PARTNER SERWISU
jeeallmi
95 96 97 98 99
chris7
0
Wpisów: 6
Wysłane: 24 maja 2018 17:24:48
Witam,
czy układ obejmie tylko te zobowiązania GetBacku, z których się nie wywiązał terminowo, czy wszystkie zobowiązania: te których nie spłacił na czas, i te które miał spłacić w przyszłości?

Innymi słowy: kapitał moich obligacji ma być wypłacony w 2021 r., a wcześniej tylko odsetki. Czy układ mnie obejmie?

Z góry dziękuję za pomoc.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 24 maja 2018 18:34:35
@chris7
W sprawie obligacji zapraszamy na wątek Porozumienia Obligatariuszy GetBack SA (nie jest to grupa FB p. Artiego) oraz na stronę www.pogetback.pl - znajdziesz tam odpowiedzi na wiele pytań.
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...
Jeżeli posiadasz obligacje niezabezpieczone nawet zapadające w 2021 r to gdyby do przegłosowania układu doszło (w obecnym kształcie lub zbliżonym - na razie jesteś Isza grupa wierzycieli wg złożonych wstępnych propozycji układowych) to zostaniesz objęty układem. Kto pyta nie błądzi - w razie czego pisz na priv.

pitello
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 25
Wysłane: 25 maja 2018 00:11:31
ja tutaj juz cokolwiek przestałem rozumieć. Ale biorąc na logikę to czym gorszy wynik to większa presja na obligi do zawarcia układu oraz jednocześnie zrzut odpowiedzialności za wszystko co złe na stary zarząd.

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 25 maja 2018 11:35:14
SW na jakiej podstawie wiadomo, że:
Cytat:
Co ciekawe, sam zainteresowany nie jest obligatariuszem GetBacku.

z artykułu na SW
bo w artykule nie ma nic na ten temat.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 25 maja 2018 11:45:14
Zapytaliśmy bezpośrednio w Kancelarii Prawnej Maciej Rudnicki i Partnerzy reprezentującej Konrada Kąkolewskiego.
Sebastian Frejowski poinformował nas, że KK nie jest obligatariuszem GetBack SA.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

pytek21
12
Wpisów: 226
Wysłane: 28 maja 2018 17:58:21
Ktoś z was czytał?

subiektywnieofinansach.pl/czy-...

Ciekawi mnie wasza opinia (tych obeznanych z tematem) czy to na co autor narzeka: nie jest podatkiem odroczonym.
Cytat:
Po półroczu 2017 r. Getback pokazał w sprawozdaniu 90 mln zł zysku brutto i 115 mln zł straty podatkowej.

Też, ja nie do końca mogę znaleźć te szczegóły w raportach na temat podmiotów stowarzyszonych.
Pozatym 12mln to chyba nie jest jakoś szczególni dużo.
Cytat:
W sprawozdaniu półrocznym Getback pokazał 12 mln zł strat w ramach „udziału w stratach jednostek stowarzyszonych”).

A przeszacowania w górę o 35mln były związane z zwiększającymi się odzyskami.
Cytat:
W pierwszym półroczu 2017 r. Getback dopisał sobie do wyniku 35 mln zł z przeszacowania wyceny aktywów (rok temu przeszacował aktywa tylko o 1,5 mln zł).

Pewnie jutrzejszy raport pokaże co i jak, oby GBK wypuścił.

Najbardziej przeraża opcja o której i p. Czarnecki i p. Buczek mówili:
Cytat:
Według Czarneckiego dobry układ zawierać też zamianę części zadłużenia na akcje. Ale wierzyciele powinni otrzymać te akcje po symbolicznej cenie, np. po 5 gr. za akcję (w propozycjach układowych widnieje cena 8,65 zł za akcję). Czyli de facto przejąć kontrolę nad Getbackiem.

subiektywnieofinansach.pl/spow...

To byłaby katastrofa dla każdego akcjonariusza.
Mam nadzieje, że Abris do tego nie dopuści.

Nanako
6
Wpisów: 201
Wysłane: 28 maja 2018 19:41:13
Oczywiście, że Arbis do tego nie dopuści, a Czarnecki chyba ma plan....

Wypuszczenie mln akcji po cenie 5 groszy nie musze mówić co robi ze spółką - jeśli chodzi o cenę akcji na długi czas.
W takiej sytuacji Leszek by miał realną możliwość zebrania akcji GB za tak naprawdę grosze. :-)

Inwestycja kilkudziesieciu milionów w GetBack - wywalenie toksycznych aktywów ze swoich banków - sprzedaż za 900 mln

Po roku odkupienie tej samej spółki za kilkadziesiąt mln..... mam mówić co będzie dalej ? xD

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 28 maja 2018 19:50:07
Porozumienie obligatoriuszy mające wątek na stockwatch uważa tak samo jak lc i buczek, ze akcje powinny byc po 5 groszy, nie wiem jaka jest siła sprawcza RW, ale jesli dojdzie do konwersji na akcje będą glosowac wlasnie nad taką propozycją. Akcjonariuszy mają gdzieś, co tam 6 miliardow akcji. Oni chcą tylko odzyskac swoje.

Nanako
6
Wysłane: 28 maja 2018 20:16:23
Przecież dla Arbisu jedyny interes w ratowaniu GB jest w tym, że spółka kiedyś wyjdzie na prostą i zarobią właśnie na akcjach.

Oczekiwania obligów o ile jest dla mnie zrozumiane o tyle nie akceptowalne bo praktycznie sprawia,że akcje GB raczej już nigdy nie przekroczą groszówek, w takim wypadku, Arbisowi nie opłaca się bawić tylko po prostu ogłoszą upadłość i obligi dostaną po 15 % i wtedy będą zadowoleni? :-)

Prawda jest taka, że

Albo tniemy oprocentowanie i konwertujemy część długu na akcje - może nie po 8 może po 6?
Albo zamykamy biznes i zamiast 60% + być może dużych wzrostó na akcjach co finalnie da więcej niż te 100% dla obligów bierzemy 0% dla akcjonariuszy + maks 20% dla obligów :-)

Ale nie sądze że osoby które brały papier na zasadzie "bezpieczna inwestycja" są wstanie intelektualnie zrozumieć ten problem :-)

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 28 maja 2018 20:18:38
Wartość wierzytelności do konwersji na akcje według propozycji układowych Getbacku to ok. 700 mln zł. Jeśli zatem cena emisyjna wyniosłaby 5 groszy to tych akcji byłoby ok. 14 mld. Obecne 100 mln akcji przy tych 14 mld to kropla w morzu.

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 28 maja 2018 20:27:16
Do tej pory trzymałem się tego, że może uda się wyprostować sytuację gbk, następnie abris sprzeda gbk. Niestety dobrej woli po stronie abris nie widać, że chcą się naprawdę zaangażować w ratunek gbk. Robią co chcą. Raczej stracą niz dołożą. Ale to do RW nie dociera.

Jan Nowak
0
Wysłane: 28 maja 2018 20:28:30
Nanako,

Z tego co rozumiem (jeśli dobrze rozumiem) to obligi uważają, że zgodnie z przepisami mogą przedstawić propozycję układową z konwersją po 5 groszy za akcję i po prostu ją przyjąć (zagłosować za nią) bez względu na to co o tej propozycji sądzi Getback czy Abris.

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 29 maja 2018 08:56:55
cinis_ napisał(a):
Do tej pory trzymałem się tego, że może uda się wyprostować sytuację gbk, następnie abris sprzeda gbk. Niestety dobrej woli po stronie abris nie widać, że chcą się naprawdę zaangażować w ratunek gbk. Robią co chcą. Raczej stracą niz dołożą. Ale to do RW nie dociera.

To właśnie jako jedyne dociera dlatego też pojawiają się głosy żeby w jakiś sposób im odebrać zarządzanie bo oni nic dobrego nie planując. Jeśli abris się nie zaangazuje finansowo a będzie miał pozostawione zarządzanie to i tak doprowadzi getback do upadłości.

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 29 maja 2018 08:58:43
Cytat:
Sprawa przelania kilku milionów złotych na konto szefa komitetu audytu wyszła na jaw podczas audytu przeprowadzonego po odwołaniu prezesa Konrada Kąkolewskiego. Wedle naszych ustaleń, sam zainteresowany nie był w stanie wytłumaczyć, z jakiego tytułu otrzymał dodatkowe wynagrodzenie.

To się chyba nazywa 'pomroczność jasna' . Nikt nic nie wie.

www.pb.pl/nie-zalezny-nadzorca...
Cytat:
Kenneth Maynard, bo o nim mowa, wedle ustaleń „PB” otrzymał od spółki ponad 3 mln zł. Jako członkowi rady nadzorczej przysługiwało mu wynagrodzenie, ale kwota, która trafiła na jego konto, wielokrotnie je przewyższa. Za co ją otrzymał? Tego nie wie nawet spółka, która — według naszych ustaleń — wezwała go kilka dni temu do zwrotu nienależnego wynagrodzenia...

fre0n
0
Wpisów: 127
Wysłane: 29 maja 2018 10:04:56
chyba jesteśmy już na tzw wyższym lvlu oszustw, wyłudzeń i kradzieży w tej spółce
z cichego okradania na jawne okradanie mniejszościowych akcjonariuszy i obligatoriuszy
ciekawe ile jeszcze musi się wydarzyć żeby jednak ktoś nad tym przejął kontrole bo te 3 banki to jest jawna kpina z nadzoru itp.

oczywiście rzecznik getbacku i tak nic nie odpowie ale wysłałem żądanie szybkiego komunikatu w tej sprawie, do wiadomości KNF i GPW
Edytowany: 29 maja 2018 10:19

aic71
2
Wpisów: 320
Wysłane: 29 maja 2018 10:41:55
Jak to za co dostał? Rekompensata za akcje kupione po 23 pln :)
To może i ja się zgłoszę tez coś dostanę :)

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 29 maja 2018 10:44:01
Tutaj już dawno zakutych w kajdankach powinni wyprowadzić i prokurator się tym zająć. Wał za wałem i ...... i nic. Pislandia zajmuje się otwieraniem pokazowych osiedli w programie Alternatywy4+ i nie chce się brudzić w przywracanie standardów na polskim RYNECZKU finansowym. Ja już od jakiegoś czasu twierdzę, że obligatariusze niewiele dostaną, spółka jest rozbierana po cichu i konsekwentnie, nie podzielam optymizmu "sebastiana", tu już nic się dobrego nie wydarzy.
Edytowany: 29 maja 2018 10:44

Nanako
6
Wysłane: 29 maja 2018 11:33:13
No no przegłosować to oni sobie mogą, wpłynie wniosek o upadłość likwidacyjną i tyle będą mieli. Oczywiście wtedy obligi będą krzyczeć, że znowu ich oszukano bo przecież oni zaproponowali dobre rozwiazanie - tyle, że tylko dla nich.

Zupełnie nie rozumiem postawy obligatoriuszy, którzy nie potrafią zrozumieć prostej zależności albo sensowny układ dla akcjonariuszy (którzy rządzą tą spółką), albo upadłość i podział środków ze sprzedaży mebli i być może jakiś pakietów.... ale kochani obligatoriusze nie będzie tych środków 28 mld do podziału :-)

fre0n
0
Wpisów: 127
Wysłane: 29 maja 2018 11:47:43
win1248 napisał(a):
Tutaj już dawno zakutych w kajdankach powinni wyprowadzić i prokurator się tym zająć. Wał za wałem i ...... i nic. Pislandia zajmuje się otwieraniem pokazowych osiedli w programie Alternatywy4+ i nie chce się brudzić w przywracanie standardów na polskim RYNECZKU finansowym. Ja już od jakiegoś czasu twierdzę, że obligatariusze niewiele dostaną, spółka jest rozbierana po cichu i konsekwentnie, nie podzielam optymizmu "sebastiana", tu już nic się dobrego nie wydarzy.

patrząc tak po historii to:
- NN i S. Buczek wiedzieli najwięcej i dalej wiedzą najwięcej. (ostatni wywiad Buczka z Karpacza bodajże)

Można już śmiało powiedzieć że KK który straszył Buczka wiedział że ten ma racje.
Na dzisiaj wydaje mi się że akurat właśnie Bardziej Buczek byłby w stanie postawić tą spółkę na nogi niż byli i obecni z RN i Zarządu

Jan Nowak
0
Wysłane: 29 maja 2018 11:56:55
Nanako napisał(a):
No no przegłosować to oni sobie mogą, wpłynie wniosek o upadłość likwidacyjną i tyle będą mieli. Oczywiście wtedy obligi będą krzyczeć, że znowu ich oszukano bo przecież oni zaproponowali dobre rozwiazanie - tyle, że tylko dla nich.

Zupełnie nie rozumiem postawy obligatoriuszy, którzy nie potrafią zrozumieć prostej zależności albo sensowny układ dla akcjonariuszy (którzy rządzą tą spółką), albo upadłość i podział środków ze sprzedaży mebli i być może jakiś pakietów.... ale kochani obligatoriusze nie będzie tych środków 28 mld do podziału :-)

No właśnie tego się obawiam - że obligatariusze doprowadzą upadłości spółki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CAPITEA
  • NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy
    NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy

Najwyższa Izba Kontroli oceniła negatywnie działania Komisji Nadzoru Finansowego w zakresie nadzoru nad spółką GetBack (obecnie Capitea) oraz podmiotami z nią współpracującymi. Zdaniem NIK nadzór był nierzetelny i nieprawidłowy, a instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo rynku finansowego nie wykorzystały przysługujących im uprawnień.

95 96 97 98 99

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,159 sek.

bnuhpouf
xkqwufss
ehuspptp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
czwjygsf
hsktooik
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat