4 Dołączył: 2013-12-06 Wpisów: 88
Wysłane:
15 grudnia 2016 11:20:43
przy kursie: 147,30 zł
Fajny opis 11 bita! www.stockwatch.pl/wiadomosci/r...A tak w ogóle to chyba jako całość najfajniejszy tekst w prasie finansowej o gamedev. Troszkę szkoda, że nie jest w pełni otwarty, ale rozumiem - biznes musi zarabiać.
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
15 grudnia 2016 15:07:53
Chyba jednak warto będzie się pokusić o dość duże w sumie pieniądze w kolejnych edycjach programu. CIG pokazało, że może to wpływać dość mocno na finanse spółki. Teraz spółka być może nie potrzebowała (lub nie chciała) na dofinansowanie. Lecz w przyszłości chyba warto złożyć jakiś celowy projekt. Dzięki dofinansowaniu CIG zrezygnował (przynajmniej na razie) z papierów dłużnych. CI Games ma rekomendacje dofinansowania na 7,3 mln zł w ramach GameINN forsal.pl/artykuly/1002318,ci-... W sumie te projekty wyglądają dość ciekawie. Myślę, że spółka może pozyskać podobne pieniądze co pozwoliłoby sfinansować sporą część produkcji gry lup system budowy dodatków lub rozbudowy zdolności produkcyjnych - modyfikację silnika czy nawet systemu serwer - stacje robocze. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
16 grudnia 2016 01:16:01
Pojawiają się już filmiki z wersją demo gry Tower 57, jaka udostępniona została osobom, które wsparły projekt na kickstarterze. Całkiem fajnie to wygląda - aczkolwiek moim zdaniem dużo większy potencjał będzie miał Beat Cop.
Edytowany: 17 grudnia 2016 00:14
|
|
|
|
35 Dołączył: 2013-01-21 Wpisów: 860
Wysłane:
16 grudnia 2016 07:09:58
rockq napisał(a):Ostatni wpis :) Beat Cop. Obserwując reakcję na Beat Cop, zauważyłem, że inwestorzy giełdowi jednak mają duży problem z rozpoznawaniem potencjału gier. @ e]rock - jak oceniasz potencjal rozwojowy zespolu 11Bit LP - 5 tytułów rocznie ? Everything you know is wrong.........
Edytowany: 16 grudnia 2016 07:27
|
|
0 Dołączył: 2014-12-16 Wpisów: 162
Wysłane:
19 grudnia 2016 09:06:54
przy kursie: 139,90 zł
No i WD zszedł poniżej 5%. Ciekawe co nim kierowało, skoro przyszły rok ma obfitować w debiuty i pozytywne informacje? Do tego podatek już w 2017...
|
|
Wysłane:
19 grudnia 2016 10:22:12
Widocznie dostał jakąś ciekawą ofertę lub stwierdził, że ta wycena go już zadowala. Mając taką ilość lub chociażby 1/5 tego też byś na pewno coś sprzedał. Są jeszcze inne cele w życiu niż tylko gromadzenie kasy .... a lata lecą.  Główni udziałowcy siedzą na spółce już ponad 6 lat to szmat czasu. O których podatkach piszesz - bo od akcji chyba jeszcze nic nie uchwalono - chyba, że czegoś nie zauważyłem. O ile wiem to najwięcej stracilibyśmy na podatku jednolitym. Tam mogłoby być nawet 5-6 progów i już przy 200tyś zysków można by wpaść w 45% lub wyżej. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
0 Dołączył: 2009-10-19 Wpisów: 74
Wysłane:
19 grudnia 2016 11:07:49
Z podatkiem, pewnie chodziło o to, że sprzedając w styczniu, opóźniłby jego zapłatę o rok. Chociaż podejrzewam, że taki plan układa więcej inwestorów i dlatego - "Lepszy wróbel w garści..."
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
19 grudnia 2016 12:15:49
Cytat:No i WD zszedł poniżej 5%. Ciekawe co nim kierowało, skoro przyszły rok ma obfitować w debiuty i pozytywne informacje? Do tego podatek już w 2017... Odpowiedź jest tutaj: www.stockwatch.pl/wiadomosci/m...Cytat:Niestety, głównie w obawie o kondycję naszej waluty musiałem zacząć dywersyfikować swoje inwestycje. – powiedział Marcin Przasnyski.
Dodał, że na decyzji o sprzedaży akcji zaważyły także napięcia polityczne oraz ocena sytuacji makro. W ocenie akcjonariusza 11 bit studios, GPW staje się też coraz bardziej podatna na spekulacje, nie tylko na malutkich spółkach, lecz głównie na największych jak JSW, KGHM czy banki.
– Mimo że po kilkunastu latach nieźle czuję rynek giełdowy, mam jednak zacięcie do budowania nowych firm. – podkreśla Marcin Przasnyski. Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
0 Dołączył: 2014-12-16 Wpisów: 162
Wysłane:
19 grudnia 2016 13:04:49
Cytat:Odpowiedź jest tutaj: www.stockwatch.pl/wiadomosci/m...Cytat: Niestety, głównie w obawie o kondycję naszej waluty musiałem zacząć dywersyfikować swoje inwestycje. – powiedział Marcin Przasnyski. Dodał, że na decyzji o sprzedaży akcji zaważyły także napięcia polityczne oraz ocena sytuacji makro. W ocenie akcjonariusza 11 bit studios, GPW staje się też coraz bardziej podatna na spekulacje, nie tylko na malutkich spółkach, lecz głównie na największych jak JSW, KGHM czy banki. – Mimo że po kilkunastu latach nieźle czuję rynek giełdowy, mam jednak zacięcie do budowania nowych firm. – podkreśla Marcin Przasnyski. Zakładam, że sam zainteresowany nie doda już nic do tych uzasadnień? Z drugiej strony, skoro już go nie obowiązują ramy prawne akcjonariusza większościowego, to może jednak rozwinie co konkretnie miał na myśli w kwestii "obaw i napięć"?
|
|
PREMIUM
12 Dołączył: 2012-10-10 Wpisów: 486
Wysłane:
19 grudnia 2016 13:44:02
Cytat:Zakładam, że sam zainteresowany nie doda już nic do tych uzasadnień? Z drugiej strony, skoro już go nie obowiązują ramy prawne akcjonariusza większościowego, to może jednak rozwinie co konkretnie miał na myśli w kwestii "obaw i napięć"? Obowiązują ograniczenia związane z dostępem do informacji poufnej (w skrócie cenotwórczej), co wynika najczęściej z funkcji pełnionej w spółce i za bardzo nie ma związku z posiadaniem akcji. Ewentualne ograniczenia są związane z przekraczaniem progów akcjonariatu, ale raczej nie dotyczą komentowania działań spółki, tylko informowania o zmianie zaangażowania. W tym przypadku to był tego rodzaju komunikat. Cytat: 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 33%, 33 1/3, 50%, 75%, 90% głosów na WZA (jak również o zmniejszeniu zaangażowania do lub poniżej tego progu). Po przekroczeniu 10% głosów na WZA inwestor musi informować o każdej zmianie zaangażowania o co najmniej 2% głosów na WZA, a po przekroczeniu 33% - o co najmniej 1%
|
|
|
|
Wysłane:
19 grudnia 2016 17:35:16
Każde uzasadnienie jest dobre.Dla mnie nikt szczegółowo nie musi się tłumaczyć jeśli nie jest założycielem. Argumenty dobre jak każde inne. Przy takim zwrocie na kapitale ponad 10tyś % myślę, że nawet nie trzeba nic tłumaczyć. Chyba każdy z nas zrealizowałby część zysków przy sporo niższej stopie. Argument o spekulowalność jest akurat mniej aktualny ponieważ nieprzewidywalność cen JSW, KGHM i wielu innych spółek "państwowych" jest aktualna już od kilku lat gdzie jedna wypowiedź polityka lub ministra "wywraca" notowania do góry nogami - powodując 10-20% lub więcej zmiany wyceny akcji spółki. Niektóre wypowiedzi są motywowane politycznie i mogłyby być badane przez odpowiednie organa .... które nie mają zamiaru badać wypowiedzi "kolegów" partyjnych. Tak więc argument podatności na manipulacje jest aktualny od co najmniej 2 lat podatek od kopalin , sytuacja w JSW, KHW, KGHM czy spółki energetyczne. Wystarczy być kolegami wypowiadającego się i zająć odpowiednie pozycje pół godziny przed wypowiedzią. Dywersyfikacja i "zadowolenie" ze zwrotu jak najbardziej na miejscu. Pan Marcin wyjątkowo długo utrzymał swój pełny pakiet. Przy takiej ilości akcji zejście o 1-2% jest prawie niezauważalne w portfelu. Tym bardziej jeśli się jest zaangażowanym w inne projekty. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
20 grudnia 2016 13:04:28
przy kursie: 139,00 zł
Myślę, że warte odnotowania są 2 wypowiedzi z forum spółki kolegi "real" i odpowiedź Admina Dzień dobry, Cały czas pojawiają się artykuły o książce: Independent By Design's Tales Of Game Development www.thesixthaxis.com/2016/12/1... ... the-games/ w której jest mowa o 19 niezależnych twórcach gier - w tym 11bit. Serdecznie gratuluję wyróżnienia! Jak ważna jest to publikacja (mówi się o niej w branży)? Czy będzie ona pomocna przy budowaniu wsparcia dla Frostpunk? pozdrawiam Dzień dobry Każde tego typu wyróżnienie bardzo nas cieszy bo jest potwierdzeniem, że dobrze wykonujemy naszą pracę a nasze produkcje podobają się graczom. Od strony biznesowej fakt, że 11 bit studios jest wymieniane w gronie wyróżniających się/najlepszych na świecie producentów gier indie to coś więcej niż tylko powód do dumy. To przekaz dla inwestorów i partnerów biznesowych, że należymy do światowej czołówki sektora growego (na razie w segmencie indie ale wierzymy, że dzięki "Frostpunkowi" awansujemy też do wyższej ligi :) ) a nie jesteśmy tylko jednym z setek czy tysięcy deweloperów, którzy dopiero szukają swojego miejsca na rynku. To również ważny element budowania marki 11 bit studios co, jak liczymy, powinno zaprocentować przy premierze "Frostpunka". Pozdrawiamy. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
35 Dołączył: 2013-01-21 Wpisów: 860
Wysłane:
20 grudnia 2016 20:41:13
@ WatchDog: Quo Vadis ????? Everything you know is wrong.........
|
|
Wysłane:
21 grudnia 2016 00:33:06
Każdy ma swoje cele inwestycyjne. Przy ponad 100 krotnym zwrocie inwestycji w ciągu nieco ponad 6 lat .... nie mam nic do dodania..... Jeśli ma perspektywy na inne nowe inwestycje o nawet 10 krotnie mniejszym potencjale to chyba warto spróbować. Choć nie każda inwestycja tak odpala ale kto wie. Tutaj perspektywy są już o mniejszym potencjale. Przez najbliższe 5 lat nie ma co liczyć na 100 czy nawet 50 krotny zwrot..... może 5 ale też nie ma pewności. Inwestując w przedziale 6-24 mln w 5-10 nowych projektów można przekroczyć 100-200 mln dość szybko jeśli projekty się powiodą. Wcale nie jest powiedziane, że WD całkiem się pożegnał choć nie można wykluczyć, że przed końcem stycznia może nas pożegnać. Tyle, że był powiązany ze spółką tylko kapitałowo i swoje cele mógł zrealizować z nadwyżką. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
1 Dołączył: 2014-12-31 Wpisów: 187
Wysłane:
21 grudnia 2016 09:57:09
przy kursie: 142,00 zł
wg mnie decyzja Watchdoga bardzo dobra dla kursu akcji w srednim i długim okresie (ta potencjalna podaż-cos kupione za kilkaset tysiecy kilka lat temu a dzisiaj warte kazdy wie ile wisiały nad rynkiem jak miecz Damoklesa) w gorących momentach a takie mogą nadejść w każdej chwili lepiej żeby taki pokaźny pakiet był u kogoś kto otworzył pozycje po 130-140 zł niż po parę złotych.
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
21 grudnia 2016 10:06:04
Też tak sądzę. Właśnie ktoś odbiera pewnie Watch Dogowe akcje - w pakietówkach po 138 zł. Nowy poziom pakietówek został zatem wyznaczony.
|
|
Wysłane:
21 grudnia 2016 12:26:14
Pakiet WD 150k x 0,90zł 135 tyś zł to na obecne czasy nie jest jakaś porażająca kwota. Jednak ponad 6 lat temu w stratupie miało zupełnie inną wartość. Było kwestią dnia kiedy - bo przy podobnym poziomie chyba każdy z nas dawno by zredukował pozycje. Fajnie, że to idzie "przez rynek". Wszyscy widzą, że nie brak "odbiorców". Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
1 Dołączył: 2014-12-31 Wpisów: 187
Wysłane:
21 grudnia 2016 12:31:38
Frey napisał(a):Też tak sądzę. Właśnie ktoś odbiera pewnie Watch Dogowe akcje - w pakietówkach po 138 zł. Nowy poziom pakietówek został zatem wyznaczony.
jak na razie to tylko cześć akcji wiec kolejne pakiety mogą być zarówno wyzej jak in niżej(ja obstawiam,ze niżej) ważne by poszedł po tym jasny komunikat,że "proces dywersyfikacji" się zakończył-tak jak w windzie ktoś wysiada na niższym piętrze i dziekuje za towarzystwo tym co jadą wyżej(miejmy nadzieję)
|
|
Wysłane:
21 grudnia 2016 12:51:00
Sama deklaracja nie jest tak ważna. Gdy obroty spadną poniżej 1mln i nie będzie pakietów znacznie powyżej 500szt to samo w sobie będzie oznaczało koniec na jakiś czas. Sam poziom także jest istotny są to takie znaczniki. Transakcje wyżej i niżej nie raz się zdarzą ale to jest ten punkt odniesienia. Teraz poziom 112,50 byłby dla większości marzeniem ale cytując braci Czechów - to se ne wrati ... chyba. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 grudnia 2016 13:01:50
Tak tylko to tutaj zostawię ;)  kliknij, aby powiększyćCytat:StockWatch.pl: W ostatnim czasie insiderzy sprzedawali akcje, ale szokiem było dopiero pozbycie się przez Pana znacznego pakietu. Nie wierzy Pan we własną spółkę?
Marek Tymiński: City Interactive to dla mnie nie tylko biznes, ale również realizacja życiowej pasji. Może brzmi naiwnie, ale tak jest. Sprzedałem kilka procent firmy w celu dywersyfikacji majątku i zapewnienia sobie i rodzinie bezpiecznej przyszłości. Ja nie żyję stricte polskimi realiami, a na światowe standardy nie jest to aż tak dużo pieniędzy. Wciąż posiadam ponad 51% spółki. Mamy bardzo mocne fundamenty i świetne perspektywy. Kto nie wierzy, zobaczy gdy zaczniemy podawać więcej szczegółów np. na temat Sniper 2. Pokażą one, dlaczego mamy szansę sprzedać dużo więcej dwójki od jedynki. Moja wiara w spółkę nigdy nie była tak mocna. Mamy unikalną pozycję w skali całego świata, aby wskoczyć na dużo wyższy poziom. www.stockwatch.pl/artykuly/pos...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.