Po kolei, bo się nazbierało ;)
a). OPN - też to widziałem i dlatego pół pozycji. Opory fibo są jednak po to by je łamać :), więc liczę na pozytywny scenariusz.
b) Złoto:
Au day

kliknij, aby powiększyćSytuacja moim zdaniem jest ciągle prowzrostowa. W ostatnich dniach była korekta do wybitego 1250, dziś mamy odbicie i powinno złoto zmierzać minimum do 1307 - ew TP raczej tam dopiero.
Problem jest natomiast z USD/PLN
USD/PLN day

kliknij, aby powiększyćUtworzony RGR z szyją na 3,90 niestety dziś został wybity i póki co bardzo negatywną świecą. Zakładam że okolice 3,85 zadziałają jako wsparcie i dadzą odbicie - możliwe że z powrotem do 3,90. Generalnie jednak wygląda to co raz gorzej i możliwe że trend na dolarze zamienia się na spadkowy. Ma to spore konsekwencje:
1 - certyfikat na złocie/ropie/srebrze zarabia dodatkowo na umocnieniu USD, obecnie złotówka będzie zjadać zyski z surowców
2 - Nasza giełda jest generalnie ujemnie skorelowana z dolarem co oznacza że spadki u nas mogą się zakończyć na dłużej i wizje poziomów z 2009 mogą okazać się błędne.
3 - Sam będę musiał zamykać pozycje dolarowe - po spreadzie prawdopodobnie wyjdę na mały minus/BEP - trochę szkoda bo liczyłem na te 5 zł za zielonego ;).
4 - Docelowo USD/PLN może spaść do 3,65 (tam trochę solidniejszych wsparć jak i zasięg RGR)
5 - Ciekawe co zrobi nasza RPP - miały być obniżki stóp procentowych (co przy ew wzrostach stóp USD ew bz powinno osłabić PLN) a ciągle cisza. Dalszych brak obniżek stóp u nas (przy jednoczesnym cięciu przez EBC) będzie umacniać PLN.
c) DAX day

kliknij, aby powiększyćPóki co jestem nastawiony neutralnie do DAXa bo do końca nie wiadomo co zrobi. Albo budujemy ramię w większym oRGR (bo mniejszy byl wybity- choć krzywy), albo to był koniec korekty ABC i faktycznie DAX powraca do spadków (co trochę kłóci się z "mocą" naszego rynku - wtedy zachód pociągnąłby nas w dół). Kluczowe wydają się okolice 9500-9400 i w najbliższych dniach powinniśmy zobaczyć decyzję na któryś scenariusz. Ciągle oczywiście rozważam tą pozycję w portfelu (na S) zamiennie z longiem na W20. Za spadkami przemawia jeszcze dotarcie do średniej SMA30t na tygodniach która dotąd prowadzi dość skutecznie trend opadając, oraz odbicie od dawnych oporów na 10 000 (z 2014).
Z analizą ropy jeszcze się wstrzymam bo tam mocno "szarpie", choć mam pewien pomysł na nią ;).