PARTNER SERWISU
ozqhsbmm
67 68 69 70 71
kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 19 kwietnia 2018 10:37:22
Gdyby Abrisowi rzeczywiście zalezalo na uratowaniu spolki to juz dawno by to zrobil a tak to mamy to co mamy (przekładanie WZA, niewiwrygodna biegunka , informacyjna, brak rzetelnych danych etc.)

Zal mi tylko przecietnych inwestorow prywatnych ktorzy zainwestowali swoje ciezko zarobione oszczędności naiwnie ufając roznego rodzaju "ekspertom" (agencje ratingowe dopiero teraz sie obudzily , domy maklerskie na czele z mbkankiem ktory jeszcze w zeszlym tygodniu twierdzil ze nie ma podstaw do zmiany rekomendacji, juz nie wspominajac sprzedawcow wciskajacych "obligacje wlasciwie risk-free")

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 19 kwietnia 2018 10:50:34
W czasie niskich stóp procentowych pod wirtualny koszyk inflacyjny, kiedy wypycha się osoby z oszczędnościami z banków, ważne jest aby regulator zadbał, żeby po drodze nie padli oni łupem oszustów. Np Amber Gold to była zwykła piramida znana od lat dwudziestych, nikt nie interweniował w trakcie, teraz mam coś co działało podobnie kierowane przez prezesa, który "uczy się wszystkiego na miejscu". A potem czemu wszyscy kupują nieruchomości.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 19 kwietnia 2018 11:14:51
Prezes Kąkolewski rozkręcał także firmę rodzinną hussar grupę: https://mojepanstwo.pl/hussar-gruppa

w lutym jak piszą na wątku obligacyjnym była oferta obligacji.

fre0n
0
Wpisów: 127
Wysłane: 19 kwietnia 2018 11:31:00
Cytat:
Z prezentacji, do której dotarł „Parkiet", wynika, że w tym roku spółka musi spłacić 61 mln zł kredytów bankowych, w przyszłym – 55 mln zł, a w latach 2020 i 2021 – odpowiednio 24 mln zł i 12 mln zł. Największe ekspozycje kredytowe na koniec września miały Getin Noble Bank (do spłaty pozostało jeszcze 49 mln zł), Raiffeisen Polbank (50 mln zł), BGŻ BNP Paribas (27,5 mln zł), Alior (27,1 mln zł) i mBank (15,8 mln zł, kredyt udzielony jeszcze spółce EGB, którą GetBack przejął).

www.parkiet.com/Banki/30419999...

narazie jeszcze chyba nikt nie wypowiedział umów i nie wniósł o natychmiastową wymagalnośćś.

jm11
0
Wpisów: 33
Wysłane: 19 kwietnia 2018 12:39:33
myślę że przeceniacie chęci funduszu żeby dorzucać do pieca dodatkowe pieniądze. Takie sytuacje historycznie się zdarzały, np. w CTL Logistics albo Vivacom (Bułgaria), ale to wynikało z wcześniejszych, pisemnych ustaleń z wierzycielami. Bywały też odwrotne sytuacje - np. Wema czy PB Orbis w Polsce, gdzie fundusz miał problemy z bankrutującą spółką portfelową ale nie patrzył się na wierzycieli/kontrahentów tylko po prostu wcisnął spłuczkę...
A i jeszcze jedno, te 500 mln Abrisa do wydania to nowy fundusz, z 2017. Getback to poprzednia edycja, musieliby jakoś uzasadnić swoim nowym inwestorom dlaczego mają ratować tych wcześniejszych.
I jeszcze jedno, nie wiadomo jakie jest faktyczne zaangażowanie kapitałowe Abrisa, bo mogli być zlewarowani kredytem na początkowej inwestycji, tzn. ich realna ekspozycja może być dużo mniejsza niżby to wynikało z prostej matematyki

Jelen
0
Wpisów: 95
Wysłane: 19 kwietnia 2018 13:58:53
Jak obstawiacie kiedy Zarząd złoży wniosek o postępowanie sanacyjne w celu ochrony przed wierzycielami, bo według mnie w ciągu kilku dni. W zasadzie od wczoraj po braku wpływu dla Quercusa default już mamy, wiec Zarząd wręcz jest zobowiązany do złożenia takiego wniosku.

kokospl
46
Wysłane: 19 kwietnia 2018 14:12:24
Coz zarzad potrzebuje czasu zeby zapoznać się z sytuacją w spolce i wybrac optymalne rozwiązaniad'oh!

leszczcomeback
0
Wpisów: 25
Wysłane: 19 kwietnia 2018 14:25:21
Jak sobie policzyłem prosto przy 20 PLN za akcję i free float 40% to kapitalizacja spadła z 800 mln do 150 mln aktualnie czyli 650 mln wyparowało od początku roku na akcjach getbacka. Ech.... bez przerwy ktoś nożami rzuca w GPW, a szczególnie w MiSie.

Jeśli chodzi o obligacje korporacyjne to już dawno w wielu miejscach pisano, że może przyjść moment, że coś się wysypie.
Około dwa lata temu dostałem email na prywatną skrzynkę, oddzwoniłem, nie pamiętam dokładnie czemu i od tego czasu juz regularnie co kilka miesięcy ktoś do mnie dzwoni z ofertą obligacji, nawet jeśli bez słowa się rozłączę. Słowo "obligacje" nosi znamiona bezpieczeństwa.
Dobrze byłoby gdyby z GetBackiem i jego obligacjami dobrze się skończyło, bo ludzie się sparzą ponownie.
Zastanawiam się jaki będzie miałaby wpływ na Akcje GPW ogólnie, ewentualne negatywne zakończenie z obligacjami GetBack'a....
Boo hoo!
Edytowany: 19 kwietnia 2018 14:33

fre0n
0
Wpisów: 127
Wysłane: 19 kwietnia 2018 15:03:40
komentarz zarządu do nie spłacenia Quercusa

Cytat:
W tej chwili kluczowy jest całościowy ogląd sytuacji, a nie wycinkowe adresowanie bieżących wyzwań. Dlatego nowy zarząd szczegółowo analizuje sytuację i intensywnie pracuje nad planem działań spółki na najbliższe dni, na podstawie którego podejmowane będą wszelkie decyzje dotyczące czynności operacyjnych - poinformował GetBack w stanowisku przesłanym redakcji Obligacje.pl.

obligacje.pl/pl/a/default-getb...

Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 19 kwietnia 2018 15:06:48
jm11 napisał(a):
myślę że przeceniacie chęci funduszu żeby dorzucać do pieca dodatkowe pieniądze...A i jeszcze jedno, te 500 mln Abrisa do wydania to nowy fundusz, z 2017. Getback to poprzednia edycja...

bardzo celny glos. niech nikt nie liczyc, ze jakikolwiek fundusz teraz bedzie od niego skupowal papier za 18, 10, czy nawet 5 pln - na poczatek pojdzie konwersja obligacji na akcje po niskich % wartosci, a potem zobaczymy, czy lepiej sprzedac portfele na rynku i zgasic swiatlo, czy moze jeszcze cos sie uda wycisnac.

kokospl
46
Wysłane: 19 kwietnia 2018 15:47:52
wplyw na gielde w sensie całościowym pewnie ograniczony(znikomy)...
Jesli juz jakis ma miec wplyw to na sentyment inwestorów indywidualnych do rynku catalyst

Brak jakiejkolwiek komunikacji ze spolki to kpina ...

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 19 kwietnia 2018 15:58:17
Sentyment indywidualnych do rynku catalyst już chyba lekko zdołował, co widać po spadających mniej lub bardziej kursach obligacji, szczególnie z emisji publicznych które obejmowali drobni. Oczywiście te przeceny to też efekt małej płynności, ale patrząc na obligi np. pozostałych firm windykacyjnych (dziś bst0820 i 0421 były w pobliżu 90%) to widać że lekka panika jest. Kruk w miarę się trzyma, ale firmy spoza branży też lekko dostają na emisjach z rynku rr.

leszczcomeback
0
Wpisów: 25
Wysłane: 19 kwietnia 2018 16:10:01
win1248 napisał(a):
Jeżeli ktoś miał wątpliwości skąd problemy w getbacku, ten fragment artykułu o byłym prezesie powinien dużo wyjaśnić.- fragment artykułu "Kim jest Konrad Kąkolewski"

"Jak się okazuje, Kąkolewski ma bardzo nietypowy sposób podróżowania. Nie przygotowuje się specjalnie do wyprawy, tylko uczy się wszystkiego na miejscu. I tak w Kirgistanie, mając za sobą 3 lekcje jazdy konnej, kupuje konie, aby dalej na nich podróżować. W Wietnamie przesiada się na pojazdy bardziej zmechanizowane. Kupuje motory, na których też niespecjalnie potrafi jeszcze jeździć. Wszystkiego uczy się na miejscu i traktuje to jak przygodę. Jak trzeba coś zrobić, to robi to!"

strefainwestorow.pl/artykuly/2...

Nie chodzi mi oczywiście żeby na Panu Kąkolewskim wieszać psy, bo łatwo jest krytykować, ale ciekawi mnie kwestia czy nie zaszła tutaj sytuacja podobna do Jima Paula opisana w książce którą niedawno kupiłem (nie będę podawał tytułu, bo byłaby to reklama). Człowiek załóżmy z ponadprzeciętną inteligencją, któremu do pewnego czasu wszystko się udawało, zaczął personalizować swoje sukcesy i ignorować różne sygnały aż doszło do katastrofy....

Edytowany: 19 kwietnia 2018 16:26

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 19 kwietnia 2018 16:39:13
Cytat:
3. Do sasky (z całym szacunkiem):
Przy teorii powyżej albo pogoni za sensacją sprawa obligacji staje się wielowymiarowa. Zakładając, że znam ludzi który mają obligacje i też jestem zainteresowany rozwojem sytuacji, pytam - czy zakładacie jakąkolwiek weryfikację tych zgłoszeń? Czy każdy może sobie napisać, mam obligacje tej serii, nic nie płacą od miesiąca, itd....?
Mam nadzieję, że będziecie to weryfikować, bo istnieje coś takiego jak amplifikacja błędu (w analizach biologicznych) czyli przeoczenie jednej rzeczy powoduje powielenie i zwielokrotnienie błędu, a ufam Stockwatchowi że tego unikniecie...

Sprawdzamy, weryfikujemy. Każdego prosimy o WEO.
Mamy pewne przypuszczenia, teorię. Szukamy potwierdzenia lub zaprzeczenia dot. przyczyn obecnej sytuacji.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

pytek21
12
Wpisów: 226
Wysłane: 19 kwietnia 2018 17:02:40
_olo_:
Cytat:
Nie jestem prawnikiem ale to jest z Wykazu kar nałożonych przez Komisję Nadzoru Finansowego (wykaz kar nałożonych chronologicznie - pozycja 574)
"Roman Karkosik Rozpowszechnianie za pomocą środków masowego przekazu fałszywych lub nierzetelnych informacji na temat spółki Krezus SA w marcu 2013 r. - 60 000 zł 21.11.2017"
Tu link do oficjalnego komunikatu dot. ostatecznej decyzji administracyjnej w tej sprawie z 16.03.2018r.
KNF
Wg mnie jeśli coś byłoby nie tak to bierze się odpowiedzialność i teraz tylko pozostaje udowodnienie kto ma rację.

Dzięki za odpowiedź, chociaż pewnie jest jakaś furtka która może nie uwzgledniać tweetera jako środka masowego przekazu ale zgoda, poważna instytucja nie powinna kłamać, więc jest bardziej prawdopodnbne że KK coś namotał. Ciekawi mnie jakie będą finalne ustalenia. Kto przeprosi. Liczę że KNF będzie szybki i obiektywny.

Cytat:
ciekawi mnie kwestia czy nie zaszła tutaj sytuacja podobna do Jima Paula opisana w książce którą niedawno kupiłem (nie będę podawał tytułu, bo byłaby to reklama). Człowiek załóżmy z ponadprzeciętną inteligencją, któremu do pewnego czasu wszystko się udawało, zaczął personalizować swoje sukcesy i ignorować różne sygnały aż doszło do katastrofy....

książka dobra ale zycie zyciem :-((((

sasky:
Cytat:
Sprawdzamy, weryfikujemy. Każdego prosimy o WEO.
Mamy pewne przypuszczenia, teorię. Szukamy potwierdzenia lub zaprzeczenia dot. przyczyn obecnej sytuacji

Na to liczę. Bo przy braku komunikatów ze spółki narasta tyle teorii, że już mamy ogólnie sanacje i bankructwo mimo ze firma wydaje się ze działa bez zakłóceń. I serio podejrzewam że tutaj jest gra o której my nie wiemy, a to co się wszędzie pisze jest po prostu całkiem niezłą zagrywką.
Wieczorem przekaże informacje na PW o obligacjach.
Edytowany: 19 kwietnia 2018 17:08

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 19 kwietnia 2018 17:14:46
Cytat:
Bo przy braku komunikatów ze spółki narasta tyle teorii, że już mamy ogólnie sanacje i bankructwo mimo ze firma wydaje się ze działa bez zakłóceń

Jeśli brak regulowania zobowiązań to działanie bez zakłóceń to nie wiem jak wygląda działanie z zakłóceniami

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 19 kwietnia 2018 17:38:14
Cytat:

Jako redakcja SW mamy gorącą prośbę o zgłaszanie się osób drogą prywatnych wiadomości (opcja PW do mnie), które kupiły obligacje GetBack z opcją "put". Zbieramy informacje do publikacji. Przyda się każda pomoc obligatariuszy - kiedy, co kupiliście i kto to sprzedawał. Warunki emisji obligacji (WEO) też się przydadzą.

Może spróbujcie pozbierać dane na innych forach. Np. podajcie jakiegoś maila go kontaktu, żeby obligatariusze mogli na tego maila przysyłać Wam informacje o posiadanych obligacjach.

Nanako
6
Wpisów: 201
Wysłane: 19 kwietnia 2018 17:59:36
anty_teresa napisał(a):
Cytat:
Bo przy braku komunikatów ze spółki narasta tyle teorii, że już mamy ogólnie sanacje i bankructwo mimo ze firma wydaje się ze działa bez zakłóceń

Jeśli brak regulowania zobowiązań to działanie bez zakłóceń to nie wiem jak wygląda działanie z zakłóceniami

No, ale widzisz zobowiązania a zobowiązania... również uważam, że nic nie wiemy i to cały czas może być ciekawie.

Takie założenie...

Kąkol rzeczywiśxie prowadził rozmowy, a oni je zdemontowali - cóż - no to teraz odbijamy piłeczkę Panu Buczkowi i nie spłacamy mu obligów... a za chwile się okażę, że firma, która zaprzeczyła rozmową jednak zdecydowała się na wejście do akcjonariatu, a za miesiąc się okazuje, że wszystko hula jak powinno i, że paru Panów zarobiło ogromne pieniądze bo kurs akcji i obligacji wrócił na właściwie miejsce...

Oczywiście to teroria, wiem, że obecnie zniechęcenie do spólki szczególnie osób zaangażowanych jest już skrajne, ale ja tutaj nie wykluczam żadnego scenariusza, zresztą teraz jedyne co pozostało to czekać.

pytek21
12
Wysłane: 19 kwietnia 2018 18:07:42
anty_teresa:
Cytat:

co prawda jestem za tym że długi trzeba spłacać i uważam że windykacja jest potrzebna, bo w polsce jest niestety nielu niesolidnych ludzi którzy pożyczą sobie a potem robią wszystko żeby nie oddać (skandaliczne to!), tym niemniej, chyba niezaprzeczalnie pan Buczek jest szołmenem i szkodnikiem,, po takim tekscie:

Cytat:
"To może być Amber Gold II"

(chyba źródło niepotrzebne...)

sam bym się zastanawiał czy nie warto na trochę olać takiego wierzyciela. Jeszcze rozumiem jak to byłby konkurent ale że wierzyciel? A dziennikarze podchwycili i rozdmuchali, uważam że poziom pana Buczka jest żałosny!

Cytat:
a za chwile się okażę, że firma, która zaprzeczyła rozmową jednak zdecydowała się na wejście do akcjonariatu, a za miesiąc się okazuje, że wszystko hula jak powinno i, że paru Panów zarobiło ogromne pieniądze bo kurs akcji i obligacji wrócił na właściwie miejsce...

no tez tak uważam, a dodatkowo pan Buczek przeniósł akcje i obligacje do firmy więc po częsci stał się akcjonariuszem, przy 0.5% i niskiej cenie (o którą sam walczy prawdopodobnie) też może wejść do akcjonariatu i ugryżć kawałek tortu... teoria
Edytowany: 19 kwietnia 2018 18:17

pytek21
12
Wysłane: 19 kwietnia 2018 18:49:00
tmsglc:
Cytat:
Wszystko jest możliwe, i chociaż mam nadzieję, że nie, to biorąc pod uwagę sygnały o agresywnej sprzedaży obligów, ich kuponach, itp. analogia do Amber Gold jest prawdopodobna.

Oczywiście to jest jedna z możliwości.

Tym nie mniej są rzeczy które widać i których nie widać.
A dokładnie, wyjaśnię, zakładając że mamy 500mln w obligacjach jawnych notowanych, czyli powiedzmy 20% wszystkich, obroty z ostatnich tygodni nie przekroczyły 10mln czyli 2% z 20% czyli zaledwie 0,1% całości. Istotność tych "niesamowitych wyprzedaży" jest średnia a co więcej większość obrotu była o dziwo głównie na jednej serii GBK0520 (w tym momencie jest jakaś awaria w mBanku więc nie podam dokładniejszych danych) ale oczywiście skorygujcie mnie...

Dlatego z ciekawością czekam na informacje o które prosił admin. Może wyjdzie czyje te obligacje z tych serii (tam było dosłownie kilka, które rzeczywiście spadały (bo na innych jedna czy 2 sprzedane obligacje to szum, i raczej podpucha) i kto miał interes w tym żeby one spadły. Tutaj jest grubo. Naprawdę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CAPITEA
  • NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy
    NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy

Najwyższa Izba Kontroli oceniła negatywnie działania Komisji Nadzoru Finansowego w zakresie nadzoru nad spółką GetBack (obecnie Capitea) oraz podmiotami z nią współpracującymi. Zdaniem NIK nadzór był nierzetelny i nieprawidłowy, a instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo rynku finansowego nie wykorzystały przysługujących im uprawnień.

67 68 69 70 71

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,301 sek.

rrneqxqw
digtbaiq
beehwagl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
feycqknq
lsithtre
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat