PARTNER SERWISU
xmywkubq
81 82 83 84 85

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Perry
0
Wpisów: 16
Wysłane: 26 czerwca 2018 22:55:53
Kilka postów temu napisałem o potrzebie zatrudnienia kancelarii specjalizującej się w wyciąganiu spółek z bagna. Uważam,że z całym szacunkiem pojmowanie tematu na zasadzie " najtaniej i najszybciej" zrobią to nasze rodzime orły to takie myślenie zaściankowe.
Powiedzmy sobie szczerze tylko za duze pieniądze (success fee) i nie za szybko (pewnie kilka ładnych lat) być może coś zobaczymy z naszych środków. Uważam , że globalna kancelaria np z USA jest w stanie ogarnąć temat. Czemu? Primo, doświadczenie, setki takich "case'ów" rozsianych po całym świecie. Duo, taki "doktor" chcąc osiągnąć szybki zysk nietraciłby czasu na "wgryzanie się w temat" , przepychanki z lokalnymi watażkami i układzikami. Po trzecie , NAJWAŻNIEJSZE , "globalny doktor" ma zupełnie inny dostęp do aktywów zdolnych podjąc ryzyko inwestycji w upadającą spółkę na zasadzie : zainwestuj-napraw-zainkasuj. Nasi przedstawiciele ,z calym szacunkiem, nie mają takich samych kontaktów co wyżej wspomniani. Pomyślcie sami , kancelaria z Wallstreet pracująca na miliardach dolarów vs. kilku Panów(szacunek), którzy dwoją sięi troją na naszym rodzimym podwórku od lat kilku.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 26 czerwca 2018 23:08:53
Już jeden zagraniczny ,,doktór'' był w GB nijaki Kenneth Maynard zgarnął 3mln za dwa tygodnie pokręcenia się po budynku.Stawiamy na naszych ludzi ,którzy są w mojej opinii kompetentni i zdeterminowani aby podjąć takie działania ,które pozwolą na odzyskanie zainwestowanych przez nas pieniędzy.

Perry
0
Wysłane: 26 czerwca 2018 23:17:58
Kolego ja tez czytalem Erystykę, więc nie stosuj w tej polemice brudnych chwytów.Czy wspomniany przez Ciebie gość był niezależnym "doktorem" opłacanym na bazie success fee z renomowanej kancelarii czy może jednak umoczonym po uszy w sprawie przedstawicielem podmiotu bezpośrednio uwikłanego w sprawe. Nie stosuj skrótów myślowych i taniej polemiki. Rozważajmy jednak rożne opcje na poziomie pewnej minimalnej merytoryki.
W poprzednim poscie podałem w 3 punktach zalety mojego rozwiązania, odnieś się do nich rzeczowo proszę.

leonek7
0
Wysłane: 26 czerwca 2018 23:25:23
Ja odnoszę wrażenie ,że jest to zwykły lobbing na rzecz jakiejś kancelarii.Tyle w temacie.

Perry
0
Wysłane: 26 czerwca 2018 23:38:53
Kolego jaki lobbing, siedze w łóżku, czytam książkę i co rusz myśli uciekają mi w temat " jakie są opcje na odzyskanie środków". Ale nie odniosłeś się do moich 3 punktów...może spróbujesz?

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 26 czerwca 2018 23:40:04
1. Trzeba sięgać tam gdzie są aktywa - zakładam, że to co do zasady Polska, a nie Wall Street
2. Nie do końca widzę korzyści z wielkich kancelarii. One w PL i tak działają poprzez kancelarie zrzeszone (lokalni prawnicy)
3. Ponadto, wśród bractwa prawniczego w Wawie nigdy nie wiadomo kto z kim wódkę pije. Nasza sprawa to one-off. Podmioty/ osoby po drugiej stronie mogą mieć więcej transakcji do zaoferowania w przyszłości...
4. 20% działań daje 80% efektów. Ściąganie palestry w US to raczej 80% działań (hassle) a niewiele efektów
Edytowany: 26 czerwca 2018 23:41

leonek7
0
Wysłane: 26 czerwca 2018 23:49:28
Perry napisał(a):
Kolego jaki lobbing, siedze w łóżku, czytam książkę i co rusz myśli uciekają mi w temat " jakie są opcje na odzyskanie środków". Ale nie odniosłeś się do moich 3 punktów...może spróbujesz?
Nie jestemy kolegami to po pierwsze .Po drugie uważam ,że Obligatariusz kontakt w swoim poście napisał dokładnie to ,co miałem do powiedzenia w tym temacie.

Perry
0
Wysłane: 26 czerwca 2018 23:50:23
1.Ok, uważam ,że tylko kancelaria zaangażowana w olbrzymie przepływy finansowe jest w stanie ściągnąc potencjalnego inwestora, ktory uratuje bankrutujący podmiot.Aktywa są w tej sprawie nie tylko w Pl, prawda?
2.mylisz pojęcia, nie mam na myśli amerykanskiej palestry tylko kancelarie (jakąś) , która specjalizuje się ratowaniu podmiotów.
3."osoby z drugiej strony" lądują regularnie za kratami, a więc nie o wódkę tu chodzi tylko o kompetencje w tego typu sprawach, czy nasze orły je mają, uratowali jakiś biznes? jeśli tak to chapeux bas i pardon.

!!!może jeszcze raz podkreślę, chodzi mi o kancelarię prawno finansową , która ma możliwości znaleść odpowiednio dużego inwestora. nie piszę o "palestrze", ktora mialaby prowadzi sprawę przed sądem!!!
Edytowany: 26 czerwca 2018 23:56

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 27 czerwca 2018 00:02:42
1. Do szukania inwestora są inni specjaliści - tacy od sell-side advisory. Mamy takie rozmowy, póki co nieformalne, To jest zresztą jeden z wątków działania RW. Nie najważniejszy, ale istotny
2. Działania dot. roszczeń wymagają 2 płaszczyzn działań (jako nie-prawnik mogę nie mieć racji, dlatego może jakiś profesjonalista mi w tym pomoże):
- karnej (np. za wyłudzenie, kradzież, fałszowanie dokumentów, itd.) - to już się powoli zaczęło dziać
- cywilnej (roszczenie pieniężne, które łatwiej uzyskać przy wygranej sprawie karnej) - to należy zainicjować
3. Nie potrafię odnieść się do statystyki skazań za przestępstwa natury finansowej. Niestety, w naszej sprawie też nie mamy wpływy na orzeczenia niezawisłych sądów

Perry
0
Wysłane: 27 czerwca 2018 00:23:29
Rzeczowo odpowiadasz kolego.Uważam, że sprawy karne i odszkodowawcze ,o ktorych wspominasz to plankton w tej sprawie. Tym zajmuje się prokuratura, a z majątku powiedzmy sobie roboczo rąbniętego będzie tyle co kot napłakał ( sprawa PCZ). Głównym wysiłkiem powinno być właśnie znalezienie inwestora, który za możliwość wejscia na polski rynek i ugruntowanie swojej pozycji z miejsca , mógłby poratować/dofinansować GB. O kim myslę? Kapitał z US, Chiny, Sorosy i inne "cholerstwa". Tylko do takich graczy potrzebna jest wlasnie kancelaria z "manhattanu" , o ktorej raczylem poprzednio wspomniec ku zgrozie leonka7. Mogę się w tym wszystkim mylić ale ścigamy się z czasem, zauważcie , że największy kapitał jaki ma GB to jeszcze ludzie, ktorzy na potęgę odchodzą z firmy.

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 27 czerwca 2018 08:05:01
Żaden zewnętrzny kapitał w to nie wejdzie ani Polski ani zagraniczny dopóki nie wiadomo jakie tam jeszcze trupy są i kiedy wypadną. A aktualnej sytuacji mógłby dołożyć Abris z racji tego że jest związany już z tą firma mocno i w sumie to on ja wypchnął na giełdę ale Abris nie dołoży wg. mnie nic bo nie widzi w tym perspektywy. Druga opcja to dofinansowanie ze strony instytucji które czerpały z przestępczego procederu GetBack zysku tj. TFI, domy maklerskie, banki itd. ale one też nie dołożą wg. mnie ani grosza bo to wymagałoby wspólnego działania a co za tym idzie z ich punktu widzenia potwierdziło by udział we wcześniejszych przestępstwach. Inwestor mógłby się znaleźć za jakieś 2 lata o ile ta firma te dwa lata przetrwa, co na chwilę obecną jest wg. mnie mało prawdopodobne. Nie ma więc co liczyć na jakieś kancelarie z USA czy może Izraela że one znajdą naiwniaka co wpakuje się sytuację której do końca nie zna, bo zaraz się może okazać że z na takim interesie potencjalny inwestor wyjdzie tak jak my na obligacjach. To oczywiście nie oznacza że nie trzeba inwestora szukać ale to jest na końcu listy tematów które trzeba robić i nie ma się co tym tak strasznie podniecać.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 27 czerwca 2018 09:35:52
1. Wartość equity po zatwierdzeniu układu dopasowanego do CF z obecnych portfeli powinna być już dodatnia
2. GBK musi utrzymać skalę dla zachowania sprawności operacyjnej oraz rentowność - do tego potrzebne są środki na zakup nowych portfeli. Raczej bez zastrzyku kapitału ze strony inwestora to się nie uda
3. Ten temat będzie się dział równolegle do pozostałych, więc nie ich kosztem

amadeus
0
Wpisów: 44
Wysłane: 27 czerwca 2018 09:42:05
Bardzo dobrze, że myślicie o takich strategicznych sprawach, szczególnie mam na myśli szukanie inwestorów i poprawę rentowności spółki. Tylko nie mogę się nadziwić co robi zarząd i rada nadzorcza GBK, która pobiera wysokie wynagrodzenia. Moim zdaniem tu też tkwi problem - powinien być kompetentny zarząd i RN, wynagradzany/a za sukcesy a nie za pierdzenie w stołki.
Edytowany: 27 czerwca 2018 09:49

Perry
0
Wysłane: 27 czerwca 2018 10:08:26
kolega joseph napisał ,że poszukiwanie inwestora jest na końcu listy tematów,,,moim skromnym zadaniem ta lista jest bardzo krótka 1. określenie kto i ile rąbnął, tym zajmuje się prokurator 2.naprawa modelu biznesowego firmy(rentowność),sprawa dla "doktora" 3. inwestor ,który wejdzie na czyste pole i zapewni wzrosty.

zapewne jest wielu ludzi ,ktorzy zrobią wszystko by sprawa utknęła na szczegółach,kruczkach proceduralnych itp.
moim zdaniem żeby uratowac sie trzeba dokonać skutecznych radykalnych kroków czyli oczyszczenie, optymalizacja, inwestycja. wokol GB na pewno jest cała sitwa, którą trzeba zwyczajnie wyprzedzać o krok śmiałymi gospodarskimi krokami. Czas gra na niekorzyść, koszty rosną, negatywny sentyment utrwala się, pesymizm góruje.

Gb musi rzeczywiscie zachować skalę i na niej budować swój ratunek. Nie znam się ale może moglby to być jakiś rachunek powierniczy, zamknięty TFI itp gdzie główni wierzyciele mogliby stworzyć kapitał operacyjno-rozruchowy.

do amadeusa: oczywiscie w tej sytuacji tylko success fee

Edytowany: 27 czerwca 2018 10:09

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 27 czerwca 2018 11:04:11
ad wpisy Perry

Myślę, że pomysły warto zgłaszać, ale w logicznej kolejności. Przepraszam, ale wyskakiwanie jak Filip ...zamiast pożytku może przynieść bałagan.
Dajmy szansę, by nowa RW zajrzała do dostępnych dokumentów, oceniła sytuację i zaproponowała plan działania. Po to ją powoływaliśmy z dużą determinacją.
Jestem pewien, że Radek ma kompetencje, zaangażowanie i dobrą wolę, by szukać najlepszych rozwiązań.
Chciałoby się rzec - nic nie jest wykluczone, ale to iluzja.

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 27 czerwca 2018 18:46:31
Jak tylko staną się dostępne wyniki operacyjne z kolejnych miesięcy 2018 roku, stanie się jasne jak bardzo koncepcja utrzymania skali jest odległa od realizmu.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 27 czerwca 2018 21:05:22
Dobrze by było jakbyśmy się dowiedzieli co, jakie portfele zostały zakupione za nasze pieniądze i ile one są warte, czy są coś warte. Od władz chyba się nie dowiemy, może RW to się uda ustalić.

lojka
0
Wpisów: 5
Wysłane: 27 czerwca 2018 22:25:41

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 27 czerwca 2018 22:36:27
Ustalenie rzeczywistej jakości portfeli to zapewne robota na wiele tygodni, a poza tym RW zapewne nie uzyska łatwo dostępu do takich danych. Ale bieżące odzyski powiedzą wg mnie wystarczająco dużo.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 27 czerwca 2018 23:13:32
Bieżące odzyski chyba są poniżej kosztów działalności firmy, więc chyba nie mamy się z czego cieszyć.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

81 82 83 84 85

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,506 sek.

lpjgpgik
wljczeez
aggvdiho
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aawpqmnv
ticslilb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat