Mam kilka pytan odnosnie Farm51,moze jakies mądre głowy odpowiedzą mi bo jako "Janusz giełdy" pewnych kwestii nie ogarniam....
1. czy mozliwe jest stworzenie przez developera dobrej gry,która słabo się sprzedaje - patrze na oceny i widze: metacritic np PC 75%, PS4 71%, wiekszośc opinii "znawców" z portali growych była pozytywna z ocenami 7 i wiecej, nie bedę przytaczal bo za dużo tego jest; wchodze w tym momencie na steam.com i widze: ostatnie recenzje-bardzo pozytywne (22,81%),wszystkie recenzje -bardzo pozytywne (166, 80%),jak ja mam odbierac te wszystkie oceny, opinie,które sa powszechnie dostępne i sa jakby nie patrzeć pozytywne lub bardzo pozytywne a Wy twierdzicie cos zgola odmiennego. Co sprawia, że macie jednak racje i jest ona po waszej stronie (pamietajcie, że jestem Januszem i nie czytam podwojnego, potrójnego dna, licze na jakieś logiczne i sensowne wytlumaczenie opinii przeczących ww wskaźnikom )
2. czy możliwe jest stworzenie przez developera słabej gry,ktora dobrze sie sprzedaje, ma slabe oceny w metacritic itp ale mimo to odniosla sukces sprzedazowy ? Może ktos poda jakies przykłady o ile są...
3. czy fakt, że F51 do tej pory stworzyło 2 ostatnie gry, które nie odniosły sprzedażowego sukcesu dyskwalifikuje ich ostateczny sukces w pracach nad kolejną zapowiedzianą grą,tzn World War3? Patrz pkt 1 - czy Get Even jest slaba grą czu grą słabo sprzedajaca sie,ja widze roznice miedzy tymi okresleniami.
4. Czy praca nad GE przez ostatni czas spowodowała poprawę warsztatu , zdobycie know how developera na tyle, że daje nadzieję ze WW3 bedzie sie monetyzował (dlaczego - jeśli uwazacie,ze nie daje takiej nadziei)
5. czy "kandydat na trupa" czyli spólka, która przedmowca zakwalifikował jako taką,która najpewniej upadnie w przewidywalnym czasie (tak rozumiem kandydata na trupa)może otrzymać wsparcie z programu GameInn w wysokosci ponad 4 mln zł w 2017 r. w drugiej edycji (w pierwszej edycji równiez ok 4 mln), czy instytucja przyznająca te dotacje weryfikuje wnioskodawce (F51) pod kontem plynnosci finansowej, nieprawidlowości itp ? Czy moze dają te dotacje "na ładne oczy" uzywajac kolokwialnego okreslenia.
6. czy mozliwe są na GPW a na NC w szczegolności "nieczyste zagrania" ze strony inwestorów instytucjonalnych, indywidualnych dysponujacych duzymi srodkami finansowych, czlonków zarzadu,ich rodzin i znajomych...?Czy to sie zdarza,ze ktos mający jakies informacje,ktorych nie maja "janusze"wykorzystuje je do zdolowania kursu czy tez jego podbicia w gore? sa może jakies nagrody za "gre fair play" tak jak w piłce noznej? No bo zastanawiam sie czy jest mozliwe,że w jakiejs nieokreslonej spolce na NC najpierw kilku duych akcjonariuszy może napompowac balonik pod jakies wydarzenie,sprzedac akcje na przyslowiowej gorce a pozniej zdołować kurs wykorzystujac pewne okolicznosci bo produkt eie nie sprzedal i odkupic te akcje za 1/10 ceny.Czy takie rzeczy sa mozliwe, nie pytam czy to moralne, dozwolone prawnie czy nie ale czy mozliwe i sie dzieją?
