Uwagi ogólne:
1. Mam nieodparte wrażenie, że z takiego kopania się pod stołem to cieszy się tylko Abris
2. Osobiście to nie mam czasu ani zamiaru przekonywać wiecznych malkontentów, którzy wyłącznie dają uwagi, bez przedstawiania propozycji co robić inaczej. Wiem, że to prostsze i wygodniejsze, ale mam do Was prośbę - jeżeli ktoś z Was ma konstruktywne propozycje dla Porozumienia to zapraszam na
obligacje_getback@wp.pl. Osoby, które zwracały się do nas z różnymi uwagami/ propozycjami, doskonale wiedzą, że są one wdrażane. Nie mamy wyłączności na rację
Ad rem wcześniejsze posty:
1. Nie mam i nie miałem żadnej obligacji GBK kupionej w DM M/S
2. Mamy listę wszystkich instytucji finansowych aktywnie sprzedających obligacji GBK. Kontaktujemy się z nimi proponując wsparcie naszej inicjatywy. Od samego początku informowaliśmy o tym członków Porozumienia i tak cały czas robimy. Wśród tej grupy jest też DM M/S
3. Budujemy szeroką koalicję także z instytucjami finansowymi - celem jest zgrupowanie wierzycieli mających >30%, aby móc wpływać na propozycje układowe, a być może także udział w Radzie Wierzycieli
4. Udowodnienie misselling’u wymaga
wg mnie podejścia case-by-case, a nie zbiorowego sporu – każdy ma inny profil MIFID, do tego każdy sprzedawca przekazywał inny komunikat w czasie sprzedaży. Ale to każdy z pokrzywdzonych może zrobić sam - od tego chyba jest UOKiK oraz sądy powszechne (to raczej kc, a nie kk)
5. Mec. Tatara to w tym obszarze prawa jeden z dwóch najbardziej uznanych nazwisk w Polsce. Ta druga kancelaria podobno pracowała z GBK, więc nie kontaktowaliśmy się z nimi
6. GBK wniósł wniosek o otwarcie postępowania w długi weekend, a to wymusiło zdecydowane przyspieszenie działań. Dlatego działamy bez szerokich uzgodnień wewnątrz porozumienia. Zresztą jak mieliśmy to uzgodnić - głosując wg jakiego kryterium? Ranking rp.pl? To są nasze dylematy i ryzyko, które bierzemy na siebie. Mamy spore środki w obligacjach GBK, a to powinno dać Wam pewność, że działamy we wspólnym interesie. Ponadto, poruszamy się wyłącznie w ramach wcześniej ustalonego mandatu (ankieta z 25.04)
7. Spotkanie z GetBack S.A. odbyło się w dniu 26.04 w siedzibie w Warszawie. Ze strony GBK obecny był p. Brysik. Paweł wysyłał podsumowanie po nim
8. Co do prywatności to odpowiem otwartym tekstem - moja Żona przewidując bezinteresowny (sic) hejt w sieci zakazała mi podawać nazwiska. Tak samo było z artykułem do Bankier.pl, tam wiedzą kim jestem, ale nie zgodziłem się podać nazwiska w tekście. Cały czas przekonuję się jak mądrą jest Kobietą. Część osób ze stowarzyszenia rozmawiała ze mną przez telefon więc wiedzą, że istniejemy. Dodatkowo zweryfikował nas StockWatch oraz Bankier.pl