0 Dołączył: 2016-11-17 Wpisów: 124
Wysłane:
17 kwietnia 2018 18:00:57
Raport bieżący z plikiem 44/2018
Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.
W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 39/2018 Getback S.A. ("GetBack") oraz w związku z komunikatami Banku PKO BP S.A. ("Bank") oraz Polskiego Funduszu Rozwoju S.A. ("PFR") dotyczącymi rozmów w sprawie finansowania dla GetBack lub podmiotów z Grupy Kapitałowej GetBack, Zarząd informuje, iż otrzymał dziś oświadczenie Pana Konrada Kąkolewskiego z dnia 17 kwietnia 2018 r. W załączeniu do niniejszego raportu Zarząd GetBack przekazuje treść przedmiotowego oświadczenia.
Polecam lekturę
|
|
12 Dołączył: 2018-03-28 Wpisów: 226
Wysłane:
17 kwietnia 2018 18:08:27
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...A co o tym sądzicie? Jeśli ta informacja o zdementowaniu informacji o rozmowach z inwestorami była oszustwem? Szkoda, że Kąkolewski nie upublicznił dokumentów, bo mógłby się wybronić a tu robi sie galimatis taki, że pachnie jakimiś układami i służbami specjalnymi. Co jeśli były rozmowy i teraz wszyscy wszystkiemu zaprzeczają? Może jak nagrał takie rozmowy to będzie ciekawie. I na pewno jeszcze jakiś czas nie wznowią notowań. Serio, to wygląda strasznie dziwnie, bo z pozoru jest opinia jakby on, Kąkolewski, nie znał się na biznesie, oszukał wszyskich i kasę stracił bezpowrotnie. Z drugiej strony, jesli on rozkręcił biznes a państwo (PKO i PER to państwowe "spółki") z jakiegoś powodu chciały go uwalić to nadażyła się taka okazja że gawiedź i tak by go na taczce wywiozła więc wkroczył dobry KNF i ochronił inwestorów....
Edytowany: 17 kwietnia 2018 18:15
|
|
0 Dołączył: 2018-04-17 Wpisów: 9
Wysłane:
17 kwietnia 2018 19:41:38
A co sadzisz o splatach obligacji GB w obecnej sytuacji , ja kupilam w IB obligi z prywatnej emisji w lutym 2018, z mozliwościa wczesniejszego wykupu w lutym 2019 na co zlozylam wniosek na poczatku, doradca ktory mnie namowil twierdzi ze obligi sa zupelnie bezpieczne , patowa sytuacja wzbudza coraz wiekszy niepokoj ...ale jesli dzis zmienili zarzad i zapadly decyzje o 2 emisjach akcji to czy nie powinno to zmienic sytuacji obligatariuszy ? jak myslicie czy moge spac troche spokojniej ? 1ketjoW napisał(a):Teraz Abris zbada finanse spółki. Określi ile musi włożyć. Wpłaci minimalną kwotę za którą obejmie maksymalnie dużo akcji za minimalną cenę. Sanacja potrwa kilka lat.
Bedzie promocja na pakiety wierzytelności GetBack-a. Niestety nie mam firmy która działa w branży. :)
|
|
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 kwietnia 2018 19:57:13
Wpis Moniki znacznie uprawdopodabnia moja tezę - emitowali obligacje, które nie miały szansy być spłacone ze spłat pakietów - za małe duration. A zatem albo kupowali już z rocznych kwitów, albo środki że spłat służyły na następny zakup i uzupełniali braki. Tak łatwo wpaść w lukę płynności, a spółka zdaje się na łaskę inwestorów - konieczność rolowania.
|
|
0 Dołączył: 2012-06-15 Wpisów: 33
Wysłane:
17 kwietnia 2018 20:18:00
tych emisji było od metra.. GBK praktycznie co 2 tyg. robił jakieś emisje prywatne z krótkim terminem wykupu, np. roczne albo dwuletnie, ale z opcją wykupu 100% co 6 m-cy na żądanie. A jeszcze żeby było śmieszniej, spółka menedżerska (ta od MBO) też sprzedawała obligacje, tyle że na mniejsze kwoty i z wyższym oprocentowaniem
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
17 kwietnia 2018 20:55:58
Emitowali być może i krótsze papiery ale sporo to prywatne obligacje 4-ro letnie ale z opcją 'put'. W zależności od serii obligatariusz mógł je przedstawić do wykupu co 3 lub 6 miesięcy (takie widziałam). Np. emitowana w styczniu br seria OA: zapadalnośc 4 lata, 10%, kupon wypłacany co miesiąc, wartośc nominalna 1 obligacji 50K, opcja 'put' co 3 miesiące od dnia przydziału. Obligacja prawidłowo z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym (30 dni) przedstawiona do wykupu zgodnie z WEO- i wypłacili tylko kupon (za poprzedni miesiąc). Toteż informacja, że dług obligacyjny to 2,4 mld PLN to nie pomyłka, wcale bym się nie zdziwiła jakby się okazało, że tego jest dużo więcej. Nowy zarząd wydaje się być zielony jak szczypiorek i rozkminienie tego bajzlu zajmie im miesiące.
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2018 20:58:58
ad Anty
Z wpisu Moniki, nie wynika że zapadalnośc jej obligacji to 1 rok ('za małe duration" jak napisałeś), ale tylko to, że w lutym 2018 sprzedali jej obligacje GBK o zapadalności nieznanej (nie napisała o tym) które może przedstawić do wcześniejszego wykupu za rok czyli w lutym 2019. Przynajmniej ja tyle z jej wpisu rozumiem.
Edytowany: 17 kwietnia 2018 20:59
|
|
0 Dołączył: 2014-03-12 Wpisów: 529
Wysłane:
17 kwietnia 2018 21:13:50
To się nazywa bonanza, 10% płatny co miesiąc i jeszcze można zażądać wykupu kilka razy w roku. I nie wolno o tym mówić, bo to emisja prywatna. A inwestorom pozostałym z prospektem sprzedaje się odpady publiczne z marżą 4 -4,4% + wibor3m i daje w prezencie bezwartościowy prospekt zatwierdzony przez speców z knf, w którym mogą przeczytać o ryzykach, takich jak ryzyko utraty płynności, ryzyko wojny atomowej oraz ryzyko uderzenia meteoru w ziemię, wszystkie te ryzyka trzeba wziąć pod uwagę i rozpatrzyć, a najlepiej wypełnić ankietę żeby dowiedzieć się czy instrument jest zgodny z wiedzą.
Generalnie teraz nowy zarząd przyjął taktykę, to nie my - to oni, nic nie wiedzieliśmy, właśnie wróciliśmy z wakacji i bardzo dobrze że państwo nam powiedzieli że coś jest nie tak, jak tylko zorientujemy się co jest nie tak, zadziałamy. Będziemy chcieli, żeby było jak najlepiej, dobrze żeby środków do spółki wpłynęło więcej niż mniej, chcielibyśmy spłacić raczej więcej niż mniej, cena emisji dobrze żeby byłą wyższa niż niższa, ale 10 zł to nie wiemy bo to nie my.
Edytowany: 17 kwietnia 2018 21:16
|
|
0 Dołączył: 2012-06-15 Wpisów: 33
Wysłane:
17 kwietnia 2018 21:26:07
dokładnie, z opcją wykupu na żądanie obligatariusza (cyzli put), nie przez spółkę, to zapomniałem uściślić.... tak że nawet bez łamania kowenantów do wykupu co miesiąc mają prawdopodobnie kilkanaście/dziesiąt mln z tych emisji prywatnych. A to powoduje że normalne zarządzanie płynnością jest niemożliwe bez odpowiedniej poduszki finansowej. I b. możliwe że w ostatnich tygodniach GBK został wyczyszczony z gotówki która spływała na bieżąco z windykacji bo musiał wykupywać te prywatne emisje, a źródełko nowych wyschło, bo kto im kupi nowe papiery jak widzi ten cyrk na kółkach
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2018 23:03:09
W kwietniu poinformowali, że 140 baniek zebrali, więc raczej opychali kwity zgodnie z harmonogramem i mimo tego się to posypało. Kłopoty z płynnością się zaczęły moim zdaniem jak kurs akcji zaczął na to wskazywać. Dało się słyszeć tu i tam, że obligacje są sprzedawane agresywnie, dzwoniono do osób i proponowano im kupon, jak ktoś dziękował, to dzwoniono następnego dnia i proponowany kolejny kupon już wyższy. Skoro była taka determinacja w pozyskaniu kasy, to musiało się zapychać już pod koniec zeszłego roku. Przyznam, że sam ignorowałem te sygnały, bo wydawało mi się, że przecież raporty są dobre, że narzekania to są jedynie jęki "bankierowców co się nie znają" bo przecież specjalysty wiedzą że spółka co prawda zadłużona, ale z drugiej strony przecież zyskowna, ma ratingi, rekomendacje, że finansowi wiedzieli, że spóła pożycza średnio na 10% i było to wiadomo przed IPO, A guzik:)
Edytowany: 17 kwietnia 2018 23:05
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-12-23 Wpisów: 584
Wysłane:
17 kwietnia 2018 23:25:05
Pamiętacie jeszcze ten tekst o Kąkolewskim z Forbes? www.forbes.pl/getback-historia...Opinia o teraz już byłym prezesie sprzed raptem 8 miesięcy. Cytat:Ciągle jest głodny sukcesu i stawia sobie nowe wyzwania i cele. Jest ponadprzeciętnym „wariatem biznesowym” i wizjonerem pracującym po 18 godzin na dobę. Jednocześnie jest liderem, który potrafi do swoich pomysłów przekonać innych – tak Kąkolewskiego opisuje Bartłomiej Dmitruk, szef inwestycyjnego Haitong Bank w Warszawie. Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher
|
|
0 Dołączył: 2018-04-17 Wpisów: 9
Wysłane:
17 kwietnia 2018 23:32:53
Konkretnie kupilam obligi w IB prywatnej serii TQ GetBack w lutym 2018, zapadalnosc luty 2020, oprocentowanie 5,5% - dla mnie, (doradcy IB kosili pewnie z tego znacznie wiecej) mozliwosc wczesniejszego wykupu luty 2019 - od razu zlozylam wniosek , obligi wydawaly sie w lutym bardzo bezpieczne, bardzo dobry euro rating , co tu mowic, dalam sie namowic bo wczesniejsze obligacje innej spolki zostaly terminowo splacone z odsetkami, w zyciu bym nie przypuszczala ze obligacje oferowane przez duzy bank moga okazac sie tak niebezpieczne, tym bardziej ze doradca mowil i mailowal ze to jest bardzo bezpieczny produkt prawie jak lokata bankowa , gwarantowane odsetki i kapital... teraz twierdzi ze na pewno wykupia moje obligacje, tylko moze byc przesuniety termin... mowil ze sprzedawali prywatne obligi co kilka miesiecy w ilosci 149 sztuk teraz jak wchodze na bilans GBK i widze ich zobowiazania samych obligacji mieli w sumie na 30/09 - 1.647 mln , to mi szczeka opada, jak myslicie, beda w stanie splacac je przez rok i w miare sie unormuje ich sytuacja jesli szybko dojdzie do emisji akcji na 20 i 50 mln ? czy mam sie przyzwyczajac do mysli ze ponioslam strate... spac nie moge Maupa_w_niebieskim napisał(a):ad Anty
Z wpisu Moniki, nie wynika że zapadalnośc jej obligacji to 1 rok ('za małe duration" jak napisałeś), ale tylko to, że w lutym 2018 sprzedali jej obligacje GBK o zapadalności nieznanej (nie napisała o tym) które może przedstawić do wcześniejszego wykupu za rok czyli w lutym 2019. Przynajmniej ja tyle z jej wpisu rozumiem.
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2018 23:42:17
@włóczykij Dzisiaj w Forbes dla odmiany jest taki artykuł "GetBack, czyli afera za 2,6 mld zł. Straty dla co najmniej kilkunastu tysięcy osób" www.forbes.pl/biznes/getback-k...Nie licząc obligacji getback był też gwarantem płynności funduszy sekurytyzacyjnych trigona na 330 mln, nie wiadomo ile wynoszą całe zobowiązania pozabilansowe, ale upadek takiej maszynki do pożyczania pieniędzy to jak upadek małego banku.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-23 Wpisów: 584
Wysłane:
17 kwietnia 2018 23:47:17
Cytat:czy mam sie przyzwyczajac do mysli ze ponioslam strate... spac nie moge angry3 Przyjmij że odzyskasz tylko np. połowę i nie wiesz kiedy. Jeśli do końca roku sprawa nie pójdzie istotnie do przodu to uznaj że nic nie odzyskasz. Lepiej szybko przyjąć ból straty, niż nią ciągle żyć i zatruwać negatywnymi emocjami życie. Sprawa może zająć kilka lat. Tyle np. zajęła zamiana długu na akcje w firmie PBG a to był w miarę pozytywny przykład bo firma przetrwała. Większość firm które utraciły płynność, upadły i nic nie zwróciły obligatariuszom. Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2018 23:53:17
Wloczykij napisał(a):Pamiętacie jeszcze ten tekst o Kąkolewskim z Forbes? www.forbes.pl/getback-historia...Opinia o teraz już byłym prezesie sprzed raptem 8 miesięcy. Cytat:Ciągle jest głodny sukcesu i stawia sobie nowe wyzwania i cele. Jest ponadprzeciętnym „wariatem biznesowym” i wizjonerem pracującym po 18 godzin na dobę. Jednocześnie jest liderem, który potrafi do swoich pomysłów przekonać innych – tak Kąkolewskiego opisuje Bartłomiej Dmitruk, szef inwestycyjnego Haitong Bank w Warszawie. O niejakim Robercie B - głośna zeszłoroczna afera Horcus Investment Group (aktualny adres: areszt śledczy w Warszawie) tez w Forbes pisali... A co do Haitong Bank to chyba oni byli głównym oferującym w IPO czy jakoś tak..no to jak się mieli wypowiadać na temat 'towaru' jaki mieli do sprzedania? Żle?. Dla jasności - nie znam osobiście już byłego prezesa (nigdy się z nim nie zetknęłam), może i wizjoner i tytan pracy z niego, ale to jego 'kozaczenie' że to pieniądze spółki szukają a nie odwrotnie a także teksty pod adresem prezesa Quercusa to już nawet nie brak wychowania.
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2018 23:57:05
win1248 napisał(a):W kwietniu poinformowali, że 140 baniek zebrali, więc raczej opychali kwity zgodnie z harmonogramem i mimo tego się to posypało. Kłopoty z płynnością się zaczęły moim zdaniem jak kurs akcji zaczął na to wskazywać. Dało się słyszeć tu i tam, że obligacje są sprzedawane agresywnie, dzwoniono do osób i proponowano im kupon, jak ktoś dziękował, to dzwoniono następnego dnia i proponowany kolejny kupon już wyższy. Skoro była taka determinacja w pozyskaniu kasy, to musiało się zapychać już pod koniec zeszłego roku. Przyznam, że sam ignorowałem te sygnały, bo wydawało mi się, że przecież raporty są dobre, że narzekania to są jedynie jęki "bankierowców co się nie znają" bo przecież specjalysty wiedzą że spółka co prawda zadłużona, ale z drugiej strony przecież zyskowna, ma ratingi, rekomendacje, że finansowi wiedzieli, że spóła pożycza średnio na 10% i było to wiadomo przed IPO, A guzik:) To o czym informowali w kwietniu (zebrali 140 baniek) to zebrali to w marcu, a w kwietniu nic oficajalnie zbierac nie mogli z powodu niemania audytowanego sprawozdania finansowego świeższego niż 15 miesięcy. Wygląda na to, że wystarczyło 2 tygodnie nie zbierania (a raczej mniej) i 'po ptokach'.
|
|
16 Dołączył: 2017-08-24 Wpisów: 248
Wysłane:
18 kwietnia 2018 01:21:55
win1248 napisał(a):To się nazywa bonanza, 10% płatny co miesiąc i jeszcze można zażądać wykupu kilka razy w roku. I nie wolno o tym mówić, bo to emisja prywatna. A inwestorom pozostałym z prospektem sprzedaje się odpady publiczne z marżą 4 -4,4% + wibor3m i daje w prezencie bezwartościowy prospekt zatwierdzony przez speców z knf, w którym mogą przeczytać o ryzykach, takich jak ryzyko utraty płynności, ryzyko wojny atomowej oraz ryzyko uderzenia meteoru w ziemię, wszystkie te ryzyka trzeba wziąć pod uwagę i rozpatrzyć, a najlepiej wypełnić ankietę żeby dowiedzieć się czy instrument jest zgodny z wiedzą.
Fakt, to są jaja. Jak można po takich informacjach poważnie podchodzić do oficjalnie publikowanych dokumentów finansowych i deklaracji/oświadczeń Zarządu, a później na ich podstawie podejmować "świadome" decyzje inwestycyjne? Przecież mając dane nt. warunków ww. emisji prywatnych i ich ilości nikt rozsądny nie skusiłby się na podjęcie ryzyka
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 kwietnia 2018 08:40:05
Maupa_w_niebieskim napisał(a):ad Anty Z wpisu Moniki, nie wynika że zapadalnośc jej obligacji to 1 rok ('za małe duration" jak napisałeś), ale tylko to, że w lutym 2018 sprzedali jej obligacje GBK o zapadalności nieznanej (nie napisała o tym) które może przedstawić do wcześniejszego wykupu za rok czyli w lutym 2019. Przynajmniej ja tyle z jej wpisu rozumiem. To skrót myślowy - efektywne hipotetyczne duration. Ale formalnie oczywiście to opcja put prawie bezwarunkowa.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 2
Wysłane:
18 kwietnia 2018 09:18:14
Oto powód dla którego, "państwo" i knf mogłyby chcieć uwalić Getback a raczej Abris; Skarb Państwa musi zapłacić zagranicznemu funduszowi 760 mln zł odszkodowania!!! businessinsider.com.pl/wiadomo... Cytat:Jak dowiedział się Business Insider Polska Skarb Państwa ma zapłacić funduszowi Abris Capital 760 mln zł odszkodowania. Kod:proszę nie wrzucać gołych linków, tylko dodawać krótki cytat
Edytowany: 18 kwietnia 2018 09:41
|
|
0 Dołączył: 2011-05-19 Wpisów: 127
Wysłane:
18 kwietnia 2018 09:35:38
Według mnie mocno spiskowe, - już wisimy kasę Arbisowi a dodatkowo tutaj narazilibyśmy się na kolejną karę. nikt by się chyba tak nie podłożył. w CIGames jak był problem z kasą itp to poleciał dyrektor finansowy (o ile dobrze pamiętam) tutaj na razie takich informacji ne ma (albo nie wiemy)
pozostaje czekać dzisiaj na komunikat czy spłacą do końca Quercusa no i kolejna sprawa to zawieszenie notowań - mam nadzieję że KNF nie puści tego zanim nie opublikują raportu za 4Q2017/cały 2017 i co ważniejsze raport za 1Q 2018 bo dane za 2017 to już archiwum tak naprawdę a prawdopodobnie największe problemy zaliczyli w ostatnim kwartale więc co z tego jeśli nawet opublikują bardzo dobry raport za 2017
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.