7. Get Even nie odniosl sprzedazowego sukcesu, marne 63 tys sztuk w czasie 2 pierwszych miesiecy dostepnosci + 28 tys aplikacji Chernobyl VR przez ponad rok sprawiło, że cena akcji spadla z 23,05 zł w marcu 2017 do 5,28 zł dzisiaj, czyli - 76,94% ...czy ta sytuacja przekresla możliwośc "rajdu" ,zmiany tendencji na wzrostową, czy to jest sytuacja wyjatkowa,niespotykana w branzy gejmingowej? Jako "janusz giełdy" móglbym te sytuacje zinterpretować w w sposob mówiący, by kupowac na "dołku" a sprzedawac na gorce,zwlaszcza, że społka bedzie znowu promowac kolejna gre tj WW3. Oczywiscie pomijam celowo fakt finansowania ,wyników spolki za kolejne kwartaly,które zapewne nie beda dobre ale ciekawy jestem czy na gieldach biora góre twarde wyniki,fundamenty czy czesto gęsto psychologia karmiona chciwoscią, checia zarobienia pieniadzy...Zmierzam do tego,że byly zapewne na giełdzie spolki,których ceny akcji rosly mimo ze kazdy kolejny kwartał wykazywały straty, tak? majac w perspektywie wydanie jakiegos" produktu". Jak by to mozna odnieść do gwiazdy CD Projektu,gdzie w 2007r debiut miał Wiedzmin i w lipcu tego roku (9.07.2007)kurs siegnał prawie 9,59 zl ale juz po debiucie przez nastepne prawie 4lata do 2011 r kurs nie przekraczal 4zł a w 2008 r spadl do 0,63 zł...(27.10.2008) czyli - 92,53 %...??? a przecież Wiedzmin mial chyba lepszą sprzedaz od Get even a mimo tego taki spadek ceny akcji (wszystkiego nie uzasadnia chyba kryzys z 2008)...nastepnie "rajd" kursu pod Wiedzmina 2 i kurs znowu siegnal 9,88 zl (26,04.2011) rozumiem, ze pod Wiedzmina 2 ale juz po nim znowu nastapił spadek cen akcji do 3,20 zł to daje ok - 63%...później dopiero w2012 r kurs przekroczył 5 zl....i od tamtego momentu rosnie nieprzerwanie do teraz.
No i teraz niech mi ktos wytłumaczy jak to sie stało w odniesieniu do Waszych wpisow, ze CDP mimo tak ogromnych spadkow ceny akcji w pewnych okresach swojej działalnosci za kazdym razem "podnosił się" i robił jeszcze lepsza grę...Wiem, wiem w 2008 r to kryzys finansowy ale rozpaczal sie ok lata (czerwiec, lipiec,sierpien...) tylko,ze juz wówczas akcja kosztowala ok 2 zl...wiec kryzys nie tlumaczy chyba wszystkiego? Ja naprawde jestem ciekawy tego fenomenu ,jak ludzie z ogromna wiedza tacy jak Wy, wilki giełdy nie janusze jak ja tlumacza takie sytuacje i czy w ogole jestescie w stanie czy Was to przerasta? No bo jesli CDP mogł kazda kolejna gre robic lepsza a kurs z 63 groszy wzrósł do 127 zł dzisiaj to dlaczego Farm51 nie ma absolutnie na to szansy? Ja nie uwazam, ze sie mylicie, ze nie macie racji, ze Farm51 to swietna spolka- nic podobnego ! Po prostu pytam gdyz mam glód wiedzy a pewne sprawy i tematy poruszone przez Was trudno mi sobie logicznie wytlumaczyc bo cos mi sie w tych opiniach nie klei i chciałbym dociec dlaczego i gdzie JA sie myle skoro gdzies tam mi sie to nie klei (zapewne to Wy macie racje i rozwiejecie moje watpliwosci) wówczas przyłącze sie do waszych opinii :).
ps.przepraszam za literówki i tedrobne błedy ale juz nie mam ochoty na poprawianie
Janusz giełdy :)...bywa i tak