PARTNER SERWISU
rlnywbvd
1 2 3 4
konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 4 marca 2009 15:07:39 przy kursie: 47,00 zł
spodziewac sie ladnych wzrostow i nie miec za co kupic, deprymujace

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 4 marca 2009 15:48:39 przy kursie: 47,00 zł
Rzeczywiście kurs coraz mniej lipkowy. Dokąd polecimy?
Powiedzcie kiedy wyskakiwać, bo to chyba nie są czasy na "buy and hold". Chyba jeszcze nie.

Aptekarz
0
Wpisów: 18
Wysłane: 4 marca 2009 22:08:07 przy kursie: 47,00 zł
konik napisał(a):
spodziewac sie ladnych wzrostow i nie miec za co kupic, deprymujace

Czasami warto zamienić dobry walor na lepszy...

tadekmazur
9
Wysłane: 5 marca 2009 11:48:38 przy kursie: 48,10 zł
Niby rośnie, ale jakiś taki mało wyrywny. Po tak sensacyjnie dobrych wynikach mógłby pokazać coś więcej.

tadekmazur
9
Wysłane: 6 marca 2009 08:18:11 przy kursie: 48,10 zł
Prasę to mają jak najlepszą. Dzisiaj "nic nowego" sprzedają jako super info pod tytułem Comarch coraz bardziej międzynarodowy. Jakby to była jakaś sensacja że od dawna mają tą niemiecką spółkę i planują zakupy w Azji.
Ale trzeba przyznać że wreszcie rośnie nam polski gracz globalny. Na razie drugoligowy, ale w przyszłości kto wie?
Akcje atrakcyjne baaardzo, ale teraz w ogóle łatwo o dobre zakupy. Problem w tym że odważni to już kupili wcześniej, a strachliwi to nigdy nie kupią.

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 6 marca 2009 08:44:30 przy kursie: 48,10 zł
tadekmazur napisał(a):
Prasę to mają jak najlepszą. Dzisiaj "nic nowego" sprzedają jako super info pod tytułem Comarch coraz bardziej międzynarodowy. Jakby to była jakaś sensacja że od dawna mają tą niemiecką spółkę i planują zakupy w Azji.

Nie tylko zakupy, nie tylko... Ale fakt PR mają bardzo dobry. Tylko w ciągu kilku ostatnich dni do skrzynki dostałem od nich newsy o raporcie, szkoleniach internetowych co robią dla firm MSP o internecie za pieniądze Unii i zaplanowanym debiucie Altum w Polsce... I tego zawsze jest dużo.

mkk
mkk
0
Wysłane: 9 marca 2009 21:59:30 przy kursie: 53,05 zł
Comarch mnie intryguje. Wielu się tą spółką zachwyca, ja w sumie do nich też należę, ale rozsądek włączył mi jakieś dzwonki. Panie i Panowie niepokoi mnie nadmierna dywersyfikacja działalności. Chłopcy mają w ofercie rozwiązania dla telekomunikacji, banków, firm handlowych, administracji i małych firm. Jednym słowem WSZYSTKO. Otwierają biura w Chinach, Wietnamie, kupują spółki w Niemczech - WSZĘDZIE. Do tego jadą na targi do Hanoweru, konferencję "Enter Security" w Brukseli, konferencję „Retail Banking in Europe” w Londynie i jeszcze coś o jakiś rozwiązaniach lojanościowych - jednym słowem znają się na WSZYSTKIM.

Dużo tego i jakoś kiepsko się łączy. Może przesadzam, ale widzę tu spore aspiracje i nie wiem czy kompetencji starczy. Co myślicie?

PS: I zobaczcie sobie ich stronę główną. Ten magawieżowiec to nie ich. Trochę to takie hmmm... buraczane.

mkk
mkk
0
Wysłane: 31 marca 2009 14:21:07 przy kursie: 58,00 zł
Widzę, że tylko mnie COmarch podnieca. :))) Trudno i tak coś powiem. Spółka poinformowała właśnie o przystąpieniu 3 marca 2009 do organizacji IFG (International Factors Group). Belgijska organizacja IFG zrzesza wiodące firmy faktoringowe, doradcze oraz producentów najbardziej znanych systemów faktoringowych z całego świata. Comarch jest pierwszym producentem oprogramowania z Polski, który wstąpił w szeregi członków tej elitarnej organizacji.

WSPANIALE kurde belek. To przyczynek do mojego wcześniejszego wpisu. Czy jest coś, czym oni się NIE ZAJMUJĄ?!

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 31 marca 2009 15:16:15 przy kursie: 58,00 zł
tez sie przygladam, licze na korekte. mam troche za malo it w portfelu

m13czu
0
Wpisów: 136
Wysłane: 17 kwietnia 2009 22:58:56 przy kursie: 69,00 zł
Z chęcią kupię PO korekcie

Chiński szlak ComArchu
Tomasz Boguszewicz 17-04-2009, ostatnia aktualizacja 17-04-2009 05:43
Cytat:
Krakowski Comarch otworzy oddziały w Chinach i Wietnamie. To pierwsza polska firma informatyczna, która buduje przyczółki na Dalekim Wschodzie

Oddziały największego polskiego eksportera IT w Chinach i Wietnamie rozpoczną działalność do końca czerwca. Obie spółki mają zacząć zarabiać na siebie w ciągu dwóch lat. – Comarch nie ryzykuje wiele – mówi Paweł Puchalski, analityk DM BZWBK. Na koniec 2008 r. firma dysponowała ponad 200 mln zł rezerwy gotówkowej, a dalekowschodnie przedsięwzięcie kosztowało zaledwie 3 mln zł.
– Jeżeli chcemy na poważnie współpracować z globalnymi partnerami, którzy działają na Dalekim Wschodzie, nie możemy obsługiwać ich z Polski – tłumaczy „Rz” Janusz Filipiak, prezes Comarchu.
Jak wyjaśnia Marzena Kowalkowska, odpowiedzialna za stworzenie dalekowschodnich oddziałów, w Chinach i Wietnamie firma będzie sprzedawać głównie system elektronicznego obiegu dokumentu ECOD, skierowany do branży handlu detalicznego. – Będziemy współpracować z partnerami znanymi na całym świecie. Jeden z nich jest już naszym klientem – mówi „Rz” Filipiak. Jest nim najprawdopodobniej jedna z dwóch firm: Unilever albo niemiecka grupa Metro. Ten ostatni koncern jest właścicielem sieci handlowych Saturn, Real, Makro Cash and Carry i Media Markt, który właśnie zapowiedział otwarcie swojego pierwszego sklepu w Chinach. Ma to nastąpić w przyszłym roku.
Chiński rynek IT przyciąga zarówno wielkością, jak i potencjałem wzrostu. Jak prognozuje firma badawcza Gartner, choć wartość wydatków informatycznych w tym roku na świecie ma spaść, w Chinach wciąż będzie rosła. Mimo to Daleki Wschód nie budzi entuzjazmu innych polskich firm IT. – Nie mamy absolutnie żadnych planów związanych z tamtym regionem – powiedział „Rz” Michał Michalski z Sygnity SA. Działań w Chinach nie przewiduje też Sage, mimo że firmę interesują rynki wschodzące. – Chiny są bardzo perspektywicznym krajem dla informatyki. Otworzyliśmy tam swoje przedstawicielstwa handlowe już w 2006 r. Jednak obecnie większe nadzieje wiążemy z Portugalią i krajami Ameryki Południowej – mówi Piotr Durski, rzecznik Sage.
Polskie spółki IT skupiają się na eksporcie do krajów regionu. Lider rynku, Asseco Poland, po sfinalizowaniu przejęcia Prokom Software rok temu skupił się na rynkach zagranicznych. Grupa działa już w 16 krajach Europy. Asseco planuje przejęcia m.in. na Bałkanach, w Rumunii, Bułgarii oraz na zachodzie Europy. W lutym spółka przejęła za 15,4 mld euro hiszpańską firmę Raxon Informatica oraz słowacką spółkę Datalock. Także Comarch działa na bliższych Polsce rynkach. Miesiąc temu firma Janusza Filipiaka otworzyła przedstawicielstwo w stolicy Finlandii. Najczęstszym celem zagranicznych działań polskich spółek informatycznych są jednak nasi zachodni sąsiedzi. W Niemczech sprzedaje swoje produkty i usługi ponad 33 proc. polskich eksporterów IT.

www.rp.pl/artykul/19417,292342...

m13czu
0
Wysłane: 17 kwietnia 2009 23:06:20 przy kursie: 69,00 zł
stare ale jare
Comarch najlepszy w branży IT
Puls Biznesu, pb.pl,11.03.2009 13:06
Która z firm z branży informatycznej ma powody do chwały, a która do wstydu po wynikach w IV kwartale? Zobacz ranking „PB”.

Cytat:
Informatyczna spółka z Krakowa była najlepsza w naszym zestawieniu. Drugie miejsce za jakość wyników przypadło Asseco BS, a trzecie Simple — za dynamikę zysków
Sprawdziliśmy, jak w tradycyjnie najlepszym kwartale roku firmy IT radziły sobie z generowaniem przychodów i zysków. Doceniliśmy też podmioty, które mają najwyższą rentowność lub najbardziej ją poprawiły, zarówno operacyjnie, jak i netto. Przyjrzeliśmy się także zobowiązaniom przedsiębiorstw i ich płynności finansowej.
W branży IT szklanka na koniec roku jest mniej więcej do połowy pusta (lub do połowy pełna). Aż 9 z 22 firm odnotowało bowiem spadek przychodów w porównaniu z IV kwartałem 2007 r. W dwunastu spółkach wynik operacyjny spadł (na szczęście tylko 3 miały stratę). Trzynastu spółkom pogorszył się wynik netto (pod kreską znalazło się czterech reprezentantów branży: PC Guard, Sygnity, LSI Software i Techmex). Jednocześnie wskaźniki rentowności operacyjnej i netto pogorszyły się w przypadku mniej więcej połowy analizowanych firm.
Poniżej cały ranking i kryteria jego tworzenia.

kliknij, aby powiększyć

mkk
mkk
0
Wysłane: 25 kwietnia 2009 20:23:43 przy kursie: 66,60 zł
Nie wiem, nie wiem. Ten Comarch moim zdaniem ma garść plusów i minusów. Niby super i warto wejść, ale z drugiej strony mam wrażenie, że to jedna z najbardziej przejrzystych spółek na polskiej giełdzie. Sami mówią dużo, analityków mniej i bardziej domorosłych na jej temat piszą stada. Czy jest więc coś co jeszcze rynek w jej kursie nie zdyskontował?

Ja wątpię. I dlatego widzę w tym papier, który będzie mocno przywiązany do wyceny całej branży i jeszcze szerzej ogólnego trendu na rynku. Zatem może coś zarobimy, może i niemało, ale raczej nie szybko. Co Wy na to? :) He?

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 28 kwietnia 2009 03:53:12 przy kursie: 65,50 zł
Wklejam to samo co przy Asseco - info dotyczy obu spółek.

www.money.pl/gielda/wiadomosci...

Cytat:
2009-04-27 15:46
ING: Asseco Poland lepsze od Comarchu

Analitycy ING Securities obniżyli rekomendację dla Comarchu do sprzedaj z trzymaj, pozostawiając cenę docelową na poziomie 51,5 zł. Analitycy spodziewają się, że krakowska spółka pokaże słabe wyniki za I kw. 2009 roku.

Prognozujemy, że skorygowany EBIT grupy obniży się o 82,7 proc. do 1,2 mln zł w ujęciu r/r. Pogorszenie wynika z umiarkowanego wkładu samej spółki matki Comarch (oczekuje się 7 mln zł w I kw. 2009 r., płasko r/r), przy stratach German SoftM (spodziewane 5,8 mln zł w I kw. 2009 r.). Prognozujemy, że skorygowany zysk netto w I kw. 2009 r. wyniesie 2,2 mln zł (spadek o 70,5 proc. r/r) - napisano w raporcie.

Specjaliści z ING uważają, że marże EBIT w 2009 r. prawdopodobnie znajdą się w trendzie spadkowym w rezultacie: większych strat z nowych przedsięwzięć oraz spodziewanego zerowego udziału EBIT z SoftM. Dlatego oczekują, że skorygowany zysk netto w 2009 r. wyniesie 39,7 mln zł, co oznacza spadek o 32,9 proc. r/r.

Analitycy ING nie znajdują uzasadnienia dla premii z jaką notowany jest Comarch do krajowych firm IT.

Przy wskaźniku P/E na 2009 r. na poziomie 13,8x akcje Comarchu notowane są z 33 proc. premią w stosunku do krajowych spółek z branży. Uważamy, że premia ta jest nieuzasadniona ze względu na mierne marże i ryzyko związane efektami nowych przedsięwzięć - napisano w raporcie.

Sugerujemy przejście na spółkę Asseco Poland, która ma podobny profil oprogramowania, ale lepsze perspektywy na I kw. - dodano.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 maja 2009 22:34:07 przy kursie: 70,05 zł
Od pierwszego postu podrosło o 21 złotych - ładnie.
Teraz, po wynikach, spółka jest wyceniona w punkt, tzn. z uwzględnieniem straty 5 mln zł w I kwartale.
Sprzedaż rok do roku ładnie wzrosła, ale marża była mierna i operacyjnie wyszła strata. Spółka dużo inwestuje i nadal ma ogromne zasoby gotówki. Toteż nie lamentowałbym nad tym jednym kwartałem, tylko patrzył jej na ręce. Moment niedowartościowania już minął, więc zadanie jest trudniejsze niż było. Przypomnijmy, że na działalności operacyjnej to Comarch nigdy kokosów nie robił, za to miał dobrą rękę do inwestycji, jak choćby Interia. Zobaczymy jak mu pójdzie tutaj: uznany system ERP plus dobra pozycja w systemie EDI to niezły kierunek w przyszłość.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 21 maja 2009 16:55:51 przy kursie: 69,85 zł
www.money.pl/gielda/wiadomosci...

Cytat:

2009-05-21 13:57
Comarch ma umowę z Lotosem

Comarch podpisał z Grupą Lotos trzyletnią umowę na dostawę licencji Microsoft w ramach umów Microsoft Enterprise i Select. Wartość kontraktu to 1,53 mln euro netto.

Umowa obejmuje dostawę ponad dwóch tysięcy licencji desktopowych oraz realizację dodatkowych usług związanych z obsługą umowy Microsoft Enterprise.

Matt41
10
Wpisów: 58
Wysłane: 19 sierpnia 2009 21:34:36 przy kursie: 63,90 zł
No i po ostatnich rekomendacjach "sprzedaj" jakoś zapadła cisza na forum i entuzjazm jakby przycichł...

Ciekawe, że:
1. Comarch popłynął głównie w tym momencie na nietrafionej inwestycji w SoftM - czyżby nie zrobili due diligence? POjawiają się głosy kwestionujące jakość zarządzania, ale co tu kwestionować jak prezes trzyma spółkę i mniejszościowych krótko
2. Ale że wyniki będą aż tak tragiczne?
3. Dom Maklerski BZ WBK wydał rekomendację sprzedaj i generalnie z***ł zarząd nie zostawiając suchej nitki
4. A tymczasem kto jest głównym akcjonariuszem spółki nie licząc szanownego prezesa? BZ WBK AIG AM :)))

Co sądzicie?

m13czu
0
Wysłane: 28 sierpnia 2009 19:43:39 przy kursie: 79,35 zł
Co to było na koniec sesji? najpierw wydali negatywne rekomendacje aby skupić od leszczy a teraz jazda?

Mardog
0
Wpisów: 74
Wysłane: 6 listopada 2009 20:35:20 przy kursie: 77,50 zł
Q3 już 13.11.2009.

-Mają dużo umów ale patrząc na tabelę to mają coraz większe straty.

-Wiecie jakie będą wyniki? : D
Kto jest bykiem to niech sprzeda drogo i niech będzie twardy!

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 14 listopada 2009 19:25:19 przy kursie: 76,00 zł
Takie cuda się dzieją, a tu na wątku cisza.
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

IIIQ wyszedł im bardzo dobrze. W raporcie piszą, że na przyszły rok mają zamówienia(bez zamówień pozyskiwanych przez SoftM) na 215,5 mln zł. To jest wartość na koniec października. Czyli więcej o 17,1 % niż w 2008 roku.

Powoli do celu

tomasz79
0
Wpisów: 243
Wysłane: 14 listopada 2009 21:17:02 przy kursie: 76,00 zł
martinezo napisał(a):
Takie cuda się dzieją, a tu na wątku cisza.
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

IIIQ wyszedł im bardzo dobrze. W raporcie piszą, że na przyszły rok mają zamówienia(bez zamówień pozyskiwanych przez SoftM) na 215,5 mln zł. To jest wartość na koniec października. Czyli więcej o 17,1 % niż w 2008 roku.

mało osób jest zainteresowanych tą spółeczką...
ja posiadam mały pakiecik i 3Q mnie zadowala thumbright

"Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE COMARCH

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,533 sek.

tyrtzlrw
jtfduisk
dgisfide
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oxswhxee
cjoirsox
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat