PREMIUM
0 Dołączył: 2013-05-28 Wpisów: 175
Wysłane:
20 listopada 2017 18:14:21
Czy dobrze zrozumiałem ? Zakłądasz, że np ja jako potencjalny inwestor wyłoże własne środki i przekaże je Tobie z zarządzenie bez pytania co z nimi będziesz robił ? Znaczy się, będziesz kupował według prywatnej wymyślonej teorii kontrakty ale nikt nie będzie miał w to precyzyjnego wglądu ani kontroli nad tym.
Pierwsze skojarzenie mam ze znaną z mediów firmą Amber Gold. Ten pomysł był mocno reklamowany i przez jakiś czas to nawet działało. Z tego co pamietam proponowano tam jednak skromne 15% rocznie.
Odpowiednia forma prawna do tego typu działalności to chyba Fundusz Inwestycyjny. Przypuszczam jednak, że aby móc prowadzić tego typu działalność konieczne będzie zdanie najpierw egzaminu na doradcę inwestycyjnego. Obawiam się też, że pytania na egzaminie będę z niezbyt cenionej przez Ciebie analizy technicznej i fundamentalnej. Więc nie polecam jednak wyrzucania książek.
|
|
16 Dołączył: 2017-08-24 Wpisów: 248
Wysłane:
20 listopada 2017 18:25:38
Cytat:Nie jestem pazerny, myślałem o zebraniu kapitału od kilku inwestorów, ale po prostu nie ma w Polsce formuły prawnej aby można się złożyć w quasi fundusz. - jest i to sporo. Dla "zwykłych szaraków" również - daleko nie szukając umowy cywilnoprawne i spółki prawa handlowego. Przy czym nie jestem pewien, czy Twój zamiar rozumiem właściwie, bo być może obejmuje to doradztwo inwestycyjne które jednak wymaga posiadania stosownych uprawnień. Cytat:Z tym wyciąganiem wielokrotności to nie wiem skąd te obliczenia. - z danych, które podałeś. Miesiąc w miesiąc wykazujesz dwucyfrową stopę zwrotu. W samym listopadzie ponad 40%. Przyjmując podaną przez Ciebie lipcową stopę zwrotu (18%, a przecież były i lepsze miesiące) po każdorazowym odliczeniu podatku Belki po roku masz ponad 5 krotność zainwestowanej kwoty, a po dwóch latach 26 krotność. Cytat:Nie jestem fantastą, który zakłada tylko dobre i bardzo dobre miesiące, mogą się zdażyć takie jak np maj 5,7% co daje z jednego kontraktu 325,00 zł. i co ja miałbym z tym zrobić, spłacać kredyt ? 5,7% miesięcznie nie pozwoli Ci spłacić kredytu, którego oprocentowanie wynosi obecnie maksymalnie 10% rocznie? Nawet uwzględniając (mocno limitowane obecnie) pozaodsetkowe koszty kredytu oraz wzrost stóp procentowych z takimi wynikami nie powinieneś mieć problemów ze spłatą. Cytat:Piszesz o ogarniętym inwestorze. W takim razie zakładasz że ja będę naiwny - wprost przeciwnie. Zakładam, że wszyscy inwestorzy powinni być ogarnięci. Cytat:Zakładasz że ktoś mi zaufa tylko jak pokażę mu strategię ? Strategia nie ma tu znaczenia. Chodzi o zarabianie. (...) Tylko po co? Jeżeli powierzasz fundusze to jakie ma znaczenie w jaki sposób zarabiasz. i tu dochodzimy do sedna. Żeby uzyskać mój wkład najpierw musiałbyś pokazać, że umiesz zarabiać. Jak dotychczas tego nie zrobiłeś. Wpisanie na forum, że w poszczególnych miesiącach uzyskałeś takie a takie stopy zwrotu, bez dowodów na poparcie wpisu, tezy o zarabianiu nie wykazuje. Innymi słowy - póki co dziękuję, postoję. Ale życzę sukcesów.
|
|
0 Dołączył: 2017-11-17 Wpisów: 17
Wysłane:
20 listopada 2017 19:04:52
Z tym Amber Gold to mnie zwyczajnie obraziłeś. Czy coś komuś obiecywałem ? Rozumiem że nie jest to forum dla mnie. Cały czas ad personam. Ani słowa o mojej koncepcji. Mam nadzieję że choć jedną osobę przekonałem do innego spojrzenia na losowość giełdy i moja koncepcja przyda się jakiemuś pracowitemu traderowi . Pozdrawiam
|
|
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
20 listopada 2017 19:53:04
Oczywiście, że notowania można potraktować jako losowe, a właściwie jako proces stochastyczny, Taleb, czy van Tharp nie byli tutaj pierwsi. Ba są nawet nagrody Nobla w ekonomii za modele bazujące na rozkładach losowych jak Blacka i Scholesa. Nie jesteś pierwszy, który tak próbuje, ale AT to nie tylko kreski i linie trendu, to także narzędzia probablistyczne, ale bez konkretów w systemie nie ma o czym na razie rozmawiać.
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
20 listopada 2017 20:02:22
@Swan
Niestety jesteś dla mnie całkowicie niewiarygodny, więc w przeciwieństwie do Koruptosa nie życzę Ci sukcesów, ponieważ obawiam się, że będzie się to wiązało z negatywnymi doświadczeniami innych uczestników Twojej zabawy.
|
|
Wysłane:
21 listopada 2017 11:31:52
Naprawdę nie zrozumieliście moich intencji ? Chciałem rozpocząć dyskusję na temat losowości, teorii błądzenia losowego. Żeby dyskusja była konkretniejsza zaproponowałem zarys swojej strategii, spodziewałem się dyskusji o ustalanie stopów itd., może wspólnie rozwinęlibyśmy projekt. To był mój główny cel. Jak się okazało jest to forum tylko dla analityków AT i AF, nie wiedziałem o tym. Dopiero po zapytaniu kolegi ( choć pierwotnie uważałem że jeżeli ktoś się zainteresuje moją metodą to sam się do mnie odezwie) wspomniałem o moim marzeniu że ktoś może by w tę strategię zainwestował, to chyba nie jest przestępstwo. Nikogo nie namawiałem, nikomu nic nie obiecywałem. Jeżeli ktoś chciałby zainwestować, to na pewno byśmy się spotkali face to face, porozmawiali o tradingu i wzajemnych oczekiwaniach. To tylko tyle.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 listopada 2017 11:52:23
swan napisał(a):spodziewałem się dyskusji o ustalanie stopów itd. Co Ty nie powiesz... swan napisał(a):ustawianie stopów i przesuwanie ich jest bardziej skomplikowane, ale też do odtworzenia, nawet z pojedynczej transakcji, dlatego nie mogę podać przykładu choćby jednej transakcji. Nie z zazdrości, ale nie wiem jak by się zachowały notowania, gdyby tą strategią objąć np. 1000 kontraktów. A potem dziwisz, się, że nikt nie chce podjąć tematu
|
|
Wysłane:
21 listopada 2017 12:29:12
Krewa nie chodziło mi o dyskusję o moich stopach ( mam je ustawione bardzo wąsko a później je rozszerzam), ale ogólnie o najlepszych rozwiązaniach.
|
|
3 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
21 listopada 2017 16:33:57
Najlepsze rozwiązania wynikają z matematyki, ktorą jak sam przyznałeś, gardzisz. Najlepsze rozwiązania to stopy oparte na zmienności, na poziomach wynikajacych z teorii Dowa lub też wynikające z oczekiwanego stosunku zysku do ryzyka. AF za pewne również dysponuje zestawem fajnych narzędzi. Są też metody dyskrecjonalne, zakładające stawianie stopów, kiedy swędzi mnie lewa stopa. Wszystkie powyższe metody da sie w miejszym lub większym zakresie skwantyfikowac, lub przynajmniej ubrać w ramy teoretyczne (swędzenie lewej stopy będzie wynikać z doświadczenia i będzie zwykłym przeczuciem). Wszystkimi powyższymi metodami pomiatasz, choć zgraja starych pierdzieli, czy jak tam nas powyzej określono 😀 regularnie bije rynek przy użyciu właśnie takich narzędzi. Chcesz dyskutować?...bardzo chętnie. O stopach?...jeszcze chętniej. Na początek opisz jak stawiasz stopy i kiedy, oraz w oparciu o jakie zasady je rozszerzasz/zawerzasz. W przeciwnym wypadku powiem, że wcale nie masz żadnej strategii bo najzwyczajniej w świecie nie potrafisz jej nawet zapisać na kartce. Sorry, ale z takim biznesplanem, a właściwie jego brakiem, to Cię każdy "inwestor' pogodni. Bo choć idea może i słuszna, to na końcu zawsze liczy się...kasa 😎
|
|
Wysłane:
21 listopada 2017 18:10:32
Dziękuję za jedną z pierwszych merytorycznych wypowiedzi. Matematyką nie gardzę, nigdzie tak się nie wyraziłem. Mam nadzieję że AT nie utożsamiasz z matematyką? Moja jedyna negatywna wypowiedz na temat liczb dotyczyła stosunku 3:1 który uważam za "szamański" stosunek. Przy 50% trafności systemu i 5% dopuszczalnej stracie kapitału na jedną transakcję minimalnym akceptowalnym wskaźnikiem wypłaty ( payoff ratio) czyli zysku do straty jest 1,5:1. Na temat stopów wypowiedziałeś się dość ogólnikowo, ale i za to dziękuję. Oczywiście odrzucam je wszystkie. Może najbliżej jestem pojęcia stóp opartych na zmiennych , ale przeszkadza mi tam pojawiające się sformułowanie " średnie". Jak spotykam się z tym sformułowaniem to "odpadam". Moje stopy ustawiane i przesuwane są w oparciu o obserwację zachowania traderów ( nie wiem czy będę dobrze zrozumiany). Ustalam je biorąc pod uwagę przewidywalne progi stopów ustawiane przez innych traderów na FW20. Takie progi to 5, 10 ( najczęstszy próg), 20 itd. i do tego dopasowuję elastycznie, moje rozszerzające się stopy . Używam stopów które zmniejszają moją stratę do -3 pkt, do 0 pkt, i dalej rosną zgodnie z zyskami do + 5 do + 35 i do nieskończoności przy ostatnim progu. gdzie zamykam po cenie zamknięcia. Oczywiście nie stosuję tu prostego przełożenia stopów do progów. Pewnie zagmatwałem, ale na tą chwile nie potrafię tego lepiej opisać. Pewnie niektórzy uznają mnie za "super szamana" ale zwyczajnie jest to skuteczne.
|
|
|
|
Wysłane:
21 listopada 2017 19:15:21
Dzisiaj bardzo dobry dzień, ....ale nie dla mnie - 5 pkt + prowizja ( -115 zł) Razem listopad + 38,42 %. Tak uznaję siebie za eksperta od FW20 i tylko od tego. Nie znam się na rynku akcji, ale jeśli byście chcieli wejść na FW20, ze wstęgami, średnimi i innymi wynalazkami, to gracze futures roznieśli by Was w czasie dwóch machnięć ogonem. To jak w pokerze grać strategią fixed na stołach no limit.
|
|
7 Dołączył: 2014-06-21 Wpisów: 225
Wysłane:
21 listopada 2017 20:28:32
swan napisał(a):Moja jedyna negatywna wypowiedz na temat liczb dotyczyła stosunku 3:1 który uważam za "szamański" stosunek. To miał być stosunek przykładowy, a Ty mnie atakujesz jakbym uznał to za jedyny słuszny. Wskazywałem tylko, że stosowanie odpowiedniego stosunku zysku do ryzyka, pozwala zarabiać nawet wtedy, gdy system generuje sygnały o skuteczności niższej niż 50%.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 listopada 2017 20:38:05
Ze swej strony polecam zatem: globalcareers-goldmansachs.ici...jedyna rozterka to czy uderzać w Azję, Europę czy USA. Ale myślę, że będzie się można przenosić.
|
|
Wysłane:
21 listopada 2017 20:46:59
Timon jeżeli czytałeś moje posty to widziałeś że nikogo ad personam nie obrażałem i nie chciałem obrażać. Tym bardziej Ciebie , bo byłeś pierwszym który rozpoczął dyskusję na moim wątku. Mimo że dosyć mocno mnie przyciskałeś to jednak z klasą. Często porównuję giełdę do pokera. Dlaczego ? Bo giełda to gra. Nie dajcie się zwieść " białym kołnierzykom" próbującym nobilitować trading. Jesteśmy graczami, dlatego zainteresujcie się losowością, behawioryzmem, filozofią, teorią gier.
Edytowany: 21 listopada 2017 21:04
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 listopada 2017 20:52:56
Drogi młody forumowiczu, mógłbys przytoczyć tutaj obietnicę regularnych zysków w oparciu o AT lub AF, złożoną przez któregokolwiek ze "starych pierdzieli"? Zaczynasz brzydko pogrywać.
edit: usunięcie kontrowersyjnej części wpisu i udawanie, że nic się nie stało to też wyjście.
Edytowany: 22 listopada 2017 07:18
|
|
Wysłane:
21 listopada 2017 20:58:25
Watchdog to jest Twoje forum. Rozumiem że sugerujesz że powinienem go opuścić. Chciałem tylko przedstawić swoje poglądy ale byłem coraz bardziej atakowany i pewnie dlatego tak ostro wyszło. Jeżeli coś zepsułem, to nieświadomie. Gratuluję tak potężnego forum. Trzymajcie się
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 listopada 2017 21:09:06
Ależ skąd! Możesz przecież spokojnie pisać z dowolnego miejsca na ziemi. Jest po prostu niewymowną stratą czasu boksowanie się z ramolami w sytuacji, gdy masz w rękach szczere złoto. Są lepsze zastosowania talentu i zdolności niż przekonywanie troglodytów do swoich racji.
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
21 listopada 2017 23:47:30
nowy forumowicz wywołał ożywioną duskusję  no, no to też sukces
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
3 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
22 listopada 2017 11:38:06
swan napisał(a): Moje stopy ustawiane i przesuwane są w oparciu o obserwację zachowania traderów ( nie wiem czy będę dobrze zrozumiany). Ustalam je biorąc pod uwagę przewidywalne progi stopów ustawiane przez innych traderów na FW20. Na jakiej podstawie oceniasz, gdzie inni traderzy stawiają stopy? Formacje? Obserwacja świeczek? swan napisał(a): Takie progi to 5, 10 ( najczęstszy próg), 20 itd. i do tego dopasowuję elastycznie, moje rozszerzające się stopy . Używam stopów które zmniejszają moją stratę do -3 pkt, do 0 pkt, i dalej rosną zgodnie z zyskami do + 5 do + 35 i do nieskończoności przy ostatnim progu. gdzie zamykam po cenie zamknięcia. 5, 10, 20...czego. Punktów? Kiedy 5 a kiedy 10? Rozumiem, że szacujesz, że na poziomie X wielu graczy postawiłow SLa a Ty swojego stawiasz o 5, 10, czy 20 pkt poniżej? Czemu tak? Reszta, jak rozumiem to trailing stop? Wg jakiego mechanizmu go przesuwasz? Co z otwarciem pozycji? Co jest spustem do otwarcia? Jak dobierasz wielkość pozycji? Pozdrawiam,
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
22 listopada 2017 13:04:00
@cyzo tak w skrócie jak zrozumiałem autora, to jest to prosty mechanizm podążający za rynkiem w skali dziennej. Autor używając swojego doświadczenia w pierwszej godzinie notowań określa ruch kierunkowy dla danej sesji z ciasnym stopem. Jeśli pomyli się, to strata jest mała i prawie niezauważalna. Jeśli ma szczęście i "gracze futures nie zamachają ogonem" w pierwszej godzinie to trafia na sesję, która od początku do końca (najczęściej z przestankami w środku dnia, ale nie zagrażającymi stopowi, który był niewiele podniesiony) kontynuuje kierunek, lub wypada na małym zysku przy trailing stopie. Podsumowując jest to przeniesienie zasady tnij straty, pozwól rosnąć zyskom na rynek z lewarem. ( Teoretycznie zwiększą się straty, ale jeszcze bardziej zwiększą się zyski). W praktyce sesji na które liczy autor w ciągu miesiąca jest niewiele, np. w listopadzie widzę takie 3 (jeśli stop nie był za ciasny) i faktycznie 15 listopada taki schemat dobrze się sprawdził. Nie widzę tu losowości, chyba że autor wylosował kierunek tuż przed sesją, ale z tego co przeczytałem to sam decyduje. @swan Cytat:jeśli byście chcieli wejść na FW20, ze wstęgami, średnimi i innymi wynalazkami, to gracze futures roznieśli by Was w czasie dwóch machnięć ogonem. aha, czyli nie posiadając wiedzy o AT, oceniasz, że po prostu nie działa na dziennych kontraktach, bo jesteś w tej dziedzinie ekspertem ?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.