowrluyv
qicyoebf
gwrexiol
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ofoshcia
dfvmtcxy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat