115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
29 sierpnia 2017 00:56:40
przy kursie: 195,00 zł
Moim zdaniem jakiekolwiek generalizowanie w temacie gier komputerowych jest mocno zawodne. To show business - jedna gra chwyci bardziej, inna mniej, a jedna na 1000 okaże się dużym hitem. Nie mają znaczenia style, rodzaje grafiki itp. TWOM jest najlepszym przykładem tej tezy. Nie uważam, żeby Tower 57 osiągnęła spektakularny sukces (choć kto wie - może dzięki trybowi co-op zyska większą popularność niż myślę), ale mam przekonanie, że 11Bit na niej zarobi - jak na każdej grze, którą do tej pory zrobili czy wydali. Słaba sprzedaż Tower57 dla mnie osobiście nie będzie powodem do tragedii. W stosunkowo krótkim czasie będą jeszcze 3 premiery - moim zdaniem bardzo ciekawe. Do tego jak pokazuje porównanie BC i Thimbleweed Park - spółka umie sprzedawać nawet te gry, które nie chwyciły. Łączne przychody spółki oraz osiągnięty dochód mają w mojej ocenie poważną szansę nie tylko uzasadnić obecną kapitalizację, ale również ją podwyższyć. Czy tak będzie - zobaczymy. Patrzę na spółkę w dłuższym terminie. Liczy się dla mnie jej rozwój i ten rozwój widzę. Kierunek rozwoju też mi się podoba. Widać, że spółka zbiera doświadczenia. Angażując się w działalność wydawniczą - stara się dywersyfikować przychody. Produkcji AAA też jestem pewien, że się doczekamy. Wszystko w swoim czasie. Tu ciekawie o Children of Morta: www.rockpapershotgun.com/2017/...(warto też poczytać podlinkowane w artykule opinie ze Steam)
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
29 sierpnia 2017 06:38:28
przy kursie: 195,00 zł
Tower 57 będzie dobrze, jeśli się zwróci. O Moonlighter i CoM mam wrażenie, że piszę się więcej w mediach niż o FP, które na razie sobie jest, ale to nie gra, która przyciąga uwagę dynamiką. Jeden z mych dziwnych scenariuszy na rok wprzód zakłada średnią sprzedaż FP i zaskakująco dobry wspomnianych dwoch pikselówek. Trzeba brać pod uwagę wszystkie, niemniej rynek nie daruje średniej sprzedaży FP, co będzie zrozumiałe. Stąd trzymamy kciuki najpierw za FP i ostrą kampanię marketingową :)
|
|
56 Dołączył: 2015-02-21 Wpisów: 738
Wysłane:
29 sierpnia 2017 11:25:59
przy kursie: 196,75 zł
Obecnie dla kursu ma znaczenie tylko i wyłącznie Frostpunk! Przed premierą można oceniać skalę "medialnego szumu" oraz skalę dotarcia do potencjalnego odbiorcy. Mając TWoM zawsze można zaoferować FP -20% dla posiadaczy TWoM tak jak to miało miejsce przy premierze CMS Do premiery FP zostało maksymalnie ok. 2,5 miesiąca (połowa listopada to ostatni "sensowny" termin w tym roku) - po premierze reakcja kursu będzie natychmiastowa.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2015-03-13 Wpisów: 127
Wysłane:
29 sierpnia 2017 14:41:47
@obliczenia zwrotu BC bardzo dużo założeń w tych wyliczeniach, ale możliwe, że 11bit podał w jakich regionach chociaż w przybliżeniu sprzedawał gry. Ale nawet pomijając fakt braku blokad regionalnych (i cross tradingu, jak choćby u nas janusze kupuja pudelka, wyciagaja kody i sprzedaja w keyshopach), to przecież można było kupić w oficjalnej dystrybucji w kwietniu za 3,5$ (dowód http://i.imgur.com/hNqWyTI.png). Steamspy liczy ilość aktywacji, nie sprzedaż, dlatego też te +/- nawet 10k użytkowników podają... Nie wiem dlaczego tez pomijany jest fakt, iz sprzedaja na BC na GOGu, a tu powinno byc in plus :) Ja nie neguję, że się zwrócił, ale bez komunikatu to czyste gdybanie oparte na bardzo wielu założeniach, a błędy się mogą nakładać. A tu padają stwierdzenia, że zero wątpliwości i w ogóle bajka. Odnośnie makretingu - przed BC też na tym wątku ludzie się grzali, oooo a ten jutuber sie zachwycil, a ten portal to i tamto. Wiadomo jak to sie przelozylo.... Mam nadzieje, ze FP nie spozni sie z wbijaniem w trend tego typu gier i sie ladnie nabuduje (niekoniecznie w sensie gieldowym). Potencjal jest.
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
29 sierpnia 2017 22:33:08
|
|
1 Dołączył: 2017-06-17 Wpisów: 163
Wysłane:
29 sierpnia 2017 23:37:19
Zdjęcia wyglądają na robione telefonem, więc chyba zostały zrobione podczas Gamescom.
Dobrze by było, żeby informacje zawarte w tym poradniku dotyczyły wyłącznie początkowej fazy gry która była dostępna na targach, bo jeżeli to jest wszystko co gra ma do zaoferowania, to Frostpunk nie wygląda na zbyt rozbudowany tytuł. Citybuilder w którym jest tylko 16 typów budynków? Dziwne to trochę.
Na miejscu spółki dałbym grom-online porządnego kuksańca za tą publikację.
|
|
0 Dołączył: 2014-12-23 Wpisów: 652
Wysłane:
30 sierpnia 2017 08:07:46
Pojawił się geameply, ale szczerze to nie wiem co to ma być  To jakaś ściema czy błąd, to niby nad tym pracowali tyle i to z tym nie zdążyli na targi w Niemczech?
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2017 08:54:02
Wypadałoby podać link, żeby wszyscy mogli obejrzeć. Niby nie zdążyli, ale dzięki temu wyjdą z szumu medialnego samych targów, a po ostatnim odcinku Gry o Tron, to nawet zabawne, bo rzeczywiście zima nadeszła ;)
|
|
44 Dołączył: 2010-11-23 Wpisów: 117
Wysłane:
30 sierpnia 2017 09:18:41
przy kursie: 207,80 zł
Czy dobrze ten gameplay (choć to słowo mocno naciągane w tym przypadku) odebrałem, że frostpunk będzie miał multiplayera?
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 sierpnia 2017 10:13:23
Cytat:Wklejając linki do komunikatów, artykułów prasowych czy innych źródeł, należy opatrzyć je komentarzem dlaczego zdaniem autora są ważne, oraz kilkuzdaniowym cytatem ze źródła, do którego odsyłają.
To tak na wszelki wypadek.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 61
Wysłane:
30 sierpnia 2017 10:23:24
koladzio napisał(a):Czy dobrze ten gameplay (choć to słowo mocno naciągane w tym przypadku) odebrałem, że frostpunk będzie miał multiplayera? Nie będzie miał - to informacja, która już wcześniej była przekazywana. Te punkty na mapie to najpewniej jakieś akcje dodatkowe poza samym miastem.
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2017 10:29:48
TWoM osiągnął wielki sukces gdyż w nowatorski sposób przedstawił problem wojny i został zauważony przez media co dało darmową reklamę. Cytat:Poradnik do gry Frostpunk, zawiera informacje przydatne do rozgrywki. Znajdziesz w nim informacje odnośnie podstawowych mechanik rozgrywki oraz zadań, które przewidzieli twórcy. Całość została podzielona na trzy rozdziały. W pierwszym zawarte zostały wskazówki jak rozpocząć grę, porady ogólne oraz podstawowe elementy rozgrywki. Znajdziesz w nim omówienie takich aspektów jak zadowolenie mieszkańców, surowce czy technologia. W kolejnym rozdziale zawarty został opis przejścia kolejnych zadań. Dowiesz się także, w jaki sposób pogodzić te zadania z wymaganiami mieszkańców miasta. Poznasz także metody efektywnego rozgospodarowania zasobów, który pozwoli ci uniknąć potencjalnego kryzysu. W trzecim rozdziale zawarte natomiast zostały istotne informacje dotyczące sterowania oraz wymagań sprzętowych.
Źródło: www.gry-online.pl/S024.asp?ID=...Poradnik obszernie opisuje Frostpunk - nie dostrzegam w tej grze nic przełomowego - jednak nie jestem specjalistą od gier. Jakie zdanie mają Koledzy bardziej "obeznani" z rynkiem gier? PS. teraz post spełnia wymogi regulaminu?
|
|
0 Dołączył: 2014-12-23 Wpisów: 652
Wysłane:
30 sierpnia 2017 10:36:38
Rubik@ uprzedziłeś moje pytanie. Czym ta gra ma zaskakiwać co ma wyjątkowego przynajmniej czytajac opis do gry? Ja nie jestem graczem i na podstawie tego opisu a już napewno geamplaya graczem nie zostanę.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 sierpnia 2017 10:38:51
Wymogi regulaminu i owszem, spełnia.
Szkoda tylko, że zrobiliście tutaj śmietnik. Wyobraź sobie przez chwilę akcjonariuszy Colianu, debatujących zażarcie nad nutą orzechową w wafelkach śmietankowych.
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2017 10:46:42
Cytat:Wyobraź sobie przez chwilę akcjonariuszy Colianu, debatujących zażarcie nad nutą orzechową w wafelkach śmietankowych. W mojej ocenie porównanie absolutnie nie uzasadnione. Frostpunk to produkt który zadecyduje o kursie 11bit w kolejnych kwartałach. Zatem dyskusja o tym produkcie jest jak najbardziej istotna. Pytanie do osób znających branże: 1. jakie gry podobne do Frostpunk miały premierę w ostatnich dwóch latach? 2. w jakich nakładach się sprzedały - jaka gra reprezentująca gatunek osiągnęła największy sukces?
Edytowany: 30 sierpnia 2017 10:56
|
|
PREMIUM
12 Dołączył: 2012-10-10 Wpisów: 486
Wysłane:
30 sierpnia 2017 11:04:47
Cytat:Szkoda tylko, że zrobiliście tutaj śmietnik. Wyobraź sobie przez chwilę akcjonariuszy Colianu, debatujących zażarcie nad nutą orzechową w wafelkach śmietankowych.
Dałbym z pół like'a gdyby to był Facebook;) Kiedyś też się nad tym zastanawiałem i to nie jest do końca to samo co dyskusja czy ma sens produkowanie przez Colian Grześków o smaku np. marcepanowo-wiśniowym. Ale w sumie nikt nie broni takich dyskusji. Spółki "growe" mają kilka cech, które jednak nadają trochę sensu takim dyskusjom jak tutaj: - mają są 1/2 premiery w roku, których powodzenie może wyglądać bardzo różnie i bardzo trudno to przewidzieć - sprzedaż ma charakter mocno skoncentrowany w czasie i kilka dni czy tygodni decyduje o obrazie spółki na najbliższe kilka lat - mamy tu coś w rodzaju bańki co zawsze przyciąga tłumy Do tego na grach komputerowych zna się w zasadzie każdy, a już zwłaszcza inwestor giełdowy (zwykle facet, co wynika z badań) siedzący przed komputerem (użytkownik forum). Dla Coliana czy większości firm nowy produkt czy jego odmiana ma niewielki ostateczny wpływ na wyniki. To są biznesy bardzo stabilne w porównaniu z produkcją gier. Jak się uda jest super (11bit w 2014), jak nie to lipa (CIG 2017). Ja tam śledzę te wpisy, chociaż skutek jest taki, że wiem na temat 11bit zdecydowanie więcej niż w mojej opinii powinienem wiedzieć.
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2017 11:14:36
rubik napisał(a): Poradnik obszernie opisuje Frostpunk - nie dostrzegam w tej grze nic przełomowego - jednak nie jestem specjalistą od gier.
Jakie zdanie mają Koledzy bardziej "obeznani" z rynkiem gier?
Nie poraża na ten moment skalą, ale z tych kilku opublikowanych stron poradnika, zakładam, że ilość kombinacji, by przetrwać 60 dni będzie całkiem spora. Dzięki czemu do gry będzie można podejść wielokrotnie, za każdym razem próbując innych rozwiązań, bądź doprowadzając do perfekcji własną ścieżkę. Na start powinno wystarczyć i przyznam, że sam gatunek leży mi lepiej niż TWOM, z którym miałem nieco kłopotu, w sensie, że nie wciągałem się w rozgrywkę. Zatem może jest to zmiana na plus. To jest city builder, więc nie wiem czego oczekiwały osoby sceptycznie nastawione, które przyznają, że nie mają z grami nic wspólnego. Mnie jako gracza zachęciło do zakupu. Wspomniałem, że nie poraża skalą, ale ta gra będzie rozbudowywana o kolejne elementy, a także kontynuacje. Ten świat jest tak wymyślony, że w zasadzie twórców nic nie ogranicza. Pytanie czy będą to wstanie wykorzystać? Jedno co mi nie leży (choć może się jeszcze nieco ujawni), to ograniczenie rozgrywki do przetrwania w klimacie. Klimat jest wrogiem numer 1, ale brakuje mi w tym zagrożenia z zewnątrz. W sensie, że istniałoby inne miasto, z którym należałoby w pewnym momencie zabawy walczyć o zasoby. Aż się prosi o jakąś konfrontację. Nie wspominając o multiplayerze. Wiele nie wymyślimy. Wiadomo było od dawna, że to nie jest gra akcji, z wodotryskami, które spowodują opad szczęki. W aspekcie poza growym należy spoglądać na dalsze działania marketingowe, branżowy oddźwięk, no i przyjęcie przez graczy :)
|
|
1 Dołączył: 2014-12-31 Wpisów: 187
Wysłane:
30 sierpnia 2017 11:17:37
Rekinek napisał(a):Rubik@ uprzedziłeś moje pytanie. Czym ta gra ma zaskakiwać co ma wyjątkowego przynajmniej czytajac opis do gry? Ja nie jestem graczem i na podstawie tego opisu a już napewno geamplaya graczem nie zostanę. nuda,nuda;czy nie mogłoby to być tak frapujące jak dajmy na to "barwy szczęścia"to przecież oglądają miliony;a tu nagła zmiana klimatyczna,walka o przetrwanie,dylematy moralne-kogo to obchodzi?
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
30 sierpnia 2017 11:38:48
rubik napisał(a):
Pytanie do osób znających branże: 1. jakie gry podobne do Frostpunk miały premierę w ostatnich dwóch latach? 2. w jakich nakładach się sprzedały - jaka gra reprezentująca gatunek osiągnęła największy sukces?
na oba Twoje pytania padły już odpowiedzi tu na forum. Niestety nie podam Ci dokładnej strony, bo dyskusje (parafrazując) o "wafelkach" stanowią 95% postów i trzeba poświęcić czas żeby przez to przejść. Rockq podawał statystyki city builderów i porównywał do TWOM tu cytat z 30 kwietnia: rockq napisał(a):Tutaj są statystyki sprzedaży dla gier oznaczonych jako Survivale: http://steamspy.com/tag/SurvivalA tutaj statystyki dla City Builderów: http://steamspy.com/tag/City+BuilderJak widać Survivale mają miażdżącą przewagę nad City Builderami, która robi się jeszcze większa gdy weźmiemy pod uwagę sprzedaż na konsolach, na których City Buildery są wyłącznie gatunkiem niszowym. Mniej więcej w podobnym terminie kwiecień/maj 2017 była dyskusja o grach podobnych do Frostpunk - musisz poszperać.
|
|
1 Dołączył: 2012-02-03 Wpisów: 6
Wysłane:
30 sierpnia 2017 11:50:32
daro_1975 napisał(a):Rekinek napisał(a):Rubik@ uprzedziłeś moje pytanie. Czym ta gra ma zaskakiwać co ma wyjątkowego przynajmniej czytajac opis do gry? Ja nie jestem graczem i na podstawie tego opisu a już napewno geamplaya graczem nie zostanę. nuda,nuda;czy nie mogłoby to być tak frapujące jak dajmy na to "barwy szczęścia"to przecież oglądają miliony;a tu nagła zmiana klimatyczna,walka o przetrwanie,dylematy moralne-kogo to obchodzi? Zastanówmy się, co staramy się porównać. TWOM który jest na rynku od 3 lat, który znamy dogłębnie i FP do którego pojawiły się zaledwie zajawki. Wszelkie materiały o FP w żaden sposób nie wyczerpują tego czym ta gra jest. Jeśli ktoś twierdzi, że na podstawie tego co opublikowano o FP można mieć wyrobioną opinię na tak lub na nie to gratuluje. Oczywiście można podyskutować o wrażeniach na tą chwilę ale w żaden sposób nie można przesądzić teraz o sukcesie lub porażce. Ewidentnie TWOM miał klimat niezwykły i trudny to powtórzenia ale może FP też coś takiego posiada - nie chce mi się wierzyć (a tylko to na tą chwilę mi pozostaje), że ludzie z 11Bit mając ewidentnie korbe na dobre klimaty swoich gier nie ujęli by tego aspektu we FP
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.