PARTNER SERWISU
rlfncmjj
458 459 460 461 462
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 25 maja 2017 20:27:16 przy kursie: 190,00 zł
@anty
Moim skromnym zdaniem należy rozumieć rynki finansowe i wstrzemięźliwość co do naszej waluty...
Wystarczy poobserwować jak to teraz wygląda. Przed kryzysem gospodarka u nas rozwijała się o kilka punktów % więcej niż ostatnie kwartały a dziura budżetowa o ile dobrze pamiętam miała tendencję malejącą przynajmniej %-owo.
Teraz wygląda to znacznie gorzej. Dziura balansuje na granicy 3% i wciąż rośnie a to przekłada się na coraz wyższe koszty obsługi wciąż rosnącego długu.
W przypadku nawet niewielkiego zachwiania koniunktury światowej deficyt finansów przekroczy 3% i zachwieje finansami.
Postanie sytuacja albo gwałtowne cięcie inwestycji lub kosztów socjalnych lub gwałtowne jeszcze większe przyspieszenie zadłużania. Kolejne progi zadłużenia są na wyciągnięcie ręki....
Jak na razie są ciągle kontrowersje czy budżet zepnie się w tym roku .... czy tak samo będzie w przyszłym roku .... a wydatki rosną.
Tego boją się rynki i stąd takie kursy. Na znaczne poprawy nie ma co liczyć. Jeśli uda się ustabilizować budżet (chyba to wątpliwe ... choć może jakiś cud..) wtedy kurs 2,50 USD możliwy ale deficyt musiałby spaść poniżej 2% lub jeszcze niżej.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

Rekinek
0
Wpisów: 652
Wysłane: 25 maja 2017 22:47:25 przy kursie: 190,00 zł
A ja uważam że trzymanie kasy w dolarach prowadząc firmę w Polsce, gdzie większość kosztów jest złotówkowych jest dużym błędem. Troszkę się bawią w hazard, niech robią gry bo to potrafią i niech to robią tak jak dotąd tylko dwa razy szybciej. Zastanawia mnie jak to możliwe że gra która kosztuje 4mln powstaje trzy lata a już irytuje to że można zapłacić 2mln czyli połowę budżetu za trzy filmiki które wg mnie wcale nie powalają a już na pewno dwa pierwsze wcale. Chyba troszkę płacą za markę a nie produkt końcowy. Bo jeżeli 60/80 osób przez trzy lata robi grę i to kosztuje 4mln to czy te animacje są warte 2mln i czy ten koszt jest uzasadniony?

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 26 maja 2017 05:21:43 przy kursie: 190,00 zł
Frostpunk nie kosztowal 4mln wystarczy policzyc pensje programistow pracujacych nad gra przez 36 miesiecy ...king

Rekinek
0
Wysłane: 26 maja 2017 07:41:32 przy kursie: 190,00 zł
Graf@ ja to wiem i Ty to wiesz, ale dlaczego na forum spółki do znudzenia podawana jest kwota 4mln? Wg tylko skromnych przeliczeń same koszty ludzkie to ok 10mln plus filmiki to juz daje 12mln. Moze ktoś wytłumaczyć jaki jest sens wciskania nam informacji o 4 milionach ?

baks
152
Wysłane: 26 maja 2017 09:44:34 przy kursie: 188,40 zł
Rekinek napisał(a):
A ja uważam że trzymanie kasy w dolarach prowadząc firmę w Polsce, gdzie większość kosztów jest złotówkowych jest dużym błędem. Troszkę się bawią w hazard, niech robią gry bo to potrafią i niech to robią tak jak dotąd tylko dwa razy szybciej. Zastanawia mnie jak to możliwe że gra która kosztuje 4mln powstaje trzy lata a już irytuje to że można zapłacić 2mln czyli połowę budżetu za trzy filmiki które wg mnie wcale nie powalają a już na pewno dwa pierwsze wcale. Chyba troszkę płacą za markę a nie produkt końcowy. Bo jeżeli 60/80 osób przez trzy lata robi grę i to kosztuje 4mln to czy te animacje są warte 2mln i czy ten koszt jest uzasadniony?

Robisz błędne założenie i innych wprowadzasz w błąd....
nie wiem czy to celowe czy brak "ogarnięcia" się...

1. Spółka jeszcze rok temu miała zatrudnienie na poziomie niewiele więcej niż 50 osób. Z tego około 10 osób lub więcej pracowało przy TWOM. Kilka osób pracowało w szeroko pojętej administracji. Co najmniej kilka osób pracowało nad innymi tematami.
2. Tak więc średnio w ostatnich 2 latach nad FP pracowało nie więcej niż 20 osób ... to FAKT. I jak byś nie wymyślał to nie wyjdzie inaczej. Produkcja TWOM pełną parą zakończyła się nieco więcej niż 2 lata temu i wtedy załoga 11bit była jeszcze mniejsza niż 50 osób. Na forum gdzieś są te posty o liczebności.

Teraz oczywiście sytuacja się zmieniła i zespół niedawno liczył blisko 80 osób. Jednak jak wiemy dalej blisko 10 osób (wypowiedzi Prezesa) pracuje przy TWOM co najmniej tyle samo ludzie (a raczej już więcej) pracuje przy P8. W końcu z czegoś się wzięła w jednej z wypowiedzi "grywalna wersja" jakiejś tam gry o której wspomniano....
W związku z tym łatwo policzyć, że nad FP może aktualnie pracować około 60 osób. Jest to jednak stan z tego roku rok temu było to mniej niż 40 osób.

Nawet przyjmując średni stan za 3 lata te 40 osób (co jest zawyżone) to i tak wypada dużo mniejszy koszt. 3 lata temu spółka miała mniejszy cały stan osobowy niż 40 osób...
Biorąc 40 osób x 4 tyś x 3 lata to wychodzi 5,7mln
Według bardziej realnych rozważań średni stan pracujących przy grze nie przekroczy 30-35 osób.
Wyliczenia są proste
2014 rok stan zatrudnienia mniej niż 40 osób FP około 10 osób w tym przy TWOM więcej niż 20 osób
2015 rok stan 50 osób 10 TWOM , FP 30 osób , 10 osób pozostałe
2016 rok stan 60 osób 10 TWOM , FP 30 osób , 10 osób pozostałe , 10 osób P8
2017 rok stan 90 osób 10 TWOM , FP 50 osób , 10 osób pozostałe , 30 osób P8

To przybliżona symulacja zatrudnienia według moich spostrzeżeń i pobieżnej wiedzy o spółce. Dane nie są precyzyjne i mogą dużo odbiegać od rzeczywistości. Są jednak kilka razy dokładniejsze od Twoich "wymysłów".

Jak widać z dość realistycznych zestawień średnie zatrudnienie przy grze FP za ostatnie 36 miesięcy było bez wątpienia niższe niż 30 osób. W mojej symulacji przyjąłem wartości skrajnie wysokie jako zatrudnienie. Dopiero w 2015 roku przekroczono 40 osób a w 2015 mówiło się jeszcze o nieco ponad 50 osób. Więc moje założenie średnio 60 osób za 2016 jest zawyżone.

Nie znamy stawek jakie spółka oferuje na bardzo konkurencyjnym rynku producentów gier - gdzie o dobrego programistę, grafika etc jest coraz trudniej. Stawka 4tyś jest raczej nieco zaniżona.
Przyjmując stawkę nawet 5tyś za "głowę" 36 mies i 30 osób to mamy zaledwie 5,4 mln.
Owszem część ludzi musi być wynagradzana lepiej.
Jednak z tymi swoimi 10 mln to "odleciałeś" całkowicie kompletnie nie znasz branży. Poza tym to nie jest etat tylko płaci się za już zrobioną robotę....

Dla ułatwienia wrzucam dane o zarobkach .... Angel Jak wynika z Raportu płacowego Sedlak & Sedlak dla branży IT – 2016 mediana wynagrodzeń młodszych specjalistów wynosi 4 800 PLN, doświadczonych specjalistów – 6 630 PLN natomiast starszych specjalistów – 8 963 PLN.
Edytowany: 26 maja 2017 09:51

maksym_rog
2
Wpisów: 17
Wysłane: 26 maja 2017 09:53:56 przy kursie: 188,40 zł
Cytat:
Nie znamy stawek jakie spółka oferuje na bardzo konkurencyjnym rynku producentów gier - gdzie o dobrego programistę, grafika etc jest coraz trudniej. Stawka 4tyś jest raczej nieco zaniżona.
Przyjmując stawkę nawet 5tyś za "głowę" 36 mies i 30 osób to mamy zaledwie 5,4 mln.

Nawet 5 tysięcy to MOCNO zaniżone koszty jednego pracownika, przynajmniej, jeśli chodzi o programistów. W innych branżach programista w Warszawie może liczyć na 2-3 razy tyle (brutto, także koszty dla pracodawcy są jeszcze większe).

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 26 maja 2017 11:03:39 przy kursie: 188,40 zł
jeden pracownik to minimum 8tys/mc ja zakladam 10tys bo nie wiemy czy sa na etacie czy na działalności gospodarczej jako podwykonawca

c15d
3
Wpisów: 163
Wysłane: 26 maja 2017 11:07:09 przy kursie: 188,40 zł
Zgadzam się z kolegą GRAF78, 10 tys. to minimum razem z wszystkimi kosztami (ZUS-y, podatek od wynagrodzeń i to co na ręke). Myślę że doświadczeni programiści to większa kwota.

Rekinek
0
Wysłane: 26 maja 2017 11:54:52 przy kursie: 188,40 zł
baks@ kolego za 4tys to dzisiaj kierowca ciężarówki drzwi do niej nie otworzy. Programista na dzisiaj to 10k brutto plus koszta okołomarcownicze tj ZUS, podatek i inne. Więc te moje 10mln to bardzo zaniżone bo przyjmując te 10k przy 40 pracownikach to daje 14mln przez 3 lata. Ale niech bedzie 10mln to jak to się ma do podawanych 4mln. To jest ściema, tylko po co bo chyba nie po to zeby powiedzieć znowu ze gra się zwróciła w dwa dniking

t0m4s
23
Wpisów: 222
Wysłane: 26 maja 2017 15:12:06 przy kursie: 188,40 zł
baks napisał(a):
"Jak na razie są ciągle kontrowersje czy budżet zepnie się w tym roku .... czy tak samo będzie w przyszłym roku .... a wydatki rosną."

Na dzień dzisiejszy nie ma probemu z budżetem.

bankier.pl napisał(a):
Deficyt budżetu państwa po kwietniu wyniósł zaledwie 0,9 mld zł wobec planowanych 10,5 mld zł

Raczej bym się martwił, czy wrócimy z dolarem w okolice 4zl w tym roku, wygląda że nie ma na to szans, 4,20 to była okazja, której zarząd niestety nie wykorzystał w wystarczającym stopniu.

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 26 maja 2017 15:42:38 przy kursie: 188,40 zł
O tego dolara to bym się nie martwił. Amerykańska gospodarka się rozpędza. Tania energia z łupków da USA dodatkowego kopa. Perturbacje w amerykańskiej gospodarce na pewno będą - choćby z powodu niżu demograficznego (odchodzące pokolenie baby boomers jest znacznie liczniejsze niż pokolenie X), ale to i tak będzie pikuś w porównaniu do tego co czeka Europę w tym i Polskę - już choćby z powodu tsunami demograficznego, które nieuchronnie nadciąga. Na długotrwałe umocnienie PLN do USD bym nie liczył. Może w tym ruchu do 3,5 dojadą, ale to maks maksów, a powrót będzie szybki.
Moim zdaniem spółka mądrze robi trzymając zarobione środki w $ i wymieniając tylko co jakiś czas.
Tymczasem wygląda na to, że Tower 57 zobaczymy jednak w Q3.

Rekinek
0
Wysłane: 26 maja 2017 15:55:50 przy kursie: 188,40 zł
Widzisz jakiś problem w tym kiedy wyjdzie Tower? Ta gra na waciki dla pracowników moze nie zarobić

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 26 maja 2017 16:07:25 przy kursie: 188,40 zł
Problemu nie widzę - stwierdzam fakt. Z uwagi na spowolnienie i tak pełzającej akcji marketingowej i konieczność uzyskania certyfikacji należało się tego spodziewać. Czy zarobi czy nie zarobi - zobaczymy. Perspektywy i Beat Cop i Tower 57 określił już dawno prezes 11Bit wskazując, że potencjał zarobkowy tych gier jest mniej więcej na poziomie Anomaly. Wygląda na to, że jego szacunek się sprawdzi - choć z grami nigdy nie wiadomo. Tower 57 - ma ładną oprawę graficzną i tryb local co-op. Jak chwyci bardziej to będzie miła niespodzianka. Jestem z 11B już od Anomaly - pamiętam jak mądrze tę grę monetyzowali, wyciskając z niej wszystkie soki. Z pixelówkami będzie podobnie - przestaną się sprzedawać na steam, humblu itp, to będą bundlowane. Spółka z pewnością na nich nie straci. Dołożą trochę do wyniku, ale chyba wszyscy mają świadomość, że to FP zadecyduje o poziomach kapitalizacji spółki, a nie te maluchy.

baks
152
Wysłane: 26 maja 2017 16:19:36 przy kursie: 188,40 zł
maksym_rog napisał(a):
Cytat:

Nawet 5 tysięcy to MOCNO zaniżone koszty jednego pracownika, przynajmniej, jeśli chodzi o programistów. W innych branżach programista w Warszawie może liczyć na 2-3 razy tyle (brutto, także koszty dla pracodawcy są jeszcze większe).

No chyba żartujesz ... x3 wyższe gdzie Ty to widziałeś mam w rodzinie programistów wyjeżdżających w delegacje do Niemiec , Belgii, Holandii i o stawce nawet zbliżonej do 15 tyś brutto mogą pomarzyć.
Sam pracuję w branży .... powyżej 10 tyś netto mają liderzy zespołów czyli kierownicy dużych zespołów, dyrektorzy d.s. IT itp.

Załączyłem medianę tam masz jakie są średnie a skądś one się biorą.
Trudno przypuszczać aby w spółce byli sami liderzy (starsi programiści) ...
U mnie w spółce (dużej) tylko dyrektor regionalnego działu IT (Poznań) ma około 8-9 tyś netto.
To gość z dużym stażem i w Centrali nikt nie ma wyższej stawki niż on.
Szkoda, że piszesz zasłyszane banialuki.

baks
152
Wysłane: 26 maja 2017 16:40:55 przy kursie: 188,40 zł
Rekinek napisał(a):
baks@ kolego za 4tys to dzisiaj kierowca ciężarówki drzwi do niej nie otworzy. Programista na dzisiaj to 10k brutto plus koszta okołomarcownicze tj ZUS, podatek i inne. Więc te moje 10mln to bardzo zaniżone bo przyjmując te 10k przy 40 pracownikach to daje 14mln przez 3 lata. Ale niech bedzie 10mln to jak to się ma do podawanych 4mln. To jest ściema, tylko po co bo chyba nie po to zeby powiedzieć znowu ze gra się zwróciła w dwa dniking

Przeczytaj jeszcze raz średnią z badań Sedlak...... to tak samo jak podaje się średnią zarobków w Polsce blisko 5tyś ..... a fakt jest taki, że jest to średnia tylko z dużych firm w dużej części z kapitałem zagranicznym. W średniej nie są ujęte mniejsze firmy do 9 osób w których pracuje kilka mln Polaków. Według danych biorąc ich pod uwagę średnia płaca spada do poziomu 3,5 tyś.
Tak samo jest z programistami ktoś gdzieś się pochwalił (kolorując) i mamy....
Zapytaj kogoś znajomego ile zarabia ..... mam w najbliższej rodzinie 4 programistów i znam ich sytuację materialną - więc nie wciskaj kilu. Być może niektóre spółki płacą po 10tyś ale policz sobie jakie koszty miałby CDR mając zatrudnionych ponad 400 ludzi po 120tyś rocznie to ponad 50mln samych kosztów osobowych a gdzie reszta ? Wykazali koszty produkcji wraz z marketingiem gdzieś 120-150mln. Czyli przez 4 lata powinni mieć ponad 200mln samych kosztów osobowych

Co do 4 mln to już dawno zakładaliśmy, że będzie więcej. 4mln było zakładane przy premierze w 2016.
Ciągle nie możesz zrozumieć, że 3 lata temu w całej firmie nie było 40 osób a teraz robią także inne projekty....
Wcale nie twierdzę, że całościowo z marketingiem nie przekroczy 10mln...
Jednak to wszystko jest pryszcz. Tak się niektórzy podniecacie kosztami. Zobaczcie jakie koszty miał CDP.
Spółka i tak jest jedną z najoszczędniejszych w branży. Koszty są i muszą być ale raz jeszcze przypominam, że aktualnie w spółce pracuje gdzieś 80-100 osób i prowadzone są 3 projekty + wydawnictwo + prace koncepcyjne następnych gier + administracja. Ktoś to robi .... więc nie wszyscy siedzą na FP...Angel

Rekinek
0
Wysłane: 26 maja 2017 17:58:44 przy kursie: 188,40 zł
Baks@ a ty jak zwykle obok. Napisałem że śmieszy mnie najnowsza informacja na oficjalnym forum spółki ze podtrzymują iz koszt FP to 4mln plus 2mln marketing. A ja uważam ze to jest min dwa razy tyle. Informatyk zarabia 5k ale informatyk programista w Warszawie od 8k w zwyż. Dla mnie ta gra moze kosztować i 30mln aby sie tylko sprzedała w ilości kilku mln.

maksym_rog
2
Wpisów: 17
Wysłane: 26 maja 2017 20:54:25 przy kursie: 188,40 zł
baks: może to kwestia pokoleniowa, ale nie znam programisty, który by zarabiał mniej, niż 10k brutto. Sam zresztą jako programista pracuję i jestem w miarę dobrze zorientowany w Polskim rynku pracy dla programistów. Może po prostu masz do czynienia z mniej doświadczonymi programistami, którzy nie są w stanie dyktować warunków na rynku pracy? Dlatego też sądzę, że koszt frostpunka to już spokojnie ponad 10mln. zł.

baks
152
Wysłane: 26 maja 2017 21:22:30 przy kursie: 188,40 zł
Rekinek napisał(a):
Baks@ a ty jak zwykle obok. Napisałem że śmieszy mnie najnowsza informacja na oficjalnym forum spółki ze podtrzymują iz koszt FP to 4mln plus 2mln marketing. A ja uważam ze to jest min dwa razy tyle. Informatyk zarabia 5k ale informatyk programista w Warszawie od 8k w zwyż. Dla mnie ta gra moze kosztować i 30mln aby sie tylko sprzedała w ilości kilku mln.

Teraz w pełni zgoda .....
Stawka 8-10 to już co innego .... poczytaj wcześniejsze swoje wpisy ale sugerowałeś około 15tyś.
Nie wszyscy programiści mieszkają w Warszawie. Stawki w W-wie są wyższe ale nie są wyższe 2 razy.
Choć to też zależy od miejsca w jakimś Pcimiu jakimś tam stawki są zdecydowanie niższe. Poczytaj opracowania o wysokościach stawek w branży IT jest mnóstwo ludzi którzy nie zarabiają tak zwanej średniej. Średnia 4800 skądś się wzięła jeśli jedni zarabiają 10-15tyś to na średnią 4800 kilku musi zarabiać znacznie poniżej 4tyś. Chyba, że Ty znasz "inną" matematykę...Angel
Tak czy inaczej nie ustalimy tutaj stawek .... no chyba, że któryś z Was zatrudni się "dla eksperymentu".
Tak na prawdę to sprawa drugorzędna .... najważniejsza jest jakość produktu .... i jego pochodną - dobra sprzedaż. CDR "ukrył" 2/3 kosztów W3 sfinansowane przez partnerów .... i co źle na tym wyszli ?
Sam oceniam, że pracownik powinien tyle zarabiać aby był zadowolony z życia.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 26 maja 2017 21:26:55 przy kursie: 188,40 zł
maksym_rog napisał(a):
Dlatego też sądzę, że koszt frostpunka to już spokojnie ponad 10mln. zł.

Koszty Frostpunka są mniejsze niż kwota 7,4 mlm zł i wynika to wprost z raportu finansowego. Proszę się zapoznać z analizami spółki na SW. Jeśli nie jesteś abonentem to wcześniejsze powinny być już odkryte
Edytowany: 26 maja 2017 21:27

baks
152
Wysłane: 26 maja 2017 21:34:49 przy kursie: 188,40 zł
maksym_rog napisał(a):
baks: może to kwestia pokoleniowa, ale nie znam programisty, który by zarabiał mniej, niż 10k brutto. Sam zresztą jako programista pracuję i jestem w miarę dobrze zorientowany w Polskim rynku pracy dla programistów. Może po prostu masz do czynienia z mniej doświadczonymi programistami, którzy nie są w stanie dyktować warunków na rynku pracy? Dlatego też sądzę, że koszt frostpunka to już spokojnie ponad 10mln. zł.

Chyba masz małe grono znajomych. Albo znasz tylko bardzo "doświadczonych".
Przejrzyj sobie ogłoszenia o pracę i zejdziesz na ziemię. Pozostaje kwestia czy to ma być netto czy brutto.
Mógłbym się założyć, że większość pracowników w rodzimych firmach gamedev zarabia poniżej tej kwoty. Nie wiem ale mam wrażenie, że tacy są także w spółkach giełdowych. W spółkach nie są potrzebni sami wysokiej klasy specjaliści. Ale pewnie Ty wiesz lepiej. Rzeczywistość mówi jednak coś innego.
Z CDR i 11bit może jest nieco inaczej ale w terenie (poza W-wą) jest już zupełnie inaczej.

Odpowiedz jednak na pytanie dlaczego koszty W3 wyszły przy znacznie ponad 400 osobach tylko 120 mln wraz z marketingiem a nie 250-300 mln ... ?
To prawda, że płace przyspieszyły w ostatnich 2 latach. Jednak niektórzy liczą zarobki po 10tyś dla wszystkich na kilka lat wstecz .... to absurd nie mający nic wspólnego z rzeczywistością.

A bajki o wysokości zarobków niejeden opowiada - chociażby po to aby się dowartościować. Wyciąg z przelewu to jednak co innego.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

458 459 460 461 462

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,320 sek.

jwyxpnfr
qdgyiudt
rhfrujbl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eoyccnye
xdjdvapl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat