PARTNER SERWISU
ekqkpnjz
1 2 3 4 5
saturas
3
Wpisów: 176
Wysłane: 6 maja 2017 00:06:56 przy kursie: 37,51 zł
Wynik faktycznie rewelacja, najlepszy kwartał w historii w sezonowo najsłabszym I kwartale. Dobre perspektywy na kolejne kwartały.

Pytanie tylko ile zysku wynika ze zmiany cen stali, a ile z przeprowadzanych inwestycji, trzeba poczekać na raport.

oligas
0
Wpisów: 211
Wysłane: 6 maja 2017 01:36:42 przy kursie: 37,51 zł
Też jestem ciekaw, który z czynników miał większy wpływ. Dodatkowo drożejący koks popycha w górę cenę stali, a ta zyski spółek. Na razie patrząc na notowania cen pręta, jeszcze dużych podwyżek nie było, a wynik już mocno skoczył i w Konsorcjum i w Mfo. Raport powie prawdę. Ponadto 4-ty kwartał 2016 dla Mfo nie był rewelacyjnie wzrostowy, wynik był podobny do tego z zeszłego roku jak kojarzę. Z drugiej strony mogli sobie na to pozwolić bo cały rok 2016 ogółem i tak był rekordowy i być może woleli przerzucić trochę wyniku w I kw 2017 aby podtrzymać ciągłość wzrostowej passy.

saturas
3
Wysłane: 6 maja 2017 09:41:20 przy kursie: 37,51 zł
Trochę policzyłem i przychody wobec najlepszego przychodowo, drugiego kwartału wzrosły o 31%, przy nieznacznie niższym średnim kursie EUR/PLN(co na pewno działało negatywnie) i również nieznaczym(ciężko policzyć dokładnie jakim) wzroście cen stali.

Ciężko powiedzieć czy spółka sprzedawała dalej produkty wytworzone ze stali kupione po niższej cenie jak to miało miejsce w II kw. 2016, podejrzewam że już raczej nie, ponieważ cykl rotacji zapasów wynosi 49 i rentowność ze sprzedaży spadła.

Tak więc wszystko wskazuje na to że ogromna część wyników pochodzi z inwestycji i dobrej koniunktury na rynku produktów spółki.

Wygląda na to że efekt wysokiej bazy w II kw nie jest taki straszny i spokojnie jest do pobicia biorąc pod uwagę powyższe.

oligas
0
Wpisów: 211
Wysłane: 6 maja 2017 11:17:42 przy kursie: 37,51 zł
Zaskoczyli mnie z wynikiem I kw 2017r. Aż takiego wyniku się nie spodziewałem, jeżeli ceny stali podążą za cenami koksu w drugiej połowie roku to mimo stosunkowo wysokiej bazy może być nieźle. Widać, że odpowiednia polityka oraz inwestycje poczynione przez spółkę procentują.

maccc
PREMIUM
101
Wpisów: 329
Wysłane: 6 kwietnia 2020 20:08:52 przy kursie: 16,60 zł
Polskie profile łapią zadyszkę - omówienie sprawozdania finansowego MFO po IV kw. 2019 r.

Spółka MFO zajmuje się produkcją profili zimnogiętych. W skład jej oferty wchodzą cztery rodzaje asortymentu:
- profile okienne stosowane jako wzmocnienia do stolarki okiennej PCV,
- profile spawane szerokiego zastosowania, znajdują odbiorców głównie wśród producentów ogrodzeń i bram garażowych,
- profile specjalne adresowane do odbiorców z sektora budownictwa, elementów konstrukcyjnych, automotive, branży klimatyzacyjnej, instalatorskiej i elementów wyposażenia wnętrz,
- profile GK przeznaczone do budowy konstrukcji z zastosowaniem płyt gipsowo- kartonowych, stosowane głównie przez podmioty z branży budowlano-montażowej.

Po okresie dynamicznego wzrostu przychodów w latach 2017-2018, poprzedni rok obrotowy charakteryzował się dużo niższym tempem wzrostu, a w ostatnim kwartale roku odnotowano nawet spadek sprzedaży. W IV kw. łączne przychody wyniosły 100,6 mln zł, co oznaczało zmniejszenie r/r o 6,8 mln zł (-6,3 proc.). Cały rok 2019 r. spółka zamknęła przychodami na poziomie 438,9 mln zł (+10,2 mln zł r/r, +2,4 proc), głównie za sprawą pierwszego kwartału.

kliknij, aby powiększyć

Największy udział w przychodach spółki mają profile okienne (ponad 50 proc.). W IV kw. 2019 r. wartość sprzedaży tego asortymentu spadła o 6,7 mln zł (-11,1 proc. r/r). Ponadto, zmniejszenie przychodów odnotował również segment profili specjalnych (-3,8 mln zł r/r, -13,3 proc.). Złe wyniki tych dwóch segmentów nieco zostały zbilansowane wzrostem sprzedaży profili GK o 1,9 mln zł (+19,9 proc. r/r).

W przekroju całego roku zmiany sprzedaży poszczególnych produktów były całkowicie inne. Przychody ze sprzedaży profili GK skurczyły się o 3,6 mln zł (-7,5 proc. r/r), podczas gdy dla profili okiennych wzrosły o 8,4 mln zł (+3,8 proc. r/r), a profili specjalnych o 16,4 mln zł (+16,2 proc. r/r). W całym 2019 r. istotnie wzrosła również sprzedaż profili spawanych o 4,6 mln zł (+12,7 proc. r/r). Widzimy więc, że pod względem struktury sprzedaży IV kw. istotnie różnił się od całego roku.
W ubiegłym roku wzrosła również wartość sprzedaży na eksport i wyniosła 252,2 mln zł w porównaniu do 210,7 mln zł rok wcześniej (+19,7 proc. r/r), a jego udział w strukturze sprzedaży wzrósł z 51 proc. do 57 proc. Główne kierunki dostaw eksportowych to Niemcy, Hiszpania, Włochy, Rumunia, Litwa, Francja, Holandia i Austria. Głównym źródłem problemów dla sprzedaży spółki był więc rynek polski.

kliknij, aby powiększyć

Pomimo spadku przychodów w IV kw., wynik brutto na sprzedaży uległ poprawie o 1 mln zł (+6,3 proc. r/r), co oznacza wzrost marży brutto do poziomu 17,2 proc. (vs. 15,2 proc. rok wcześniej). W całym roku pomimo dodatniej dynamiki sprzedaży wynik brutto zwiększył się jedynie o 4,2 proc. (+2,8 mln zł), a marża brutto uległa tylko nieznacznej poprawie do 15,6 proc. (vs. 15,3 proc. rok wcześniej).

Niestety spółka nie podzieliła się z inwestorami powodami tak istotnego wzrostu w ostatnim kwartale na podstawowej marży, jednak jeżeli prześledzimy koszty w ujęciu rodzajowym to zauważymy spadek zużycia materiałów i energii aż o 9 mln zł r/r (-10,6 proc.). Być może wyższa marża miała związek ze zmianą struktury sprzedażowej w ostatnim okresie roku. Dodatkowo w IV kw. 2019 mogliśmy zaobserwować nieznaczne odbicie cen stali (w przeliczeniu na PLN), co również mogło mieć pozytywny wpływ na wzrost marży brutto (wyższe ceny sprzedaży produktów, przy niższej wycenie zapasów). W I kw. 2020 stal kontynuowała już jednak trend spadkowy, co może się odbić na wynikach pierwszego okresu bieżącego roku.

kliknij, aby powiększyć

To co udało się zaoszczędzić na poziomie marży brutto zostało częściowo uszczuplone na poziomie kosztów sprzedaży i zarządu. W IV kw. koszty te wyniosły 10 mln zł, co było wzrostem r/r o 0,6 mln zł (+6,3 proc.), a procentowy ich udział w sprzedaży przekroczył 10 proc. Pomimo tego zysk netto ze sprzedaży wzrósł r/r i wyniósł 7,3 mln zł (+0,4 mln zł r/r, +6,4 proc.), a marża zysku ze sprzedaży 7,3 proc. (wobec 6,4 proc. rok wcześniej).

W całym 2019 r. koszty sprzedaży i zarządu wyniosły aż 35,9 mln zł (+4,2 mln zł r/r, +13,3 proc.). W tym przypadku zysk netto ze sprzedaży skurczył się o 1,5 mln zł r/r (-4,3 proc.) i wyniósł 32,3 mln zł, a marża netto spadła do poziomu 7,4 proc. (vs. 7,9 proc. w 2018). Prezes w liście do akcjonariuszy chwali się zreorganizowaniem działu handlowego oraz backoffice. Na razie jednak efekty są wręcz odwrotne.

kliknij, aby powiększyć

Na poziomie pozostałej działalności operacyjnej spółka cały czas wykazuje nadwyżki przychodów nad kosztami. W IV kw. jej wysokość to 480 tys. zł (wobec 406 tys. zł rok wcześniej). W całym 2019 r. wyniosła ona z kolei 1,6 mln zł (1,1 mln zł w 2018). Wzrost o 0,5 mln zł wynikał z większej kwoty otrzymanych dotacji (0,9 mln zł wobec 0,4 mln zł rok wcześniej).

Na finansowym poziomie RZiS spółka w IV kw. pokazała koszty netto w wysokości 1,8 mln zł (0,2 mln zł kosztów netto rok wcześniej). W całym roku koszty netto wyniosły 2,3 mln zł wobec 0,3 mln zł w 2018. Z tej kwoty 0,3 mln zł to efekt zwiększenia się odsetek, a pozostała zmiana wykazana jest w notach do sprawozdania w pozycji inne więc nie jesteśmy wskazać jej przyczyny.

Ostatecznie zysk netto w IV kw. wyniósł 4,7 mln zł (-0,5 mln zł r/r, -10,4 proc.), a w całym 2019 r. 25,4 mln zł (-2,5 mln zł r/r, -8,9 proc.). Wykluczając zmiany na pozostałej działalności operacyjnej i finansowej wynik netto IV kw. możemy oszacować na poziomie ok. 5,2 mln zł (podobny poziom r/r), a w całym 2019 r. 26 mln zł (-7 proc. r/r).

kliknij, aby powiększyć

Przepływy operacyjne spółki są mocno niestabilne, z pojawiającymi się okresowo ponadprzeciętnymi wartościami. Również w ujęciu kroczącym za 12 miesięcy ich poziom mocno się waha. W całym 2019 r. przepływy operacyjne wyniosły 20,4 mln zł wobec 13,5 mln zł rok wcześniej. W związku z malejącą dynamiką sprzedaży spółka coraz mniej inwestowała w zapasy. W ubiegłym roku wzrosły one o 2,8 mln zł, podczas gdy w 2018 ich przyrost wyniósł 24,3 mln zł. Na poziomie inwestycyjnym widać z kolei coraz mniejsze wydatki, co jest związane z harmonogramem realizacji zamierzeń inwestycyjnych na lata 2017-2020 m.in. dwie nowe hale produkcyjne oraz dwie linie produkcyjne do profili specjalnych (już uruchomione) i jedna do profili GK (zainstalowana). Całkowite nakłady na ten projekt miały wynieść ok. 38,5 mln zł, niestety spółka nie informuje jaka część tej kwoty została już wydatkowana, a jaka jeszcze została do poniesienia.

kliknij, aby powiększyć

In minus na poziom generowanych środków pieniężnych przez MFO z pewnością oddziałuje wydłużenie cyklu konwersji gotówki. W 2017 r. po zakupie zapasów gotówka wracała do spółki średnio po 35 dniach. W 2019 r. okres ten się podwoił. W ciągu dwóch lat rotacja zapasów wydłużyła się o 19 dni, należności o 9 dni, a rotacja zobowiązań uległa skróceniu o 7 dni. Negatywne zmiany dotyczyły więc każdego z komponentów.

kliknij, aby powiększyć

Pomimo tego niekorzystnego zjawiska płynność spółki na ten moment jest niezagrożona. Aktywa obrotowe z nawiązką pokrywały zobowiązania krótkoterminowe. Niewielkie jest również zadłużenie. MFO na koniec 2019 r. posiadał 23,6 mln zł gotówki przy długu oprocentowanym 40 mln zł, co daje dług netto na poziomie 16,4 mln zł. Kwota ta jest możliwa do spłacenia w normalnych warunkach w zasadzie w ciągu jednego roku.

MFO posiada dużą ekspozycję na sektor budowlano-montażowy, który w ostatnim czasie miał się wyjątkowo dobrze. Mimo to, w poprzednim roku spółka złapała lekką zadyszkę. Wyniki IV kw. zostały podratowane chwilowym odbiciem na rynku stali. Od początku 2020 r. kontynuowany jest trend spadkowy, potęgowany pandemią koronawirusa.

Przy skorygowanym zysku netto za poprzedni rok na poziomie 26 mln zł i obecnej kapitalizacji spółki na poziomie ok 110 mln zł otrzymujemy wskaźnik C/Z na poziomie 4,2. Musimy jednak pamiętać, że w ostatnim czasie spółka zwiększyła istotnie swoje moce produkcyjne, co najprawdopodobniej ma również efekt w wyższych kosztach stałych. Ewentualne przestoje u klientów spółki oznaczają mniejszy popyt na jej produkty. Mniejsza sprzedaż w połączeniu z oddaniem do użytku nowych hal i linii produkcyjnych może wywołać spadek marż, a dotychczasowy wzrostowy charakter spółki może zostać mocno wyhamowany. W przybliżeniu (przyjmując C/Z na poziomie 10) możemy oszacować, że obecna wycena zakłada spadek sprzedaży o ok. 40% przy marży zysku ze sprzedaży na poziomie 5,5%, co byłoby znacznym pogorszeniem. Otwarte pozostaje pytanie czy w tym wypadku rynek nie przereagował, co jednak w dużej mierze będzie zależało od czasu trwania epidemii oraz stanu gospodarki po tym okresie. Na niekorzyść spółki wpływa jednak fakt, że pogorszenie jej wyników miało miejsce jeszcze przed tym trudnym okresem.

>> Wyceny automatyczne są tutaj
>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 365 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 7 kwietnia 2020 12:41

tj
tj
PREMIUM
3
Wpisów: 72
Wysłane: 13 kwietnia 2021 08:36:54 przy kursie: 37,80 zł
Niska ta propozycja dywidendy, zwłaszcza, że w poprzednim roku żadnej dywidendy nie było.

Bromba
11
Wpisów: 92
Wysłane: 28 kwietnia 2021 13:37:25 przy kursie: 40,90 zł
Mają sporo inwestycji, dywidenda to tylko symboliczny ukłon do akcjonariatu. Jak przebije ATH, to jest tu szansa na hiperbolę, a wtedy takie grosiki jak dywidenda będą statystycznie nieistotne.

bginvest
161
Wpisów: 380
Wysłane: 18 maja 2021 15:53:56 przy kursie: 42,50 zł
Witam,

Moim zdaniem MFO to obecnie taka ukryta perełka.

Znamy szacunki wyników za I kwartał.
Zysk netto 19 mln zł przy przychodach 176 mln zł (wzrost 60 % r/r)
Kapitalizacja 280 mln zł.

Podoba mi się bardzo struktura sprzedaży, gdzie eksport ma bardzo istotne znaczenie dla przychodów.
Jeżeli oczekujemy mocnego wzrostu globalnego PKB, spółka na pewno będzie jego beneficjentem.

Z informacji, które znalazłem, proces inwestycyjny w ogromnej części został zakończony, więc powinno to być widoczne w kolejnych kwartałach.

27 maja spółka poda raport za I kwartał.

Myślę, że warto obserwować.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 2 czerwca 2021 09:34:44 przy kursie: 44,20 zł
MFO - analiza techniczna na życzenie

Wykres historyczny w interwale tygodniowym. Kurs akcji znajduje się w silnym trendzie wzrostowym, z tendencją do wytracania impetu zwyżki. Z uwagi na dość przeciętną płynność nie ma większego sensu analizowanie w ujęciu dziennym. Średnia wartość transakcji w okolicach 4 tys zł, co w połączeniu z płynnością wyklucza udział kapitału spekulacyjnego.
Kurs akcji pokonał własnie opór szczytu z 2017 roku (czerwona strefa) i próbuje zadomowić się na tych poziomach cenowych. Górne cienie świec sygnalizują, że część inwestorów postanowiła przystąpić do realizacji zysków. Jeżeli te kubełki podażowe nie zgaszą entuzjazmu kupujących, to zwyżka ma szanse sięgnąć poziomu 63 zł. (zewnętrzne zniesienie 161,8% Fibonacciego).

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

bginvest
161
Wysłane: 4 czerwca 2021 08:35:08 przy kursie: 44,20 zł
Witam,

W raporcie za I kw. oprócz już znanych prędzej rekordowych wyników, w oczy rzucił mi się bardzo istotny wzrost sumy bilansowej w stosunku do IV kw. 2020 r.

Odczytuję to jako zbrojenie przed kolejnymi kwartałami.

Zakładam, że wyniki w II kw. istotnie przebiją rekordy z I kw.

Uważam, że bardzo dynamiczny wzrost sprzedaży w PL, a także na rynkach zagranicznych, na podstawie aktualnych PMI, będzie kontynuowany.

Pozdrawiam.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 6 czerwca 2021 10:31:31 przy kursie: 45,20 zł
Wzrost sumy bilansowej to raczej odzwierciedlenie sytuacji rynkowej. Skoro stal drożeje to więcej trzeba zapłacić za towar -> koszt produkcji rośnie -> rośnie cena zapasu (wzrost bilansu przy tym samym wolumenie) -> rośnie cena sprzedaży -> rosnąc przychody -> rosną należności (wzrost bilansu przy tym samym terminie płatności).

Niewykluczone, że spółka zwiększyła zapasy jeśli chodzi o wolumen, ale żeby to sprawdzić trzeba policzyć cykle rotacji zapasów (ale nie po przychodach, tylko po kosztach). Wtedy jeśli faktycznie spekulacja się uda, to zyski będą większe, tylko niekoniecznie chciałbym spółkę, która spekuluje na cenach stali... Ale nie sprawdzałem tego, nie wiem czy tak faktycznie jest. To jednak nazwać by można zbrojeniem.
Edytowany: 6 czerwca 2021 10:33

bginvest
161
Wysłane: 7 czerwca 2021 12:56:53 przy kursie: 45,00 zł
Przeliczyłem tak na szybko cykl i wskaźnik rotacji zapasów.

W okresie I - IV kw. 2020 r.

WRZAP - 5
CRZAP - 71

W okresie II kw 2020 - I kw 2021 r.

WRZAP - 5,2
CRZAP - 69

Odnośnie stanu zapasów (wolumenu) po raporcie za II kw. będzie można bardziej precyzyjnie określić czy spółka istotnie je zwiększyła. Patrząc na zmianę stanu zobowiązań kw/kw zakładam, że jednak wolumen został też istotnie zwiększony.

Spółka w I kw. zakończyła proces inwestycyjny, więc istotnie wzrosły też moce produkcyjne.
Przeanalizowałem historię spółki, także zarząd spółki uważam za bardzo kompetentny.
Dlatego ewentualny wzrost stanu zapasów, nie traktowałbym jako spekulacyjnej zagrywki, tylko jako wzrost popytu na ich produkty.

Z danych które znalazłem, opublikowanych przez PUDS, blachy zimno, gorącowalcowane, kształtowniki, proflie, w drugim kwartale nadal dynamicznie rosną.

Odnośnie ryzyk , spółka w raportach informuje, że rynek przy trendzie rosnących cen stali
umożliwia osiągnięcie większych przychodów i zrealizowanie większej marży.

W sobotę zrobiłem sobie wycieczkę z Torunia do Sochaczewa, zobaczyć ich zakład.
Zrobił na mnie spore wrażenie, powierzchnia ok. 500 m x 180 m, cztery duże budynki, plac pełen stali.
Porozmawiałem chwilę z portierem :) gość ponarzekał, że TIR na TIRZe :) więc zadowolony wróciłem do domu.

Jestem bardzo pozytywnie nastawiony odnośnie wyników, które spółka wygeneruje w II kw.
Zakładam, że w II połowie lipca spółka poinformuje rynek o szacunkowych wynikach.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 14 czerwca 2021 16:39:09 przy kursie: 41,90 zł
anty_teresa napisał(a):
Wzrost sumy bilansowej to raczej odzwierciedlenie sytuacji rynkowej. Skoro stal drożeje to więcej trzeba zapłacić za towar -> koszt produkcji rośnie -> rośnie cena zapasu (wzrost bilansu przy tym samym wolumenie) -> rośnie cena sprzedaży -> rosnąc przychody -> rosną należności (wzrost bilansu przy tym samym terminie płatności).

Niewykluczone, że spółka zwiększyła zapasy jeśli chodzi o wolumen, ale żeby to sprawdzić trzeba policzyć cykle rotacji zapasów (ale nie po przychodach, tylko po kosztach). Wtedy jeśli faktycznie spekulacja się uda, to zyski będą większe, tylko niekoniecznie chciałbym spółkę, która spekuluje na cenach stali... Ale nie sprawdzałem tego, nie wiem czy tak faktycznie jest. To jednak nazwać by można zbrojeniem.

Nie powiedziałbym, że Spółka spekuluje na stali. Spółka zakończyła w 1q21 program inwestycyjny. Moce produkcyjne wzrosły o prawie 60%. Na moje oko wzrost zapasów jest więc związany ze zwiększeniem mocy produkcyjnych. Nie zgłębilłem jeszcze całkiem tematu ale otoczenie rynkowe powinno sprzyjać spółce. Zresztą wyniki za 1q21 są dość ciekawe i potwierdzają to, że zarząd wykorzystuje szanse jakie się przed nimi otwierają.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 14 czerwca 2021 18:52:03 przy kursie: 41,90 zł
Errata.

Zakończyli inwestycje w 2020 r.

bginvest
161
Wysłane: 27 lipca 2021 18:42:49 przy kursie: 46,00 zł
Witam,

W ciągu ostatnich 7 dni trzech członków zarządu poinformowało o nabyciu akcji spółki.
Średnia wartość zakupu przekroczyła 50 k pln.

Z informacji, które otrzymałem od spółki plan inwestycyjny został przeciągnięty do I kwartału 2021 r.
Celem programu było zwiększenie mocy produkcyjnych o 57 tys. ton stali rocznie.
Program został zakończony, a cel zrealizowany.

Spółka także zawsze publikuje dane szacunkowe (jestem przekonany, że odnośnie zakończonego kwartału do publikacji szacunków zobowiązywać spółkę będzie ISR).
Otrzymałem informację, że szacunki zostaną przedstawione najszybciej jak to możliwe.

Zakończony proces inwestycyjny i bardzo bezpieczny bilans, w mojej ocenie otwiera perspektywę wypłaty bardzo solidnej dywidendy z zysku za 2021 r.

Przy utrzymaniu obecnej sytuacji rynkowej zakładam, ze zysk netto spółki może przekroczyć 80 mln zł.
Kapitalizacja 300 mln zł.

Spółka zakwalifikowała się także to programu pokrycia analitycznego GPW.
Zakładam, że po szacunkach lub po wynikach oficjalnych Trigon wyda także pierwsza rekomendacje z wycena godziwą spółki.

Moim zdaniem potencjał jest bardzo duży.

Pozdrawiam.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 28 lipca 2021 16:18:27 przy kursie: 52,00 zł
Jest bardzo dobrze.

bginvest
161
Wysłane: 28 lipca 2021 21:53:37 przy kursie: 52,00 zł
Witam.

Spółka podała szacunki za II kwartał:
Przychody: 234 mln zł
Zysk netto: 34,1 mln zł

Można było zakładać, że II kwartał będzie kolejnym rekordowym, ale skala dynamiki jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem.

Ewidentnie widoczne są także efekty zakończonego planu inwestycyjnego gdzie przychody w II kw wzrosły w stosunku do rekordowych przychodów w I kw, o 32 %.

Patrząc na fakt że spółka aktualnie poszukuje specjalistów ds. sprzedaży na rynkach zagranicznych oraz pracowników technicznych każdego szczebla, można załóżyć, że nadal występuje potencjał do wykorzystania mocy przerobowych.

Dodatkowo stal jest obecnie 12 % droższa stosunku do ceny na koniec II kwartału, można także oczekiwać kontynuacji rewelacyjnych wyników.

Zakładałem dość ambitnie, że spółka wygeneruje w 2021 r. ok. 80 mln zł zysku netto, po dzisiejszych szacunkach przy sprzyjającym otoczeniu wynik finansowy netto może przekroczyć 100 mln zł.

Rekordowe wyniki, stabilny akcjonariat, piękny bilans i argument, który waży coraz więcej w moich decyzjach inwestycyjnych tj. kompetentna, wykwalifikowana kadra zarządzająca.

MFO w moich oczach to nadal ukryta perełka.

Pozdrawiam

saturas
3
Wysłane: 28 lipca 2021 22:36:05 przy kursie: 52,00 zł
Wyniki kosmos, wątpię by ktoś się takich spodziewał. Natomiast kurs w burakach. implikowane C/Z na około 3 - 4.

Czuję się tak jak na Asbisie gdzie pod koniec roku przy kilku złotych pisałem o potrzebnym "szumie" dookoła spółki. Kilka sesji, z nowym ATH, jeśli będzie wolumen to może i wejście do WIG80 i pojawi się spekuła, która pociągnie wycenę na rozsądne poziomy.

Jedna z lepszych okazji na moment obecny.
Edytowany: 28 lipca 2021 22:44

absmak
49
Wpisów: 243
Wysłane: 28 lipca 2021 23:17:16 przy kursie: 52,00 zł
Dokładnie, jedna z niewielu niedoinwestowanych jeszcze pod względem fundamentalnym spółek, które zostały na placu boju.

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 29 lipca 2021 11:19:27 przy kursie: 50,00 zł
Wyniki wyglądają zdumiewająco dobrze, jednak kluczem są kolejne kwartły i to czy uda się utrzymać wynik. Jak pokazują przykłady XTB, Mercatora nie jest to wcale takie łatwe.
Jeżeli ktoś jest przekonany, że tak będzie to faktycznie jest tanio.
Problemem może okazać się drogi surowiec i jego brak dostępności.
Edytowany: 29 lipca 2021 11:21

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE MFO

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,743 sek.

zhhjfzzs
kwkzqxcy
bnevddwf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qcvwxekp
pnlecxry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat