2 Dołączył: 2012-03-03 Wpisów: 875
Wysłane:
10 marca 2016 20:55:06
Wiem, że fundamentalne, ale czy ja ciągle muszę się do fundamentów dokopywać... :) Możliwe, że zleciała na tyle, że jest sprzedaż, chociaż i tak reakcja na koniec dnia dość umiarkowana.
|
|
Wysłane:
11 marca 2016 17:40:56
Znowu cieszyć się niestety nie ma czym. Spadek niby kosmetyczny, ale wynik na tle mocno rosnącej giełdy rozczarowujący. Tak jak poprzednio, był jeden bohater negatywny, mianowicie IZOBLOK... przypomnę, że poprzedni tydzień zakończył na +6,13%...  kliknij, aby powiększyćWynik tydzień/tydzień: -0,18%Wynik skumulowany: -7,75%WIG tydzień/tydzień: +1,51%WIG skumulowany: -9,02%Po takim tygodniu będzie zapewne sporo sygnałów zakupu. Dość niebezpieczna to sytuacja, dla i tak głęboko „zanurzonego” portfela, no ale trzymanie gotówki go na powierzchnię nie wyciągnie.
|
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 284
Wysłane:
11 marca 2016 20:14:13
Mamy 3 wspólne pozycje w portfelach więc chyba koniec negatywnych niespodzianek (i hope) :) Izobloka też kiedyś miałem, niepotrzebnie w sierpniu go wywaliłem, bo jednak obronił mimo rynku trend (zrobił ponad 100% w rok). Na PJP chyba ten sygnał kupna za wczesny nie ?
|
|
|
|
Wysłane:
11 marca 2016 20:22:12
PJP to nic nie wiadomo, tam są tak małe obroty... Gorzej, że teraz mam sygnał na KERNEL...
Edytowany: 11 marca 2016 20:22
|
|
Wysłane:
14 marca 2016 09:25:54
Kupiłem ten KERNEL, nie czuję się z tym komfortowo, no ale jest sygnał to trzeba.
|
|
Wysłane:
18 marca 2016 17:35:05
Mogę szukać dziury w całym (moja przewaga nad WIG-iem jest już minimalna i jeszcze zmniejszyła się w tym tygodniu), ale trudno nie cieszyć się, że był po sześciu kolejnych tygodniach spadku wartości portfela wreszcie zanotowałem tydzień na plusie, a w portfelu nie było żadnej „czarnej owcy” – wręcz przeciwnie, było w nim OPONEO. Byłoby jeszcze lepiej, gdyby nie zrzut KRUKA tuż przed zamknięciem.  kliknij, aby powiększyćWynik tydzień/tydzień: +1,05%Wynik skumulowany: -6,79%WIG tydzień/tydzień: +1,98%WIG skumulowany: -7,04%
|
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 284
Wysłane:
18 marca 2016 17:47:00
Z racji trzech wspólnych spółek z moim realnym portfelem obserwuję dokonania tutaj bardzo wnikliwie. Póki co nie ma powodów do narzekań :). Nawet Kernel który Ci się nie widział jest na plus. Ryzykownie może być na IZB. Patrząc na sWIG80 w końcówce dzisiejszej sesji można uznać, że to może być bardzo przyjemna wiosna...
|
|
Wysłane:
18 marca 2016 17:53:26
IZB tym razem poleci jak sądzę. Po takiej serii czerwonych tygodni ostrożnie z nadziejami... zobaczymy. Mały screen z moimi spółkami ze Stooq... trochę tendencyjny, ale. Ten zrzut na mWIG40 to rozliczenie kontraktów?  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 18 marca 2016 17:54
|
|
Wysłane:
21 marca 2016 09:43:15
Pięć transakcji w moim portfelu. Cięcie strat dopadło wreszcie IZOBLOK (-5,43%), zakupiłem AMREST, HUBSTYLE, SFINKSA i LCC. W portfelu obecnie 12 spółek.
|
|
Wysłane:
24 marca 2016 17:31:55
Tak tylko kątem oka śledziłem to, co działo się na rynku, widziałem ładne zachowanie UNIWHEELS, dużą zmienność na OPONEO... miałem nadzieję, ze portfel zachowa się lepiej. Okazała się to nadzieją złudną. Schłodzenie rynku, które niby dotknęło w większym stopniu spółki z WIG20 niż maluchy, odcisnęło się dość mocno na moim portfelu, mocniej niż przypuszczałem. Faktem jest, że przynajmniej 3 spółki (HUBSTYLE, SFINKS i LCCORP) kupiłem po serii takich wzrostów, że brak odreagowania byłby dziwny.  kliknij, aby powiększyćMożna powiedzieć, że zrobiłem krok do tyłu (stan portfela praktycznie taki sam, jak 2 tyg temu). Wynik tydzień/tydzień: -1,03%Wynik skumulowany: -7,75%WIG tydzień/tydzień: -7,87%WIG skumulowany: -0,84%Edit: podałem błędne dane dot. WIG. Jak widać, nawet tutaj nie udało mi się osiągnąć przewagi...
Edytowany: 24 marca 2016 17:36
|
|
|
|
Wysłane:
29 marca 2016 20:36:26
Zakupy: WIRTUALNA, RAFAKO, ASBIS, CIGAMES. Kupuję jeszcze jedną spółkę. W portfelu obecnie 16 spółek.
|
|
Wysłane:
30 marca 2016 17:38:12
W ten piękny wzrostowy dzień na naszej giełdzie spółki z mojego portfela zajęły 2, 3 i 4 miejsce na liście spółek notujących największe spadki.
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2016 17:26:52
To był kolejny fatalny tydzień dla mojego portfela. Przez weekend będę musiał podjąć decyzję, co do jego przyszłości. Zaczęło się od zakupów, do których przystępowałem ze sporym strachem. Potem portfel jako całość zachowywał się słabiutko względem rynku, czego szczególnym przejawem było zachowanie we wtorek: na rosnącym rynku odnotowałem spadek, a w pierwszej 5 najbardziej spadających spółek, były 3 moje. W pierwszej 10 rosnących nie było żadnej. Na sam koniec dzień spadkowy na rynku, ale i tutaj udało się mojemu portfelowi spłatać niespodziankę. Nie wiem, co się stało ze SFINKSEM, w każdym razie poleciał dziś na twarz. Pozytywów nie ma praktycznie żadnych, poza dość mocnym zachowaniem OPONEO i wezwaniem na PROJPRZEM.  kliknij, aby powiększyćJest to pierwszy od bardzo dawna moment, gdy WIG wyprzedził mój portfel. Wynik tydzień/tydzień: -0,77%Wynik skumulowany: -8,45%WIG tydzień/tydzień: 1,41%WIG skumulowany: -6,46%Sytuacja jest trudna. Wszyscy mówią, że na rynku odbicie i spodziewają się korekty: w moim portfelu nie było odbicia zupełnie. A korekta pewnie go jeszcze czeka. Ale to i tak najmniejszy problem. Dużo większym jest dla mnie wyjątkowo słaba postawa portfela względem WIGu. Na ostatnich 15 tygodni tylko w 4 miałem przewagę nad rynkiem.  kliknij, aby powiększyćMam duży problem z diagnozą tej sytuacji. Prawie w każdym tygodniu był w portfelu jakiś "SFINKS", spółka, która traciła wyjątkowo dużo. Ale to nie jest całość problemu. Na pewno przyczynił się do tego fakt, że jeśli coś nim miałem, to małe spółki, a na nich odbicie jest o wiele słabsze. Zapewne będę stopniowo redukował ten portfel. Pozycje, które w nim są zostaną zgodnie z zasadami strategii, natomiast kolejne będą otwierane mniejsze (choć myślę też o alokacji 5% a nie 4% w jedną spółkę – czyli 20 pozycjach w portfelu). Oczywiście zdaję sobie sprawę, że odrobienie strat będzie w takim przypadku trudniejsze. Potrzebuję jednak środków na drugą strategię, mean reversion.
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2016 18:12:53
Dzięki za info. Panika chyba przesadzona, ale cóż.
|
|
PREMIUM
1 Dołączył: 2015-06-28 Wpisów: 230
Wysłane:
2 kwietnia 2016 15:10:05
Dość regularnie śledzę tę kronikę, choć przyznaję że nie zawsze doczytuję opisy coraz to nowych strategii :) Z jednej strony jestem pełen podziwu dla tego co robisz - to na pewno wymaga sporo pracy i jednocześnie stoi na wysokim poziomie analitycznym. Z drugiej strony .. mam nieodparte wrażenie, że dobrze by Ci zrobiła dłuższa przerwa od rynku. Masz słabą passę, co powoduje że, jak ktoś tu słusznie zauważył, szukasz co chwila nowego 'graala'. Może zamiast tego warto trzymać się strategii którą wypracowałeś, np. korygując ją o wskaźnik ekspercki/czucie rynku (z chłodną głową). Później można to fajnie przeanalizować czy wprowadzenie takiego wskaźnika wyniki poprawia czy nie (w konfrontacji z czystym systemem). Nie masz wrażenia, że gdyby istniały skuteczne i całkowicie mechaniczne systemy to instytucje nie robiłyby nic poza programowaniem?
|
|
Wysłane:
2 kwietnia 2016 15:41:36
Dzięki za komentarz. Co do strategii, to ja jej nie zmieniłem od początku praktycznie w ogóle, korekty były minimalne. Testuję różne inne strategie, o niektórych coś tam piszę w wątku, ale żadnej z nich nie używam, trzymam się na razie jednej. Dopiero teraz zamierzam równolegle spróbować drugiej strategii. Przez ten czas przetestowałem dziesiątki strategii w dziesiątkach tysięcy wariantów (nie licząc optymalizacji, nie zdziwiłbym się jakby były wręcz miliony). Ale nie wchodzę z realną kasą w pierwszą z brzega strategię, która przyniesie miliardy ;) To w ogóle temat na oddzielny wpis. Powoli dochodzę do wniosku, że błędem jest "dociskanie" jednej strategii do maksymalnych zysków przy dużej ekspozycji. Zamiast jednej strategii o ekspozycji 50% można mieć dwie o ekspozycji 25% każda, ale bardziej zyskowne. A może i niegłupio mieć ich jeszcze więcej? Jeśli chodzi o czucie rynku, to faktycznie nie ma ono wielkiego wpływu na to jak gram, pytanie czy to dobrze, czy to źle można uznać za otwarte. Kiedy wchodziłem na rynek, nie znałem go zupełnie, teraz pewnie znam lepiej. Nie bardzo jednak widzę, jakby taki test można było przeprowadzić, wymagało by to strasznie długiego czasu, żeby wyniki były miarodajne, uzależnione jest to też, na jakie warunki rynkowe trafię. Cytat: Nie masz wrażenia, że gdyby istniały skuteczne i całkowicie mechaniczne systemy to instytucje nie robiłyby nic poza programowaniem? Heh, mam wrażenie, że właśnie nic innego nie robią... nie tylko instytucje zresztą www.bloomberg.com/news/article... . Oczywiście za wielką wodą, na płynniejszych rynkach itd. Przy czym – żeby nie było – też śledzę i podziwiam portfele oparte o analizę fundamentalną, w tym Twój. Ja po prostu tego nie znam i nie nauczę się już raczej. Każdy szuka swojego "edge". Coś tam umiem zaprogramować, lubię analizować dane – tam szukam przewagi.
|
|
2 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 168
Wysłane:
2 kwietnia 2016 19:41:14
Powiem Ci ze tez miałem przez chwile sfinksa.. wziąłem po 4,63 jakoś 1000 akcji Mini pozycje na próbę żeby zaznajomic się z kursem.. zapuscilem taka satelite hehe. chciałem dobierać jeśli zachowanie kursu byłoby mocne.. jednak tak się nie stalo, a kurs zaczął wychodzić lekko w dół z "mojej" bazy. I zrobiłem pstryk i po 4,53 wywalilem.. do końca nie byłem przekonany czy dobrze robie.. Zresztą łatwo mówić po fakcie.. wiele razy tez ucinalem za szybko zysk :) i to jest moja wada z którą walcze.. Jednak jedno wiem na pewno.. nie jestem hodowcą ... strat..
A może spróbuj takiej strategii .. 1. Wybierz 20 spółek w trendach wzrostowych 2. Na wejście szukaj lokalnej korekty .. jakiegoś poziomu wsparcia. 3. Obserwuj i po jakims czasie wywal te spółki które są slabe.. lub przebijają poziomy w dół. 4. Odzyskana kasę dołoz do tych które juz masz i są mocne.
Szybka i prosta strategia :)
Edytowany: 2 kwietnia 2016 19:49
|
|
Wysłane:
2 kwietnia 2016 22:43:05
No tak, SFINKS nie tylko ten piątek miał słaby, osuwał się od kilku sesji. Zresztą SFINKS to tylko ostatni z takich przykładów, nawet (chyba) nie najbardziej dotkliwy. Na ATG straciłem 1/4 pozycji... Co do takiego pomysłu na strategię, to gdzieś o to zahacza strategia z drugiego wątku, powrotu do średniej. Przy czym bardzo długo testowałem ją i próbowałem robić coś takiego jak piszesz, żeby dłużej trzymać i nie działa mi w połączenie momentum i mean reversion w dłuższym okresie czasu. Chociaż tutaj: https://akcjometr.wordpress.com/ stosowana jest z dobrym rezultatem. Taka strategia "spółka rośnie, robi korektę, kupuję i patrzę jak dalej rośnie" nigdy nie dawała lepszych rezultatów niż jedna z dwóch: 1. "spółka rośnie, kupuję i patrzę jak dalej rośnie, sprzedaję najpóźniej jak się da" 2. "spółka rośnie, czekam na korektę, jak tylko się odbije, sprzedaję". Chyba najlepsze są proste rozwiązania. Jak rośnie, to albo wierzymy w momentum i kupujemy (a nie czekamy na jakieś korekty, korekta może być zapowiedzią zmiany trendu) albo czekamy na korektę i wtedy kupujemy, ale już nie liczymy na to, że będzie dalej długo rosła, tylko zbieramy zysk ze stołu, jak tylko się pojawi. Stąd pewne nadzieje w tej drugiej strategii, która łączy momentum z mean reversion, ale w innych planach czasowych. Można ją streścić: "skoro wyraźnie rosło, to nawet jeśli teraz spadło, jeszcze się krótkoterminowo odbije "
|
|
29 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 160
Wysłane:
3 kwietnia 2016 10:03:48
Dlaczego informacja, która uwala kurs o 10% jest publikowana po dwóch tygodniach od zdarzenia? Czy takie komunikaty nie powinny być przekazywane w przeciągu kilku dni?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.